Anmälan är öppen – här är det kompletta programmet
Höstlovsveckan v. 44 rullar Kost & Näring tillsammans med föreningens branschsamarbetspartner ut på 2024 års upplaga av Framtidsturnén. Nu presenteras scheman med alla hålltider för de båda stoppen: Uppsala (29/10) respektive Halmstad (31/10). Du som är medlem i föreningen kan anmäla dig själv och upp till 5 tillkommande kollegor/medarbetare. Deltagandet är kostnadsfritt.
Hur kan måltidsverksamheter arbeta för att stärka sin krisberedskap? Från fisk och kött till mejeri, vegetabilier och kryddningar – vad kommer att sätta prägel på de offentliga måltiderna framöver? Och på vilka sätt kan rätt köksutrustning bidra till utvecklingen?
Under en heldag i Uppsala den 29/10 respektive Halmstad den 31/10 riktas ljuset mot framtiden – med alla dess möjligheter, utmaningar och lösningar. Framtidsturnén riktar sig exklusivt till kost-/måltidsansvariga, kockar och kökspersonal inom offentlig måltidsverksamhet.
I ett omfattande seminarieprogram – med inte mindre än 12 olika seminarier för deltagarna att välja mellan – bjuder Kost & Närings branschsamarbetspartner på nyheter och perspektiv kring maten, metoderna och arbetssätten inom offentlig måltidsverksamhet.
Seminariepresentationer och kompletta program
9.00-9.30
Ankomst, registrering och kaffe
9.30-10.00
Gemensam inledning av dagen
Uppstart med svep genom utställningen och presentation av seminarierna i dagens första seminarieblock.
10.00-10.30
Seminarieblock A – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »
Seminarieblock A
10.00-10.30
Lokal: GULA SALONGEN
En del av omställningen – eller ”kött som kött”?
Rätt förvaltad kan köttproduktion och djurhållning fungera som motor i omställningen mot framtidens hållbara livsmedelssystem. Men med det sagt: visst är det skillnad på kött och kött. Lär dig mer om det svenska köttets viktigaste mervärden och om vår färdplan mot 2040 och netto noll – hela värdekedjan igenom.
Seminarieblock A
10.00-10.30
Lokal: INRE LÄS
Måltidsmiljö hands-on: Liten insats, stor effekt
Visst ska maten vara både god och näringsrik – men en måltid är ju så mycket mer än ”bara” det. Med utgångspunkt i Livsmedelsverkets måltidsmodell tar vi oss an de båda pusselbitarna Trivsam respektive Integrerad, och bjuder på praktiska tips om enkla men effektfulla åtgärder för ännu bättre offentlig måltidsmiljö. I skolan såväl som inom äldreomsorgen.
Seminarieblock A
10.00-10.30
Lokal: NYA FESTSALEN
Tillsammans mot framtidens hållbara jordbruk
Från lantbruk till måltidsverksamheter, bönder till kostchefer, kockar och upphandlare: I strävan mot ett klimatneutralt jordbruk 2050 behöver den offentliga måltidskedjans alla aktörer dra åt samma håll. Hur stor är den klimatnytta som ligger i potten? Vad gör vi på Lantmännen? Och på vilka sätt kan enskilda måltidsverksamheter bidra konkret, redan i dag?
Seminarieblock A
10.00-10.30
Lokal: STRÖMHOLMS SAL
Offentlig fisk för (nästan) alla
Med ett nytt sortiment av panerade, portionsfrysta favoriter vill vi göra det ”lätt att göra rätt” när det kommer till tillagning och servering av fisk. Välkommen att stifta närmare bekantskap med våra prisvärda, svinn- och specialkostsmarta nyheter – utvecklade specifikt för behoven inom offentlig måltidsverksamhet.
10.30-10.45
Återsamling
… och presentation av seminarierna i seminarieblock B
10.45-11.15
Seminarieblock B – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »
Seminarieblock B
10.45-11.15
Lokal: GULA SALONGEN
Goda Mål för skolan: Hållbart, prisvärt, framtidssäkrat
Rätt näring med lågt klimatavtryck till rimligt pris. Dessutom lättlagad och, inte minst: god! Det är mycket som ska stämma för att maten som serveras verkligen ska vara hållbar hela vägen. Nu lanserar vi Goda Mål, ett helt nytt receptverktyg som gör det enklare att servera hållbara skolluncher som passar både elevernas smaklökar och måltidsverksamheternas budgetar.
Seminarieblock B
10.45-11.15
Lokal: INRE LÄS
Så smakar framtidens offentliga mat
Vilka nya smaker och dofter väntas sätta prägel på den svenska offentliga maten under de närmaste åren – och från vilka delar av världen kommer inspirationen? Möt vår marknadsansvariga i en skräddarsydd trendspaning om kryddning och smaksättning av framtidens offentliga mat.
Seminarieblock B
10.45-11.15
Lokal: NYA FESTSALEN
Fet fisk på den offentliga tallriken – men hur?
Såväl ur närings- som ur folkhälsosynpunkt finns goda skäl för att servera fet fisk enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Men inte sällan sätter ekonomi och matgästernas smakpreferenser käppar i hjulen. Kan sillfärs vara faktorn som får ekvationen att gå ihop? Hör Sjömatsfrämjandets experter om en av framtidens hetaste och mest mångsidiga råvaror.
Seminarieblock B
10.45-11.15
Lokal: STRÖMHOLMS SAL
Från A till B – eller matglädje på distans?
Sedan köket gjort sitt svarar mattransporter – korta som långa – för nästa etapp på matens väg fram till gästen. Vilka är nycklarna till livsmedelssäkerhet, kvalitet och matglädje? Och var finns fallgroparna att se upp för? Lär dig mer om mattransporter – och ta chansen att dela med dig av erfarenheter, utmaningar och önskemål från just er verksamhet.
11.15-11.45
Förmiddagspass i utställningen
… och presentation av seminarierna i seminarieblock C
11.45-12.15
Seminarieblock C – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »
Seminarieblock C
11.45-12.15
Lokal: GULA SALONGEN
Trettio minuter om krisberedskap
I händelse av samhällsstörningar och kriser spelar den offentliga maten en nyckelroll. Hur kan måltidsverksamheter arbeta för att stärka sin krisberedskap – och säkerställa hög kvalitet trots besvärliga omständigheter? Hör Torbjörn Larsson, kock i Trelleborgs kommun, om strategi, taktik och handfasta recept för hantering av kommande kriser.
Seminarieblock C
11.45-12.15
Lokal: INRE LÄS
Ny teknik en gamechanger för äldreomsorgen
Med den senaste kökstekniken kan smak, kvalitet och näringsinnehåll i nylagad mat bevaras längre än någonsin tidigare. En gamechanger, inte minst inom äldreomsorgen – där visionen om ett individanpassat, mer flexibelt måltidserbjudande nu kan bli verklighet. Stifta närmare bekantskap med våra utrustningssystem, och med de processer som gör det ”omöjliga” möjligt.
Seminarieblock C
11.45-12.15
Lokal: NYA FESTSALEN
Hållbara, svenska champinjoner – så funkar det
Variationsrika, nyttiga och uppskattade av de allra flesta. Champinjoner har en given plats i offentlig matlagning, men fram till nu bara en bråkdel av dem producerats i Sverige. Bli bland de första att få en presentation av vår satsning på framtidens champinjoner: högkvalitativa, hållbara, svenskodlade – till ett pris som tål att jämföras med den internationella konkurrensen.
Seminarieblock C
11.45-12.15
Lokal: STRÖMHOLMS SAL
Älskade ost! En klassiker med framtiden för sig
I en alltmer lakto-ovo-baserad offentlig måltidsvardag kan ost och ostprodukter bidra med viktiga tillskott av såväl protein som andra nödvändiga näringsämnen. Vi bjuder på en crash course om ursprung, produktion och lagring av våra svenska och mest älskade ostklassiker. Provsmaka, jämför – och få inspel på hur ost kan varieras och göras till huvudkomponent på den offentliga tallriken.
12.15-13.15
Återsamling, lunch och mingel i utställningen
… följt av snabbpresentation av seminarierna i seminarieblock D
13.15-13.45
Seminarieblock D – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »
Seminarieblock D
13.15-13.45
Lokal: GULA SALONGEN
Offentlig fisk för (nästan) alla
Med ett nytt sortiment av panerade, portionsfrysta favoriter vill vi göra det ”lätt att göra rätt” när det kommer till tillagning och servering av fisk. Välkommen att stifta närmare bekantskap med våra prisvärda, svinn- och specialkostsmarta nyheter – utvecklade specifikt för behoven inom offentlig måltidsverksamhet.
Seminarieblock D
13.15-13.45
Lokal: INRE LÄS
Tillsammans mot framtidens hållbara jordbruk
Från lantbruk till måltidsverksamheter, bönder till kostchefer, kockar och upphandlare: I strävan mot ett klimatneutralt jordbruk 2050 behöver den offentliga måltidskedjans alla aktörer dra åt samma håll. Hur stor är den klimatnytta som ligger i potten? Vad gör vi på Lantmännen? Och på vilka sätt kan enskilda måltidsverksamheter bidra konkret, redan i dag?
Seminarieblock D
13.15-13.45
Lokal: NYA FESTSALEN
En del av omställningen – eller ”kött som kött”?
Rätt förvaltad kan köttproduktion och djurhållning fungera som motor i omställningen mot framtidens hållbara livsmedelssystem. Men med det sagt: visst är det skillnad på kött och kött. Lär dig mer om det svenska köttets viktigaste mervärden och om vår färdplan mot 2040 och netto noll – hela värdekedjan igenom.
Seminarieblock D
13.15-13.45
Lokal: STRÖMHOLMS SAL
Måltidsmiljö hands-on: Liten insats, stor effekt
Visst ska maten vara både god och näringsrik – men en måltid är ju så mycket mer än ”bara” det. Med utgångspunkt i Livsmedelsverkets måltidsmodell tar vi oss an de båda pusselbitarna Trivsam respektive Integrerad, och bjuder på praktiska tips om enkla men effektfulla åtgärder för ännu bättre offentlig måltidsmiljö. I skolan såväl som inom äldreomsorgen.
13.45-14.00
Återsamling
… och snabbpresentation av seminarierna i seminarieblock E
14.00-14.30
Seminarieblock E – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »
Seminarieblock E
14.00-14.30
Lokal: GULA SALONGEN
Ny teknik en gamechanger för äldreomsorgen
Med den senaste kökstekniken kan smak, kvalitet och näringsinnehåll i nylagad mat bevaras längre än någonsin tidigare. En gamechanger, inte minst inom äldreomsorgen – där visionen om ett individanpassat, mer flexibelt måltidserbjudande nu kan bli verklighet. Stifta närmare bekantskap med våra utrustningssystem, och med de processer som gör det ”omöjliga” möjligt.
Seminarieblock E
14.00-14.30
Lokal: INRE LÄS
Älskade ost! En klassiker med framtiden för sig
I en alltmer lakto-ovo-baserad offentlig måltidsvardag kan ost och ostprodukter bidra med viktiga tillskott av såväl protein som andra nödvändiga näringsämnen. Vi bjuder på en crash course om ursprung, produktion och lagring av våra svenska och mest älskade ostklassiker. Provsmaka, jämför – och få inspel på hur ost kan varieras och göras till huvudkomponent på den offentliga tallriken.
Seminarieblock E
14.00-14.30
Lokal: NYA FESTSALEN
Trettio minuter om krisberedskap
I händelse av samhällsstörningar och kriser spelar den offentliga maten en nyckelroll. Hur kan måltidsverksamheter arbeta för att stärka sin krisberedskap – och säkerställa hög kvalitet trots besvärliga omständigheter? Hör Torbjörn Larsson, kock i Trelleborgs kommun, om strategi, taktik och handfasta recept för hantering av kommande kriser.
Seminarieblock E
14.00-14.30
Lokal: STRÖMHOLMS SAL
Hållbara, svenska champinjoner – så funkar det
Variationsrika, nyttiga och uppskattade av de allra flesta. Champinjoner har en given plats i offentlig matlagning, men fram till nu bara en bråkdel av dem producerats i Sverige. Bli bland de första att få en presentation av vår satsning på framtidens champinjoner: högkvalitativa, hållbara, svenskodlade – till ett pris som tål att jämföras med den internationella konkurrensen.
14.30-15.00
Eftermiddagspass med kaffe i utställningen
… och snabbpresentation av seminarierna i dagens sista seminarieblock
15.00-15.30
Seminarieblock F – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »
Seminarieblock F
15.00-15.30
Lokal: GULA SALONGEN
Från A till B – eller matglädje på distans?
Sedan köket gjort sitt svarar mattransporter – korta som långa – för nästa etapp på matens väg fram till gästen. Vilka är nycklarna till livsmedelssäkerhet, kvalitet och matglädje? Och var finns fallgroparna att se upp för? Lär dig mer om mattransporter – och ta chansen att dela med dig av erfarenheter, utmaningar och önskemål från just er verksamhet.
Seminarieblock F
15.00-15.30
Lokal: INRE LÄS
Fet fisk på den offentliga tallriken – men hur?
Såväl ur närings- som ur folkhälsosynpunkt finns goda skäl för att servera fet fisk enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Men inte sällan sätter ekonomi och matgästernas smakpreferenser käppar i hjulen. Kan sillfärs vara faktorn som får ekvationen att gå ihop? Hör Sjömatsfrämjandets experter om en av framtidens hetaste och mest mångsidiga råvaror.
Seminarieblock F
15.00-15.30
Lokal: NYA FESTSALEN
Goda Mål för skolan: Hållbart, prisvärt, framtidssäkrat
Rätt näring med lågt klimatavtryck till rimligt pris. Dessutom lättlagad och, inte minst: god! Det är mycket som ska stämma för att maten som serveras verkligen ska vara hållbar hela vägen. Nu lanserar vi Goda Mål, ett helt nytt receptverktyg som gör det enklare att servera hållbara skolluncher som passar både elevernas smaklökar och måltidsverksamheternas budgetar.
Seminarieblock F
15.00-15.30
Lokal: STRÖMHOLMS SAL
Så smakar framtidens offentliga mat
Vilka nya smaker och dofter väntas sätta prägel på den svenska offentliga maten under de närmaste åren – och från vilka delar av världen kommer inspirationen? Möt vår marknadsansvariga i en skräddarsydd trendspaning om kryddning och smaksättning av framtidens offentliga mat.
15.30-16.15
Återsamling och gemensam avrundning
… inklusive dragningen av vinnarna i dagens tävling!
9.00-9.30
Ankomst, registrering och kaffe
9.30-10.00
Gemensam inledning av dagen
Uppstart med svep genom utställningen och presentation av seminarierna i dagens första seminarieblock.
10.00-10.30
Seminarieblock A – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »
Seminarieblock A
10.00-10.30
Lokal: CORBIN
Hållbara, svenska champinjoner – så funkar det
Variationsrika, nyttiga och uppskattade av de allra flesta. Champinjoner har en given plats i offentlig matlagning, men fram till nu bara en bråkdel av dem producerats i Sverige. Bli bland de första att få en presentation av vår satsning på framtidens champinjoner: högkvalitativa, hållbara, svenskodlade – till ett pris som tål att jämföras med den internationella konkurrensen.
Seminarieblock A
10.00-10.30
Lokal: GESSLE
Älskade ost! En klassiker med framtiden för sig
I en alltmer lakto-ovo-baserad offentlig måltidsvardag kan ost och ostprodukter bidra med viktiga tillskott av såväl protein som andra nödvändiga näringsämnen. Vi bjuder på en crash course om ursprung, produktion och lagring av våra svenska och mest älskade ostklassiker. Provsmaka, jämför – och få inspel på hur ost kan varieras och göras till huvudkomponent på den offentliga tallriken.
Seminarieblock A
10.00-10.30
Lokal: GYLLENE TIDER
Trettio minuter om krisberedskap
I händelse av samhällsstörningar och kriser spelar den offentliga maten en nyckelroll. Hur kan måltidsverksamheter arbeta för att stärka sin krisberedskap – och säkerställa hög kvalitet trots besvärliga omständigheter? Hör Torbjörn Larsson, kock i Trelleborgs kommun, om strategi, taktik och handfasta recept för hantering av kommande kriser.
Seminarieblock A
10.00-10.30
Lokal: WATSON
Ny teknik en gamechanger för äldreomsorgen
Med den senaste kökstekniken kan smak, kvalitet och näringsinnehåll i nylagad mat bevaras längre än någonsin tidigare. En gamechanger, inte minst inom äldreomsorgen – där visionen om ett individanpassat, mer flexibelt måltidserbjudande nu kan bli verklighet. Stifta närmare bekantskap med våra utrustningssystem, och med de processer som gör det ”omöjliga” möjligt.
10.30-10.45
Återsamling
… och presentation av seminarierna i seminarieblock B
10.45-11.15
Seminarieblock B – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »
Seminarieblock B
10.45-11.15
Lokal: CORBIN
Måltidsmiljö hands-on: Liten insats, stor effekt
Visst ska maten vara både god och näringsrik – men en måltid är ju så mycket mer än ”bara” det. Med utgångspunkt i Livsmedelsverkets måltidsmodell tar vi oss an de båda pusselbitarna Trivsam respektive Integrerad, och bjuder på praktiska tips om enkla men effektfulla åtgärder för ännu bättre offentlig måltidsmiljö. I skolan såväl som inom äldreomsorgen.
Seminarieblock B
10.45-11.15
Lokal: GESSLE
Tillsammans mot framtidens hållbara jordbruk
Från lantbruk till måltidsverksamheter, bönder till kostchefer, kockar och upphandlare: I strävan mot ett klimatneutralt jordbruk 2050 behöver den offentliga måltidskedjans alla aktörer dra åt samma håll. Hur stor är den klimatnytta som ligger i potten? Vad gör vi på Lantmännen? Och på vilka sätt kan enskilda måltidsverksamheter bidra konkret, redan i dag?
Seminarieblock B
10.45-11.15
Lokal: GYLLENE TIDER
En del av omställningen – eller ”kött som kött”?
Rätt förvaltad kan köttproduktion och djurhållning fungera som motor i omställningen mot framtidens hållbara livsmedelssystem. Men med det sagt: visst är det skillnad på kött och kött. Lär dig mer om det svenska köttets viktigaste mervärden och om vår färdplan mot 2040 och netto noll – hela värdekedjan igenom.
Seminarieblock B
10.45-11.15
Lokal: WATSON
Offentlig fisk för (nästan) alla
Med ett nytt sortiment av panerade, portionsfrysta favoriter vill vi göra det ”lätt att göra rätt” när det kommer till tillagning och servering av fisk. Välkommen att stifta närmare bekantskap med våra prisvärda, svinn- och specialkostsmarta nyheter – utvecklade specifikt för behoven inom offentlig måltidsverksamhet.
11.15-11.45
Förmiddagspass i utställningen
… och presentation av seminarierna i seminarieblock C
11.45-12.15
Seminarieblock C – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »
Seminarieblock C
11.45-12.15
Lokal: CORBIN
Så smakar framtidens offentliga mat
Vilka nya smaker och dofter väntas sätta prägel på den svenska offentliga maten under de närmaste åren – och från vilka delar av världen kommer inspirationen? Möt vår marknadsansvariga i en skräddarsydd trendspaning om kryddning och smaksättning av framtidens offentliga mat.
Seminarieblock C
11.45-12.15
Lokal: GESSLE
Fet fisk på den offentliga tallriken – men hur?
Såväl ur närings- som ur folkhälsosynpunkt finns goda skäl för att servera fet fisk enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Men inte sällan sätter ekonomi och matgästernas smakpreferenser käppar i hjulen. Kan sillfärs vara faktorn som får ekvationen att gå ihop? Hör Sjömatsfrämjandets experter om en av framtidens hetaste och mest mångsidiga råvaror.
Seminarieblock C
11.45-12.15
Lokal: GYLLENE TIDER
Goda Mål för skolan: Hållbart, prisvärt, framtidssäkrat
Rätt näring med lågt klimatavtryck till rimligt pris. Dessutom lättlagad och, inte minst: god! Det är mycket som ska stämma för att maten som serveras verkligen ska vara hållbar hela vägen. Nu lanserar vi Goda Mål, ett helt nytt receptverktyg som gör det enklare att servera hållbara skolluncher som passar både elevernas smaklökar och måltidsverksamheternas budgetar.
Seminarieblock C
11.45-12.15
Lokal: WATSON
Från A till B – eller matglädje på distans?
Sedan köket gjort sitt svarar mattransporter – korta som långa – för nästa etapp på matens väg fram till gästen. Vilka är nycklarna till livsmedelssäkerhet, kvalitet och matglädje? Och var finns fallgroparna att se upp för? Lär dig mer om mattransporter – och ta chansen att dela med dig av erfarenheter, utmaningar och önskemål från just er verksamhet.
12.15-13.15
Återsamling, lunch och mingel i utställningen
… följt av snabbpresentation av seminarierna i seminarieblock D
13.15-13.45
Seminarieblock D – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »
Seminarieblock D
13.15-13.45
Lokal: CORBIN
Offentlig fisk för (nästan) alla
Med ett nytt sortiment av panerade, portionsfrysta favoriter vill vi göra det ”lätt att göra rätt” när det kommer till tillagning och servering av fisk. Välkommen att stifta närmare bekantskap med våra prisvärda, svinn- och specialkostsmarta nyheter – utvecklade specifikt för behoven inom offentlig måltidsverksamhet.
Seminarieblock D
13.15-13.45
Lokal: GESSLE
Måltidsmiljö hands-on: Liten insats, stor effekt
Visst ska maten vara både god och näringsrik – men en måltid är ju så mycket mer än ”bara” det. Med utgångspunkt i Livsmedelsverkets måltidsmodell tar vi oss an de båda pusselbitarna Trivsam respektive Integrerad, och bjuder på praktiska tips om enkla men effektfulla åtgärder för ännu bättre offentlig måltidsmiljö. I skolan såväl som inom äldreomsorgen.
Seminarieblock D
13.15-13.45
Lokal: GYLLENE TIDER
Tillsammans mot framtidens hållbara jordbruk
Från lantbruk till måltidsverksamheter, bönder till kostchefer, kockar och upphandlare: I strävan mot ett klimatneutralt jordbruk 2050 behöver den offentliga måltidskedjans alla aktörer dra åt samma håll. Hur stor är den klimatnytta som ligger i potten? Vad gör vi på Lantmännen? Och på vilka sätt kan enskilda måltidsverksamheter bidra konkret, redan i dag?
Seminarieblock D
13.15-13.45
Lokal: WATSON
En del av omställningen – eller ”kött som kött”?
Rätt förvaltad kan köttproduktion och djurhållning fungera som motor i omställningen mot framtidens hållbara livsmedelssystem. Men med det sagt: visst är det skillnad på kött och kött. Lär dig mer om det svenska köttets viktigaste mervärden och om vår färdplan mot 2040 och netto noll – hela värdekedjan igenom.
13.45-14.00
Återsamling
… och snabbpresentation av seminarierna i seminarieblock E
14.00-14.30
Seminarieblock E – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »
Seminarieblock E
14.00-14.30
Lokal: CORBIN
Från A till B – eller matglädje på distans?
Sedan köket gjort sitt svarar mattransporter – korta som långa – för nästa etapp på matens väg fram till gästen. Vilka är nycklarna till livsmedelssäkerhet, kvalitet och matglädje? Och var finns fallgroparna att se upp för? Lär dig mer om mattransporter – och ta chansen att dela med dig av erfarenheter, utmaningar och önskemål från just er verksamhet.
Seminarieblock E
14.00-14.30
Lokal: GESSLE
Så smakar framtidens offentliga mat
Vilka nya smaker och dofter väntas sätta prägel på den svenska offentliga maten under de närmaste åren – och från vilka delar av världen kommer inspirationen? Möt vår marknadsansvariga i en skräddarsydd trendspaning om kryddning och smaksättning av framtidens offentliga mat.
Seminarieblock E
14.00-14.30
Lokal: GYLLENE TIDER
Fet fisk på den offentliga tallriken – men hur?
Såväl ur närings- som ur folkhälsosynpunkt finns goda skäl för att servera fet fisk enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Men inte sällan sätter ekonomi och matgästernas smakpreferenser käppar i hjulen. Kan sillfärs vara faktorn som får ekvationen att gå ihop? Hör Sjömatsfrämjandets experter om en av framtidens hetaste och mest mångsidiga råvaror.
Seminarieblock E
14.00-14.30
Lokal: WATSON
Goda Mål för skolan: Hållbart, prisvärt, framtidssäkrat
Rätt näring med lågt klimatavtryck till rimligt pris. Dessutom lättlagad och, inte minst: god! Det är mycket som ska stämma för att maten som serveras verkligen ska vara hållbar hela vägen. Nu lanserar vi Goda Mål, ett helt nytt receptverktyg som gör det enklare att servera hållbara skolluncher som passar både elevernas smaklökar och måltidsverksamheternas budgetar.
14.30-15.00
Eftermiddagspass med kaffe i utställningen
… och snabbpresentation av seminarierna i dagens sista seminarieblock
15.00-15.30
Seminarieblock F – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »
Seminarieblock F
15.00-15.30
Lokal: CORBIN
Älskade ost! En klassiker med framtiden för sig
I en alltmer lakto-ovo-baserad offentlig måltidsvardag kan ost och ostprodukter bidra med viktiga tillskott av såväl protein som andra nödvändiga näringsämnen. Vi bjuder på en crash course om ursprung, produktion och lagring av våra svenska och mest älskade ostklassiker. Provsmaka, jämför – och få inspel på hur ost kan varieras och göras till huvudkomponent på den offentliga tallriken.
Seminarieblock F
15.00-15.30
Lokal: GESSLE
Ny teknik en gamechanger för äldreomsorgen
Med den senaste kökstekniken kan smak, kvalitet och näringsinnehåll i nylagad mat bevaras längre än någonsin tidigare. En gamechanger, inte minst inom äldreomsorgen – där visionen om ett individanpassat, mer flexibelt måltidserbjudande nu kan bli verklighet. Stifta närmare bekantskap med våra utrustningssystem, och med de processer som gör det ”omöjliga” möjligt.
Seminarieblock F
15.00-15.30
Lokal: GYLLENE TIDER
Hållbara, svenska champinjoner – så funkar det
Variationsrika, nyttiga och uppskattade av de allra flesta. Champinjoner har en given plats i offentlig matlagning, men fram till nu bara en bråkdel av dem producerats i Sverige. Bli bland de första att få en presentation av vår satsning på framtidens champinjoner: högkvalitativa, hållbara, svenskodlade – till ett pris som tål att jämföras med den internationella konkurrensen.
Seminarieblock F
15.00-15.30
Lokal: WATSON
Trettio minuter om krisberedskap
I händelse av samhällsstörningar och kriser spelar den offentliga maten en nyckelroll. Hur kan måltidsverksamheter arbeta för att stärka sin krisberedskap – och säkerställa hög kvalitet trots besvärliga omständigheter? Hör Torbjörn Larsson, kock i Trelleborgs kommun, om strategi, taktik och handfasta recept för hantering av kommande kriser.
15.30-16.15
Återsamling och gemensam avrundning
… inklusive dragningen av vinnarna i dagens tävling!
Goda Mål för skolan: Hållbart, prisvärt, framtidssäkrat
Rätt näring med lågt klimatavtryck till rimligt pris. Dessutom lättlagad och, inte minst: god! Det är mycket som ska stämma för att maten som serveras verkligen ska vara hållbar hela vägen. Nu lanserar vi Goda Mål, ett helt nytt receptverktyg som gör det enklare att servera hållbara skolluncher som passar både elevernas smaklökar och måltidsverksamheternas budgetar.
Måltidsmiljö hands-on: Liten insats, stor effekt
Visst ska maten vara både god och näringsrik – men en måltid är ju så mycket mer än ”bara” det. Med utgångspunkt i Livsmedelsverkets måltidsmodell tar vi oss an de båda pusselbitarna Trivsam respektive Integrerad, och bjuder på praktiska tips om enkla men effektfulla åtgärder för ännu bättre offentlig måltidsmiljö. I skolan såväl som inom äldreomsorgen.
Hållbara, svenska champinjoner – så funkar det
Variationsrika, nyttiga och uppskattade av de allra flesta. Champinjoner har en given plats i offentlig matlagning, men fram till nu bara en bråkdel av dem producerats i Sverige. Bli bland de första att få en presentation av vår satsning på framtidens champinjoner: högkvalitativa, hållbara, svenskodlade – till ett pris som tål att jämföras med den internationella konkurrensen.
Från A till B – eller matglädje på distans?
Sedan köket gjort sitt svarar mattransporter – korta som långa – för nästa etapp på matens väg fram till gästen. Vilka är nycklarna till livsmedelssäkerhet, kvalitet och matglädje? Och var finns fallgroparna att se upp för? Lär dig mer om mattransporter – och ta chansen att dela med dig av erfarenheter, utmaningar och önskemål från just er verksamhet.
Tillsammans mot framtidens hållbara jordbruk
Från lantbruk till måltidsverksamheter, bönder till kostchefer, kockar och upphandlare: I strävan mot ett klimatneutralt jordbruk 2050 behöver den offentliga måltidskedjans alla aktörer dra åt samma håll. Hur stor är den klimatnytta som ligger i potten? Vad gör vi på Lantmännen? Och på vilka sätt kan enskilda måltidsverksamheter bidra konkret, redan i dag?
Fet fisk på den offentliga tallriken – men hur?
Såväl ur närings- som ur folkhälsosynpunkt finns goda skäl för att servera fet fisk enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Men inte sällan sätter ekonomi och matgästernas smakpreferenser käppar i hjulen. Kan sillfärs vara faktorn som får ekvationen att gå ihop? Hör Sjömatsfrämjandets experter om en av framtidens hetaste och mest mångsidiga råvaror.
Offentlig fisk för (nästan) alla
Med ett nytt sortiment av panerade, portionsfrysta favoriter vill vi göra det ”lätt att göra rätt” när det kommer till tillagning och servering av fisk. Välkommen att stifta närmare bekantskap med våra prisvärda, svinn- och specialkostsmarta nyheter – utvecklade specifikt för behoven inom offentlig måltidsverksamhet.
Så smakar framtidens offentliga mat
Vilka nya smaker och dofter väntas sätta prägel på den svenska offentliga maten under de närmaste åren – och från vilka delar av världen kommer inspirationen? Möt vår marknadsansvariga i en skräddarsydd trendspaning om kryddning och smaksättning av framtidens offentliga mat.
En del av omställningen – eller ”kött som kött”?
Rätt förvaltad kan köttproduktion och djurhållning fungera som motor i omställningen mot framtidens hållbara livsmedelssystem. Men med det sagt: visst är det skillnad på kött och kött. Lär dig mer om det svenska köttets viktigaste mervärden och om vår färdplan mot 2040 och netto noll – hela värdekedjan igenom.
Älskade ost! En klassiker med framtiden för sig
I en alltmer lakto-ovo-baserad offentlig måltidsvardag kan ost och ostprodukter bidra med viktiga tillskott av såväl protein som andra nödvändiga näringsämnen. Vi bjuder på en crash course om ursprung, produktion och lagring av våra svenska och mest älskade ostklassiker. Provsmaka, jämför – och få inspel på hur ost kan varieras och göras till huvudkomponent på den offentliga tallriken.
Trettio minuter om krisberedskap
I händelse av samhällsstörningar och kriser spelar den offentliga maten en nyckelroll. Hur kan måltidsverksamheter arbeta för att stärka sin krisberedskap – och säkerställa hög kvalitet trots besvärliga omständigheter? Hör Torbjörn Larsson, kock i Trelleborgs kommun, om strategi, taktik och handfasta recept för hantering av kommande kriser.
Ny teknik en gamechanger för äldreomsorgen
Med den senaste kökstekniken kan smak, kvalitet och näringsinnehåll i nylagad mat bevaras längre än någonsin tidigare. En gamechanger, inte minst inom äldreomsorgen – där visionen om ett individanpassat, mer flexibelt måltidserbjudande nu kan bli verklighet. Stifta närmare bekantskap med våra utrustningssystem, och med de processer som gör det ”omöjliga” möjligt.
Anmälan och praktisk information
När: Höstlovsveckan v.44, tisdag den 29/10 och torsdag den 31/10. Programmet pågår mellan 9.30 och 16.15, med ankomst och registrering från kl. 9.00.
Var: Framtidsturnén 2024 gör stopp på två orter:
• Uppsala tisdag 29/10, Norrlands nation
• Halmstad torsdag 31/10, Hotell Tylösand
Hur: Heldagsprogram arrangerat av Kost & Näring och föreningens branschsamarbetspartner. Programmets 12 seminarier ges vid två olika tillfällen under dagen, fördelat på 6 seminarieblock om vardera 3-4 seminarier a’ 30 minuter att välja mellan. Dessutom: mini-mässa och utställning där branschsamarbetspartnerna bjuder på både nyheter och smakprover.
Seminarieprogram och scheman:
- Seminariepresentationerna i bokstavsordning »
- UPPSALA: Schema med alla hålltider »
- HALMSTAD: Schema med alla hålltider »
Deltagaravgift: Deltagandet i dagen är helt och hållet kostnadsfritt för samtliga anmälda deltagare, oberoende av medlemskap i Kost & Näring, och inkluderar även lunch och fika.
Anmälan: Som medlem i Kost & Näring kan du anmäla både dig själv och upp till 5 ytterligare, valfria medarbetare eller kollegor till dagen. Antal deltagarplatser är begränsat och först-till-kvarn gäller. Klicka här för att komma direkt till anmälan (kräver medlemsinlogg) »
Frågor? Skriv till oss på anmalan@kostochnaring.se så hjälper vi till.