
VFU del 1: ”Nytt nätverk och nya vänner”
Under höstterminen har vi kostvetarstudenter vid Uppsala universitet inom ramen för en valbar kurs om 15 hp haft möjlighet att komma ut på verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Med andra ord: praktik – och med den en försmak av framtiden.
I det här och ett kommande blogginlägg delar några av kostvetarstudenterna med sig av sina upplevelser och erfarenheter från VFU:n.
Mer fritt och kreativt än jag hade trott
”Under min tid på måltidsservice i Sundbybergs kommun har jag lärt mig en hel del om hur det kommunala arbetet fungerar. Jag har bl.a. fått sitta med på medarbetarsamtal, jobbat med menyplanerare i Mashie och fått jobba i storkök. Allt har varit givande och jag har fått en helt ny bild av hur det är att arbeta inom kommun.
Det roligaste har varit att få driva igenom mitt projekt med att laga egna timbaler till äldreomsorgen. Att jobba inom måltidsservice är mer fritt och kreativt än vad jag hade trott att det skulle vara, vilket jag kommer ta med mig till framtiden när jag ska ut i arbetslivet.”
Ida Sjöstrand
Praktikplats: Måltidsservice, Sundbybergs kommun
Skillnad på teori och praktik
”Jag tycker det bästa med praktiken varit att se hur det teoretiska man lärt sig på universitet tillämpas i verkligheten. Det är skillnad på teori och praktik och även om man är noggrann att ha uppskrivna regler och utåt sett följa lagar och rådande normer finns det alltid en arbetskultur som bestämmer vad som är viktigt på den arbetsplats man arbetar. Jag tycker det varit en nyttig påminnelse.
En annan nyttig påminnelse är om den hierarki som råder på alla arbetsplatser. På universitet är man väldigt mycket för demokrati och konsensus med det är sällan så på jobbet. För mig som pendlar har det varit skönt att slippa kollektivtrafik och all den transporttid det innebär.”
Jakob Strand
Praktikplats: Södersjukhuset, Stockholm
Nytt nätverk och nya vänner
”Det bästa med min VFU är att jag har fått med mig massor med nya kunskaper och fått en inblick i hur arbetslivet kan se ut efter examen. Jag har även fått använda mina kunskaper från utbildningen och känt att jag är redo för att kliva ut i arbetslivet. Jag har fått en inblick och lärt mig använda kostdatasystemet Matilda, där jag arbetat med att lägga in recept, måltider, skapat matsedlar och kopplat om artiklar. Jag har även fått utföra värmningstester och sensoriska tester. Det jag kommer ta med mig från min VFU förutom all ny kunskap och erfarenhet är ett nytt nätverk och nya vänner.”
Matilda Erlandsson
Praktikplats: Kost, Region Västmanland
Äntligen ’en fluga på väggen’!
”Under mina praktikveckor har det bästa varit att jag fått värdefull insikt i att jobba som kostvetare, lite i privat sektor men mest i offentlig sektor. Jag har lärt mig massor genom att delta i olika arbetsuppgifter men också bara genom att observera. Äntligen fick man testa på att vara ’en fluga på väggen’! Min handledare har också varit suverän och det är henne jag har att tacka för allt jag lärt mig! Jag kommer ta med mig en längtan efter att komma ut i arbetslivet. Kostvetaryrket har lite av det mesta, ett varierande yrke!”
Rebecca Olausson
Praktikplats: Nacka kommun
Cajsa Ceder Hof är studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse läsåret 2020/21 och den som sammanställt citaten ovan. I Studerandebloggen rapporterar hon om nyheter, intryck och erfarenheter. På vår studentsida kan du läsa mer om alla de unika förmåner som studerandemedlemskap i Kost & Näring ger.
Tidigare blogginlägg:
Fyra frågor om forskning
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om kost, näring och att förhålla sig till nya, påstådda forskningsrön.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Högt och lågt i livets berg-och-dal-bana
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om toppar, dalar och vad som förde honom dit han är i dag.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Att inspireras och inspirera
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om ett helt nytt nätverk.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Är du 2023/24 års studeranderepresentant?
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, gör sig redo att lämna över stafettpinnen till nästa studeranderepresentant.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Favoriter från Kostdagarna
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om sina intryck av Kostdagarna 2023.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Hälsa – ett val?
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om individens kontra samhällets ansvar för hälsa och sunda vanor.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Kostvetarstudenter om framtiden, del 2
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, tar sina kursare på pulsen om tiden efter examen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Kostvetarstudenter om framtiden, del 1
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, tar sina kursare på pulsen om tiden efter examen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Januari och nystart – eller kanske snarare slutspurt?!”
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om att ge sig in på sista terminen av utbildningen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Bättre sent än aldrig …”
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, kastar loss i ett första blogginlägg.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
VFU del 2: ”Sju roliga och spännande veckor”
Under höstterminen har vi kostvetarstudenter vid Uppsala universitet inom ramen för en valbar kurs om 15 hp haft möjlighet att komma ut på verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Med andra ord: praktik…
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Mix av kreativitet och beslutsfattande
Cajsa Ceder Hof, studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse, om intrycken från sitt första styrelsemöte.
- Studerandebloggen
- Styrelsearbete
”Häng med på min resa!”
Cajsa Ceder Hof, studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse, introducerar den nya studerandebloggen.
- Studerandebloggen
Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/kostochn/kostochnaring.se/public/wp/wp-includes/formatting.php on line 4337