En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > ”Alla kan lite om allt, men har även fördjupad kompetens”
Huvudbild_Linnea_nyfiken
Linnea Hellström är kostchef för Region Jämtland Härjedalen och enhetschef för regionens kostenhet.
Personerna bakom landets sjukhusmåltider #2

”Alla kan lite om allt, men har även fördjupad kompetens”

2024-08-14
  1. Sjukhus
  2. Fokusgrupper

I Nyfiken på, en serie intervjuer gjorda av medlemmarna i Kost & Närings fokusgrupp Sjukhus, möter du några av personerna bakom måltiderna inom landets regioner. Nummer 2 ut i serien är Linnea Hellström, kostchef för Region Jämtland Härjedalen och enhetschef för regionens kostenhet.

FRÅGA: Berätta lite kortfattat om dig själv och vilken roll du har.

SVAR: ”Jag är en småländska som har hamnat i det snöiga Jämtland. Jag bor på landsbygden i en liten by, i ett 101 år gammalt hus med sambo och två hundar. Jag gillar att arbeta och när jag inte göra det så ligger bilar, motorer och drifting (kontrollerade sladdar med personbil, K&N:s anm.) nära mitt hjärta.

Jag är kostchef för Region Jämtland Härjedalen, men även enhetschef för Kostenheten.
Kostenheten består av fem enheter som bland annat innefattar Café, Restaurang och ett produktionskök för patientkosten, allt samlat på regionens enda sjukhus.”

Vi har kunnat förbättra arbetsmiljön för personalen, sjukhusvistelsen för patienterna och dessutom fått använda vår egen kreativitet.

Kan du berätta lite om ett lyckat projekt eller uppdrag som ni arbetat med?

”Vi har implementerat och startat upp 12 smarta kylskåp på både slutna och publika platser på Östersunds sjukhus. Vi har tack vare det kunnat tillgodose behov och önskemål hos patienter, anhöriga och personal genom att erbjuda förtäring på ett lättillgängligt sätt.”

Vad var det som gjorde att just detta blev så lyckat?

”Vi har sett ett behov och har kunnat fylla det utan att det kostar regionen så mycket. Vi har kunnat förbättra arbetsmiljön för personalen, sjukhusvistelsen för patienterna och dessutom fått använda vår egen kreativitet. Under processen har vi lärt oss av de fel vi gjort, och diskuterat oss fram till hur man ska göra för att komma på bättre lösningar än de vi tänkte oss från början.”

Vilka är styrkorna i just din organisation?

”Att det finns en bredd i ansvaret, att vi har en styrka i vårt samarbete och inte bygger organisationen på enskild kunskap. Vi har flera personer med liknande profiler men med olika spetskompetenser, vilket gör att vi får en stabil grund att stå på och blir mindre sårbara. Det gör också att vi kan jobba med utveckling på många olika plan: Alla kan lite om allt, men har även fördjupad kompetens.

Det är även en styrka i att enbart ha ett sjukhus i en region, det gör att våra vägar blir ganska korta och vi kan samarbeta över gränserna på ett annat sätt.”

Vad ser du som ett spännande projekt/uppdrag för er verksamhet inom den närmaste framtiden?

”Utvecklingen gällande patientkosten, men även arbetet med beredskap och hur vi kan hitta nya samarbeten. Det gäller att följa med utvecklingen i samhället och i världen, att haka på och följa med och inte fastna i sin egen lilla bubbla utan våga se utanför.”

Det är lätt att slänga sig med klyschor som ’Vi är varandras arbetsmiljö’, men det är vi ju!

Vad är du nyfiken på just nu som berör din yrkesroll?

”Det är mycket jag är nyfiken på men det som känns allt viktigare är organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA), både för medarbetare och chefer. Det är lätt att slänga sig med klyschor som ”Vi är varandras arbetsmiljö”, men det är vi ju!

Att kunna leda och utveckla även arbetsmiljön – och i förlängningen ansvaret som man känner för sig själv, sitt arbete och sina kollegor – är både svårt och viktigt. Det är otroligt roligt att utvecklas och tas sig framåt, och att göra det på ett hållbart sätt så att man fungerar i sin roll som chef.

När det gäller att vara klimatsmart är det lätt att hamna i det teoretiska: ’på pappret ser det ut så här’. Men hur är det i verkligheten? Och hur kan vi hitta de verkliga siffrorna, exempelvis när det gäller koldioxidekvivalenter?”

Om man vill veta mer om det ni gjort, kan man då ta kontakt med dig?

”Ja, enklast är att skicka ett mail till mig på linnea.hellstrom@regionjh.se.”

Intervjun fördes via mail av:
Håkan Lundholm
Medlem i Kost & Närings fokusgrupp Sjukhus