
”Nya uppdrag, nya insikter – mindre saft och mer kaffe”
Elektrolyter, kolhydrater, rostmackor, salta fiskar. Och saft. Min hjärna har varit upptagen med att preppa kroppen för att orka springa som jag velat, under sommaren och inför höstens alla lopp. Och kroppen har lyssnat och tagit in. Presterat.
Men så fort september bläddrades fram i kalendern skedde ett skifte av fokus. Nytt läsår – DET sista läsåret. Nya uppdrag, nya insikter. Mindre saft och mer kaffe.
Efter en fantastisk sommar har jag sedan några veckor tillbaka tagit över uppdraget som studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse, med allt vad det innebär, efter min företrädare Simon Fromm.
Så: Hej hej, Karin heter jag!
Läs en intervju med Karin Haage ur Förenade Måltider nr 3/24
Min väg mot Kostvetarprogrammet inleddes långt innan jag sökte in till Uppsala universitet. Allt började med ett smygande intresse för näringsupptag och kost. Om att äta sig frisk och inte sjuk – och att må bra på insidan så att det syns ordentligt på utsidan. Med inspiration att kombinera livsmedel, texturer, smaker och färger för en givande måltid. Med små insikter hur folkhälsan kan förbättras med mindre justeringar och hur många ungdomar som mår dåligt när de påverkas av kosttrender, dieter och media.
Under en lång rad år har jag funderat mycket kring vad inom mat och måltider som skulle förbättras, vad jag behöver lära mig mer om för att kunna lära andra.
Under en lång rad år har jag funderat mycket kring vad inom mat och måltider som skulle förbättras, vad jag behöver lära mig mer om för att kunna lära andra. Efter lång arbetserfarenhet inom affärsutveckling och optimering av processer, system, och kundupplevelser, insåg jag att det var dags för mig att säga hej då till marknad, IT och fast fashion-branschen, och hoppa på pendeltåget hemifrån Stockholm till Uppsala för att bli kostvetare.
Valet kändes utmanande till en början. Hur skulle jag som 32-åring klara av att lyssna på föreläsningar, skriva tentor, recept, vara student och visa vad jag vill, och går för?
Hittills har jag inte ångrat mig för en enda sekund (förutom möjligen i januari, när tågen brukar vara fastfrusna och det blir kexchoklad till middag, ståendes som en pingvin med alla andra på perrongen i snöstormen). Och min bakgrund som affärsutvecklare, där det alltid gäller att tänka tre steg framåt och försöka se helheten, har hjälpt mig att komma långt. Och ännu längre ska jag!
Så vi ses här på Studerandebloggen – bland annat – nu under hösten och våren. Med eller utan kexchoklad och salta fiskar.
Karin Haage
På vår studentsida kan du läsa mer om alla de unika förmåner som studerandemedlemskap i Kost & Näring ger.
Tidigare inlägg i Studerandebloggen:
”En kostvetares flygande – och förvirrande – karriär”
Karin Haage, Kost & Närings studeranderepresentant 2024/25, om kostvetarens alla möjligheter – och stundtals snåriga vägval.
- Studerandebloggen
- Student
”Lite av en påse Gott & Blandat”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, liknar dagens kostvetarutbildning vid en påse Gott & Blandat.
- Studerandebloggen
- Student
”Våga vara lite larvig!”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om morgondagens (?) proteinkälla.
- Studerandebloggen
- Student
”Kostdagarna kom, och gick …”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, summerar sina intryck av årets upplaga av Kostdagarna.
- Studerandebloggen
- Kostdagarna 2024
- Student
”Är kostvetare ett yrkesval som kommit i skymundan?”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om kostvetarnas status och handgrepp för att vända en – eventuellt – negativ spiral.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Ut med årorna matroser, nu kör vi!”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om att kavla upp ärmarna och göra rätt – och lätt(are) – i den nödvändiga hållbarhetsomställningen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Fyra frågor om forskning
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om kost, näring och att förhålla sig till nya, påstådda forskningsrön.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Högt och lågt i livets berg-och-dal-bana
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om toppar, dalar och vad som förde honom dit han är i dag.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Att inspireras och inspirera
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om ett helt nytt nätverk.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Är du 2023/24 års studeranderepresentant?
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, gör sig redo att lämna över stafettpinnen till nästa studeranderepresentant.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Favoriter från Kostdagarna
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om sina intryck av Kostdagarna 2023.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Hälsa – ett val?
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om individens kontra samhällets ansvar för hälsa och sunda vanor.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Kostvetarstudenter om framtiden, del 2
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, tar sina kursare på pulsen om tiden efter examen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Kostvetarstudenter om framtiden, del 1
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, tar sina kursare på pulsen om tiden efter examen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Januari och nystart – eller kanske snarare slutspurt?!”
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om att ge sig in på sista terminen av utbildningen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Bättre sent än aldrig …”
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, kastar loss i ett första blogginlägg.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
VFU del 2: ”Sju roliga och spännande veckor”
Under höstterminen har vi kostvetarstudenter vid Uppsala universitet inom ramen för en valbar kurs om 15 hp haft möjlighet att komma ut på verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Med andra ord: praktik…
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
VFU del 1: ”Nytt nätverk och nya vänner”
Under höstterminen har vi kostvetarstudenter vid Uppsala universitet inom ramen för en valbar kurs om 15 hp haft möjlighet att komma ut på verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Med andra ord: praktik…
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Mix av kreativitet och beslutsfattande
Cajsa Ceder Hof, studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse, om intrycken från sitt första styrelsemöte.
- Studerandebloggen
- Styrelsearbete
”Häng med på min resa!”
Cajsa Ceder Hof, studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse, introducerar den nya studerandebloggen.
- Studerandebloggen
Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/kostochn/kostochnaring.se/public/wp/wp-includes/formatting.php on line 4337