En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > ”Är kostvetare ett yrkesval som kommit i skymundan?”
20240212_112752
"Men det är, och krävs, ett otroligt hantverk för att skapa en buffé med budgeten som är satt inom offentliga måltider." Simon Fromm är studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse läsåret 2023/24 och den som för närvarande driver Studerandebloggen. Här rapporterar han om nyheter, intryck och erfarenheter.
Studerandebloggen

”Är kostvetare ett yrkesval som kommit i skymundan?”

2024-03-11
  1. Studerandebloggen
  2. Bransch
  3. Student

För en tid sedan höll jag ett föredrag om Kost & Näring för kostvetarstudenter som precis klivit in i termin 2. Jag hoppas att mitt framförande bidrog till att få dem att kolla in, och gå med i, Kost & Näring.

Någonting som jag verkligen la märke till, och sedan funderade över, var att deras klass var mindre än min. Och inte så lite heller: 21 studenter! Är kostvetare ett yrkesval som kommit i skymundan i dagens samhälle? Jag, som arbetat med mat hela mitt yrkesliv, visste inte ens om att det fanns. Och när man berätta för sina vänner eller bekanta att man studerar till just detta frågar 75 %: ”Vad är det för något?”.

Är vår profession någonting som håller på att minska i popularitet? Och om så är fallet, hur i hela fridens namn ska vi göra för att vända denna dåliga trend? De som jag talade inför verkade intresserade, nyfikna och som att de verkligen brydde sig om det de studerar. En utmaning som jag ser är att få dom ännu mer intresserade! Att fortsätta att mata det intresse som redan finns där.

Men vad kan mer göras? Det som de blir, och vi är, är någonting som är så himla viktigt här i svenska samhällsstrukturen. Och inte bara det, det är ju för bövulen roligt också!

Simon Fromm.

Nyligen har vi studerat sociologiska perspektiv på mat. I det här ämnet kan man ta in och arbeta med det som jag precis skrev om. Studera det via ur ett aktör- eller strukturperspektiv, för att försöka hitta vad det är som skapar denna kunskapsbrist om utbildningen. Man kan sätta in det i ett symboliskt perspektiv: Hur kommer det sig att vissa yrken kan skina starkare än andra, fast de är i samma genre? Till exempel har a’ la carte en mycket större kraft för att dra till sig nya och nyfikna kockar. De lockas dit i stället för storkök på grund av ”hantverket” och den höga nivån på maten. Men det är, och krävs, ett otroligt hantverk för att skapa en buffé med budgeten som är satt inom offentliga måltider. Och inte bara det, utan måltiderna ska också följa näringsrekommendationer och mer.

Kan man se motsvarande förhållanden mellan kostvetare och dietister också? Är det i de allmänt delade uppfattningar media bidrar till, som förklaringen ligger till dietisternas socialt fördelaktiga matlagningsstatus i förhållande till kostvetarna?

Är det kanske dags att kärleksfullt dra några mediaprofiler i håret och peta dem lite i revbenen?

Paul Svensson, Johan Jurseskog och fler matkändisar har gjort stora samarbeten med dietister. Om Paul gör ett program på TV4 med en kostvetare i stället där han får testa att laga mat i ett kommunalt kök, kan detta symboliska strukturperspektiv påverkas? Eller om de tävlande i ”Kockarnas Kamp” får ett tävlingsmoment att de ska laga en vacker 3-rätters buffé till 500 personer med samma begränsade budget som skolköken arbetar med? Skulle detta väcka intresset och lyfta allmänhetens ögon åt det vackra i det, vilket hantverk det krävs? Dessa symboliska associationer kan påverka människors värderingar om matlagningskunskaperna inom de två olika utbildningarna. De båda besitter samma kunskaper om nutrienterna inom matlagning – men kostvetarna har (så vitt jag vet) större kunskap om hur dessa sensoriskt ska förmedlas på tallriken.

Och nej, älskade dietistkollegor, detta är inget ont mot er. Utan mer tankar och reflektioner. Må väl fina ni, våra professioner håller handen. Är det kanske dags att kärleksfullt dra några mediaprofiler i håret och peta dem lite i revbenen? ”Här är vi, snälla hjälp oss att bli sedda! Det är ett roligt yrke, vi lovar! Please..? Pretty please..? With sugar on topp”

Simon Fromm

På vår studentsida kan du läsa mer om alla de unika förmåner som studerandemedlemskap i Kost & Näring ger.

Tidigare inlägg i Studerandebloggen:


Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/kostochn/kostochnaring.se/public/wp/wp-includes/formatting.php on line 4337