Företag vars erbjudande helt eller delvis riktar sig mot storhushållsbranschen har möjlighet att ingå i Kost & Närings program för branschsamarbete.
Idén bakom branschsamarbetet har varit densamma ända sedan starten 2008; att genom dialog och utbyte generera kunskap skapa större ömsesidig förståelse för de förutsättningar och behov som som finns på köpar- respektive säljarsidan inom offentliga måltider. Från de stora frågorna kring hållbarhet och folkhälsa, hela vägen till verksamheternas mera handfasta utmaningar: produkter, utrustning, förpackningslösningar, upphandling – och en lång rad annat.
De företag som är branschsamarbetspartner till Kost & Näring – på guld-, silver- eller grundnivå – bidrar också ekonomiskt till föreningens ordinarie verksamhet. Är du nyfiken på mer om formerna för branschsamarbetet? Läs våra FAQ/Frågor-och-svar!
Branschsamarbetspartner guld
Branschsamarbetspartner Guld
Arla Foods
Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 9 700 mjölkbönder från Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna.
Företaget är en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med ett brett sortiment av mejeriprodukter av högsta kvalitet. Arla är också världens största producent av ekologiska mejeriprodukter.
För att möta ökande konsumtion av produkter utanför hemmet driver Arla sin foodserviceverksamhet under varumärket Arla® Pro.
I samarbete med kunder utvecklas hållbara, innovativa produkter och tjänster som erbjuds den professionella matbranschen. Vår vision är att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt.
Att inspirera och skapa goda kostvanor som bidrar till en hälsosam livsstil är en viktig del av vårat hållbarhetsarbete. Som leverantör till offentliga kunder och med fokus på framförallt skolmatsalar har vi en viktig roll i att bidra till att elever får i sig näringsrik kost som gör att de klarar skoldagen. Genom vårt samarbete med Kost & Näring skapar vi förståelse för våra kunders behov och möjligheter.
Kontaktperson: Erica Elfving
Mail: erica.elfving@arlafoods.com
Telefon: 076-100 93 46
Besök: https://kund.arla.se/
Branschsamarbetspartner Guld
Dafgårds
På Dafgårds lagar vi allt från grunden och erbjuder måltider som uppskattas av många. Med hela vår verksamhet samlad under ett tak har vi de bästa förutsättningarna att ligga i framkant. Vi har ett brett sortiment för dig som är proffs i köket. Med ett handplockat sortiment som möter den offentliga sektorns höga krav, erbjuder vi både klassiska och moderna smaker – där svenska råvaror har en självklar plats.
Vårt mål är att vara en pålitlig partner i köket och göra din vardag enklare. Vår menymat ger näringsrik, välsmakande mat med färdiga menyer som sparar tid. Vi lagar mat med fokus på kvalitet, smak och hållbarhet, anpassade efter den offentliga sektorn. Med omsorgsfullt valda råvaror som tar hänsyn till miljö, djur och människor gör vi skillnad.
Som stolt guldpartner till Kost & Näring arbetar vi tillsammans för att skapa bättre förutsättningar för näringsrik och hållbar mat. Genom nära dialog med medlemmarna får vi värdefulla insikter som hjälper oss att utveckla vårt sortiment och möta kundernas behov på bästa sätt. Tillsammans gör vi skillnad – både för matgästerna och för framtiden.
Kontaktperson: Emma Olsson
Mail: emma.olsson@dafgard.se
Telefon: 070-232 29 18
Besök: https://foodservice.dafgards.se/
Branschsamarbetspartner Guld
Findus

Findus Foodservices erbjuder produkter och recept till det professionella köket. Vi har utvecklat produkterna för att vara anpassade till restaurang och storhushåll.
Produkterna och recepten är utformade av våra kockar, som har lång erfarenhet och förståelse för utmaningar i köket och för våra kunders behov. Med ett stort utbud kan vi erbjuda produkter för alla tillfällen. Oavsett om du söker vegetariska produkter, fisk, puréer eller kanelbullar så finner du det hos oss.
Vi erbjuder även ett brett utbud av konsistensanpassade produkter och recept till personer med tugg- och sväljsvårigheter. Oavsett ålder, funktionsnedsättning eller sjukdom ska alla ha rätt att kunna äta sig mätta och bli serverade mat som ser aptitlig ut, har rätt konsistens och som tillgodoser individens behov av näring.
För oss på Findus är det viktigt med ett nära samarbete med Kost & Näring för att medverka till en bättre livsmedelsupphandling och en hållbar utveckling för äldreomsorg och skolor. Vi är övertygade om att vi i samverkan med andra leverantörer och grossister kan hitta förbättringsområden tillsammans med både kostchefer, kunder och upphandlare.
Kontaktperson: Ewa Hansson
Mail: ewa.hansson@se.findus.com
Telefon: 076-117 33 75
Besök: https://www.findusfoodservices.se/
Branschsamarbetspartner Guld
Greenfood/Ewerman
Vi fullkomligen älskar frukt och grönt i alla des former. Vi vill utveckla och inspirera till ett bredare användningsområde inom allt som har med frukt och grönt att göra. Så om det är hela produkter eller om vi ska förenkla vardagen med vårt SallaCarte-sortiment. Allt för att förenkla matlagningen av hälsosamma måltider.
Vi har valt detta fördjupade samarbete för att vi vill fortsätta informera och inspirera och förenkla er vardag med frukt och grönt. Med SallaCarte jagar du tidstjuvar. Tiden du får över kan istället läggas på mer kreativitet i köket, där gästen är i fokus. Målet är att din verksamhet ska få mer tid att göra det som ni gör bäst: laga inspirerande mat till gästerna.
Kontaktperson: Magnus Falk
Mail: magnus.falk@ewerman.se
Telefon: 070-343 39 39
Besök: https://ewerman.se/
Branschsamarbetspartner Guld
Hallins Sales
Vi har storköksutrustningen som gör det enklare, säkrare och roligare att jobba. Med vårt mycket breda produktsortiment får du tillgång till allt som behövs för att utrusta det professionella köket, i en leverans.
Vi vill tillgodose marknadens höjda krav på produkter och därför valt att livsmedelsgodkänna våra egentillverkade produkter enligt direktiv EG 1935/2004 om material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel. Harmoniserande standarder eller tekniska specifikationer som har tillämpats är: ISO 8442-2:1997, Material och artiklar i kontakt med livsmedel – Bestick och kökskärl.
Hallins har för ambition att fördjupa samarbetet med Sveriges kostchefer, för att kunna erbjuda en så optimal och hållbar storköksmiljö som möjligt, vad gäller matdistribution och övriga storköksprodukter. Här är samarbetet med Kost & Näring ytterst viktigt, för att få relevant feedback från både expertis och branschkollegor, i alla led.
Kontaktperson: Andreas Karlsson
Mail: andreas.karlsson@hallins.com
Telefon: 072-570 00 07
Besök: https://hallins.com/
Branschsamarbetspartner Guld
Lantmännen Cerealia
På Cerealia utvecklar, producerar och marknadsför vi ett stort sortiment av hälsosamma och näringsrika produkter. Med hållbarhet som grund för vår verksamhet, är vårt mål att göra måltider och livsmedelsprodukter en lönsam affär för våra kunder genom att erbjuda produkter av högsta kvalitet.
Lantmännen Cerealia har egen produktion i bland annat Laholm och i Järna – Sveriges enda pastafabrik – detta gör samarbetet med kostchefer och skolkockar dynamiskt. Nya idéer för exempelvis närproducerad pasta och pannkaka av hög kvalitet utvecklas ständigt för att möta nya behov.
Vi har valt att samarbeta med Kost & Näring för att tillsammans arbeta för att skapa förutsättningar för god och näringsriktig mat i skolan och till äldre. Vi ser fram emot ett fortsatt bra och fördjupat samarbete med Kost & Näring och alla kostchefer ute i landet.
Kontaktperson: Susanna Liljeblad, försäljningsdirektör Foodservice
Mail: susanna.liljeblad@lantmannen.com
Telefon: 010-556 38 81
Besök: https://www.lantmannencerealia.se/
Branschsamarbetspartner Guld
Orkla Foods Sverige

Vårt mål är att vara er bästa tänkbara mat- och måltidspartner! Vi förser er med de senaste trenderna, bjuder på inspirerande recept och helhetskoncept som underlättar er vardag och hjälper er att servera era matgäster god, hållbar och hälsosam mat. Och självklart ställer vi alltid höga krav på att vår mat är snäll mot både miljö och människor.
Vi är mycket stolta att vara guldpartner till Kost & Näring. Genom ett värdefullt samarbete och en tät dialog med medlemmarna får vi direkt feedback på koncept och produkter. På detta sätt kan vi lättare ta fram och utveckla vårt erbjudande med hållbarhet och hälsa i fokus, för anpassning mot den offentliga marknaden på bästa sätt. Tillsammans gör vi skillnad både för matgästerna och planeten!
Kontaktperson: Ellinor Persson
Mail: ellinor.persson@orklafoods.se
Telefon: 070-304 67 03
Besök: https://www.orklafoodsolutions.se/
Branschsamarbetspartner Guld
Quorn Pro
Quorn Foods har sitt ursprung i 1960-talets England, då en mans vision att skydda världen i en tid då matbrist, precis som nu, var en viktig fråga. Lord Rank upptäckte en hållbar proteinkälla, mikroorganism till svamp, Fusarium venenatum. Produktionen börjar med 1g av Fusarium venenatum, via fermentering odlar vi det till 1 500 ton mycoprotein. Det är en naturlig process som gör vår proteinproduktion bättre för miljön, som är vatteneffektiv, producerar låga utsläpp av växthusgaser och som kräver lite mark.
Mycoproteinet är proteinrikt, fullt av fiber, låg halt av mättat fett och innehåller inget kolesterol. Inget viktsvinn på produkten vid tillagning, tål att värmehållas och bearbetas i köket. Kort och gott: Quorn var först av en anledning.
Kost & Näring är en oerhört viktig organisation för den offentliga sektorn. En plats att mötas, alla parter kan bidra till bättre upphandlingar och ett bättre samarbete mellan alla parter.
Kontaktperson: Henrik Höglund
Mail: h.hoglund@quornpro.com
Telefon: 073-920 10 85
Besök: https://www.quorn.se/foodservice
Branschsamarbetspartner Guld
Royal Greenland
Royal Greenland erbjuder ett brett sortiment av vildfångad hållbar fisk och skaldjur från Nordatlanten och Norra ishavet. Vi har både fryst, naturell och panerad fisk i flera olika storlekar utan några tillsatser och vi har även en stor receptbank för att ge inspiration. En hållbar affärsverksamhet är en naturlig del av vår identitet. Våra fyra utvalda prioriteringar när det gäller FN:s hållbarhetsmål är följande: Hållbart fiske, Ansvarsfullt fotavtryck, Sunda arbetsförhållanden och Utbildning på Grönland. Fisk och skaldjur innehåller naturligt hälsosamma näringsämnen som omega-3, selen, jod och D-vitamin. Den frysta fisken håller sig fräsch hela vägen till tallriken och hjälper köken att minska matsvinnet.
Som branschsamarbetspartner till Kost & Näring vill vi informera, inspirera och förenkla vardagen ute i de offentliga köken. Vi vill ha ett tätt samarbete och dialog med kostchefer, kostekonomer och måltidsutvecklare för att förstå vad som efterfrågas och är viktigt. Så kan vi tillsammans utveckla produkter och lösningar och testa de idéer vi har kring produkter, så att de blir till ett näringsrikt och meningsfullt inslag i de måltider som lagas.
Kontaktperson: Camilla Kadziolka
Mail: caka@royalgreenland.com
Telefon: 073-329 29 21
Besök: https://www.royalgreenland.com/se/foodservice
Branschsamarbetspartner Guld
Santa Maria
Santa Maria är Europas största smaksättningsföretag och en del av den finska livsmedelskoncernen Paulig som grundades 1876 och är ett familjeägt internationellt livsmedelsföretag som strävar efter att förena och utforska de bästa smakerna. Vi är kända för kvalitetsprodukter inom kryddor, Tex Mex, växtbaserade produkter samt hälsosamma snacks.
Våra olika bakgrunder inspirerar oss att skapa en ny, hållbar matkultur – som är bra både för människa och planet. Vi vill driva den förändringen och vet att smaken är nyckeln till att bygga en bättre värld. Det vi lägger på tallriken i dag gör skillnad i morgon.
Vi är stolta över vårt samarbete med Kost & Näring där vi tillsammans kan skapa bättre förutsättningar för god och näringsriktig mat både i skolan och till våra äldre.
Kontaktperson: Mikael Klemetz, Key Account Manager
Mail: Mikael.Klemetz@paulig.com
Telefon: 0700-85 22 01
Besök: https://pauligpro.com/se
Branschsamarbetspartner Guld
Scan Sverige

Scan Sverige är landets ledande kött- och charkuteriföretag. Tillsammans med våra 1 800 medarbetare och 6 000 samarbetsgårdar utgör vi en samlad kraft för framtidens köttproduktion. Genom vårt hantverk och omsorg om hela värdekedjan levererar vi dagligen lokalproducerad och välsmakande mat till hela landet – samtidigt som vi skapar möjligheter för ett livskraftigt och självförsörjande Sverige. Med våra välkända varumärken Scan, Pärsons och Bullens och den gemensamma kraften hos våra medarbetare och leverantörer leder vi omställningen till en ökad och mer hållbar svensk köttproduktion.
Vi värdesätter ett transparent kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan aktörer som verkar inom den svenska offentliga måltiden. Genom de insikter vi erhåller i det fördjupade samarbetet med Kost & Näring har vi bättre möjlighet att anpassa vårt erbjudande efter branschens önskemål. Med en ömsesidig förståelse kan vi tillsammans skapa rätt förutsättningar att nå uppsatta mål för landets offentliga måltidsverksamheter.
Kontaktperson: Charlotte Eke-Göransson
Mail: charlotte.eke-goransson@scansverige.se
Telefon: 08-725 85 07
Besök: https://www.hkscanfoodservice.se/
Branschsamarbetspartner Guld
Skånemejerier Storhushåll
Skånemejerier är det ledande mejeriföretaget i södra Sverige och en pigg och hungrig utmanare nationellt. Mest kända är vi för alla de goda och hälsosamma mejerivaror som vi gör på mjölk från bönder i Skåne och södra Sverige. När du ser Skånemejeriers logotyp på en förpackning kan du alltid vara säker på att mjölkråvaran är 100 % svensk, men vi erbjuder också en hel del annat.
Kost- och måltidschefer är en viktig målgrupp för oss på Skånemejerier Storhushåll, och vi fokuserar särskilt på äldreomsorg och skola. Genom vårt samarbete med Kost & Näring skapar vi värdefulla kunskapsutbyten. Samtidigt som vi får fördjupad insikt i utvecklingen av det offentliga köket, bidrar vi med kunskap och inspiration utifrån våra naturligt näringstäta mejerivaror.
Kontaktperson: Madelene Risén
Mail: madelene.risen@skanemejerier.se
Telefon: 070-625 41 38
Besök: https://storhushall.skanemejerier.se/
Branschsamarbetspartner Guld
SDX Thermobox
På SDX utvecklar vi marknadens bästa värme- och kylboxar för att underlätta och säkerställa trygg transport av livsmedel till sin slutdestination. Med över 50 års erfarenhet i branschen arbetar vi dagligen för att skapa hållbara och långsiktiga lösningar inom mattransport.
Vår produktion är baserad i Sölvesborg i Blekinge, där vi i dag är 40 anställda.
SDX Thermobox är konstruerad med fokus på säker, effektiv och pålitlig mattransport. Den garanterar att rätt temperatur bibehålls under hela resan, vilket bevarar matens kvalitet från tillagning till servering.
Med sin lätta och kompakta konstruktion är SDX Thermobox enkel att hantera och transportera.
Vi ser oss själva som en engagerad och långsiktig partner för branschen. Tillsammans med våra kunder och samarbetspartner strävar vi efter att utveckla framtidens lösningar för mattransport. Genom att aktivt lyssna på de offentliga kundernas behov och utmaningar kan vi gemensamt skapa innovativa och effektiva lösningar.
Kontaktperson: Josefin Marklin
Mail: josefin.marklin@sdx.se
Telefon: 0456-135 10
Besök: https://sdx.se/
Branschsamarbetspartner Guld
Svenskt Kött
Svenskt Kött är en varumärkesoberoende organisation och en mötesplats för dig som vill diskutera, inspireras och lära dig mer om svenskt kött och dess mervärden. Vi berättar varför du ska välja svenskt nöt-, gris- och lammkött när du köper och serverar kött och vi finns tillgängliga för frågor och funderingar som rör det svenska köttet.
De offentliga måltiderna är en grundpelare i Sveriges sociala välfärd. Det som serveras är viktigt ur många perspektiv: det ska vara näringsrikt, hållbart och bidra till vår beredskap, för att nämna några. Kost & Näring är en betydelsefull organisation och vi ser fram emot att medverka i denna förening med dialog och kunskapsutbyte om de viktiga offentliga måltiderna och det svenska köttets roll.
Kontaktperson: Lisa Skogsberg
Mail: lisa.skogsberg@svensktkott.se
Telefon: 076-275 81 50
Besök: https://svensktkott.se/6-anledningar-att-valja-svenskt-kott/
Branschsamarbetspartner Guld
Unilever Food Solutions

På Unilever Food Solutions förser vi kockar med produkter, recept, inspiration och utbildningar som både lyfter resultatet på tallriken och stämningen i köket. I vårt sortiment finns många kända och älskade varumärken som Knorr Professional, Hellman’s, Maille, Maizena, Slotts, Winborgs, Carte D’Or och inte minst The Vegetarian Butcher. Vår breda portfölj erbjuder produkter för matlagning från grunden samtidigt som vi genom vårt ständigt växande sortiment av växtbaserade gör det enkelt för både matgäst och matlagare att välja grönt. För information om hur vi arbetar med hållbarhetsfrågor rekommenderas ett besök på våra webbplatser (länkar hittar du här nedanför).
För att vi ska kunna hjälpa våra kunder med rätt produkter som passar det offentliga köket och dess matgäster, krävs att vi har en nära dialog med varandra. Vi ser helt enkelt fram emot att gemensamt lyfta den offentliga måltiden, och trycka på dess betydelse för alla som behöver orka leka och lära, återhämta sig från sjukdom eller bara åldras tryggt och hälsosamt.
Kontaktperson: Marie Hjort
Mail: marie.hjort@unilever.com
Telefon: 072-994 51 03
Besök:
https://www.unileverfoodsolutions.se/
https://www.unilever.com/
Branschsamarbetspartner Guld
Unox Scandinavia
För alla människor som drivs av att bygga framgång, designar, tillverkar och marknadsför UNOX professionella ugnar, tjänster och upplevelser. För närvarande är UNOX det ledande varumärket när det gäller antalet sålda enheter i världen och när det gäller ENERGY STAR®-certifierade ugnar.
UNOX är verksamt över hela världen och har marknadens bredaste sortiment av kommersiella ugnar som inkluderar konvektions-, snabb- och kombiugnar. Dessutom erbjuder man revolutionerande lösningar för varmhållning av mat. Sortimentet uppfyller alla krav på matlagning, teknik och utrymme, vilket gör UNOX till en one-stop-shop för professionella ugnar av alla typer och storlekar. Efter försäljningen garanterar UNOX teknisk och matlagningsmässig assistans.
Med hjälp av våra tekniska lösningar ser vi fram emot ett gott samarbete i strävan mot kvalitet, hållbarhet och att utveckla den offentliga måltiden. Vi ser Kost & Näring som den naturliga kanalen att kommunicera ut med den offentliga köken.
Kontaktperson: Christer Askerot
Mail: christer.askerot@unox.com
Telefon: 073-686 17 89
Besök: https://www.unox.com/sv_se/
Branschsamarbetspartner Guld
Wasa
Wasa startades 1919 i Skellefteå och flyttade sedan till Filipstad 1931. Wasa är idag världens största tillverkare av knäckebröd med försäljning i över 40 länder. Företaget ingår sedan 1999 i Barillakoncernen och har bagerier i Filipstad och tyska staden Celle. Gott knäckebröd är det vi gör bäst. Ju färre ingredienser desto bättre, det är vår filosofi. Vi tycker att enkla naturliga ingredienser ger den bästa smaken och använder därför fina råvaror från naturen. Många av våra knäckebröd är dessutom rika på fullkorn och fiber.
Våra knäckebröd har varit ett uppskattat inslag i skolmåltiderna sedan 50-talet där klassiker som Falu Rågrut, Rågi och Husman fått sällskap av tunnare varianter som de populära Wasa 100 och Tunn Havre. Alla våra storhushållsbrickor tillverkas i Filipstad i Värmland.
De offentliga måltiderna fyller en otroligt viktig roll i samhället, dels kopplat till folkhälsa och sunda näringsrika matvanor, dels utifrån ett hållbarhets- och beredskapsperspektiv. Vi vill gärna fördjupa vårt samarbete med alla kunniga, kreativa och inspirerande beslutsfattare inom offentlig sektor för ökat kunskapsutbyte, inspiration och uppmuntra såväl unga som gamla till hälsosamma val.
Kontaktperson: Matilda Wade
Mail: matilda.wade@barilla.com
Telefon: 073-429 09 85
Besök: https://www.wasa.com/sv-se/foodservice/
Branschsamarbetspartner Guld
Wexiödisk
Wexiödisk är en ledande tillverkare av professionella diskmaskiner för storköksbranschen. Med över 50 års erfarenhet kombinerar vi svensk ingenjörskonst med hållbar innovation för att skapa pålitliga, energieffektiva och användarvänliga disklösningar. Vår designfilosofi bygger på cirkularitet och genomsyrar hela produktutvecklingen, vilket säkerställer minimal miljöpåverkan utan att kompromissa med diskresultatet. Vi erbjuder ett brett sortiment av maskiner som uppfyller behoven i allt från sjukhus och hotell till skolor, restauranger och bagerier.
Som partner till storköksbranschen levererar vi inte bara produkter utan också kunskap, support och skräddarsydda lösningar. Vi hjälper våra kunder att optimera sina disklinjer för maximal effektivitet och hållbarhet – i dag och i framtiden.
Wexiödisk har valt att satsa på ett fördjupat samarbete med Kost & Näring i syfte att främja erfarenhetsutbyte inom storköksbranschen. Genom dialog och samverkan kan vi bättre förstå verksamheternas utmaningar, och utveckla disklösningar som möter framtidens behov. Tillsammans skapar vi hållbara och effektiva storköksmiljöer genom gemensamt lärande och delad expertis.
Kontaktperson: Magnus Ericsson
Mail: magnus.ericsson@wexiodisk.com
Telefon: 0470-77 12 00
Besök: https://wexiodisk.com/
Vanliga frågor – FAQ
Hur länge har Kost & Näring haft branschsamarbetspartner?
Varför har ni öppnat för möjligheten att bli branschsamarbetspartner?
Vad innebär det att ett företag är branschsamarbetspartner till Kost & Näring?
Finns det olika typer av samarbetsformer?
Vad är skillnaden mellan guld-, silver- och grundnivå?
Vilka företag får bli branschsamarbetspartner till Kost & Näring?
Vilka är Kost & Närings branschsamarbetspartner just nu?
Har branschsamarbetspartnerna alltid varit desamma?
Hur mycket kostar det att vara branschsamarbetspartner?
Till vad används pengarna Kost & Näring får in från sina branschsamarbetspartner?
Hur redovisas Kost & Närings utbyte med branschsamarbetspartnerna?
Hur länge har Kost & Näring haft branschsamarbetspartner?
Sedan 2008.
Varför har ni öppnat för möjligheten att bli branschsamarbetspartner?
Vår utgångspunkt för branschsamarbetena är att främja utbyte och dialog mellan köpare och säljare inom de svenska offentliga måltiderna, eftersom vår uppfattning är att detta leder till en bättre matchning mellan säljarnas utbud och de specifika behov som finns i de offentliga måltidsverksamheterna runt om i landet.
Om företag i livsmedelsbranschen är lyhörda inför de offentliga måltidsverksamheternas behov är det något vi välkomnar – vare sig dessa företag är branschsamarbetspartner till Kost & Näring eller ej.
Vad innebär det att ett företag är branschsamarbetspartner till Kost & Näring?
Eftersom olika företag har olika förutsättningar och verksamheter ser också samarbetena delvis olika ut. Det kan exempelvis handla om att i dialogmöten föra diskussioner kring förpackningar, förpackningsstorlekar, minskade tillsatser, behov av nya eller anpassade produkter eller om hur de livsmedel som köps in till måltidsverksamheterna ska kunna göras smartare ur ett hållbarhetsperspektiv. Samarbetspartner har också möjligheten att vid ett begränsat antal tillfällen per år göra direkta informationsutskick per post eller e-post till våra medlemmar.
Flera av våra samarbetspartner arrangerar också olika seminarieaktiviteter där Kost & Näring är medarrangör. I de fall som gemensamma arrangörskap förekommer, redovisas detta alltid öppet i inbjudningar, uppföljande artiklar och annan kommunikation kring respektive aktivitet.
Finns det olika typer av samarbetsformer?
Ja. Branschsamarbetet erbjuds på guld-, silver- respektive grundnivå. I nuläget ligger samtliga av Kost & Närings samarbetspartner på guldnivå.
Vad är skillnaden mellan guld-, silver- och grundnivå?
Skillnaden ligger i omfattningen av samarbetet med Kost & Näring. Det kan exempelvis handla om antalet tillfällen under året som branschsamarbetspartnern i fråga har möjlighet att träffa representanter från föreningen för att föra diskussioner, lyssna in vilka behov och önskemål som finns ute i verksamheterna, och/eller berätta om befintliga eller kommande produkter och tjänster.
Vilka företag får bli branschsamarbetspartner till Kost & Näring?
Vi tackar inte nej till företag som vill bli samarbetspartner utan för gärna en konstruktiv dialog med alla aktörer, så länge det bidrar till en positiv utveckling för de offentliga måltiderna och de som leder och arbetar i verksamheterna.
Vilka är Kost & Närings branschsamarbetspartner just nu?
Föreningens aktuella branschsamarbetspartner presenteras alltid med logotyp längst ned på förstasidan på https://www.kostochnaring.se. I de flesta fall finns också branschsamarbetspartnernas egna presentationer högre upp på den här sidan.
Har branschsamarbetspartnerna alltid varit desamma?
Nej. Under åren sedan starten 2008 har flera företag valt att avsluta sina engagemang som branschsamarbetspartner, samtidigt som nya kommit till.
Hur mycket kostar det att vara branschsamarbetspartner?
Företag som i nuläget inte är samarbetspartner till Kost & Näring men är intresserade av att bli det, erbjuds detta till en kostnad av 175 000 kr + moms per år på guldnivå. För silver- respektive grundnivå är kostnaden något lägre.
Till vad används pengarna Kost & Näring får in från sina branschsamarbetspartner?
Överskottet från branschsamarbetena används för att finansiera föreningens breda aktiva verksamhet. Det områdesspecifika arbetet i fokusgrupperna, medverkan i olika former av sammanhang där de offentliga måltiderna diskuteras samt internationellt samarbete med kollegor är några exempel. Andra viktiga delar är att driva opinion och på andra sätt arbeta för att lyfta de offentliga måltiderna i den offentliga debatten.
Har Kost & Närings branschsamarbetspartner inflytande över hur föreningen använder de pengar som betalas in?
Nej. Hur Kost & Näring använder sina ekonomiska medel, där intäkterna från branschsamarbetet är en del, fastställs i den budget som beslutas vid vårt årsmöte i mars varje år.
Hur redovisas Kost & Närings utbyte med branschsamarbetspartnerna?
De aktiviteter och sammanhang där Kost & Näring har olika former av utbyte med branschsamarbetspartnerna, så som gemensamma seminarier, dialogmöten eller studiebesök, redovisas alltid öppet och med största möjliga transparens; i form av rapportering här på hemsidan, i medlemstidningen Förenade Måltider och i de olika utskick som görs från föreningen till medlemmarna under året.