En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > ”Successiv övergång till vårt nya koncept”
nyfiken_rappe_huvudbild
Helena Rappe är fd områdeschef för måltider i Region Skåne.
Personerna bakom landets sjukhusmåltider #5

”Successiv övergång till vårt nya koncept”

2025-01-31
  1. Sjukhus
  2. Fokusgrupper

I Nyfiken på, en serie intervjuer gjorda av medlemmarna i Kost & Närings fokusgrupp Sjukhus, möter du några av personerna bakom måltiderna inom landets regioner. Nummer 5 ut i serien är Helena Rappe, fd områdeschef för måltider i Region Skåne.

FRÅGA: Berätta lite kortfattat om dig själv och vilken roll du har.

SVAR: ”Jag har en lite udda bakgrund för rollen som områdeschef för måltider och livsmedel. Jag är kemiingenjör och har min erfarenhet från att dimensionera kemikalieanläggningar innan jag kom till Region Skåne för snart åtta år sedan. Förutom måltider, som jag på ett eller annat sätt jobbat med sedan dag ett, har jag även fått förmånen att jobba med vårt tvätteri, åkeri och bårhus.

Som områdeschef för måltider i Region Skåne så har man ett ganska spretigt uppdrag, vi har totalt elva sjukhus som mat levereras till, för närvarande två produktionskök (varav ett stängs våren 2025) och ett som är nästan färdigbyggt. I tillägg till det har vi även en extern leverantör med restauranger/caféer på åtta orter.”

Från att tidigare ha haft tre olika lösningar går vi nu över till enbart kyld mat.

Kan du berätta lite om ett lyckat projekt eller uppdrag som ni arbetat med?

”Vi började arbeta med ett nytt måltidskoncept våren 2018, vilket resulterade i ett pilotprojekt för att testa det nya konceptet. Resultatet blev så lyckat (vilket vi varit övertygade om hela tiden) att det bara har rullat på sedan dess. I dagsläget är cirka 30 procent av alla avdelningar inkluderade i det nya konceptet och resterande kommer att få det nu under våren 2025, så snart vårt nya produktionskök är färdigt.

Från att tidigare ha haft tre olika lösningar – bricka samt varm respektive kall kantin – går vi nu över till enbart kyld mat. I det nya konceptet finns två delar: en fast meny med 12 olika portionsförpackade maträtter och 10 olika smårätter, både salta och söta, samt en rullande meny för de med längre vårdtider och speciella behov.

Allt kommer nu värmas i mikrovågsugn och kan bättre anpassas till patientens önskemål: både i fråga om vad, och när, maten ska serveras.

Detta har även gjort det möjligt för oss att införa digital måltidsbeställning, vilket i sin tur skapat ytterligare ett mervärde i leveransen. Den digitala måltidsbeställningen har inte bara effektiviserat vårdpersonalens arbete med att ta upp beställningar utan även förbättrat hanteringen i avdelningsköken, som numera kan leverera en komplett bricka inklusive dryck och eventuella hjälpmedel. Det här kommer under året att införas på alla vårdavdelningar, när de successivt går över till vårt nya koncept.”

Vad var det som gjorde att just detta blev så lyckat?

Nyckelpunkter för att det skulle lyckas, utöver en stark övertygelse i måltidsorganisationen om att detta var rätt väg att gå, var:

  • Engagerade politiker som har hjälpt oss att ”göra reklam” för det vi gör, och sett till att det har varit möjligt.
  • Tidig inkludering av vårdsidan, både i arbetet med att definiera konceptet utifrån makronutrienter och i att sätta ett ramverk för vår fasta meny.
  • Att sprida budskapet och skapa ett sug efter det nya.

Vilka är styrkorna i just din organisation?

”Att vi är många med olika bakgrunder, med erfarenhet av allt från livsmedelsproduktion och produktutveckling till privat och offentligt drivna storkök. Men med en gemensam vision som alla delar: att skapa guldkant för patienterna via måltiderna. Det gör att många kan ifrågasätta invanda mönster och på så sätt kan vi utvecklas ännu mer.”

Vi har även fått beslut på att inkludera nötter i patientkosten, det är ett spännande arbete som ska igång.

Vad ser du som ett spännande projekt/uppdrag för er verksamhet inom den närmaste framtiden?

”Att färdigställa och driftsätta vårt nya produktionskök i Kristianstad, vilket sker nu under våren 2025, och därefter att implementera vårt nya koncept i hela Region Skåne.

Vi har även fått beslut på att inkludera nötter i patientkosten, det är ett spännande arbete som ska igång och vi ska främst titta på hur vi kan utveckla vår vegankost.”

Vad är du nyfiken på just nu som berör din yrkesroll?

”Hur man kan jobba aktivt med leveransuppföljning hela vägen ut till kunden och få dem till att förändra sitt beteende baserat på det som syns i siffrorna. Ett sätt att göra dem medvetna om vad som är möjligt att göra för att minska matsvinnet är ett sådant exempel samt att få det att synas i ekonomimodellen. Som ingenjör så brinner jag för siffror och alla möjligheter som finns att använda dem för att kunna skapa förändring.

Som ingenjör så brinner jag för siffror och alla möjligheter som finns att använda dem för att kunna skapa förändring.

Utöver det är det att jobba med ledningsgruppen för att få den att bli den motor som arbetsområdet behöver för att förvalta och vidareutveckla leveransen efter det att den initiala implementeringen är genomförd.”

Om man vill veta mer om det ni gjort, kan man då ta kontakt med dig?

”Ja, lättast är via Linkedin, då jag nu i januari har lämnat mitt uppdrag som områdeschef efter drygt fyra år i rollen.”

Intervjun fördes via mail av:
Håkan Lundholm
Medlem i Kost & Närings fokusgrupp Sjukhus