
”En fantastisk chans”
Hon är affärsutvecklaren som valde att växla spår – och styra mot sin passion. Läsåret 2024/25 tar Karin Haage, sistaårsstudent på Kostvetarprogrammet i Uppsala, plats som studeranderepresentant i Kost & Närings styrelse.
När Karin Haage i våras fick nys om uppdraget som studeranderepresentant var steget från tanke till handling, och ansökan, inte långt.
– Jag har velat maxa mitt sista studieår, och ta vara på alla möjligheter. Det här uppdraget känns som en fantastisk chans att komma närmare arbetslivet, säger hon.
Med det sagt: I arbetslivet har Karin Haage redan hunnit med en lång rad år, om än inom ett helt annat yrkesområde.
Jag ville röra mig mot framtidsfrågor och hållbar utveckling inom ett område där jag är mer passionerad.
– Innan utbildningen jobbade jag med affärsutveckling i nästan tio år. Men med tiden kände jag att det var något som skavde, att jag ville röra mig mot framtidsfrågor och hållbar utveckling inom ett område där jag är mer passionerad.
På Kostvetarprogrammet i Uppsala, med påbyggnad av kurser i just hållbar utveckling, har hon hittat rätt.
– Men erfarenheterna från min tid inom affärsutveckling tar jag med mig. När det kommer till proteinskiftet till exempel, eller kunskapsbristerna i befolkningen om hållbar mat och ätande, kan jag se ett glapp i marknaden. En affärsmöjlighet för nya livsmedelsprodukter, där en av vinsterna är bättre folkhälsa, säger Karin Haage.
Till våren kommer du vara nybakad kostvetare. Vad ser du framför dig efter examen?
– Verkligheten kommer nog vara ganska tuff, så jag räknar inte med att kunna välja och vraka bland olika jobb. Men på lite -längre sikt hoppas jag få jobba med unga människor, i en roll där jag får möjlighet att visa dem att mat inte är något farligt. Många unga i dag har en skev bild av mat och ätande, och det är något jag vill bidra till att ändra på.
David Hollertz
På Kost & Närings studentsida kan du läsa mer om alla de unika förmåner som studerandemedlemskap i Kost & Näring ger – och ta del av Studerandebloggen.