En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > ”Lite av en påse Gott & Blandat”
85336b62-c664-4ac0-8256-f425d8288977
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, liknar dagens kostvetarutbildning vid en påse Gott & Blandat.
Studerandebloggen

”Lite av en påse Gott & Blandat”

2024-07-11
  1. Studerandebloggen
  2. Student

Jaaaaahapp..! Då var studielivet förbi och arbetslivet står vid dörren och kikar in genom brevinkastet. Vad händer nu då? Vad ”är” man nu då, vart ska man ta vägen? Det är en väldigt intressant, bred och givande resa att utbilda sig till kostvetare. Men vart leder den… egentligen?

Som jag skrivit om tidigare här i bloggen handlar mycket om just det där med att man, till skillnad från exempelvis dietisterna, inte blir legitimerad. Som kostvetare blir vi lite av en påse Gott & Blandat: massor av gott i olika smaknyanser men inget starkt fokus på något specifikt. Medan dietisterna blir mer som choklad. Choklad är choklad. Punkt.

’Tadaa, se på mig! Extra mycket lakrits! Men jag innehåller så mycket mer gott ska ni veta!’

Det här blir lite av ett problem för de som söker personal också. Om de letar efter lakrits så har vi ju en del av det, även om vi inte är marknadsförda och specificerade så. Det gör oss svårare att hitta, och risken är att de som rekryterar ser förbi alla andra goda smaker de kan få på köpet.

Eftersom utbildningen är ganska bred hittar många en viss del av utbildningen som de fattar mest tycke för: sensorik, hållbarhet eller kanske hygien, för att nämna några exempel.

För att ge Gott & Blandat-påsen lite extra av jordgubbssmaken – sensorik, kan vi säga – kan det kanske vara en idé att skapa magisterutbildningar som är fokuserade på just sensorik/jordgubbssmak. Men såklart även för lakritsen (hygien kanske!?) och så vidare. Och om man skottar på och tar sig igenom en sådan utbildning så får man en snygg liten omgjord innehållsförteckning: ”Tadaa, se på mig! Extra mycket lakrits! Men jag innehåller så mycket mer gott ska ni veta!”

Simon Fromm är studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse, läsåret 2023/24.

För att lyckas bygga ihop något själv är inte helt enkelt. Det finns så otroligt mycket att välja på där ute när det kommer till utbildningar.  Man går lätt lite vilse och blir osäker, ”får jag verkligen ut det jag behöver av denna? Eller passar den där bättre?”. Tänk så bra om några riktiga studiehjältar kunde knåpa ihop lite olika magisterutbildningar att stråla ut till efter färdigställandet av kostvetarexamen! Utbildningar som hela tiden stärker kostvetaren, men som är extra vinklad i den riktning som hen har störst intresse av. Skulle det kanske hjälpa vissa som känner sig lite vilsna? När man väl har magistergrunden att utgå ifrån blir det inte lika knepigt att bygga vidare till en master.

Simon Fromm

På vår studentsida kan du läsa mer om alla de unika förmåner som studerandemedlemskap i Kost & Näring ger.

Tidigare inlägg i Studerandebloggen:


Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/kostochn/kostochnaring.se/public/wp/wp-includes/formatting.php on line 4337