KÖK & PEDAGOGIK 2020 – VINNARE
En bra start på dagen!
Organisation: Munkedalsskolans fritidshem, Munkedals kommun
Kontaktperson: Ingrid Rosell, lärare
Hur länge har ni jobbat enligt arbetsmodellen? Sedan hösten 2019
Arbetsmodellen i korthet
Genom att varje dag ta tillfället i akt att involvera eleverna i frukostberedningen gör fritidshemmet en betydande insats för att etablera likvärdiga och hälsosamma matvanor.
Samtidigt som barnen lär sig samarbeta och att laga mat väcks också nyfikenhet och intresse för maten och dess ursprung.
Genom att locka fler elever att äta, och kunna laga, frukost stöttar fritidshemmet fler elever att kunna tillgodogöra sig skolundervisningen och att bli självständiga individer.
Vi är ett fritidshem med c:a 60 elever till frukost, och det var stimmigt och stressigt. Vi beslutade då att de ”stora” eleverna år 3-6 skulle få vara med och göra sin egen frukost, med fokus på ”En bra start på dagen!”
Många elever åt inte hemma och de ville inte äta på fritids på grund av stressen. Nu när de äldre eleverna fixar sin frukost, tillsammans med en pedagog, så har det blivit väldigt populärt att vara på morgonfritids. De har fått lära sig koka ägg, steka ägg, koka olika sorters gröt och göra smoothies. Det används mycket mer grönsaker och även frukt. Dessutom har vi sett att det är viktigt hur man presenterar frukosten. Finare uppläggning – fler som äter. Det vi vill se är om skolresultaten eventuellt kan påverkas av att man får en ordentlig frukost men det är ett långsiktigt arbete.
I vår kommun har man även som mål att använda sig av närproducerat. Med detta har vi kommit in på det globala perspektivet på hur det påverkar vår jord med mat som fraktas långt. ”Hur kan man göra istället?” Vi har följt frukt via Google Earth, frågat oss vad det är vi äter och så vidare. Vi är en mångkulturell skola och det är en annan aspekt i detta, att vi tar del i av hur det är i elevernas hemländer.
När det gäller de yngre eleverna är mest på loven som någon är med och tar fram frukosten. I köket gör vi samma som med de stora eleverna att det ska vara en trevlig och lugn miljö att äta i. Det är små bord med levande ljus, vi dukar upp buffé där allt är fint upplagt. Även här har vi satsat på mer grönsaker och frukt som man kan ha på sina mackor eller i filen. Det mest populära är ”frukostdisco”. Man skulle kunna tro att det blir högt ljud och stoj men så är det inte. När discolampan snurrar och det är musik på så blir det en glad stämning och man äter mer mat bara för att det är så mysigt.
Vårt mål med detta arbetssätt och metod är att fler ska må bättre, bli piggare och klara av skolarbetet bättre. Det vi hör är att elever som inte är på fritids idag gärna vill komma för att man har hört att ”det är så god frukost” och att man får vara med och tillaga den. Ett annat mål är att de äldre eleverna ska klara av att fixa sig ett mellanmål när de slutat vara på fritids.
Beskrivning av kökets och måltidsverksamhetens roll
Det är viktigt att ha ett bra samarbete mellan kök och vår verksamhet. Vi äter alltid mellanmål i stora matsalen och det är måltidspersonalen som fixar detta till oss.
Varje dag anmäler vi c:a 120 elever som ska äta mellanmål och det kan vara svårt att variera utbudet. Men tillsammans har vi nu påbörjat ett arbete med att till exempel att vi hade en färg som skulle genomsyra mellanmålet. Vi valde grönt och det var gröna äpple, grönkålspesto, gröna päron, gurka och så vidare. Det mest spännande var att när man stod på lite avstånd så hörde man eleverna kommentera att det var mycket grönt, och att man ville smaka på allt.
Arbetet med detta är nyss påbörjat men vi ser framemot att jobba vidare på detta på olika sätt. Ett kan vara att vi ska besöka stora köket med några elever åt gången så att man får en förståelse att man kanske inte kan fixa på samma sätt för många som för en familj.
Beskrivning av pedagogernas/pedagogikens roll
Som lärare och pedagoger har vi en viktigt roll genom att vara positivt inställda till att man ska äta frukost och mellanmål. Det är också viktigt att som matbeställare att ta hem lite nya saker som man kan prova på, frukt och grönsaker som vi inte är så vana vid. Att informera föräldrar varför vi gör som vi gör. Implementera frukt och grönsaker i flera olika sammanhang. Som ”fredagmys”, biosnacks, fruktsallad och så vidare. Att lyfta blicken om det globala tänket är en väldigt roll som vi har om miljöpåverkan och hur det har odlats.
Vilka resultat/effekter/lärdomar har arbetsmodellen mynnat ut i?
- Att det är fler elever som vill vara på fritids.
- Att man tycker det är roligt att fixa fram maten och känna sig delaktig.
- Förhoppningsvis kommer det att visa sig på skolresultaten att man får en bra start på dagen.
- Vi har pratat/pratar om miljöpåverkan som uppstår när vi får frukt och grönsaker med flyg och båt.
- Att vårdnadshavare ska bli medvetna om att det är viktigt med en bra start på dagen.
- Att de stora eleverna ska klara av att göra ett eget mellanmål när de har slutat i fritidsverksamheten
- Det ska locka till att även äta lite mer när det serveras lunch och att man vågar prova på lite mer nya rätter.