En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
IMG_7956

Branschsamarbeten

Hem > Om oss > Branschsamarbeten

Företag vars erbjudande helt eller delvis riktar sig mot storhushållsbranschen har möjlighet att ingå i Kost & Närings program för branschsamarbete.

Idén bakom branschsamarbetet har varit densamma ända sedan starten 2008; att genom dialog och utbyte generera kunskap skapa större ömsesidig förståelse för de förutsättningar och behov som som finns på köpar- respektive säljarsidan. Från de stora frågorna kring hållbarhet och folkhälsa, hela vägen till verksamheternas mera handfasta utmaningar: produkter, utrustning, förpackningar, upphandling – och en lång rad annat.

De företag som är branschsamarbetspartner till Kost & Näring – på guld-, silver- eller grundnivå – bidrar också ekonomiskt till föreningens ordinarie verksamhet. Är du nyfiken på mer om formerna för branschsamarbetet? Läs våra FAQ/Frågor-och-svar!

Branschsamarbetspartner Guld

Branschsamarbetspartner Guld

Arla Foods

Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 9 700 mjölkbönder från Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. 

Företaget är en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med ett brett sortiment av mejeriprodukter av högsta kvalitet. Arla är också världens största producent av ekologiska mejeriprodukter.

För att möta ökande konsumtion av produkter utanför hemmet driver Arla sin foodserviceverksamhet under varumärket Arla® Pro. 

I samarbete med kunder utvecklas hållbara, innovativa produkter och tjänster som erbjuds den professionella matbranschen. Vår vision är att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt.

Att inspirera och skapa goda kostvanor som bidrar till en hälsosam livsstil är en viktig del av vårat hållbarhetsarbete. Som leverantör till offentliga kunder och med fokus på framförallt skolmatsalar har vi en viktig roll i att bidra till att elever får i sig näringsrik kost som gör att de klarar skoldagen. Genom vårt samarbete med Kost & Näring skapar vi förståelse för våra kunders behov och möjligheter.

Kontaktperson: Erica Elfving
Mail: erica.elfving@arlafoods.com
Telefon: 076-100 93 46
Besök: https://kund.arla.se/

▲ Till toppen av sidan ▲

Branschsamarbetspartner Guld

Aviko Norden

På Aviko erbjuder vi klimatsmarta, nyttiga och läckra knölar från jorden! Vi på Aviko Norden älskar alla goda knölar från jorden. Vi har varit verksamma i Norden sedan 1987 och har stor erfarenhet och gedigen kunskap som lett till att vi kan erbjuda Sveriges bredaste sortiment av potatis, lök, rotfrukter med flera märkningar som Smak, Svenskt, ekologiskt och KRAV, som vi säljer via landets grossister.

Aviko är ett odlarägt kooperativ och i Sverige samarbetar vi framför allt med lokala odlare. I det vackra skånska Helsingborg har vi vårt huvudkontor samt produktionsanläggning där våra eminenta medarbetare varje år hanterar, producerar och distribuerar cirka 30 000 ton potatis och rotfrukter.

Vi känner en stor trygghet i att ha ett tätt samarbete med Kost & Näring där det finns en stor kompetens. Inte minst kunnigheten och kännedomen om kraven och önskemålen från köken och deras matgäster. Aviko Nordens expertis och stora flexibilitet inom potatis- och rotfruktssortimentet tillsammans med Kost & Närings totalkompetens borgar för en mer klimatsmart, hälsosam och god måltidslösning.

Kontaktperson: Pauliina Carlsson
Mail: pauliina.carlsson@aviko.se
Telefon: 076-336 49 74
Besök: https://www.avikonorden.se/

▲ Till toppen av sidan ▲

Branschsamarbetspartner Guld

Findus

Findus Foodservices erbjuder produkter och recept till det professionella köket. Vi har utvecklat produkterna för att vara anpassade till restaurang och storhushåll.

Produkterna och recepten är utformade av våra kockar, som har lång erfarenhet och förståelse för utmaningar i köket och för våra kunders behov. Med ett stort utbud kan vi erbjuda produkter för alla tillfällen. Oavsett om du söker vegetariska produkter, fisk, puréer eller kanelbullar så finner du det hos oss.

Vi erbjuder även ett brett utbud av konsistensanpassade produkter och recept till personer med tugg- och sväljsvårigheter. Oavsett ålder, funktionsnedsättning eller sjukdom ska alla ha rätt att kunna äta sig mätta och bli serverade mat som ser aptitlig ut, har rätt konsistens och som tillgodoser individens behov av näring.

För oss på Findus är det viktigt med ett nära samarbete med Kost & Näring för att medverka till en bättre livsmedelsupphandling och en hållbar utveckling för äldreomsorg och skolor. Vi är övertygade om att vi i samverkan med andra leverantörer och grossister kan hitta förbättringsområden tillsammans med både kostchefer, kunder och upphandlare.

Kontaktperson: Malin Fredman
Mail: malin.fredman@se.findus.com
Telefon: 070-875 02 07
Besök: https://www.findusfoodservices.se/

▲ Till toppen av sidan ▲

Branschsamarbetspartner Guld

Greenfood/Ewerman

Vi fullkomligen älskar frukt och grönt i alla des former. Vi vill utveckla och inspirera till ett bredare användningsområde inom allt som har med frukt och grönt att göra. Så om det är hela produkter eller om vi ska förenkla vardagen med vårt SallaCarte-sortiment. Allt för att förenkla matlagningen av hälsosamma måltider.

Vi har valt detta fördjupade samarbete för att vi vill fortsätta informera och inspirera och förenkla er vardag med frukt och grönt. Med SallaCarte jagar du tidstjuvar. Tiden du får över kan istället läggas på mer kreativitet i köket, där gästen är i fokus. Målet är att din verksamhet ska få mer tid att göra det som ni gör bäst: laga inspirerande mat till gästerna.

Kontaktperson: Magnus Falk
Mail: magnus.falk@ewerman.se
Telefon: 070-343 39 39
Besök: https://ewerman.se/

▲ Till toppen av sidan ▲

Branschsamarbetspartner Guld

HK Scan

HK Scan är ett nordiskt företag som producerar kött och måltider. Med över hundra års erfarenhet tillverkar vi välsmakande, hälsosam och ansvarsfullt producerad mat som tillgodoser våra kunders behov. Vi tar ansvar för utvecklingen av livsmedelsproduktionen i hela värdekedjan, från gård till konsument. Vårt mångsidiga erbjudande inkluderar produkter från både fläsk-, nöt- och lammkött från våra varumärken Scan® och Pärsons®, såväl som växtbaserade alternativ från Apetit®. Vi genomför ett systematiskt klimatarbete som bland annat har resulterat i 100 % grön el på våra anläggningar. Vi samarbetar med drygt 6 000 gårdar runt om i landet vilket ger oss en lokal förankring över hela Sverige. Vi är stolta över att bidra till en livskraftig svensk livsmedelsproduktion och en levande landsbygd.

Vi värdesätter ett transparent kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan aktörer som verkar inom den svenska offentliga måltiden. Genom de insikter vi erhåller i det fördjupade samarbetet med Kost & Näring har vi bättre möjlighet att anpassa vårt erbjudande efter branschens önskemål. Med en ömsesidig förståelse kan vi tillsammans skapa rätt förutsättningar att nå uppsatta mål för landets offentliga måltidsverksamheter.

Kontaktperson: Charlotte Eke-Göransson
Mail: charlotte.eke-goransson@hkscan.com
Telefon: 08-725 85 07
Besök: https://www.hkscanfoodservice.se/

▲ Till toppen av sidan ▲

Branschsamarbetspartner Guld

HÄLLDE

HÄLLDE vill skapa en förenklad, säker och lustfylld tillvaro i det offentliga köket. Genom effektiv och flexibel matberedning lösgör Hällde tid för kreativitet. Vi utvecklar och tillverkar Grönsaksskärare, Snabbhackar, Combi Cutters och Blenders i Kista, strax utanför Stockholm. Våra fokus är hög kvalitet, bästa skärresultat, genomtänkt ergonomi, användarvänlighet, snabb och enkel rengöring. Som stolta innehavare av miljöcertifiering ISO 14001, har vi ett hållbarhetstänk hela vägen från vår tillverkning, till er som användare inom måltidsverksamhet.

Med gedigen kunskap och erfarenhet från båda håll, ser vi ett samarbete med Kost & Näring som en viktig byggsten i den kontinuerliga utvecklingen av högkvalitativa matberedningsmaskiner. Genom ömsesidigt utbyte av kunskap och inspiration skapar vi tillsammans synergieffekter.

Kontaktperson: Malin Annebäck
Mail: malin.anneback@hallde.com
Telefon: 070-882 11 94
Besök: https://www.hallde.com/sv/

▲ Till toppen av sidan ▲

Branschsamarbetspartner Guld

Kronfågel

Kronfågel är Sveriges marknadsledare inom kyckling och allt vi gör utgår från kundernas behov av bekväm, nyttig och god mat. Vårt uppdrag är att ge matupplevelser som gör gott för både människan och planeten.

Den offentliga verksamheten representerar en stor del av vår omsättning på Foodservice, därför är samarbetet med Kost & Näring en viktig länk till en bättre och djupare förståelse för kunderna och hur vi ska kunna möta deras behov.

Kontaktperson: Erika Dani
Mail: erika.dani@kronfagel.se
Telefon: 072-248 04 69
Besök: https://www.kronfagel.se/foodservice/

▲ Till toppen av sidan ▲

Branschsamarbetspartner Guld

Lantmännen Cerealia

På Cerealia utvecklar, producerar och marknadsför vi ett stort sortiment av hälsosamma och näringsrika produkter. Med hållbarhet som grund för vår verksamhet, är vårt mål att göra måltider och livsmedelsprodukter en lönsam affär för våra kunder genom att erbjuda produkter av högsta kvalitet.

Lantmännen Cerealia har egen produktion i bland annat Laholm och i Järna – Sveriges enda pastafabrik – detta gör samarbetet med kostchefer och skolkockar dynamiskt. Nya idéer för exempelvis närproducerad pasta och pannkaka av hög kvalitet utvecklas ständigt för att möta nya behov.

Vi har valt att samarbeta med Kost & Näring för att tillsammans arbeta för att skapa förutsättningar för god och näringsriktig mat i skolan och till äldre. Vi ser fram emot ett fortsatt bra och fördjupat samarbete med Kost & Näring och alla kostchefer ute i landet.

Kontaktperson: Susanna Liljeblad, försäljningsdirektör Foodservice
Mail: susanna.liljeblad@lantmannen.com
Telefon: 010-556 38 81
Besök: https://www.lantmannencerealia.se/

▲ Till toppen av sidan ▲

Branschsamarbetspartner Guld

Orkla Foods Sverige

Vårt mål är att vara er bästa tänkbara mat- och måltidspartner! Vi förser er med de senaste trenderna, bjuder på inspirerande recept och helhetskoncept som underlättar er vardag och hjälper er att servera era matgäster god, hållbar och hälsosam mat. Och självklart ställer vi alltid höga krav på att vår mat är snäll mot både miljö och människor.

Vi är mycket stolta att vara guldpartner till Kost & Näring. Genom ett värdefullt samarbete och en tät dialog med medlemmarna får vi direkt feedback på koncept och produkter. På detta sätt kan vi lättare ta fram och utveckla vårt erbjudande med hållbarhet och hälsa i fokus, för anpassning mot den offentliga marknaden på bästa sätt. Tillsammans gör vi skillnad både för matgästerna och planeten!

Kontaktperson: Ellinor Persson
Mail: ellinor.persson@orklafoods.se
Telefon: 070-304 67 03
Besök: https://www.orklafoodsolutions.se/

▲ Till toppen av sidan ▲

Branschsamarbetspartner Guld

Royal Greenland

Royal Greenland erbjuder ett brett sortiment av vildfångad hållbar fisk och skaldjur från Nordatlanten och Norra ishavet. Vi har både fryst, naturell och panerad fisk i flera olika storlekar utan några tillsatser och vi har även en stor receptbank för att ge inspiration. En hållbar affärsverksamhet är en naturlig del av vår identitet. Våra fyra utvalda prioriteringar när det gäller FN:s hållbarhetsmål är följande: Hållbart fiske, Ansvarsfullt fotavtryck, Sunda arbetsförhållanden och Utbildning på Grönland. Fisk och skaldjur innehåller naturligt hälsosamma näringsämnen som omega-3, selen, jod och D-vitamin. Den frysta fisken håller sig fräsch hela vägen till tallriken och hjälper köken att minska matsvinnet.

Som branschsamarbetspartner till Kost & Näring vill vi informera, inspirera och förenkla vardagen ute i de offentliga köken. Vi vill ha ett tätt samarbete och dialog med kostchefer, kostekonomer och måltidsutvecklare för att förstå vad som efterfrågas och är viktigt. Så kan vi tillsammans utveckla produkter och lösningar och testa de idéer vi har kring produkter, så att de blir till ett näringsrikt och meningsfullt inslag i de måltider som lagas.

Kontaktperson: Eva Öhrn
Mail: evoh@royalgreenland.com
Telefon: 070-238 33 34
Besök: https://www.royalgreenland.com/se/foodservice

▲ Till toppen av sidan ▲

 

Branschsamarbetspartner Guld

Santa Maria

Santa Maria är Europas största smaksättningsföretag och en del av den finska livsmedelskoncernen Paulig som grundades 1876 och är ett familjeägt internationellt livsmedelsföretag som strävar efter att förena och utforska de bästa smakerna. Vi är kända för kvalitetsprodukter inom kryddor, Tex Mex, växtbaserade produkter samt hälsosamma snacks.

Våra olika bakgrunder inspirerar oss att skapa en ny, hållbar matkultur – som är bra både för människa och planet. Vi vill driva den förändringen och vet att smaken är nyckeln till att bygga en bättre värld. Det vi lägger på tallriken i dag gör skillnad i morgon.

Vi är stolta över vårt samarbete med Kost & Näring där vi tillsammans kan skapa bättre förutsättningar för god och näringsriktig mat både i skolan och till våra äldre.

Kontaktperson: Mikael Klemetz, Key Account Manager
Mail: Mikael.Klemetz@paulig.com
Telefon: 0700-85 22 01
Besök: https://pauligpro.com/se

▲ Till toppen av sidan ▲

 

Branschsamarbetspartner Guld

Skånemejerier Storhushåll

Skånemejerier är det ledande mejeriföretaget i södra Sverige och en pigg och hungrig utmanare nationellt. Mest kända är vi för alla de goda och hälsosamma mejerivaror som vi gör på mjölk från bönder i Skåne och södra Sverige. När du ser Skånemejeriers logotyp på en förpackning kan du alltid vara säker på att mjölkråvaran är 100 % svensk, men vi erbjuder också en hel del annat.

Kost- och måltidschefer är en viktig målgrupp för oss på Skånemejerier Storhushåll, och vi fokuserar särskilt på äldreomsorg och skola. Genom vårt samarbete med Kost & Näring skapar vi värdefulla kunskapsutbyten. Samtidigt som vi får fördjupad insikt i utvecklingen av det offentliga köket, bidrar vi med kunskap och inspiration utifrån våra naturligt näringstäta mejerivaror.

Kontaktperson: Madelene Risén
Mail: madelene.risen@skanemejerier.se
Telefon: 070-625 41 38
Besök: https://storhushall.skanemejerier.se/

▲ Till toppen av sidan ▲

Branschsamarbetspartner Guld

Unilever Food Solutions

På Unilever Food Solutions förser vi kockar med produkter, recept, inspiration och utbildningar som både lyfter resultatet på tallriken och stämningen i köket. I vårt sortiment finns många kända och älskade varumärken som Knorr Professional, Hellman’s, Maille, Maizena, Slotts, Winborgs, Carte D’Or och inte minst The Vegetarian Butcher. Vår breda portfölj erbjuder produkter för matlagning från grunden samtidigt som vi genom vårt ständigt växande sortiment av växtbaserade gör det enkelt för både matgäst och matlagare att välja grönt. För information om hur vi arbetar med hållbarhetsfrågor rekommenderas ett besök på våra webbplatser (länkar hittar du här nedanför).

För att vi ska kunna hjälpa våra kunder med rätt produkter som passar det offentliga köket och dess matgäster, krävs att vi har en nära dialog med varandra. Vi ser helt enkelt fram emot att gemensamt lyfta den offentliga måltiden, och trycka på dess betydelse för alla som behöver orka leka och lära, återhämta sig från sjukdom eller bara åldras tryggt och hälsosamt.

Kontaktperson: Marie Hjort
Mail: marie.hjort@unilever.com
Telefon: 072-994 51 03
Besök:
https://www.unileverfoodsolutions.se/
https://www.unilever.com/

▲ Till toppen av sidan ▲

Vanliga frågor – FAQ

Hur länge har Kost & Näring haft branschsamarbetspartner?

Varför har ni öppnat för möjligheten att bli branschsamarbetspartner?

Vad innebär det att ett företag är branschsamarbetspartner till Kost & Näring?

Finns det olika typer av samarbetsformer?

Vad är skillnaden mellan guld-, silver- och grundnivå?

Vilka företag får bli branschsamarbetspartner till Kost & Näring?

Vilka är Kost & Närings branschsamarbetspartner just nu?

Har branschsamarbetspartnerna alltid varit desamma?

Hur mycket kostar det att vara branschsamarbetspartner?

Till vad används pengarna Kost & Näring får in från sina branschsamarbetspartner?

Har Kost & Närings branschsamarbetspartner inflytande över hur föreningen använder de pengar som betalas in?

Hur redovisas Kost & Närings utbyte med branschsamarbetspartnerna?


Hur länge har Kost & Näring haft branschsamarbetspartner?

Sedan 2008.

Varför har ni öppnat för möjligheten att bli branschsamarbetspartner?

Vår utgångspunkt för branschsamarbetena är att främja utbyte och dialog mellan köpare och säljare inom de svenska offentliga måltiderna, eftersom vår uppfattning är att detta leder till en bättre matchning mellan säljarnas utbud och de specifika behov som finns i de offentliga måltidsverksamheterna runt om i landet.

Om företag i livsmedelsbranschen är lyhörda inför de offentliga måltidsverksamheternas behov är det något vi välkomnar – vare sig dessa företag är branschsamarbetspartner till Kost & Näring eller ej.

Vad innebär det att ett företag är branschsamarbetspartner till Kost & Näring?

Eftersom olika företag har olika förutsättningar och verksamheter ser också samarbetena delvis olika ut. Det kan exempelvis handla om att i dialogmöten föra diskussioner kring förpackningar, förpackningsstorlekar, minskade tillsatser, behov av nya eller anpassade produkter eller om hur de livsmedel som köps in till måltidsverksamheterna ska kunna göras smartare ur ett hållbarhetsperspektiv. Samarbetspartner har också möjligheten att vid ett begränsat antal tillfällen per år göra direkta informationsutskick per post eller e-post till våra medlemmar.

Flera av våra samarbetspartner arrangerar också olika seminarieaktiviteter där Kost & Näring är medarrangör. I de fall som gemensamma arrangörskap förekommer, redovisas detta alltid öppet i inbjudningar, uppföljande artiklar och annan kommunikation kring respektive aktivitet.

Finns det olika typer av samarbetsformer?

Ja. Branschsamarbetet erbjuds på guld-, silver- respektive grundnivå. I nuläget ligger samtliga av Kost & Närings samarbetspartner på guldnivå.

Vad är skillnaden mellan guld-, silver- och grundnivå?

Skillnaden ligger i omfattningen av samarbetet med Kost & Näring. Det kan exempelvis handla om antalet tillfällen under året som branschsamarbetspartnern i fråga har möjlighet att träffa representanter från föreningen för att föra diskussioner, lyssna in vilka behov och önskemål som finns ute i verksamheterna, och/eller berätta om befintliga eller kommande produkter och tjänster.

Vilka företag får bli branschsamarbetspartner till Kost & Näring?

Vi tackar inte nej till företag som vill bli samarbetspartner utan för gärna en konstruktiv dialog med alla aktörer, så länge det bidrar till en positiv utveckling för de offentliga måltiderna och de som leder och arbetar i verksamheterna.

Vilka är Kost & Närings branschsamarbetspartner just nu?

Föreningens aktuella branschsamarbetspartner presenteras alltid med logotyp längst ned på förstasidan på https://www.kostochnaring.se. I de flesta fall finns också branschsamarbetspartnernas egna presentationer högre upp på den här sidan.

Har branschsamarbetspartnerna alltid varit desamma?

Nej. Under åren sedan starten 2008 har flera företag valt att avsluta sina engagemang som branschsamarbetspartner, samtidigt som nya kommit till.

Hur mycket kostar det att vara branschsamarbetspartner?

Företag som i nuläget inte är samarbetspartner till Kost & Näring men är intresserade av att bli det, erbjuds detta till en kostnad av 175 000 kr + moms per år på guldnivå. För silver- respektive grundnivå är kostnaden något lägre.

Till vad används pengarna Kost & Näring får in från sina branschsamarbetspartner?

Överskottet från branschsamarbetena används för att finansiera föreningens breda aktiva verksamhet. Det områdesspecifika arbetet i fokusgrupperna, medverkan i olika former av sammanhang där de offentliga måltiderna diskuteras samt internationellt samarbete med kollegor är några exempel. Andra viktiga delar är att driva opinion och på andra sätt arbeta för att lyfta de offentliga måltiderna i den offentliga debatten.

Har Kost & Närings branschsamarbetspartner inflytande över hur föreningen använder de pengar som betalas in?

Nej. Hur Kost & Näring använder sina ekonomiska medel, där intäkterna från branschsamarbetet är en del, fastställs i den budget som beslutas vid vårt årsmöte i mars varje år.

Hur redovisas Kost & Närings utbyte med branschsamarbetspartnerna?

De aktiviteter och sammanhang där Kost & Näring har olika former av utbyte med branschsamarbetspartnerna, så som gemensamma seminarier, dialogmöten eller studiebesök, redovisas alltid öppet och med största möjliga transparens; i form av rapportering här på hemsidan, i medlemstidningen Förenade Måltider och i de olika utskick som görs från föreningen till medlemmarna under året.