En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > VFU del 1: ”Nytt nätverk och nya vänner”
Cajsa Ceder Hof.
Studerandebloggen

VFU del 1: ”Nytt nätverk och nya vänner”

2020-12-10
  1. Studerandebloggen
  2. Bransch
  3. Student

Under höstterminen har vi kostvetarstudenter vid Uppsala universitet inom ramen för en valbar kurs om 15 hp haft möjlighet att komma ut på verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Med andra ord: praktik – och med den en försmak av framtiden.

I det här och ett kommande blogginlägg delar några av kostvetarstudenterna med sig av sina upplevelser och erfarenheter från VFU:n.

Mer fritt och kreativt än jag hade trott

”Under min tid på måltidsservice i Sundbybergs kommun har jag lärt mig en hel del om hur det kommunala arbetet fungerar. Jag har bl.a. fått sitta med på medarbetarsamtal, jobbat med menyplanerare i Mashie och fått jobba i storkök. Allt har varit givande och jag har fått en helt ny bild av hur det är att arbeta inom kommun.

Det roligaste har varit att få driva igenom mitt projekt med att laga egna timbaler till äldreomsorgen. Att jobba inom måltidsservice är mer fritt och kreativt än vad jag hade trott att det skulle vara, vilket jag kommer ta med mig till framtiden när jag ska ut i arbetslivet.

Ida Sjöstrand
Praktikplats: Måltidsservice, Sundbybergs kommun

Skillnad på teori och praktik

”Jag tycker det bästa med praktiken varit att se hur det teoretiska man lärt sig på universitet tillämpas i verkligheten. Det är skillnad på teori och praktik och även om man är noggrann att ha uppskrivna regler och utåt sett följa lagar och rådande normer finns det alltid en arbetskultur som bestämmer vad som är viktigt på den arbetsplats man arbetar. Jag tycker det varit en nyttig påminnelse.

En annan nyttig påminnelse är om den hierarki som råder på alla arbetsplatser. På universitet är man väldigt mycket för demokrati och konsensus med det är sällan så på jobbet. För mig som pendlar har det varit skönt att slippa kollektivtrafik och all den transporttid det innebär.

Jakob Strand
Praktikplats: Södersjukhuset, Stockholm

Nytt nätverk och nya vänner

”Det bästa med min VFU är att jag har fått med mig massor med nya kunskaper och fått en inblick i hur arbetslivet kan se ut efter examen. Jag har även fått använda mina kunskaper från utbildningen och känt att jag är redo för att kliva ut i arbetslivet. Jag har fått en inblick och lärt mig använda kostdatasystemet Matilda, där jag arbetat med att lägga in recept, måltider, skapat matsedlar och kopplat om artiklar. Jag har även fått utföra värmningstester och sensoriska tester. Det jag kommer ta med mig från min VFU förutom all ny kunskap och erfarenhet är ett nytt nätverk och nya vänner.

Matilda Erlandsson
Praktikplats: Kost, Region Västmanland

Äntligen ’en fluga på väggen’!

”Under mina praktikveckor har det bästa varit att jag fått värdefull insikt i att jobba som kostvetare, lite i privat sektor men mest i offentlig sektor. Jag har lärt mig massor genom att delta i olika arbetsuppgifter men också bara genom att observera. Äntligen fick man testa på att vara ’en fluga på väggen’! Min handledare har också varit suverän och det är henne jag har att tacka för allt jag lärt mig! Jag kommer ta med mig en längtan efter att komma ut i arbetslivet. Kostvetaryrket har lite av det mesta, ett varierande yrke!

Rebecca Olausson
Praktikplats: Nacka kommun

Cajsa Ceder Hof är studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse läsåret 2020/21 och den som sammanställt citaten ovan. I Studerandebloggen rapporterar hon om nyheter, intryck och erfarenheter. På vår studentsida kan du läsa mer om alla de unika förmåner som studerandemedlemskap i Kost & Näring ger.

Tidigare blogginlägg:


Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/kostochn/kostochnaring.se/public/wp/wp-includes/formatting.php on line 4337