
Kostvetarstudenter om framtiden, del 1
Trots en väldigt intressant kurs är det just nu mot framtiden som tankarna svävar. Det handlar dels om det kommande examensarbetet, där ämne, frågeställning och eventuellt samarbete med extern partner håller på att diskuteras.
Det finns verkligen mängder av intressanta ämnen, fokus nu blir att försöka smalna ner och landa i något ämne som känns intressant och givande och som är rimligt att genomföra under den angivna tidsperioden.
Men framtiden gör sig förstås också påmind i och med att examen här i Uppsala närmar sig med stormsteg! Åren här har gett mig mycket ny kunskap och ett bredare intresse inom kost och hälsa med fokus på både ledarskap, samordning och kommunikation och mitt intresse för jämlika och hållbara måltider har bara blivit större.
Jag blev nyfiken på hur övriga kursare tänker och hur de ser på framtiden, så jag checkade in hos några av dem.
Jag hoppas att jag hittar en arbetsgivare och en arbetsplats där jag får arbeta med det jag brinner för och får använda mig av både nya och tidigare kunskaper. Kanske blir det inom offentliga måltider med utvecklingen eller samordning av måltider inom äldreomsorgen eller för barn och unga? Eller kanske blir det något helt annat – det får tiden utvisa.
Med tankarna som snurrar kring framtiden blev jag nyfiken på hur övriga kursare tänker och hur de ser på framtiden, så jag checkade in hos några av dem. Här följer del 1 av 2 av framtidscheckar här på Studerandebloggen!
Josefin Sandqvist
Snart i mål och klar med utbildningen, vad är dina planer därefter?

– Jag hoppas på att få ett jobb där jag kan arbeta med kommunikation inom folkhälsa på något vis. Är även sugen på att plugga vidare inom kommunikation.
Vilken del av utbildningen har du uppskattat mest?
– Jag gillade nutritionsläran och när vi läste om folkhälsa. Men den kursen jag tyckte var absolut roligast var Hälsokommunikation.
Om du fick drömma fritt – var och med vad skulle du jobba då?
– Innan jag började den här utbildningen arbetade jag med grafisk kommunikation under 20 år så drömmen vore att kunna kombinera det med något kostrelaterat där jag får användning av allt jag lärt mig under de här tre åren.
Var ser du dig själv om 3 år?
– Svår fråga, men jag vill påverka folkhälsan genom att nå ut till så många som möjligt. Jag tror att en anledning till de folkhälsoproblem vi ser i samhället idag är att kostrelaterad information är för svår för många att ta till sig. Att äta rätt är både kul och lätt, och det måste vi som har kunskaperna förmedla på rätt sätt.
Jane Björklin
Snart i mål och klar med utbildningen, vad är dina planer därefter?

– Det är det svåra med vår utbildning, att det finns så otroligt många vägar att gå! Jag kommer att börja söka arbete nu framåt vårkanten och hoppas att jag hittar något inför hösten. Med min erfarenhet inom sälj och marknadsföring inom DVH skulle jag gärna fortsätta inom den branschen. Jag är dock inte främmande för nya utmaningar så jag kommer att söka även inom kommun/landsting.
Vilken del av utbildningen har du uppskattat mest?
– Väldigt svårt att säga men produktutveckling, idrottsnutrition, folkhälsa, det är många kurser som varit roliga. Terminen med företagsekonomi känns väldigt bra att ha med sig.
Om du fick drömma fritt – var och med vad skulle du jobba då?
– Skulle inte vilja stänga några dörrar men hoppas jag är på ett arbete med härliga kollegor och något som ger mig utmaningar.
Var ser du dig själv om 3 år?
– Då hoppas jag att jag har en chefstjänst och får utvecklas inom den.
Att få samla på sig arbetslivserfarenhet är alltid tacksamt, men framförallt roligt!
Jacob Karlén
Snart i mål och klar med utbildningen, vad är dina planer därefter?

– Som läget ser ut nu bär det av mot mer studier. Utbildningen har gett mig en bredd så nu vill jag gå in lite mer på djupet. Om det blir en master inom hållbar utveckling eller ett hopplock av fristående kurser, arbetsrätt och nutrition bland annat, återstår att se.
Vilken del av utbildningen har du uppskattat mest?
– Det är många delar av utbildningen som jag har uppskattat. Med mitt stora intresse för träning och kostens betydelse för det så tycker jag kursen ”idrottsnutrition” var väldigt lärorik. Jag uppskattade även den nästan två månader långa praktik vi hade. Att få samla på sig arbetslivserfarenhet är alltid tacksamt, men framförallt roligt! Jag tycker också det är bra att hållbarhet är ett centralt tema genom hela utbildningen, det är något jag anser fler borde förkovra sig inom.
Om du fick drömma fritt – var och med vad skulle du jobba då?
– En dröm skulle vara att få arbeta med kostrelaterade frågor i ett träningssammanhang, framförallt inom en fotbollsklubb (AIK).
Var ser du dig själv om 3 år?
– Som produktutvecklare inom kosttillskott eller i arbetet med att ta fram näringsrika måltider för sjukhus. Annars är kostchef något jag strävar mot på lång sikt. Att få kombinera kost och hälsa med budget- och personalansvar ser jag som en spännande utmaning.
Saga Manby
På vår studentsida kan du läsa mer om alla de unika förmåner som studerandemedlemskap i Kost & Näring ger.
Tidigare inlägg i Studerandebloggen:
”En kostvetares flygande – och förvirrande – karriär”
Karin Haage, Kost & Närings studeranderepresentant 2024/25, om kostvetarens alla möjligheter – och stundtals snåriga vägval.
- Studerandebloggen
- Student
”Nya uppdrag, nya insikter – mindre saft och mer kaffe”
Karin Haage, Kost & Närings studeranderepresentant 2024/25, om sin sedan länge utstakade väg mot Uppsala universitet och Kostvetarprogrammet.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Lite av en påse Gott & Blandat”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, liknar dagens kostvetarutbildning vid en påse Gott & Blandat.
- Studerandebloggen
- Student
”Våga vara lite larvig!”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om morgondagens (?) proteinkälla.
- Studerandebloggen
- Student
”Kostdagarna kom, och gick …”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, summerar sina intryck av årets upplaga av Kostdagarna.
- Studerandebloggen
- Kostdagarna 2024
- Student
”Är kostvetare ett yrkesval som kommit i skymundan?”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om kostvetarnas status och handgrepp för att vända en – eventuellt – negativ spiral.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Ut med årorna matroser, nu kör vi!”
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om att kavla upp ärmarna och göra rätt – och lätt(are) – i den nödvändiga hållbarhetsomställningen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Fyra frågor om forskning
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om kost, näring och att förhålla sig till nya, påstådda forskningsrön.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Högt och lågt i livets berg-och-dal-bana
Simon Fromm, Kost & Närings studeranderepresentant 2023/24, om toppar, dalar och vad som förde honom dit han är i dag.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Att inspireras och inspirera
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om ett helt nytt nätverk.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Är du 2023/24 års studeranderepresentant?
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, gör sig redo att lämna över stafettpinnen till nästa studeranderepresentant.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Favoriter från Kostdagarna
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om sina intryck av Kostdagarna 2023.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Hälsa – ett val?
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om individens kontra samhällets ansvar för hälsa och sunda vanor.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Kostvetarstudenter om framtiden, del 2
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, tar sina kursare på pulsen om tiden efter examen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Januari och nystart – eller kanske snarare slutspurt?!”
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, om att ge sig in på sista terminen av utbildningen.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
”Bättre sent än aldrig …”
Saga Manby, Kost & Närings studeranderepresentant 2022/23, kastar loss i ett första blogginlägg.
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
VFU del 2: ”Sju roliga och spännande veckor”
Under höstterminen har vi kostvetarstudenter vid Uppsala universitet inom ramen för en valbar kurs om 15 hp haft möjlighet att komma ut på verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Med andra ord: praktik…
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
VFU del 1: ”Nytt nätverk och nya vänner”
Under höstterminen har vi kostvetarstudenter vid Uppsala universitet inom ramen för en valbar kurs om 15 hp haft möjlighet att komma ut på verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Med andra ord: praktik…
- Studerandebloggen
- Bransch
- Student
Mix av kreativitet och beslutsfattande
Cajsa Ceder Hof, studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse, om intrycken från sitt första styrelsemöte.
- Studerandebloggen
- Styrelsearbete
”Häng med på min resa!”
Cajsa Ceder Hof, studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse, introducerar den nya studerandebloggen.
- Studerandebloggen
Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/kostochn/kostochnaring.se/public/wp/wp-includes/formatting.php on line 4337