En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > ”Våga vara lite larvig!”
20240410_163806
Rebecka Artmark Cross och Simon Fromm – övertygade insektsentusiaster tillika C-uppsatsskribenter vid Kostvetarprogrammet.
Studerandebloggen

”Våga vara lite larvig!”

2024-05-29
  1. Studerandebloggen
  2. Student

Behovet av en ny miljövänlig proteinkälla står över oss nu som en titan, med en blick som inte längre går att ignorera. Blicken är sträng, besviken, men… men, kanske lite förhoppningsfull också..!?

Den bistra insikten om hur vi hanterar proteinbehovet har kommit ikapp oss – men vi står inte overksamma i det. Mycket av det som nu kommer upp på radarskärmarna har i många år legat och sjudit som en härlig umamirik och kolageniklibbig fond.

Att implementera mjölmasken som livsmedel i Sverige är inte ”bara att”. Insekter har ju aldrig varit en del av vår matkultur.

En av alla dessa saker, starkt kopplad till protein och miljö och som Uppsala universitet har valt att lägga in i utbildningen, är insekter. Detta som en del i kurser om hållbarhet och miljö, men även inom sensorik och produktutveckling. Och ju mer man lär sig om det, desto svårare är det att inte nörda ner sig fullkomligt i det.

Några få aspekter som är enkla att lyfta och på samma gång väldigt talande:

  • 1 kg mjölmaskar = c:a 1 liter vatten.
  • 1 kg nötkött = c:a 15 000 liter vatten.
  • 100 g torkade mjölmaskar = 47 g fullvärdigt protein.
  • 100 g torkat nötkött t.ex. beef jerkey = 42 g fullvärdigt protein.

Listan kan göras längre men jag ska försöka hålla det kort. Vill ni grotta ner er i detta miljövänliga under har ni min välsignelse!

Att implementera mjölmasken, (eller Tenebrio Molitor) som livsmedel i Sverige är inte ”bara att”. Insekter har ju aldrig varit en del av vår matkultur.

För att hjälpa till med detta skriver jag och min kursare (Rebecka Artmark Cross) vår C-uppsats om hur olika tillagningstekniker påverkar denna finfina mask sensoriskt: bräckt, rostad, ångad respektve torkad.

De olika tillagningsteknikerna tillämpas i framställningen av en egenkomponerad energibar, som därefter testas sensoriskt av både kockar och kursare med utbildning inom sensorik och vanliga konsumenter. Vi vill kunna dela med oss av resultaten, om vilket tillagningssätt som uppfattas som godast, och därigenom underlätta för olika verksamheter att föra detta vidare ut i samhället.

Så våga vara lite larvig – och maska inte när det kommer till utveckling!

Simon Fromm

På vår studentsida kan du läsa mer om alla de unika förmåner som studerandemedlemskap i Kost & Näring ger.

Tidigare inlägg i Studerandebloggen:


Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/kostochn/kostochnaring.se/public/wp/wp-includes/formatting.php on line 4337