”Våga vara lite larvig!”
Behovet av en ny miljövänlig proteinkälla står över oss nu som en titan, med en blick som inte längre går att ignorera. Blicken är sträng, besviken, men… men, kanske lite förhoppningsfull också..!?
Den bistra insikten om hur vi hanterar proteinbehovet har kommit ikapp oss – men vi står inte overksamma i det. Mycket av det som nu kommer upp på radarskärmarna har i många år legat och sjudit som en härlig umamirik och kolageniklibbig fond.
Att implementera mjölmasken som livsmedel i Sverige är inte ”bara att”. Insekter har ju aldrig varit en del av vår matkultur.
En av alla dessa saker, starkt kopplad till protein och miljö och som Uppsala universitet har valt att lägga in i utbildningen, är insekter. Detta som en del i kurser om hållbarhet och miljö, men även inom sensorik och produktutveckling. Och ju mer man lär sig om det, desto svårare är det att inte nörda ner sig fullkomligt i det.
Några få aspekter som är enkla att lyfta och på samma gång väldigt talande:
- 1 kg mjölmaskar = c:a 1 liter vatten.
- 1 kg nötkött = c:a 15 000 liter vatten.
- 100 g torkade mjölmaskar = 47 g fullvärdigt protein.
- 100 g torkat nötkött t.ex. beef jerkey = 42 g fullvärdigt protein.
Listan kan göras längre men jag ska försöka hålla det kort. Vill ni grotta ner er i detta miljövänliga under har ni min välsignelse!
Att implementera mjölmasken, (eller Tenebrio Molitor) som livsmedel i Sverige är inte ”bara att”. Insekter har ju aldrig varit en del av vår matkultur.
För att hjälpa till med detta skriver jag och min kursare (Rebecka Artmark Cross) vår C-uppsats om hur olika tillagningstekniker påverkar denna finfina mask sensoriskt: bräckt, rostad, ångad respektve torkad.
De olika tillagningsteknikerna tillämpas i framställningen av en egenkomponerad energibar, som därefter testas sensoriskt av både kockar och kursare med utbildning inom sensorik och vanliga konsumenter. Vi vill kunna dela med oss av resultaten, om vilket tillagningssätt som uppfattas som godast, och därigenom underlätta för olika verksamheter att föra detta vidare ut i samhället.
Så våga vara lite larvig – och maska inte när det kommer till utveckling!
Simon Fromm
På vår studentsida kan du läsa mer om alla de unika förmåner som studerandemedlemskap i Kost & Näring ger.
Tidigare inlägg i Studerandebloggen:
”Nya uppdrag, nya insikter – mindre saft och mer kaffe”
Karin Haage, Kost & Närings studeranderepresentant 2024/25, om sin sedan länge utstakade väg mot Uppsala universitet och Kostvetarprogrammet.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Lite av en påse Gott & Blandat”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, liknar dagens kostvetarutbildning vid en påse Gott & Blandat.
- Studerandebloggen
- Student
”Kostdagarna kom, och gick …”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, summerar sina intryck av årets upplaga av Kostdagarna.
- Studerandebloggen
- Kostdagarna 2024
- Student
”Är kostvetare ett yrkesval som kommit i skymundan?”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om kostvetarnas status och handgrepp för att vända en – eventuellt – negativ spiral.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Ut med årorna matroser, nu kör vi!”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om att kavla upp ärmarna och göra rätt – och lätt(are) – i den nödvändiga hållbarhetsomställningen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Fyra frågor om forskning
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om kost, näring och att förhålla sig till nya, påstådda forskningsrön.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Högt och lågt i livets berg-och-dal-bana
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om toppar, dalar och vad som förde honom dit han är i dag.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Att inspireras och inspirera
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om ett helt nytt nätverk.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Är du 2023/24 års studeranderepresentant?
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, gör sig redo att lämna över stafettpinnen till nästa studeranderepresentant.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Favoriter från Kostdagarna
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om sina intryck av Kostdagarna 2023.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Hälsa – ett val?
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om individens kontra samhällets ansvar för hälsa och sunda vanor.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Kostvetarstudenter om framtiden, del 2
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, tar sina kursare på pulsen om tiden efter examen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Kostvetarstudenter om framtiden, del 1
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, tar sina kursare på pulsen om tiden efter examen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Januari och nystart – eller kanske snarare slutspurt?!”
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om att ge sig in på sista terminen av utbildningen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Bättre sent än aldrig …”
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, kastar loss i ett första blogginlägg.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
VFU del 2: ”Sju roliga och spännande veckor”
Under höstterminen har vi kostvetarstudenter vid Uppsala universitet inom ramen för en valbar kurs om 15 hp haft möjlighet att komma ut på verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Med andra ord: praktik…
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
VFU del 1: ”Nytt nätverk och nya vänner”
Under höstterminen har vi kostvetarstudenter vid Uppsala universitet inom ramen för en valbar kurs om 15 hp haft möjlighet att komma ut på verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Med andra ord: praktik…
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Mix av kreativitet och beslutsfattande
Cajsa Ceder Hof, studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse, om intrycken från sitt första styrelsemöte.
- Studerandebloggen
- Styrelsearbete
”Häng med på min resa!”
Cajsa Ceder Hof, studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse, introducerar den nya studerandebloggen.
- Studerandebloggen
Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/kostochn/kostochnaring.se/public/wp/wp-includes/formatting.php on line 4337