”Ut med årorna matroser, nu kör vi!”
Nu tycker jag väl det är dags att ta upp något som inte bara är viktigt just nu, utan för hela vår kommande tid här på planeten: Hållbarhet! Mars är också fin, men jag föredrar jorden.
Även nu, när jag sitter med näsan nere i böcker om företagsekonomi, kommer detta ämne upp. Detta visar sig genom allt från greenwashing inom marknadsföring till hur företag berättar om sitt arbete kring hållbarhet i sina förvaltningsberättelser. Företagen bär ett stort (det största?) ansvar för att vi ska lyckas vända denna stora miljöpråm som åker åt fel håll.
Hållbarhet är indelat i tre olika grupperingar – social, miljö och ekonomi – men i detta inlägg fokuserar jag på miljö.
Jag vågar vara en positiv optimist – ända in i värmeskåpet.
Målet med dagens hållbarhet är att vi ska kunna tillfredsställa våra egna behov för dagen, men utan att äventyra samma möjlighet för kommande generationer. Det här blir väldigt påtagligt i skolköket där maten serveras till just vår framtid.
Men det är ju en sak att visa tydliga studier och information, men en helt annan sak att förverkliga det.
Hur få en tredjeklassare att förstå och acceptera att köttbullarna som är gjorda på gråärta faktiskt både är nyttigare och har ett Co2e-värde på 1,2/1000g istället för 8,8/400g? Och med det få hen att inse att det är ett måste för kommande barns skull!?
Argument och bevis är en sak, men att få människor att äta och tycka om mat är en helt annan sak tyvärr. Framför allt barn är svårformade vanedjur när det kommer till mat.
När Kost & Näring träffades i Stockholm för Fokusgruppdagar i november i fjol blev jag så väldigt glad över att få se hur stort engagemang det finns kring just detta viktiga och svåra problem. En av alla saker som drog mitt intresse till sig var en idé om att göra en ”klimattrappa”. Detta skulle bli en förenklad och tydlig visualisering om ingrediensers klimatpåverkan.
Att förenkla, men fortfarande hålla innehållet relevant är något som är svårt. Här gäller det att tänka lite populärvetenskapligt: hålla fakta och slutsatsen korrekt men göra det lättare för gemene man att ta in. Om detta lyckas och med bra visualisering som drar ögonen till sig kanske det även kan tas med i hemkunskapsundervisningen, för att tidigt ge en förenklad insikt i matens och de olika ingrediensernas miljöpåverkan. Och i sin tur koppla ihop det med sensoriken via Sapere-metoden. Hmmmm… Är jag något på spåren här kanske?
Rodret är trögt och pråmen är stor, men jag tror vi kan klara det. Jag vågar vara en positiv optimist – ända in i värmeskåpet. Så ut med årorna matroser, nu kör vi!
Simon Fromm
På vår studentsida kan du läsa mer om alla de unika förmåner som studerandemedlemskap i Kost & Näring ger.
Tidigare inlägg i Studerandebloggen:
”Nya uppdrag, nya insikter – mindre saft och mer kaffe”
Karin Haage, Kost & Närings studeranderepresentant 2024/25, om sin sedan länge utstakade väg mot Uppsala universitet och Kostvetarprogrammet.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Lite av en påse Gott & Blandat”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, liknar dagens kostvetarutbildning vid en påse Gott & Blandat.
- Studerandebloggen
- Student
”Våga vara lite larvig!”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om morgondagens (?) proteinkälla.
- Studerandebloggen
- Student
”Kostdagarna kom, och gick …”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, summerar sina intryck av årets upplaga av Kostdagarna.
- Studerandebloggen
- Kostdagarna 2024
- Student
”Är kostvetare ett yrkesval som kommit i skymundan?”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om kostvetarnas status och handgrepp för att vända en – eventuellt – negativ spiral.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Fyra frågor om forskning
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om kost, näring och att förhålla sig till nya, påstådda forskningsrön.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Högt och lågt i livets berg-och-dal-bana
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om toppar, dalar och vad som förde honom dit han är i dag.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Att inspireras och inspirera
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om ett helt nytt nätverk.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Är du 2023/24 års studeranderepresentant?
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, gör sig redo att lämna över stafettpinnen till nästa studeranderepresentant.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Favoriter från Kostdagarna
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om sina intryck av Kostdagarna 2023.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Hälsa – ett val?
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om individens kontra samhällets ansvar för hälsa och sunda vanor.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Kostvetarstudenter om framtiden, del 2
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, tar sina kursare på pulsen om tiden efter examen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Kostvetarstudenter om framtiden, del 1
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, tar sina kursare på pulsen om tiden efter examen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Januari och nystart – eller kanske snarare slutspurt?!”
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om att ge sig in på sista terminen av utbildningen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Bättre sent än aldrig …”
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, kastar loss i ett första blogginlägg.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
VFU del 2: ”Sju roliga och spännande veckor”
Under höstterminen har vi kostvetarstudenter vid Uppsala universitet inom ramen för en valbar kurs om 15 hp haft möjlighet att komma ut på verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Med andra ord: praktik…
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
VFU del 1: ”Nytt nätverk och nya vänner”
Under höstterminen har vi kostvetarstudenter vid Uppsala universitet inom ramen för en valbar kurs om 15 hp haft möjlighet att komma ut på verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Med andra ord: praktik…
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Mix av kreativitet och beslutsfattande
Cajsa Ceder Hof, studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse, om intrycken från sitt första styrelsemöte.
- Studerandebloggen
- Styrelsearbete
”Häng med på min resa!”
Cajsa Ceder Hof, studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse, introducerar den nya studerandebloggen.
- Studerandebloggen
Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/kostochn/kostochnaring.se/public/wp/wp-includes/formatting.php on line 4337