
”Det vi tog fram skapades av dem det är till för”
I Nyfiken på, en serie intervjuer gjorda av medlemmarna i Kost & Närings fokusgrupp Sjukhus, möter du några av personerna bakom måltiderna inom landets regioner. Nummer 6 ut i serien är Elin Armö Lindh, verksamhetsutvecklare inom Kost, en samverkan mellan regionerna Uppsala och Västmanland.
FRÅGA: Berätta lite kortfattat om dig själv och vilken roll du har.
SVAR: ”Jag är verksamhetsutvecklaren som brinner för att vara med och bidra till att patienterna får måltider som hjälper dem att bli friska och gör sjukhusvistelsen lite bättre. Tillsammans är ett ledord för mig och det är viktigt eftersom det är så många olika yrkesroller som behövs för att patienterna ska få bra måltider och en bra måltidsupplevelse. Kost, där jag arbetar, är en samverkan mellan Region Västmanland och Region Uppsala så jag får jobba tillsammans på flera olika sätt.
Nu används DMM på alla vårdavdelningar i Västmanland, vilket gör det enklare att variera menyn oftare och anpassa utbudet för avdelningen.
Jag är livsmedelsagronom som jobbat med matsäkerhet och kvalitet inom livsmedelsindustrin, som sedan bytte område och jobbade med kvalitetsutveckling inom socialtjänsten några år. Nu har jag hittat den perfekta kombinationen tycker jag, genom jobbet som verksamhetsutvecklare för måltider på sjukhus.”
Kan du berätta lite om ett lyckat projekt eller uppdrag som ni arbetat med?
”Då måste jag nog välja att berätta om DMM, digital meny och måltidsbeställning. Ett digitalt sätt att presentera vår varierade fina meny för patienterna och att patienten själv, eller med hjälp av personal, kan beställa via telefon eller surfplatta vad de vill äta till lunch eller middag. Det var den pusselbit som saknades när man hade infört Fleximat-systemet, en meny av flera olika kylda rätter som finns tillgängliga för patienten dygnet runt.
En trygghet i att veta att systemet skapats av kollegor.
Region Västmanland utvecklade DMM tillsammans med Matilda Food Tech och personal från vård, service och måltidsorganisation var med i projektet. Nu används DMM på alla vårdavdelningar i Västmanland, vilket gör det enklare att variera menyn oftare och anpassa utbudet för avdelningen. Det har också effektiviserat arbetet både för vårdpersonal och servicemedarbetare i avdelningsköken, och minskat matsvinnet.”
Vad var det som gjorde att just detta blev så lyckat?
”Jag tror att det framför allt var av två anledningar. Dels var det tidigare arbetssättet med beställning på papperslappar ineffektivt och omodernt, och personalen ville ha något annat. Det fanns ett behov av det vi utvecklade.
Dels var alla de yrkesroller som idag använder DMM med i utvecklingen, och fick vara med och tala om vad som är viktigt. De fick också testa och ge feedback under utvecklingens gång. Det vi tog fram skapades av dem det är till för, vilket gjorde DMM både användarvänligt och att det innehåller det som är viktigt för oss som ska använda det. Dessutom bidrog processen till att implementeringen blev lyckad. När DMM skulle börja användas av personalen på avdelningarna fanns en trygghet i att veta att systemet skapats av kollegor.”
Vilka är styrkorna i just din organisation?
”Vi är ett gäng med hög kompetens och olika bakgrund. Det gör att vi kan mycket, har olika perspektiv på saker som vi kan bidra med och att vi har ett stort kontaktnät i olika branscher.
Kost är en samverkan mellan Region Västmanland och Region Uppsala, och jag skulle vilja lyfta fram även det som en styrka. Vi kan använda det bästa från båda regionerna och har många kontakter och specialister att ta hjälp från.”
Jag tror starkt på samverkan och att dela med sig av både framgångar och det som inte gått så bra för att på så sätt lära av varandra.
Vad ser du som ett spännande projekt/uppdrag för er verksamhet inom den närmaste framtiden?
”Vi ska jobba vidare med måltidslösning för rättspsykiatrin. Jämfört med de patienter vi annars ser inom akutsjukvården är det här en målgrupp med andra behov och utmaningar.
Det ska bli spännande att få jobba mer med hur vi kan få patienterna att tycka om maten, som samtidigt också ska vara hälsosam, varierad och ge en bra måltidsupplevelse. Samt fungera i vårt tillagningskök och med våra leveransmetoder.”
Vad är du nyfiken på just nu som berör din yrkesroll?
”Jag är nyfiken på hur vi kan bli bättre på att följa upp hur mycket mat som faktiskt hamnar i patientens mage, och på hur vi som måltidsorganisation kan samverka med vården på bästa sätt för att se till att patienterna får individanpassade måltider som hjälper dem att må bättre.”
Om man vill veta mer om det ni gjort, kan man då ta kontakt med dig?
”Man får gärna kontakta mig! Jag tror starkt på samverkan och att dela med sig av både framgångar och det som inte gått så bra för att på så sätt lära av varandra. Enklast är att maila på: elin.armo.lindh@regionvastmanland.se.”
Intervjun fördes via mail av:
Håkan Lundholm
Medlem i Kost & Närings fokusgrupp Sjukhus