Fyra frågor om forskning
Trender kommer, trender går, men vikten av kost och näring är något som består.
Med det här menar jag inte bara den här branschföreningen, utan även själva vikten av orden i sig.
Kosten och näringen har i nuet blivit mer uppmärksammat än någonsin och man har börjat inse betydelsen av det, på både kort och lång sikt.
Mycket av det man lär sig under utbildningen är områden inom näringen och kosten, men även om att just ifrågasätta saker.
Nya sorters dieter är någonting som har blivit en vanlig uppenbarelse i dagens mediesamhälle. Man ska banta hit och dit för att se ut som Brad Pitt och äta si och så för att leva i 100 år…
Men efter denna utbildning till kostvetare har jag börjat ifrågasätta de flesta av dem.
Mycket av det man lär sig under utbildningen är områden inom näringen och kosten, men även om att just ifrågasätta saker.
- Finns det verkligen vetenskapligt belägg för det här?
- Är det här verkligen någonting som är helt genomtänkt och hälsosamt?
- Är personen en trovärdig källa?
- Vad är det för referenser kopplat till dieten, om ens några? Och om det gör det, vad har de för evidensgrader?
Jag måste erkänna att det var svårt i början och kändes nästan lite överdrivet med hur mycket studietid man la ner på det. Men nu tror jag nog att jag börjar gå plus minus noll då jag snabbt kan se om det ens är värt att lägga tid på att läsa igenom en rapport.
”Ny forskning bevisar att munkar är nyttigare än rågbröd!”
Här höjer man ju direkt på ögonbrynen om man är källkritisk (i och för sig skulle väl de flesta göra det) och tar sig en titt på rapporten.
Då skulle man förmodligen se att den är väldigt konstigt vinklad. Till exempel kanske rågbrödet har alla ingredienser det ska vara för att få kallas rågbröd, men trippla mängden sirap. Den har nog inte blivit granskad av andra forskare, tagits upp i någon respekterad vetenskapstidning och kanske var ekonomiskt stöttad av företaget som producerar munkar vilket då gör rapporten jävig. Och så vidare… Ni förstår nog vart jag vill komma.
Bara för att det står ”ny forskning” behöver det inte det betyda att resultatet faktiskt är korrekt eller på något vis vettigt.
För att ge lite kontext nu i slutet kan jag nämna att jag, innan studierna, arbetade som kock i 15 år. Jag trodde att jag hade bra koll på vad nyttig mat var. Till viss del ja, men till stor del nej.
Ju mer jag nu ifrågasätter, desto mer inser jag hur mycket det finns kvar att lära…
Simon Fromm
På vår studentsida kan du läsa mer om alla de unika förmåner som studerandemedlemskap i Kost & Näring ger.
Tidigare inlägg i Studerandebloggen:
”Nya uppdrag, nya insikter – mindre saft och mer kaffe”
Karin Haage, Kost & Närings studeranderepresentant 2024/25, om sin sedan länge utstakade väg mot Uppsala universitet och Kostvetarprogrammet.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Lite av en påse Gott & Blandat”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, liknar dagens kostvetarutbildning vid en påse Gott & Blandat.
- Studerandebloggen
- Student
”Våga vara lite larvig!”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om morgondagens (?) proteinkälla.
- Studerandebloggen
- Student
”Kostdagarna kom, och gick …”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, summerar sina intryck av årets upplaga av Kostdagarna.
- Studerandebloggen
- Kostdagarna 2024
- Student
”Är kostvetare ett yrkesval som kommit i skymundan?”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om kostvetarnas status och handgrepp för att vända en – eventuellt – negativ spiral.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Ut med årorna matroser, nu kör vi!”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om att kavla upp ärmarna och göra rätt – och lätt(are) – i den nödvändiga hållbarhetsomställningen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Högt och lågt i livets berg-och-dal-bana
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om toppar, dalar och vad som förde honom dit han är i dag.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Att inspireras och inspirera
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om ett helt nytt nätverk.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Är du 2023/24 års studeranderepresentant?
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, gör sig redo att lämna över stafettpinnen till nästa studeranderepresentant.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Favoriter från Kostdagarna
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om sina intryck av Kostdagarna 2023.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Hälsa – ett val?
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om individens kontra samhällets ansvar för hälsa och sunda vanor.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Kostvetarstudenter om framtiden, del 2
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, tar sina kursare på pulsen om tiden efter examen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Kostvetarstudenter om framtiden, del 1
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, tar sina kursare på pulsen om tiden efter examen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Januari och nystart – eller kanske snarare slutspurt?!”
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om att ge sig in på sista terminen av utbildningen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Bättre sent än aldrig …”
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, kastar loss i ett första blogginlägg.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
VFU del 2: ”Sju roliga och spännande veckor”
Under höstterminen har vi kostvetarstudenter vid Uppsala universitet inom ramen för en valbar kurs om 15 hp haft möjlighet att komma ut på verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Med andra ord: praktik…
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
VFU del 1: ”Nytt nätverk och nya vänner”
Under höstterminen har vi kostvetarstudenter vid Uppsala universitet inom ramen för en valbar kurs om 15 hp haft möjlighet att komma ut på verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Med andra ord: praktik…
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Mix av kreativitet och beslutsfattande
Cajsa Ceder Hof, studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse, om intrycken från sitt första styrelsemöte.
- Studerandebloggen
- Styrelsearbete
”Häng med på min resa!”
Cajsa Ceder Hof, studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse, introducerar den nya studerandebloggen.
- Studerandebloggen
Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/kostochn/kostochnaring.se/public/wp/wp-includes/formatting.php on line 4337