En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > Att inspireras och inspirera
Saga_Manby_highres
Saga Manby är studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse läsåret 2022/23 och den som för närvarande driver Studerandebloggen. Här rapporterar hon om nyheter, intryck och erfarenheter.
Studerandebloggen

Att inspireras och inspirera

2023-05-04
  1. Studerandebloggen
  2. Bransch
  3. Student

Under de snart tre åren jag studerat på Kostvetarprogrammet på Uppsala universitet har det varit många intressanta kurser som väckt ett stort intresse och en vilja att lära mig mer. Att fördjupa och förkovra mig på fritiden har blivit en naturlig del för att lära mig mer inom olika intresseområden. 

Något jag ser som gemensamt för de som läser till kostvetare och dietister är – kanske inte så överraskande! – ett stort intresse för kost och hälsa. Utöver det är det spridda intresseområden men det finns ett stort intresse av att lära sig mer även utanför utbildningen.

Några som har en hunger efter kunskap och som även vill sprida kunskap är Malin Cederlöf och Sofie Hallvig som läser femte terminen på dietistprogrammet här i Uppsala. Malin och Sofie startade tidigt under utbildningen ett forum för blivande dietister och kostvetare. Inom forumet uppmuntras dialog kring kost och hälsa, att dela med sig av sina erfarenheter och att sprida kunskap genom att anordna gästföreläsningar inom olika områden.

Det arbetet de gör och deras engagemang är fantastiskt, och därför vill jag passa på att lyfta deras arbete här på Studerandebloggen i form av en intervju med de båda.

Malin Cederlöf och Sofie Hallvig, personerna bakom ”Kost & Hälsa – ett diskussionsforum”.

Berätta kort, hur kom det sig att ni startade nätverket ”Kost & Hälsa – ett diskussionsforum”?

– I grunden var det för att vi älskar att diskutera och att vi ofta saknade det inslaget i vår utbildning, där tiden inte alltid räcker till. Vi är ett gäng som pendlar till Uppsala som har samåkt och vi brukar skoja om att vi lär oss lika mycket på diskussionerna i bilen som på föreläsningarna. Det finns få saker som är så effektiva för inlärning som att stöta och blöta tillsammans, höra hur andra resonerar och att förklara det man förstått för någon annan. 

Vi vill ta in många olika synsätt och uppmuntra till nyfikenhet, utan att det för den skull ska upplevas som “alternativt” eller inte vara vetenskapligt.

Vad är/var tanken med nätverket? 

– Inledningsvis så var tanken främst att skapa en plattform för diskussioner där vi önskade högt i tak och en trevlig ton. Vi, i egenskap av kostnördar, har hängt runt på en mängd forum och sociala medier där det diskuteras kost och nutrition och har många gånger slagits av den hårda tonen som finns där ute. Vi vill ta in många olika synsätt och uppmuntra till nyfikenhet, utan att det för den skull ska upplevas som “alternativt” eller inte vara vetenskapligt. Eftersom vi är en relativt liten skara med kostvetar- och dietiststudenter i Uppsala så såg vi också potentialen i att skapa ett nätverk med blivande kollegor över hela landet, och passade då på att bjuda in studenter från fler lärosäten. Vi har dock valt att enbart rikta oss till de som har högskole-/universitetsutbildning inom kost, hälsa eller nutrition.

Vilken typ av föreläsningar har ni haft?

– Vi har haft omröstningar för att lista ut vilka ämnen och personer som varit av intresse för medlemmarna i gruppen. Det har landat i en stor spridning: Anna Ottosson (f.d. vice ordförande DRF, driver numera FoodPower) inledde med tema “Matens kraft”, sedan har vi haft bland annat om IBS med Sofia Antonsson, Mandometer-metoden med Anna Mellin. Ann Fernholm hade en föreläsning om kroppens biokemi, DietisLinn har pratat om hållbara matvanor och Lisa Dinkler har haft ett väldigt intressant föredrag om sin forskning kring NPF och ätstörningar. Det ska vi snart följa upp genom att lyssna till Kajsa Lamm, logoped som är expert på barn med ätsvårigheter. Och som sommaravslutning har vi faktiskt lyckats få Erik Hemmingsson att prata om sin forskning såväl som sina böcker för oss. Vi är imponerade av att det är så många superkompetenta personer som tar sig tid för oss. Så bjussigt och så inspirerande, att dela med sig av och sprida sin kunskap!

Hur ser ni på nätverkets framtid? Det började ju med studenter men snart är många nyutexaminerade… Hur tänker ni framåt? 

– Vi tänker att vi kör på! Ju fler desto härligare och att man har olika utbildningsnivå ser vi inte som något problem alls, bara en fördel att efter examen, som yrkesverksam få höra vad som sägs på universiteten såväl som det är toppen för studenter att få insikt i vad yrkeslivet kan bjuda på.
Får vi önska fritt framåt så skulle vi gärna se att det blir fler som engagerar sig och driver nätverket med oss, gärna studenter för att bibehålla kontakten med lärosätena när vi tar examen. Det vore även fantastiskt att få in någon form av ekonomiskt stöd. Här tar vi tacksamt emot tips på lämpliga stipendier att söka för att kunna ge ersättning till de som föreläser för oss.

Saga Manby

På vår studentsida kan du läsa mer om alla de unika förmåner som studerandemedlemskap i Kost & Näring ger.

Tidigare inlägg i Studerandebloggen:


Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/kostochn/kostochnaring.se/public/wp/wp-includes/formatting.php on line 4337