En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > ”Ut med årorna matroser, nu kör vi!”
20231218_091344
Kan en "klimattrappa" bli ett användbart verktyg i hållbarhetsarbetet? Simon Fromm är studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse läsåret 2023/24 och den som för närvarande driver Studerandebloggen. Här rapporterar han om nyheter, intryck och erfarenheter.
Studerandebloggen

”Ut med årorna matroser, nu kör vi!”

2024-01-11
  1. Studerandebloggen
  2. Bransch
  3. Student

Nu tycker jag väl det är dags att ta upp något som inte bara är viktigt just nu, utan för hela vår kommande tid här på planeten: Hållbarhet! Mars är också fin, men jag föredrar jorden.

Även nu, när jag sitter med näsan nere i böcker om företagsekonomi, kommer detta ämne upp. Detta visar sig genom allt från greenwashing inom marknadsföring till hur företag berättar om sitt arbete kring hållbarhet i sina förvaltningsberättelser. Företagen bär ett stort (det största?) ansvar för att vi ska lyckas vända denna stora miljöpråm som åker åt fel håll.

Hållbarhet är indelat i tre olika grupperingar – social, miljö och ekonomi – men i detta inlägg fokuserar jag på miljö.

Jag vågar vara en positiv optimist – ända in i värmeskåpet.

Målet med dagens hållbarhet är att vi ska kunna tillfredsställa våra egna behov för dagen, men utan att äventyra samma möjlighet för kommande generationer. Det här blir väldigt påtagligt i skolköket där maten serveras till just vår framtid.

Men det är ju en sak att visa tydliga studier och information, men en helt annan sak att förverkliga det.

Hur få en tredjeklassare att förstå och acceptera att köttbullarna som är gjorda på gråärta faktiskt både är nyttigare och har ett Co2e-värde på 1,2/1000g istället för 8,8/400g? Och med det få hen att inse att det är ett måste för kommande barns skull!?

Argument och bevis är en sak, men att få människor att äta och tycka om mat är en helt annan sak tyvärr. Framför allt barn är svårformade vanedjur när det kommer till mat.

Simon Fromm.

När Kost & Näring träffades i Stockholm för Fokusgruppdagar i november i fjol blev jag så väldigt glad över att få se hur stort engagemang det finns kring just detta viktiga och svåra problem. En av alla saker som drog mitt intresse till sig var en idé om att göra en ”klimattrappa”. Detta skulle bli en förenklad och tydlig visualisering om ingrediensers klimatpåverkan.

Att förenkla, men fortfarande hålla innehållet relevant är något som är svårt. Här gäller det att tänka lite populärvetenskapligt: hålla fakta och slutsatsen korrekt men göra det lättare för gemene man att ta in. Om detta lyckas och med bra visualisering som drar ögonen till sig kanske det även kan tas med i hemkunskapsundervisningen, för att tidigt ge en förenklad insikt i matens och de olika ingrediensernas miljöpåverkan. Och i sin tur koppla ihop det med sensoriken via Sapere-metoden. Hmmmm… Är jag något på spåren här kanske?

Rodret är trögt och pråmen är stor, men jag tror vi kan klara det. Jag vågar vara en positiv optimist – ända in i värmeskåpet. Så ut med årorna matroser, nu kör vi!

Simon Fromm

På vår studentsida kan du läsa mer om alla de unika förmåner som studerandemedlemskap i Kost & Näring ger.

Tidigare inlägg i Studerandebloggen:


Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/kostochn/kostochnaring.se/public/wp/wp-includes/formatting.php on line 4337