Det kompletta programmet
Från gerillaergonomi till blockkedjeteknik, schemaläggning till framtidens proteinkällor. Det här är det kompletta programmet för de tre parallella scenprogrammen under Kostdagarna 2022.

TORSDAG 31 MARS
10.00 – 11.30
Ankomst, registrering och utställartid
11.30 – 12.30
Stående mingellunch i utställningen
12.30 – 12.45
Inledning
Kost & Närings ordförande Marianne Backrud-Hagberg gör avspark tillsammans med Karin Klingenstierna, Eva Ahremalm och Marianne Holmberg – moderatorer för Kostdagarnas tre parallella program.
12.45 – 13.45
Growth Mindset – tillit, samarbete, självledarskap
Malin Rapp, ledarutvecklare med bakgrund inom kognitiv neurovetenskap, positiv psykologi och beteendeförändring, om psykologisk trygghet, tron på sin egen och andras utveckling – och om modet att våga anta nya, större, utmaningar.
13.45 – 14.00
Paus
14.00 – 14.45
Schemaläggning för en ny tid
Myrna Palmgren, doktor inom optimeringslära och expert på bemanningsplanering, om intressekonflikter, incitament och det offentliga Sveriges behov av heltid som norm – också i ”typiska” deltidsorganisationer.
14.00 – 14.45
KNIVEN
Två år efter lanseringen av Kost & Närings nationella rekommendationer för specialkost och anpassade måltider i förskola och skola släpps inom de kommande månaderna en ny, uppdaterad version av dokumentet.
Från laktos till histamin, vegankost till köttallergi: vilka blir nyheterna i version 2.0 av de nationella rekommendationerna? Presentation av Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola. Dessutom gästar Therese Lindh, medlem i den nationella arbetsgruppen ”NAG Matallergi, inklusive anafylaxi”, som arbetar med ett nationellt kunskapsstöd/vårdprogram inom matallergi, där framtagande av läkarintyg för specialkost utgör en av delarna.
Medverkande
- Kerstin Berg, Åsa Kullberg, Gunilla Martinsson och Camilla Wiström, Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola
- Therese Lindh, enhetschef inom måltidsverksamheten i Bollebygds kommun
Arrangeras av
Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola
14.00 – 14.45
GAFFELN
Inte på mycket länge har frågorna kring samhällets beredskap stått så högt på agendan som våren 2022. Samtidigt visar färska siffror att upp till 40 procent av landets kommuner fortfarande saknar beredskapsplaner för måltidsverksamheten.
Hur kan och bör kommuner och regioner arbeta framåt med sin beredskap för att kunna fortsätta servera mat – också i krissituationer och vid särskilda händelser? En lägesrapport från Livsmedelsverkets pågående arbete med den nationella beredskapshandbok för offentliga måltidsverksamheter som släpps i oktober.
Medverkande
- Emelie Eriksson, projektledare vid Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg
Arrangeras av
Livsmedelsverket i samarbete med Kost & Näring
14.45 – 15.30
Eftermiddagsmingel bland Kostdagarnas över 50 utställare
15.30 – 16.15
Digitala megatrender – möjligheter och utmaningar i en uppkopplad värld
Anna Frankzén Starrin alias ”Robot-Anna”, kulturantroprolog och omvärldsanalytiker, i en spaning om digitaliseringens betydelse för ledarskap, arbetsplatser och hållbarhet: såväl miljömässigt som socialt och ekonomiskt.
15.30 – 16.15
KNIVEN
Myrna Palmgren, doktor inom optimeringslära och expert på bemanningsplanering, i ett fördjupningspass som bygger vidare på innehållet i hennes föregående programpunkt på Stora scenen.
Medverkande
- Myrna Palmgren
Arrangeras av
Kost & Näring
15.30 – 16.15
GAFFELN
Fiskad i Norge, filéad i Kina och 4 400 mil senare tillagad i Helsingborgs offentliga kök. Men behöver det verkligen vara så?
Presentation av ett världsunikt projekt där Helsingborgs stad byggt upp en helt ny leverantörskedja för torsk – direkt från Norge till Sverige utan omvägar – och via digital blockkedjeteknik gör det möjligt att verifiera fiskens hela resa från fiskebåt till matgäst.
Medverkande
- Linda Bjarle, livsmedelscontroller i Helsingborgs stad och medlem i Kost & Närings fokusgrupp Upphandling.
- Trond A. Henriksen (på länk), Group Lead FoodTrust & Blockchain vid IT-bolaget Atea och baserad i norska Trondheim
Arrangeras av
Kost & Närings fokusgrupp Upphandling
16.15 – 17.15
I huvudet på en gerillaergonom
Tommy Wilén, leg. naprapat, specialiserad på aktivitetsbaserat arbete, om att bli sin egen ergonom och hitta kreativa lösningar som kroppen och hjärnan mår bra av – oavsett från vilken arbetsplats jobbet görs.
17.15 – 17.30
Det var Kostdagarna torsdag
Avrundning av dagprogrammet.
19.00 – 19.45
Mingel, fördrink och aptitretare
Återsamling på Malmömässan och uppvärmning inför kvällens middag.
19.45 – ?
Trerätters middag med underhållning
Kvällens festtema: Gult och silver!

FREDAG 1 APRIL
8.30 – 8.45
Uppstart
… på Stora scenen med Kostdagarnas moderatortrio.
8.45 – 9.45
Från jord till bord och tillbaka: Cirkulär ekonomi i praktiken
Tobias Jansson, omvärldsbevakare och författare, om ett samtida, framtida – och inte minst visionärt – synsätt på hållbarhet.
8.45 – 9.45
KNIVEN OCH GAFFELN
Kostdagarna Forum
Urpremiär för den punkt i programmet som helt och hållet bygger på deltagarnas engagemang och samtalslusta. Läs mer – och skicka in just din frågeställning – här!
9.45 – 10.30
Utställarna bjuder till
Maxat mingel där utställarna friskar i med en extra tonartshöjning.
10.30 – 11.30
Mot tuffare tider? Det offentliga Sverige i dag och 2030
Annika Wallenskog, chefsekonom vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), om de kommande årens utveckling inom svensk välfärd, demografi och offentlig ekonomi – i skenet av pandemin och Rysslands krig mot Ukraina.
10.30 – 11.15 (Obs tidigare sluttid!)
KNIVEN
För breda grupper yrkesverksamma ledde pandemin till en kraftig ökning av distansarbete.
Många har upplevt stora fördelar med att arbeta hemifrån, andra längtar tillbaka till arbetsplatsen för att fysiskt träffa kollegor och bygga organisationskultur – och ytterligare andra har under pandemin arbetat på som vanligt.
Som chef i det hybrida och flexibla arbetsliv som förväntas ta vid post corona: vilka ståndpunkter, avvägningar och bevekelsegrunder är rimliga? Välkommen till ett modererat samtal med chefer från vitt skilda verksamheter, om ledarskapsutmaningar, vägval, risker och möjligheter.
Medverkande
- Andreas Miller, förbundsordförande i Ledarna
- Marianne Backrud-Hagberg, ordförande Kost & Näring och verksamhetschef för Måltidsservice i Nyköpings kommun
- Sara Hamlin, Head of Corporate Relations vid Ignite Sweden
- Simon Almqvist, Acting Team Manager, Lead Recruiter – Leadership vid Volvo Cars
- Anki Udd (moderator), ledarskapsutvecklare inom Ledarna
Arrangeras av
Ledarna
10.30 – 11.30
GAFFELN
Det har blivit allt tuffare för de offentliga måltidsverksamheterna att få ihop en meny som inte bara klarar ekonomi, klimat och hållbarhet, utan dessutom uppskattas av matgästerna.
I ett nuläge där 90 procent av världens fiskbestånd är överfiskade eller fiskade till max, där svensk, konventionellt uppfödd kyckling får rött ljus i WWF:s Köttguiden – och där sojaprotein som lösningen på proteinskiftet ifrågasätts allt mer: Vilka är framtidens proteinalternativ?
Medverkande
- Åsa Berggren, ekolog och professor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, om potentialen för insekter i framtidens proteinskifte.
- Niklas Wennberg, vd på Pond Fish and Greens, en av pionjärerna inom akvaponik – fiskodling på land i kombination med odling av växter – vars arbete belönats flerfaldigt både i Sverige och internationellt.
Arrangeras av
Kost & Närings fokusgrupp Hållbarhet
11.30 – 11.45
Paus
11.45 – 12.45
Börja bara göra – det blir ändå aldrig som du tänkt dig
Jonas Hagström, social entreprenör och företagare, om att våga ta snabbspåret förbi simulerande, funderande och kalkylerande – för att istället gå till praktisk handling och se vart det leder.
12.45 – 13.00
Avslutning av Kostdagarna följt av sittande lunch
… som serveras från och med kl. 13.00.