En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
1-4
Hem > Fokusområden > Förskola och skola > Kök & Pedagogik > Kök & Pedagogik 2020 – Fritidshemmet Draken, Kalmar kommun

Tillsammans lagar vi mat och bakar med glädje

Organisation: Fritidshemmet Draken, Rocknebyskolan, Kalmar kommun
Kontaktperson: Lena Sturesson, fritidspedagog
Hur länge har ni jobbat enligt arbetsmodellen? 3 år

Arbetsmodellen i korthet

Juryns omdöme

Arbetssättet har bidragit till att eleverna känner matglädje och lust att laga mat och baka. De har blivit mer självständiga i köket och fått ökade kunskaper i såväl livsmedelskunskap som näringslära.

Fritidshemmet Draken har genom att använda mat och måltider i undervisningen berikat utbildningen.

Modellen tar tillvara rätten till delaktighet och ger eleverna förutsättningar att själva kunna laga hälsosam mat och etablera goda matvanor.

Vi har arbetat med olika modeller när vi bakat och lagat mat. Ibland har det varit tjej- och killgrupper. Någon gång har man valt vad man vill göra i momentet. Det har varit så att man valt sina kompisar. Så har vi bara delat ut uppgifter.

Under år ett har jag varit en tydlig ledare och visat hur det hela går till. Sedan har jag kunnat låta eleverna klara sig mer och mer själva.

Att göra listor över vad som behövs är en viktig del i lärandet.

Beskrivning av kökets och måltidsverksamhetens roll

Vi har kunnat köpa våra råvaror från köket. Det har aldrig varit några problem. Har vi lagat eget mellanmål har vi fått ingredienserna från köket.

Vårt fritids är en liten lokal på skolan. Det som finns är en spis och en liten köksbänk. Detta har inte stoppat oss från att fixa med mellanmål, baka och laga mat.

Beskrivning av pedagogernas/pedagogikens roll

Jag som pedagog har varit en tydlig ledare i början för att sedan kunna låta eleverna fixa själva. Jag har hela tiden gjort eleverna uppmärksamma på hur jag gör och sagt att ”nästa gång fixar ni det här själva”.

Vilka resultat/effekter/lärdomar har arbetsmodellen mynnat ut i?

Eleverna tycker att det är roligt att baka och laga mat. Man kan nästan ta på glädjen som finns när de bakar och lagar mat. Jag vill ju att de ska kunna laga eget när de slutar på fritids.

När vi jobbar pratar vi om vad man använder för råvaror och om inte detta finns vad kan man då ha istället. Viktigt att kunna lämna receptet lite och se vad man gör istället.

Vi har även pratat näringslära. Varför man behöver olika näringsämne. Vilken mat man ska äta för att få i sig detta.

Det är också viktigt att baka och laga mat för att njuta.