En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > Högt och lågt i livets berg-och-dal-bana
20230923_110709 2
Simon Fromm är studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse läsåret 2023/24 och den som för närvarande driver Studerandebloggen. Här rapporterar han om nyheter, intryck och erfarenheter.
Studerandebloggen

Högt och lågt i livets berg-och-dal-bana

2023-11-01
  1. Studerandebloggen
  2. Bransch
  3. Student

Här sitter jag nu och axlar manteln som den nya studeranderepresentanten för Kost & Näring. I och med det tänkte jag kort berätta om vem jag är, och lite om hur vägarna i mitt liv lett mig hit.

(För att sätta lite passande bakgrundsmusik kan man tänka på låten ”life is a roller coaster” av Ronan Keating, det vill säga om någon minns den gamla dängan).

Namnet är Simon Fromm, och till det kommer 35 år i ryggen, två barn, giftermål och villa strax utanför Uppsala. Lite klassisk Svensson nästan. Saknar dock Vovve och Volvo, men vovve kommer det bli tids nog. Inte så klassisk student kanske …

Tanken var först dietist men kostvetare lät mer lockande, och mer kopplat till det jag kan och älskar.

Min väg hit är via 15 år som kock inom olika grenar av restaurangvärlden. Jag började i det vanliga hotell- och restaurangprogrammet och sedan jobbade jag mig uppåt. I kulmen av min karriär (än så länge) jobbade som kökschef på Friiberghs herrgård under tre fantastiska år.

I köket på Friiberghs herrgård, september 2016.

Men efter en tid kände jag att det var det dags att lägga mer tid på min familj. Min dotter hade fått för lite av mig, och jag för lite av henne. Så jag sa upp mig och skulle börja jobba som lunchkock. ––––

– Men – –

(Om man fortfarande tänker på låten – nu kommer det en ordentlig dal.)

Men 10 dagar efter att jag fyllt 29, strax innan jag skulle börja på nya jobbet, kom ett rejält bakslag. Jag fick en hjärnblödning när vi stod och förberedde mat inför mitt sista bröllop på Friibergh. Det var en elak blödning, som gav mig ganska låg chans att överleva.

Som tur nog är jag en sådan person som inte ger upp (och en person som dessutom har tur i oturen). Efter mycket tur och lång rehab tog jag mig tillbaka in till köken igen, storkök då. Meeeeeeen sen kom corona (mycket loopar här fram och tillbaka). Det slutade i den klassiska ”sist in först ut”.

Då kände jag att nu kanske det är dags att börja studera. Tanken var först dietist men kostvetare lät mer lockande, och mer kopplat till det jag kan och älskar.

En låt som jag brukade spela upp för mina kockar de sista dagarna av julbordet är ”Show must go on” med Queen

Och nu står jag här, med ett nytt liv framför mig med nya utmaningar, nya möjligheter och känner att det är dags att göra allting på riktigt, att starta ett nytt liv.

(”Life is a rollercoaster, you just got to ride it”)

Om man ska inleda en sådan här text med en låt, så kan man faktiskt gott avsluta med en annan. En låt som jag brukade spela upp för mina kockar de sista dagarna av julbordet är ”The Show Must Go On” med Queen – och det är en inställning som jag har överhuvudtaget i livet.

Simon Fromm

På vår studentsida kan du läsa mer om alla de unika förmåner som studerandemedlemskap i Kost & Näring ger.

Tidigare inlägg i Studerandebloggen:


Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/kostochn/kostochnaring.se/public/wp/wp-includes/formatting.php on line 4337