En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > Fyra frågor om forskning
20231018_084637
Vad är vad när det kommer till påstådda forskningsrön? Simon Fromm är studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse läsåret 2023/24 och den som för närvarande driver Studerandebloggen. Här rapporterar han om nyheter, intryck och erfarenheter.
Studerandebloggen

Fyra frågor om forskning

2023-11-29
  1. Studerandebloggen
  2. Bransch
  3. Student

Trender kommer, trender går, men vikten av kost och näring är något som består.
Med det här menar jag inte bara den här branschföreningen, utan även själva vikten av orden i sig.

Kosten och näringen har i nuet blivit mer uppmärksammat än någonsin och man har börjat inse betydelsen av det, på både kort och lång sikt.

Mycket av det man lär sig under utbildningen är områden inom näringen och kosten, men även om att just ifrågasätta saker.

Nya sorters dieter är någonting som har blivit en vanlig uppenbarelse i dagens mediesamhälle. Man ska banta hit och dit för att se ut som Brad Pitt och äta si och så för att leva i 100 år…

Men efter denna utbildning till kostvetare har jag börjat ifrågasätta de flesta av dem.

Mycket av det man lär sig under utbildningen är områden inom näringen och kosten, men även om att just ifrågasätta saker.

  • Finns det verkligen vetenskapligt belägg för det här?
  • Är det här verkligen någonting som är helt genomtänkt och hälsosamt?
  • Är personen en trovärdig källa?
  • Vad är det för referenser kopplat till dieten, om ens några? Och om det gör det, vad har de för evidensgrader?

Jag måste erkänna att det var svårt i början och kändes nästan lite överdrivet med hur mycket studietid man la ner på det. Men nu tror jag nog att jag börjar gå plus minus noll då jag snabbt kan se om det ens är värt att lägga tid på att läsa igenom en rapport.

”Ny forskning bevisar att munkar är nyttigare än rågbröd!”

Här höjer man ju direkt på ögonbrynen om man är källkritisk (i och för sig skulle väl de flesta göra det) och tar sig en titt på rapporten.

Simon Fromm.

Då skulle man förmodligen se att den är väldigt konstigt vinklad. Till exempel kanske rågbrödet har alla ingredienser det ska vara för att få kallas rågbröd, men trippla mängden sirap. Den har nog inte blivit granskad av andra forskare, tagits upp i någon respekterad vetenskapstidning och kanske var ekonomiskt stöttad av företaget som producerar munkar vilket då gör rapporten jävig. Och så vidare… Ni förstår nog vart jag vill komma.

Bara för att det står ”ny forskning” behöver det inte det betyda att resultatet faktiskt är korrekt eller på något vis vettigt.

För att ge lite kontext nu i slutet kan jag nämna att jag, innan studierna, arbetade som kock i 15 år. Jag trodde att jag hade bra koll på vad nyttig mat var. Till viss del ja, men till stor del nej.

Ju mer jag nu ifrågasätter, desto mer inser jag hur mycket det finns kvar att lära…

Simon Fromm

På vår studentsida kan du läsa mer om alla de unika förmåner som studerandemedlemskap i Kost & Näring ger.

Tidigare inlägg i Studerandebloggen:


Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/kostochn/kostochnaring.se/public/wp/wp-includes/formatting.php on line 4337