En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
Utvald_bild_event_rosa_blank
Uppsala 29/10 • Halmstad 31/10

Framtidsturnén 2O24

Hem > Framtidsturnén
Framtidsturnén – Kost & Närings och föreningens branschsamarbetspartners fullspäckade, kostnadsfria seminariedag – äger i år rum på Norrlands nation i Uppsala (29/10) och på Tylösand i Halmstad (31/10).

Anmälan är öppen – här är det kompletta programmet

Höstlovsveckan v. 44 rullar Kost & Näring tillsammans med föreningens branschsamarbetspartner ut på 2024 års upplaga av Framtidsturnén. Nu presenteras scheman med alla hålltider för de båda stoppen: Uppsala (29/10) respektive Halmstad (31/10). Du som är medlem i föreningen kan anmäla dig själv och upp till 5 tillkommande kollegor/medarbetare. Deltagandet är kostnadsfritt.

Hur kan måltidsverksamheter arbeta för att stärka sin krisberedskap? Från fisk och kött till mejeri, vegetabilier och kryddningar – vad kommer att sätta prägel på de offentliga måltiderna framöver? Och på vilka sätt kan rätt köksutrustning bidra till utvecklingen?

Under en heldag i Uppsala den 29/10 respektive Halmstad den 31/10 riktas ljuset mot framtiden – med alla dess möjligheter, utmaningar och lösningar. Framtidsturnén riktar sig exklusivt till kost-/måltidsansvariga, kockar och kökspersonal inom offentlig måltidsverksamhet.

I ett omfattande seminarieprogram – med inte mindre än 12 olika seminarier för deltagarna att välja mellan – bjuder Kost & Närings branschsamarbetspartner på nyheter och perspektiv kring maten, metoderna och arbetssätten inom offentlig måltidsverksamhet.

Seminariepresentationer och kompletta program

9.00-9.30
Ankomst, registrering och kaffe

9.30-10.00
Gemensam inledning av dagen
Uppstart med svep genom utställningen och presentation av seminarierna i dagens första seminarieblock.

10.00-10.30
Seminarieblock A – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »


Seminarieblock A
10.00-10.30
Lokal: GULA SALONGEN

En del av omställningen – eller ”kött som kött”?

Rätt förvaltad kan köttproduktion och djurhållning fungera som motor i omställningen mot framtidens hållbara livsmedelssystem. Men med det sagt: visst är det skillnad på kött och kött. Lär dig mer om det svenska köttets viktigaste mervärden och om vår färdplan mot 2040 och netto noll – hela värdekedjan igenom.

Seminarieblock A
10.00-10.30

Lokal: INRE LÄS

Måltidsmiljö hands-on: Liten insats, stor effekt

Visst ska maten vara både god och näringsrik – men en måltid är ju så mycket mer än ”bara” det. Med utgångspunkt i Livsmedelsverkets måltidsmodell tar vi oss an de båda pusselbitarna Trivsam respektive Integrerad, och bjuder på praktiska tips om enkla men effektfulla åtgärder för ännu bättre offentlig måltidsmiljö. I skolan såväl som inom äldreomsorgen.

Seminarieblock A
10.00-10.30

Lokal: NYA FESTSALEN

Tillsammans mot framtidens hållbara jordbruk

Från lantbruk till måltidsverksamheter, bönder till kostchefer, kockar och upphandlare: I strävan mot ett klimatneutralt jordbruk 2050 behöver den offentliga måltidskedjans alla aktörer dra åt samma håll. Hur stor är den klimatnytta som ligger i potten? Vad gör vi på Lantmännen? Och på vilka sätt kan enskilda måltidsverksamheter bidra konkret, redan i dag?

Seminarieblock A
10.00-10.30

Lokal: STRÖMHOLMS SAL

Offentlig fisk för (nästan) alla

Med ett nytt sortiment av panerade, portionsfrysta favoriter vill vi göra det ”lätt att göra rätt” när det kommer till tillagning och servering av fisk. Välkommen att stifta närmare bekantskap med våra prisvärda, svinn- och specialkostsmarta nyheter – utvecklade specifikt för behoven inom offentlig måltidsverksamhet.


10.30-10.45
Återsamling
… och presentation av seminarierna i seminarieblock B

10.45-11.15
Seminarieblock B – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »


Seminarieblock B
10.45-11.15
Lokal: GULA SALONGEN

Goda Mål för skolan: Hållbart, prisvärt, framtidssäkrat

Rätt näring med lågt klimatavtryck till rimligt pris. Dessutom lättlagad och, inte minst: god! Det är mycket som ska stämma för att maten som serveras verkligen ska vara hållbar hela vägen. Nu lanserar vi Goda Mål, ett helt nytt receptverktyg som gör det enklare att servera hållbara skolluncher som passar både elevernas smaklökar och måltidsverksamheternas budgetar.

Seminarieblock B
10.45-11.15

Lokal: INRE LÄS

Så smakar framtidens offentliga mat

Vilka nya smaker och dofter väntas sätta prägel på den svenska offentliga maten under de närmaste åren – och från vilka delar av världen kommer inspirationen? Möt vår marknadsansvariga i en skräddarsydd trendspaning om kryddning och smaksättning av framtidens offentliga mat.

Seminarieblock B
10.45-11.15

Lokal: NYA FESTSALEN

Fet fisk på den offentliga tallriken – men hur?

Såväl ur närings- som ur folkhälsosynpunkt finns goda skäl för att servera fet fisk enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Men inte sällan sätter ekonomi och matgästernas smakpreferenser käppar i hjulen. Kan sillfärs vara faktorn som får ekvationen att gå ihop? Hör Sjömatsfrämjandets experter om en av framtidens hetaste och mest mångsidiga råvaror.

Seminarieblock B
10.45-11.15

Lokal: STRÖMHOLMS SAL

Från A till B – eller matglädje på distans?

Sedan köket gjort sitt svarar mattransporter – korta som långa – för nästa etapp på matens väg fram till gästen. Vilka är nycklarna till livsmedelssäkerhet, kvalitet och matglädje? Och var finns fallgroparna att se upp för? Lär dig mer om mattransporter – och ta chansen att dela med dig av erfarenheter, utmaningar och önskemål från just er verksamhet.


11.15-11.45
Förmiddagspass i utställningen
… och presentation av seminarierna i seminarieblock C

11.45-12.15
Seminarieblock C – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »


Seminarieblock C
11.45-12.15
Lokal: GULA SALONGEN

Trettio minuter om krisberedskap

I händelse av samhällsstörningar och kriser spelar den offentliga maten en nyckelroll. Hur kan måltidsverksamheter arbeta för att stärka sin krisberedskap – och säkerställa hög kvalitet trots besvärliga omständigheter? Hör Torbjörn Larsson, kock i Trelleborgs kommun, om strategi, taktik och handfasta recept för hantering av kommande kriser.

Seminarieblock C
11.45-12.15

Lokal: INRE LÄS

Ny teknik en gamechanger för äldreomsorgen

Med den senaste kökstekniken kan smak, kvalitet och näringsinnehåll i nylagad mat bevaras längre än någonsin tidigare. En gamechanger, inte minst inom äldreomsorgen – där visionen om ett individanpassat, mer flexibelt måltidserbjudande nu kan bli verklighet. Stifta närmare bekantskap med våra utrustningssystem, och med de processer som gör det ”omöjliga” möjligt.

Seminarieblock C
11.45-12.15

Lokal: NYA FESTSALEN

Hållbara, svenska champinjoner – så funkar det

Variationsrika, nyttiga och uppskattade av de allra flesta. Champinjoner har en given plats i offentlig matlagning, men fram till nu bara en bråkdel av dem producerats i Sverige. Bli bland de första att få en presentation av vår satsning på framtidens champinjoner: högkvalitativa, hållbara, svenskodlade – till ett pris som tål att jämföras med den internationella konkurrensen.

Seminarieblock C
11.45-12.15

Lokal: STRÖMHOLMS SAL

Älskade ost! En klassiker med framtiden för sig

I en alltmer lakto-ovo-baserad offentlig måltidsvardag kan ost och ostprodukter bidra med viktiga tillskott av såväl protein som andra nödvändiga näringsämnen. Vi bjuder på en crash course om ursprung, produktion och lagring av våra svenska och mest älskade ostklassiker. Provsmaka, jämför – och få inspel på hur ost kan varieras och göras till huvudkomponent på den offentliga tallriken.


12.15-13.15
Återsamling, lunch och mingel i utställningen
… följt av snabbpresentation av seminarierna i seminarieblock D

13.15-13.45
Seminarieblock D – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »


Seminarieblock D
13.15-13.45
Lokal: GULA SALONGEN

Offentlig fisk för (nästan) alla

Med ett nytt sortiment av panerade, portionsfrysta favoriter vill vi göra det ”lätt att göra rätt” när det kommer till tillagning och servering av fisk. Välkommen att stifta närmare bekantskap med våra prisvärda, svinn- och specialkostsmarta nyheter – utvecklade specifikt för behoven inom offentlig måltidsverksamhet.

Seminarieblock D
13.15-13.45

Lokal: INRE LÄS

Tillsammans mot framtidens hållbara jordbruk

Från lantbruk till måltidsverksamheter, bönder till kostchefer, kockar och upphandlare: I strävan mot ett klimatneutralt jordbruk 2050 behöver den offentliga måltidskedjans alla aktörer dra åt samma håll. Hur stor är den klimatnytta som ligger i potten? Vad gör vi på Lantmännen? Och på vilka sätt kan enskilda måltidsverksamheter bidra konkret, redan i dag?

Seminarieblock D
13.15-13.45

Lokal: NYA FESTSALEN

En del av omställningen – eller ”kött som kött”?

Rätt förvaltad kan köttproduktion och djurhållning fungera som motor i omställningen mot framtidens hållbara livsmedelssystem. Men med det sagt: visst är det skillnad på kött och kött. Lär dig mer om det svenska köttets viktigaste mervärden och om vår färdplan mot 2040 och netto noll – hela värdekedjan igenom.

Seminarieblock D
13.15-13.45

Lokal: STRÖMHOLMS SAL

Måltidsmiljö hands-on: Liten insats, stor effekt

Visst ska maten vara både god och näringsrik – men en måltid är ju så mycket mer än ”bara” det. Med utgångspunkt i Livsmedelsverkets måltidsmodell tar vi oss an de båda pusselbitarna Trivsam respektive Integrerad, och bjuder på praktiska tips om enkla men effektfulla åtgärder för ännu bättre offentlig måltidsmiljö. I skolan såväl som inom äldreomsorgen.


13.45-14.00
Återsamling
… och snabbpresentation av seminarierna i seminarieblock E

14.00-14.30
Seminarieblock E – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »


Seminarieblock E
14.00-14.30
Lokal: GULA SALONGEN

Ny teknik en gamechanger för äldreomsorgen

Med den senaste kökstekniken kan smak, kvalitet och näringsinnehåll i nylagad mat bevaras längre än någonsin tidigare. En gamechanger, inte minst inom äldreomsorgen – där visionen om ett individanpassat, mer flexibelt måltidserbjudande nu kan bli verklighet. Stifta närmare bekantskap med våra utrustningssystem, och med de processer som gör det ”omöjliga” möjligt.

Seminarieblock E
14.00-14.30

Lokal: INRE LÄS

Älskade ost! En klassiker med framtiden för sig

I en alltmer lakto-ovo-baserad offentlig måltidsvardag kan ost och ostprodukter bidra med viktiga tillskott av såväl protein som andra nödvändiga näringsämnen. Vi bjuder på en crash course om ursprung, produktion och lagring av våra svenska och mest älskade ostklassiker. Provsmaka, jämför – och få inspel på hur ost kan varieras och göras till huvudkomponent på den offentliga tallriken.

Seminarieblock E
14.00-14.30

Lokal: NYA FESTSALEN

Trettio minuter om krisberedskap

I händelse av samhällsstörningar och kriser spelar den offentliga maten en nyckelroll. Hur kan måltidsverksamheter arbeta för att stärka sin krisberedskap – och säkerställa hög kvalitet trots besvärliga omständigheter? Hör Torbjörn Larsson, kock i Trelleborgs kommun, om strategi, taktik och handfasta recept för hantering av kommande kriser.

Seminarieblock E
14.00-14.30

Lokal: STRÖMHOLMS SAL

Hållbara, svenska champinjoner – så funkar det

Variationsrika, nyttiga och uppskattade av de allra flesta. Champinjoner har en given plats i offentlig matlagning, men fram till nu bara en bråkdel av dem producerats i Sverige. Bli bland de första att få en presentation av vår satsning på framtidens champinjoner: högkvalitativa, hållbara, svenskodlade – till ett pris som tål att jämföras med den internationella konkurrensen.


14.30-15.00
Eftermiddagspass med kaffe i utställningen
… och snabbpresentation av seminarierna i dagens sista seminarieblock

15.00-15.30
Seminarieblock F – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »


Seminarieblock F
15.00-15.30
Lokal: GULA SALONGEN

Från A till B – eller matglädje på distans?

Sedan köket gjort sitt svarar mattransporter – korta som långa – för nästa etapp på matens väg fram till gästen. Vilka är nycklarna till livsmedelssäkerhet, kvalitet och matglädje? Och var finns fallgroparna att se upp för? Lär dig mer om mattransporter – och ta chansen att dela med dig av erfarenheter, utmaningar och önskemål från just er verksamhet.

Seminarieblock F
15.00-15.30

Lokal: INRE LÄS

Fet fisk på den offentliga tallriken – men hur?

Såväl ur närings- som ur folkhälsosynpunkt finns goda skäl för att servera fet fisk enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Men inte sällan sätter ekonomi och matgästernas smakpreferenser käppar i hjulen. Kan sillfärs vara faktorn som får ekvationen att gå ihop? Hör Sjömatsfrämjandets experter om en av framtidens hetaste och mest mångsidiga råvaror.

Seminarieblock F
15.00-15.30

Lokal: NYA FESTSALEN

Goda Mål för skolan: Hållbart, prisvärt, framtidssäkrat

Rätt näring med lågt klimatavtryck till rimligt pris. Dessutom lättlagad och, inte minst: god! Det är mycket som ska stämma för att maten som serveras verkligen ska vara hållbar hela vägen. Nu lanserar vi Goda Mål, ett helt nytt receptverktyg som gör det enklare att servera hållbara skolluncher som passar både elevernas smaklökar och måltidsverksamheternas budgetar.

Seminarieblock F
15.00-15.30

Lokal: STRÖMHOLMS SAL

Så smakar framtidens offentliga mat

Vilka nya smaker och dofter väntas sätta prägel på den svenska offentliga maten under de närmaste åren – och från vilka delar av världen kommer inspirationen? Möt vår marknadsansvariga i en skräddarsydd trendspaning om kryddning och smaksättning av framtidens offentliga mat.


15.30-16.15
Återsamling och gemensam avrundning
… inklusive dragningen av vinnarna i dagens tävling!

9.00-9.30
Ankomst, registrering och kaffe

9.30-10.00
Gemensam inledning av dagen
Uppstart med svep genom utställningen och presentation av seminarierna i dagens första seminarieblock.

10.00-10.30
Seminarieblock A – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »


Seminarieblock A
10.00-10.30
Lokal: CORBIN

Hållbara, svenska champinjoner – så funkar det

Variationsrika, nyttiga och uppskattade av de allra flesta. Champinjoner har en given plats i offentlig matlagning, men fram till nu bara en bråkdel av dem producerats i Sverige. Bli bland de första att få en presentation av vår satsning på framtidens champinjoner: högkvalitativa, hållbara, svenskodlade – till ett pris som tål att jämföras med den internationella konkurrensen.

Seminarieblock A
10.00-10.30

Lokal: GESSLE

Älskade ost! En klassiker med framtiden för sig

I en alltmer lakto-ovo-baserad offentlig måltidsvardag kan ost och ostprodukter bidra med viktiga tillskott av såväl protein som andra nödvändiga näringsämnen. Vi bjuder på en crash course om ursprung, produktion och lagring av våra svenska och mest älskade ostklassiker. Provsmaka, jämför – och få inspel på hur ost kan varieras och göras till huvudkomponent på den offentliga tallriken.

Seminarieblock A
10.00-10.30

Lokal: GYLLENE TIDER

Trettio minuter om krisberedskap

I händelse av samhällsstörningar och kriser spelar den offentliga maten en nyckelroll. Hur kan måltidsverksamheter arbeta för att stärka sin krisberedskap – och säkerställa hög kvalitet trots besvärliga omständigheter? Hör Torbjörn Larsson, kock i Trelleborgs kommun, om strategi, taktik och handfasta recept för hantering av kommande kriser.

Seminarieblock A
10.00-10.30

Lokal: WATSON

Ny teknik en gamechanger för äldreomsorgen

Med den senaste kökstekniken kan smak, kvalitet och näringsinnehåll i nylagad mat bevaras längre än någonsin tidigare. En gamechanger, inte minst inom äldreomsorgen – där visionen om ett individanpassat, mer flexibelt måltidserbjudande nu kan bli verklighet. Stifta närmare bekantskap med våra utrustningssystem, och med de processer som gör det ”omöjliga” möjligt.


10.30-10.45
Återsamling
… och presentation av seminarierna i seminarieblock B

10.45-11.15
Seminarieblock B – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »


Seminarieblock B
10.45-11.15
Lokal: CORBIN

Måltidsmiljö hands-on: Liten insats, stor effekt

Visst ska maten vara både god och näringsrik – men en måltid är ju så mycket mer än ”bara” det. Med utgångspunkt i Livsmedelsverkets måltidsmodell tar vi oss an de båda pusselbitarna Trivsam respektive Integrerad, och bjuder på praktiska tips om enkla men effektfulla åtgärder för ännu bättre offentlig måltidsmiljö. I skolan såväl som inom äldreomsorgen.

Seminarieblock B
10.45-11.15

Lokal: GESSLE

Tillsammans mot framtidens hållbara jordbruk

Från lantbruk till måltidsverksamheter, bönder till kostchefer, kockar och upphandlare: I strävan mot ett klimatneutralt jordbruk 2050 behöver den offentliga måltidskedjans alla aktörer dra åt samma håll. Hur stor är den klimatnytta som ligger i potten? Vad gör vi på Lantmännen? Och på vilka sätt kan enskilda måltidsverksamheter bidra konkret, redan i dag?

Seminarieblock B
10.45-11.15

Lokal: GYLLENE TIDER

En del av omställningen – eller ”kött som kött”?

Rätt förvaltad kan köttproduktion och djurhållning fungera som motor i omställningen mot framtidens hållbara livsmedelssystem. Men med det sagt: visst är det skillnad på kött och kött. Lär dig mer om det svenska köttets viktigaste mervärden och om vår färdplan mot 2040 och netto noll – hela värdekedjan igenom.

Seminarieblock B
10.45-11.15

Lokal: WATSON

Offentlig fisk för (nästan) alla

Med ett nytt sortiment av panerade, portionsfrysta favoriter vill vi göra det ”lätt att göra rätt” när det kommer till tillagning och servering av fisk. Välkommen att stifta närmare bekantskap med våra prisvärda, svinn- och specialkostsmarta nyheter – utvecklade specifikt för behoven inom offentlig måltidsverksamhet.


11.15-11.45
Förmiddagspass i utställningen
… och presentation av seminarierna i seminarieblock C

11.45-12.15
Seminarieblock C – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »


Seminarieblock C
11.45-12.15
Lokal: CORBIN

Så smakar framtidens offentliga mat

Vilka nya smaker och dofter väntas sätta prägel på den svenska offentliga maten under de närmaste åren – och från vilka delar av världen kommer inspirationen? Möt vår marknadsansvariga i en skräddarsydd trendspaning om kryddning och smaksättning av framtidens offentliga mat.

Seminarieblock C
11.45-12.15

Lokal: GESSLE

Fet fisk på den offentliga tallriken – men hur?

Såväl ur närings- som ur folkhälsosynpunkt finns goda skäl för att servera fet fisk enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Men inte sällan sätter ekonomi och matgästernas smakpreferenser käppar i hjulen. Kan sillfärs vara faktorn som får ekvationen att gå ihop? Hör Sjömatsfrämjandets experter om en av framtidens hetaste och mest mångsidiga råvaror.

Seminarieblock C
11.45-12.15

Lokal: GYLLENE TIDER

Goda Mål för skolan: Hållbart, prisvärt, framtidssäkrat

Rätt näring med lågt klimatavtryck till rimligt pris. Dessutom lättlagad och, inte minst: god! Det är mycket som ska stämma för att maten som serveras verkligen ska vara hållbar hela vägen. Nu lanserar vi Goda Mål, ett helt nytt receptverktyg som gör det enklare att servera hållbara skolluncher som passar både elevernas smaklökar och måltidsverksamheternas budgetar.

Seminarieblock C
11.45-12.15

Lokal: WATSON

Från A till B – eller matglädje på distans?

Sedan köket gjort sitt svarar mattransporter – korta som långa – för nästa etapp på matens väg fram till gästen. Vilka är nycklarna till livsmedelssäkerhet, kvalitet och matglädje? Och var finns fallgroparna att se upp för? Lär dig mer om mattransporter – och ta chansen att dela med dig av erfarenheter, utmaningar och önskemål från just er verksamhet.


12.15-13.15
Återsamling, lunch och mingel i utställningen
… följt av snabbpresentation av seminarierna i seminarieblock D

13.15-13.45
Seminarieblock D – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »


Seminarieblock D
13.15-13.45
Lokal: CORBIN

Offentlig fisk för (nästan) alla

Med ett nytt sortiment av panerade, portionsfrysta favoriter vill vi göra det ”lätt att göra rätt” när det kommer till tillagning och servering av fisk. Välkommen att stifta närmare bekantskap med våra prisvärda, svinn- och specialkostsmarta nyheter – utvecklade specifikt för behoven inom offentlig måltidsverksamhet.

Seminarieblock D
13.15-13.45

Lokal: GESSLE

Måltidsmiljö hands-on: Liten insats, stor effekt

Visst ska maten vara både god och näringsrik – men en måltid är ju så mycket mer än ”bara” det. Med utgångspunkt i Livsmedelsverkets måltidsmodell tar vi oss an de båda pusselbitarna Trivsam respektive Integrerad, och bjuder på praktiska tips om enkla men effektfulla åtgärder för ännu bättre offentlig måltidsmiljö. I skolan såväl som inom äldreomsorgen.

Seminarieblock D
13.15-13.45

Lokal: GYLLENE TIDER

Tillsammans mot framtidens hållbara jordbruk

Från lantbruk till måltidsverksamheter, bönder till kostchefer, kockar och upphandlare: I strävan mot ett klimatneutralt jordbruk 2050 behöver den offentliga måltidskedjans alla aktörer dra åt samma håll. Hur stor är den klimatnytta som ligger i potten? Vad gör vi på Lantmännen? Och på vilka sätt kan enskilda måltidsverksamheter bidra konkret, redan i dag?

Seminarieblock D
13.15-13.45

Lokal: WATSON

En del av omställningen – eller ”kött som kött”?

Rätt förvaltad kan köttproduktion och djurhållning fungera som motor i omställningen mot framtidens hållbara livsmedelssystem. Men med det sagt: visst är det skillnad på kött och kött. Lär dig mer om det svenska köttets viktigaste mervärden och om vår färdplan mot 2040 och netto noll – hela värdekedjan igenom.


13.45-14.00
Återsamling
… och snabbpresentation av seminarierna i seminarieblock E

14.00-14.30
Seminarieblock E – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »


Seminarieblock E
14.00-14.30
Lokal: CORBIN

Från A till B – eller matglädje på distans?

Sedan köket gjort sitt svarar mattransporter – korta som långa – för nästa etapp på matens väg fram till gästen. Vilka är nycklarna till livsmedelssäkerhet, kvalitet och matglädje? Och var finns fallgroparna att se upp för? Lär dig mer om mattransporter – och ta chansen att dela med dig av erfarenheter, utmaningar och önskemål från just er verksamhet.

Seminarieblock E
14.00-14.30

Lokal: GESSLE

Så smakar framtidens offentliga mat

Vilka nya smaker och dofter väntas sätta prägel på den svenska offentliga maten under de närmaste åren – och från vilka delar av världen kommer inspirationen? Möt vår marknadsansvariga i en skräddarsydd trendspaning om kryddning och smaksättning av framtidens offentliga mat.

Seminarieblock E
14.00-14.30

Lokal: GYLLENE TIDER

Fet fisk på den offentliga tallriken – men hur?

Såväl ur närings- som ur folkhälsosynpunkt finns goda skäl för att servera fet fisk enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Men inte sällan sätter ekonomi och matgästernas smakpreferenser käppar i hjulen. Kan sillfärs vara faktorn som får ekvationen att gå ihop? Hör Sjömatsfrämjandets experter om en av framtidens hetaste och mest mångsidiga råvaror.

Seminarieblock E
14.00-14.30

Lokal: WATSON

Goda Mål för skolan: Hållbart, prisvärt, framtidssäkrat

Rätt näring med lågt klimatavtryck till rimligt pris. Dessutom lättlagad och, inte minst: god! Det är mycket som ska stämma för att maten som serveras verkligen ska vara hållbar hela vägen. Nu lanserar vi Goda Mål, ett helt nytt receptverktyg som gör det enklare att servera hållbara skolluncher som passar både elevernas smaklökar och måltidsverksamheternas budgetar.


14.30-15.00
Eftermiddagspass med kaffe i utställningen
… och snabbpresentation av seminarierna i dagens sista seminarieblock

15.00-15.30
Seminarieblock F – 4 parallella seminarier
Visa presentationerna av samtliga 12 seminarier »


Seminarieblock F
15.00-15.30
Lokal: CORBIN

Älskade ost! En klassiker med framtiden för sig

I en alltmer lakto-ovo-baserad offentlig måltidsvardag kan ost och ostprodukter bidra med viktiga tillskott av såväl protein som andra nödvändiga näringsämnen. Vi bjuder på en crash course om ursprung, produktion och lagring av våra svenska och mest älskade ostklassiker. Provsmaka, jämför – och få inspel på hur ost kan varieras och göras till huvudkomponent på den offentliga tallriken.

Seminarieblock F
15.00-15.30

Lokal: GESSLE

Ny teknik en gamechanger för äldreomsorgen

Med den senaste kökstekniken kan smak, kvalitet och näringsinnehåll i nylagad mat bevaras längre än någonsin tidigare. En gamechanger, inte minst inom äldreomsorgen – där visionen om ett individanpassat, mer flexibelt måltidserbjudande nu kan bli verklighet. Stifta närmare bekantskap med våra utrustningssystem, och med de processer som gör det ”omöjliga” möjligt.

Seminarieblock F
15.00-15.30

Lokal: GYLLENE TIDER

Hållbara, svenska champinjoner – så funkar det

Variationsrika, nyttiga och uppskattade av de allra flesta. Champinjoner har en given plats i offentlig matlagning, men fram till nu bara en bråkdel av dem producerats i Sverige. Bli bland de första att få en presentation av vår satsning på framtidens champinjoner: högkvalitativa, hållbara, svenskodlade – till ett pris som tål att jämföras med den internationella konkurrensen.

Seminarieblock F
15.00-15.30

Lokal: WATSON

Trettio minuter om krisberedskap

I händelse av samhällsstörningar och kriser spelar den offentliga maten en nyckelroll. Hur kan måltidsverksamheter arbeta för att stärka sin krisberedskap – och säkerställa hög kvalitet trots besvärliga omständigheter? Hör Torbjörn Larsson, kock i Trelleborgs kommun, om strategi, taktik och handfasta recept för hantering av kommande kriser.


15.30-16.15
Återsamling och gemensam avrundning
… inklusive dragningen av vinnarna i dagens tävling!

Goda Mål för skolan: Hållbart, prisvärt, framtidssäkrat

Rätt näring med lågt klimatavtryck till rimligt pris. Dessutom lättlagad och, inte minst: god! Det är mycket som ska stämma för att maten som serveras verkligen ska vara hållbar hela vägen. Nu lanserar vi Goda Mål, ett helt nytt receptverktyg som gör det enklare att servera hållbara skolluncher som passar både elevernas smaklökar och måltidsverksamheternas budgetar.

Måltidsmiljö hands-on: Liten insats, stor effekt

Visst ska maten vara både god och näringsrik – men en måltid är ju så mycket mer än ”bara” det. Med utgångspunkt i Livsmedelsverkets måltidsmodell tar vi oss an de båda pusselbitarna Trivsam respektive Integrerad, och bjuder på praktiska tips om enkla men effektfulla åtgärder för ännu bättre offentlig måltidsmiljö. I skolan såväl som inom äldreomsorgen.

Hållbara, svenska champinjoner – så funkar det

Variationsrika, nyttiga och uppskattade av de allra flesta. Champinjoner har en given plats i offentlig matlagning, men fram till nu bara en bråkdel av dem producerats i Sverige. Bli bland de första att få en presentation av vår satsning på framtidens champinjoner: högkvalitativa, hållbara, svenskodlade – till ett pris som tål att jämföras med den internationella konkurrensen.

Från A till B – eller matglädje på distans?

Sedan köket gjort sitt svarar mattransporter – korta som långa – för nästa etapp på matens väg fram till gästen. Vilka är nycklarna till livsmedelssäkerhet, kvalitet och matglädje? Och var finns fallgroparna att se upp för? Lär dig mer om mattransporter – och ta chansen att dela med dig av erfarenheter, utmaningar och önskemål från just er verksamhet.

Tillsammans mot framtidens hållbara jordbruk

Från lantbruk till måltidsverksamheter, bönder till kostchefer, kockar och upphandlare: I strävan mot ett klimatneutralt jordbruk 2050 behöver den offentliga måltidskedjans alla aktörer dra åt samma håll. Hur stor är den klimatnytta som ligger i potten? Vad gör vi på Lantmännen? Och på vilka sätt kan enskilda måltidsverksamheter bidra konkret, redan i dag?

Fet fisk på den offentliga tallriken – men hur?

Såväl ur närings- som ur folkhälsosynpunkt finns goda skäl för att servera fet fisk enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Men inte sällan sätter ekonomi och matgästernas smakpreferenser käppar i hjulen. Kan sillfärs vara faktorn som får ekvationen att gå ihop? Hör Sjömatsfrämjandets experter om en av framtidens hetaste och mest mångsidiga råvaror.

Offentlig fisk för (nästan) alla

Med ett nytt sortiment av panerade, portionsfrysta favoriter vill vi göra det ”lätt att göra rätt” när det kommer till tillagning och servering av fisk. Välkommen att stifta närmare bekantskap med våra prisvärda, svinn- och specialkostsmarta nyheter – utvecklade specifikt för behoven inom offentlig måltidsverksamhet.

Så smakar framtidens offentliga mat

Vilka nya smaker och dofter väntas sätta prägel på den svenska offentliga maten under de närmaste åren – och från vilka delar av världen kommer inspirationen? Möt vår marknadsansvariga i en skräddarsydd trendspaning om kryddning och smaksättning av framtidens offentliga mat.

En del av omställningen – eller ”kött som kött”?

Rätt förvaltad kan köttproduktion och djurhållning fungera som motor i omställningen mot framtidens hållbara livsmedelssystem. Men med det sagt: visst är det skillnad på kött och kött. Lär dig mer om det svenska köttets viktigaste mervärden och om vår färdplan mot 2040 och netto noll – hela värdekedjan igenom.

Älskade ost! En klassiker med framtiden för sig

I en alltmer lakto-ovo-baserad offentlig måltidsvardag kan ost och ostprodukter bidra med viktiga tillskott av såväl protein som andra nödvändiga näringsämnen. Vi bjuder på en crash course om ursprung, produktion och lagring av våra svenska och mest älskade ostklassiker. Provsmaka, jämför – och få inspel på hur ost kan varieras och göras till huvudkomponent på den offentliga tallriken.

Trettio minuter om krisberedskap

I händelse av samhällsstörningar och kriser spelar den offentliga maten en nyckelroll. Hur kan måltidsverksamheter arbeta för att stärka sin krisberedskap – och säkerställa hög kvalitet trots besvärliga omständigheter? Hör Torbjörn Larsson, kock i Trelleborgs kommun, om strategi, taktik och handfasta recept för hantering av kommande kriser.

Ny teknik en gamechanger för äldreomsorgen

Med den senaste kökstekniken kan smak, kvalitet och näringsinnehåll i nylagad mat bevaras längre än någonsin tidigare. En gamechanger, inte minst inom äldreomsorgen – där visionen om ett individanpassat, mer flexibelt måltidserbjudande nu kan bli verklighet. Stifta närmare bekantskap med våra utrustningssystem, och med de processer som gör det ”omöjliga” möjligt.

Anmälan och praktisk information

När: Höstlovsveckan v.44, tisdag den 29/10 och torsdag den 31/10. Programmet pågår mellan 9.30 och 16.15, med ankomst och registrering från kl. 9.00.

Var: Framtidsturnén 2024 gör stopp på två orter:
Uppsala tisdag 29/10, Norrlands nation
Halmstad torsdag 31/10, Hotell Tylösand

Hur: Heldagsprogram arrangerat av Kost & Näring och föreningens branschsamarbetspartner. Programmets 12 seminarier ges vid två olika tillfällen under dagen, fördelat på 6 seminarieblock om vardera 3-4 seminarier a’ 30 minuter att välja mellan. Dessutom: mini-mässa och utställning där branschsamarbetspartnerna bjuder på både nyheter och smakprover.

Seminarieprogram och scheman:

Deltagaravgift: Deltagandet i dagen är helt och hållet kostnadsfritt för samtliga anmälda deltagare, oberoende av medlemskap i Kost & Näring, och inkluderar även lunch och fika.

Anmälan: Som medlem i Kost & Näring kan du anmäla både dig själv och upp till 5 ytterligare, valfria medarbetare eller kollegor till dagen. Antal deltagarplatser är begränsat och först-till-kvarn gäller. Klicka här för att komma direkt till anmälan (kräver medlemsinlogg) »

Frågor? Skriv till oss på anmalan@kostochnaring.se så hjälper vi till.

Väl mött i höstlovsveckan!