Hälsa – ett val?
Att “Sociologiska perspektiv på mat”, en kurs jag läst under vårterminen, har påverkat mig blev tydligt när jag nyligen möttes av ett inlägg på sociala medier som berörde. Eller, kanske i större utsträckning: upprörde. Visst händer det att jag läser uttalanden om kost och hälsa som jag upplever som struntprat och en inställning till hälsa som stjälper mer än hjälper – men det här väckte känslor av ett annat slag. Det stod så här:
”Att vara hälsosam är ett val. Att vara ohälsosam är ett val. Ansvaret för vad du väljer är 100 % ditt.”
Okej, kanske du tänker, vad är det som upprör med det? Vi har ju alla ett val när det kommer till vad vi äter och hur vi lever. Eller?
Nej. Så enkelt är det inte. När det kommer till att vara hälsosam går det inte bara att säga: “Det är ditt ansvar” och lägga allt ansvar på individen.
Alla kan inte välja vad de ska äta. Alla har inte resurserna, kunskapen, tiden eller så kan de av andra anledningar inte göra hälsosamma val. Utbud, exponering, tillgång och tillgänglighet varierar i olika områden och matmiljön runt omkring oss påverkar de val vi gör och de val vi kan göra.
Alla behöver arbeta tillsammans för att uppnå en jämlik hälsa där “att vara hälsosam” inte reduceras till individens val.
Det är skillnad i matrelaterad hälsa mellan olika målgrupper i Sverige. Hälsan är inte jämlik, det är en målbild och något att sträva efter – men idag är vi långt därifrån. Individen kan inte ta allt ansvar själv för sin hälsa, och för att vara hälsosam. Det behövs insatser på samhällsnivå för att ge alla individer förutsättningarna att vara hälsosamma och för att skapa en hållbar och hälsosam livsstil och livsmedelskonsumtion.
Visst har individen ett ansvar, men samhället och dess aktörer behöver göra det lättare för individen att göra hälsosamma val. Vi påverkas av samhälleliga strukturer men även våra relationer, kultur och normer påverkar valen vi gör. Vi tar beslut i stunden och påverkas av andra personer och faktorer. Samhället behöver utformas på ett sådant sätt att det stödjer oss och underlättar för hälsosamma val.
Kursen Sociologiska perspektiv på mat är en kurs på Uppsala universitet som berör olika teoretiska begrepp för att förstå och förklara människors mat och ätande utifrån sociologiska perspektiv. Kursen berör bland annat hur materiella, kulturella och relationella strukturer påverkar mat och måltider samt de val vi gör.
Offentliga måltider är ett bra exempel på hur samhället kan hjälpa individen, och visa vägen i omställningen mot en hållbar livsmedelskonsumtion och en jämlik hälsa. Ta till exempel de skolor som arbetar för att förbättra måltidsmiljön för eleverna, som får barn och ungdomar att testa ny mat, som erbjuder frukost till eleverna vilket ger bättre studiero. Eller de som håller matråd och utbildar för att öka kunskapen och delaktigheten kring måltiderna. Och så vidare.
På nationell nivå arbetar man med att utveckla mål, delmål och insatser som ska vara ett stöd och underlätta arbetet mot en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion samt en jämlik hälsa. Det ligger med andra ord långt utanför individens ansvar och det egna “valet” att vara hälsosam.
Samhället behöver utformas för att vara ett stöd. Företag måste ta ansvar, likaså andra organisationer. Alla behöver arbeta tillsammans för att uppnå en jämlik hälsa där “att vara hälsosam” inte reduceras till individens val.
Så summerat gällande de orden jag läste: Att vara hälsosam är inte ett val för alla, inte heller att vara ohälsosam. Ansvaret kan inte enbart läggas på individen.
Saga Manby
På vår studentsida kan du läsa mer om alla de unika förmåner som studerandemedlemskap i Kost & Näring ger.
Tidigare inlägg i Studerandebloggen:
”Nya uppdrag, nya insikter – mindre saft och mer kaffe”
Karin Haage, Kost & Närings studeranderepresentant 2024/25, om sin sedan länge utstakade väg mot Uppsala universitet och Kostvetarprogrammet.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Lite av en påse Gott & Blandat”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, liknar dagens kostvetarutbildning vid en påse Gott & Blandat.
- Studerandebloggen
- Student
”Våga vara lite larvig!”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om morgondagens (?) proteinkälla.
- Studerandebloggen
- Student
”Kostdagarna kom, och gick …”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, summerar sina intryck av årets upplaga av Kostdagarna.
- Studerandebloggen
- Kostdagarna 2024
- Student
”Är kostvetare ett yrkesval som kommit i skymundan?”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om kostvetarnas status och handgrepp för att vända en – eventuellt – negativ spiral.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Ut med årorna matroser, nu kör vi!”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om att kavla upp ärmarna och göra rätt – och lätt(are) – i den nödvändiga hållbarhetsomställningen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Fyra frågor om forskning
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om kost, näring och att förhålla sig till nya, påstådda forskningsrön.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Högt och lågt i livets berg-och-dal-bana
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om toppar, dalar och vad som förde honom dit han är i dag.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Att inspireras och inspirera
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om ett helt nytt nätverk.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Är du 2023/24 års studeranderepresentant?
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, gör sig redo att lämna över stafettpinnen till nästa studeranderepresentant.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Favoriter från Kostdagarna
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om sina intryck av Kostdagarna 2023.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Kostvetarstudenter om framtiden, del 2
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, tar sina kursare på pulsen om tiden efter examen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Kostvetarstudenter om framtiden, del 1
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, tar sina kursare på pulsen om tiden efter examen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Januari och nystart – eller kanske snarare slutspurt?!”
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om att ge sig in på sista terminen av utbildningen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Bättre sent än aldrig …”
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, kastar loss i ett första blogginlägg.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
VFU del 2: ”Sju roliga och spännande veckor”
Under höstterminen har vi kostvetarstudenter vid Uppsala universitet inom ramen för en valbar kurs om 15 hp haft möjlighet att komma ut på verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Med andra ord: praktik…
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
VFU del 1: ”Nytt nätverk och nya vänner”
Under höstterminen har vi kostvetarstudenter vid Uppsala universitet inom ramen för en valbar kurs om 15 hp haft möjlighet att komma ut på verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Med andra ord: praktik…
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Mix av kreativitet och beslutsfattande
Cajsa Ceder Hof, studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse, om intrycken från sitt första styrelsemöte.
- Studerandebloggen
- Styrelsearbete
”Häng med på min resa!”
Cajsa Ceder Hof, studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse, introducerar den nya studerandebloggen.
- Studerandebloggen
Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/kostochn/kostochnaring.se/public/wp/wp-includes/formatting.php on line 4337