”Lite av en påse Gott & Blandat”
Jaaaaahapp..! Då var studielivet förbi och arbetslivet står vid dörren och kikar in genom brevinkastet. Vad händer nu då? Vad ”är” man nu då, vart ska man ta vägen? Det är en väldigt intressant, bred och givande resa att utbilda sig till kostvetare. Men vart leder den… egentligen?
Som jag skrivit om tidigare här i bloggen handlar mycket om just det där med att man, till skillnad från exempelvis dietisterna, inte blir legitimerad. Som kostvetare blir vi lite av en påse Gott & Blandat: massor av gott i olika smaknyanser men inget starkt fokus på något specifikt. Medan dietisterna blir mer som choklad. Choklad är choklad. Punkt.
’Tadaa, se på mig! Extra mycket lakrits! Men jag innehåller så mycket mer gott ska ni veta!’
Det här blir lite av ett problem för de som söker personal också. Om de letar efter lakrits så har vi ju en del av det, även om vi inte är marknadsförda och specificerade så. Det gör oss svårare att hitta, och risken är att de som rekryterar ser förbi alla andra goda smaker de kan få på köpet.
Eftersom utbildningen är ganska bred hittar många en viss del av utbildningen som de fattar mest tycke för: sensorik, hållbarhet eller kanske hygien, för att nämna några exempel.
För att ge Gott & Blandat-påsen lite extra av jordgubbssmaken – sensorik, kan vi säga – kan det kanske vara en idé att skapa magisterutbildningar som är fokuserade på just sensorik/jordgubbssmak. Men såklart även för lakritsen (hygien kanske!?) och så vidare. Och om man skottar på och tar sig igenom en sådan utbildning så får man en snygg liten omgjord innehållsförteckning: ”Tadaa, se på mig! Extra mycket lakrits! Men jag innehåller så mycket mer gott ska ni veta!”
För att lyckas bygga ihop något själv är inte helt enkelt. Det finns så otroligt mycket att välja på där ute när det kommer till utbildningar. Man går lätt lite vilse och blir osäker, ”får jag verkligen ut det jag behöver av denna? Eller passar den där bättre?”. Tänk så bra om några riktiga studiehjältar kunde knåpa ihop lite olika magisterutbildningar att stråla ut till efter färdigställandet av kostvetarexamen! Utbildningar som hela tiden stärker kostvetaren, men som är extra vinklad i den riktning som hen har störst intresse av. Skulle det kanske hjälpa vissa som känner sig lite vilsna? När man väl har magistergrunden att utgå ifrån blir det inte lika knepigt att bygga vidare till en master.
Simon Fromm
På vår studentsida kan du läsa mer om alla de unika förmåner som studerandemedlemskap i Kost & Näring ger.
Tidigare inlägg i Studerandebloggen:
”Nya uppdrag, nya insikter – mindre saft och mer kaffe”
Karin Haage, Kost & Närings studeranderepresentant 2024/25, om sin sedan länge utstakade väg mot Uppsala universitet och Kostvetarprogrammet.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Våga vara lite larvig!”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om morgondagens (?) proteinkälla.
- Studerandebloggen
- Student
”Kostdagarna kom, och gick …”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, summerar sina intryck av årets upplaga av Kostdagarna.
- Studerandebloggen
- Kostdagarna 2024
- Student
”Är kostvetare ett yrkesval som kommit i skymundan?”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om kostvetarnas status och handgrepp för att vända en – eventuellt – negativ spiral.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Ut med årorna matroser, nu kör vi!”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om att kavla upp ärmarna och göra rätt – och lätt(are) – i den nödvändiga hållbarhetsomställningen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Fyra frågor om forskning
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om kost, näring och att förhålla sig till nya, påstådda forskningsrön.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Högt och lågt i livets berg-och-dal-bana
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om toppar, dalar och vad som förde honom dit han är i dag.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Att inspireras och inspirera
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om ett helt nytt nätverk.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Är du 2023/24 års studeranderepresentant?
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, gör sig redo att lämna över stafettpinnen till nästa studeranderepresentant.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Favoriter från Kostdagarna
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om sina intryck av Kostdagarna 2023.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Hälsa – ett val?
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om individens kontra samhällets ansvar för hälsa och sunda vanor.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Kostvetarstudenter om framtiden, del 2
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, tar sina kursare på pulsen om tiden efter examen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Kostvetarstudenter om framtiden, del 1
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, tar sina kursare på pulsen om tiden efter examen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Januari och nystart – eller kanske snarare slutspurt?!”
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om att ge sig in på sista terminen av utbildningen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Bättre sent än aldrig …”
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, kastar loss i ett första blogginlägg.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
VFU del 2: ”Sju roliga och spännande veckor”
Under höstterminen har vi kostvetarstudenter vid Uppsala universitet inom ramen för en valbar kurs om 15 hp haft möjlighet att komma ut på verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Med andra ord: praktik…
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
VFU del 1: ”Nytt nätverk och nya vänner”
Under höstterminen har vi kostvetarstudenter vid Uppsala universitet inom ramen för en valbar kurs om 15 hp haft möjlighet att komma ut på verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Med andra ord: praktik…
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Mix av kreativitet och beslutsfattande
Cajsa Ceder Hof, studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse, om intrycken från sitt första styrelsemöte.
- Studerandebloggen
- Styrelsearbete
”Häng med på min resa!”
Cajsa Ceder Hof, studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse, introducerar den nya studerandebloggen.
- Studerandebloggen
Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/kostochn/kostochnaring.se/public/wp/wp-includes/formatting.php on line 4337