En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
Bakgrund_webb_trimmad
Hem > Kostdagarna 2025

Nedräkningen har börjat

Varmt välkommen till Kostdagarna för deltagare! Den här sidan är klippt, skuren och måttsydd för dig som hör till dagarnas över 600 anmälda deltagare – en siffra som betyder ett sprakande all-time-high. Väl mött på Stockholmsmässan den 20–21:a!

Rebecka Carlsson
Hållbarhetsentreprenör och författare till boken ”Exponentiell klimatomställning” och tidigare politiskt sakkunnig till Sveriges klimat- och miljöminister samt vice statsminister.

Foto: Stefan Tell

Anders Wallensten
Läkare, författare och till vardags epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten som fördjupat sig i frågorna kring vad som verkligen gör positiv skillnad för hälsan.

Eric Thyrell
Föreläsare och inspiratör som förenar gedigen kunskap om samarbete, kommunikation och motivation med både självdistans och en rejäl skopa humor.

Foto: Peter Knutson

Marika Carlsson
Prisbelönt stå-upp:are, Årets talare 2021, programledare för Melodifestivalen, som med en kombination av humor, hjärta och djup visar vägen till både insikter och inspiration.

TORSDAG 20 MARS

10.00 – 11.30

Ankomst och registrering från kl. 9.30
utställningen öppnar kl. 10.00


11.30 – 12.30

Stående mingellunch serverad i utställningen


12.30 – 12.45

Inledning

Kost & Närings ordförande Marianne Backrud-Hagberg kapar förtöjningarna för Kostdagarna 2025 tillsammans med Magnus Thomson, moderator på Stora scenen.


12.45 – 13.45

Hållbarhet är bara början

Entreprenören Rebecka Carlsson, om exponentiell klimatomställning, grön teknisk utveckling – och betydelsen av att alla är med och bidrar.


13.45 – 14.00

Paus


14.00 – 14.45

Hälsogåtan – och dess (ja, faktiskt!) enkla lösning

Läkaren Anders Wallensten, om de små förändringar som ger de största hälsovinsterna, utan att kosta pengar eller ställa orimliga tidsanspråk i vardagen.

14.00 – 14.45
KNIVEN
Elevinflytande som ger ringar på vattnet

Matråd i all ära; men när det kommer till utbyte mellan elevkollektiv och måltidsverksamhet finns mycket kvar att göra i många svenska skolor. Vad kännetecknar konstruktivt elevinflytande när det fungerar som allra bäst? Och på vilka sätt kan samverkan med eleverna spela in mot förutsättningarna att nå verksamhetsmål kopplade till näringsintag, hållbarhet och matglädje?

Presentationer av – och dialog med – ordföranden från landets båda viktigaste elevorganisationer. Dessutom: En inblick i Livsmedelsverkets pågående arbete med de nya nationella riktlinjerna för måltider i skolan, med avseende på just elevinflytande.

Medverkande:
Agnes Tell, ordförande, Sveriges Elevråd
Jonatan Lamy, ordförande, Sveriges Elevkårer
Elin Sandström, Rådgivare på enheten för hållbar livsmedelskonsumtion, Livsmedelsverket

Arrangeras av:
Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola

14.00 – 14.45
GAFFELN
Sjukhusmåltider i förändring – då, nu och framåt

För ett knappt decennium sedan sammanfattade Kost & Närings fokusgrupp Sjukhus trender, tendenser och prognoser i ett seminarium om framtidens sjukhusmåltider.

Från effektivare måltidssystem till sjukhusrum med ”hotell-DNA”, ökade patientkrav till kortare vårdtider. Vid Kostdagarna 2025 har det blivit dags att skruva av locket till 2016 års tidskapsel, för att se, förstå och diskutera vad som faktiskt hände sedan.

Välkommen till ett seminarium i trestegs-tappning, med tillbakablickar, nuläge och – inte minst: fokusgruppens helt nya framtidsspaning, med sikte på 2035.

Arrangeras av:
Kost & Närings fokusgrupp Sjukhus


14.45 – 15.30

Eftermiddagsmingel bland Kostdagarnas alla utställare


15.30 – 16.15

Hör du i syne!?

Inspiratören Eric Thyrell, om samarbete, arbetsglädje konflikthantering och kommunikation.

15.30 – 16.15
KNIVEN
En enklare klättring mot klimattoppen

Hur kan offentliga måltidsverksamheter snabbt, stegvis och målmedvetet röra sig mot minskad klimatbelastning? Den frågan har varit utgångspunkten för Kost & Närings helt nya, handfasta hållbarhetsguide – baserad på verifierade klimatskalor framtagna av forskningsinstitutet RISE.

Från menyplanering till storköksgolvet: vilken nytta kan den nya guiden göra i praktiken? Och vad säger forskningen om vilken siffra – uttryckt i koldioxidekvivalenter, Co2e, per kilo livsmedel – som är att betrakta som långsiktigt hållbar när det kommer till måltider i offentlig regi?

Medverkande:
Britta Florén, senior projektledare inom bioekonomi och hälsa vid avdelningen för jordbruk och livsmedel, RISE

Arrangeras av:
Kost & Närings fokusgrupp Hållbarhet

15.30 – 16.15
GAFFELN
Storköksutrustning: Upphandlingskriterier för en ny tid

Såväl för måltidsverksamheter som för samhället i stort har de senaste årens effektbrist och elprisrusningar satt betydelsen av energieffektivisering i omedelbar – och emellanåt plågsamt tydlig – blixtbelysning. Det är mot den bakgrunden som nätverket Relivs våren 2025 lanserat helt nya kriterier för upphandling av energismart storköksutrustning.

Vilken är den praktiska nyttan av de nya upphandlingskriterierna? Och hur kan landets kommuner och regioner – också de mindre – låna in stora muskler i samband med upphandling av utrustning till sina offentliga kök?

Medverkande:
Malin Ljungskog, bitr. koordinator, Relivs
Heini-Marja Suvilehto, hållbarhetsspecialist, Upphandlingsmyndigheten
Emilia Broniarczyk, hållbarhetsstrateg, Adda Inköpscentral

Arrangeras av:
Kost & Närings fokusgrupp Utrustning och lokaler


16.15 – 17.15

Friskfaktorernas 10 budord

Stå-upp-komikern Marika Carlsson om vad som gör det så svårt att vara ”hälsosam” och leva ett friskt och balanserat liv – trots att alla egentligen vet hur det ska gå till.


17.15 – 17.30

Det var Kostdagarna torsdag

Avrundning av dagprogrammet.


18.30 – 19.30

Mingel, aptitretare och fördrink

Återsamling i Stockholmsmässans huvudentré och upptakt inför kvällens middag i Victoriahallen.


19.30 – ?

Trerätters middag med underhållning

Kvällens tema är GRÖNT och SILVER: Låt kreativiteten sprudla!


Foto: Caroline Andersson Renaud

Katarina Blom
En av Sveriges främsta experter inom positiv psykologi och författare/medförfattare till de uppmärksammade böckerna Tillsammanseffekten och Lycka på fullt allvar.

Foto: Erik Thor

Christer Olsson
Ledarskapscoach och författare utsedd till Årets talare 2019, med över tre decenniers erfarenhet av organisations- och processutveckling.

Foto: Årets kock

Jessie Sommarström
Kock vid 2024 års Nobelmiddag, vinnare av Årets kock 2022 och hedersdoktor vid Umeå universitet, med inriktning mot hållbar, innovativ matutveckling.

FREDAG 21 MARS

8.30 – 8.45

Ny dag i Måltidslandet

Inledning på Stora scenen och avstamp inför dagens program.


8.45 – 9.45

Det resilienta ledarskapet

Psykologen Katarina Blom, om nyckelfaktorerna som bygger motståndskraft för oss människor, och hur dessa kan användas i organisationskulturer – där vidlyftiga visioner kokas ned till rutiner och praktisk handling.

8.45 – 9.45
GAFFELN

Kostdagarna Forum

Programpunkten som helt bygger på deltagarnas engagemang och samtalslusta. Läs mer om Kostdagarna Forum här »

Uppdaterad: 2025-03-19 kl. 7.30
Inkomna frågeställningar har kortats/lätt-redigerats av Kost & Näring.


1) Utan Skolmat Sverige: Hur ska skolor säkerställa näringsriktiga skolmåltider?

FÖRSKOLA OCH SKOLA

Skollagen föreskriver att skollunchen ska vara näringsriktig, men det finns inget krav på näringsberäkning. Många kommuner har hittills använt verktyget Skolmat Sverige, som inte längre kommer att vara tillgängligt utanför Region Stockholm. Hur kan vi säkerställa att alla elever, oavsett var de bor, får en näringsriktig skolmåltid?

Inskickad av: Eva Appelqvist


2) Hur ska vi hantera kravkollisioner?

VERKSAMHETSÖVERGRIPANDE

Medan politikerna ställer sina specifika krav föreskriver Livsmedelsverkets rekommendationer något annat. Och på samma gång driver exempelvis föräldrar eller patienter på i olika, alternativa riktningar. Hur ska vi hantera motstridiga krav på verksamheten?

Inskickad av: Håkan Lundholm


3) Beredskapsplanering: dela med dig av erfarenheterna från din kommun

BEREDSKAP

Frågan är högaktuell – men hos oss går det ändå trögt med beredskapsplaneringen. Jag undrar om andra kommuner upplever samma sak? Vilka har varit era framgångsfaktorer för att komma igång, och komma vidare, i beredskapsplaneringen?

Inskickad av: Marianne Schröder Maagaard


4) Hur kan vi mäta nöjdhet inom äldreomsorgens måltider? 

ÄLDREOMSORG

Är Kolada det enda rätta verktyget för att mäta relevanta mål när det kommer till nöjdhet inom äldreomsorgen – eller finns det andra, bättre sätt? Hur jobbar era verksamheter?

Inskickad av: Anonym


5) Hur håller vi eleverna nöjda när befolkningens matvanor trendar i fel riktning?

FÖRSKOLA OCH SKOLA

Hälso- och hållbarhetsmålen för våra skolmåltider är högt satta, men på samma gång blir den vuxna befolkningens matvanor allt sämre. Vi kan anta en ökande klyfta mellan hur maten ser ut hemma, jämfört med den i skolan. Hur säkerställer vi nöjda, mätta matgäster – trots stora skillnader mellan skolans mat och maten eleverna är vana med hemifrån?

Inskickad av: Anonym


6) Vilka är era nycklar till måltidspedagogik och integrerade måltider?

FÖRSKOLA OCH SKOLA

I många kommuner utgör måltidspedagogik i förskolan, och integrerade måltider i skolan, betydande utmaningar. Vilka är era framgångsfaktorer – och hur säkerställer vi ett gott samarbete med pedagogerna?

Inskickad av: Anonym


7) Kommer ni att använda EU:s nya fruktstöd?

FÖRSKOLA OCH SKOLA

Från och med läsåret 2025/26 ersätts EU:s nuvarande mjölkstöd av ett nytt mjölk- och fruktstöd. Det är välkommet att kunna få lite stöd för inköp av frukt – men trots stödet är den dyr, och dessutom tung att hantera för måltidspersonalen. Hur hanterar er verksamhet frukten och fruktstödet?

Inskickad av: Marianne Schröder Maagaard


8) Hur sprider vi hållbar matglädje?

HÅLLBARHET

För att vår matkonsumtion ska hålla sig inom planetens gränser är det nödvändigt att vi ställer om. Men övergången till mer grönt, fullkorn och baljväxter möts inte alltid av jubel från våra matgäster. Vilka är era bästa hacks för att göra den hållbara och hälsosamma maten till något glädjefyllt? 

Inskickad av: Jenny Isenborg Sultan


9) Järnutmaningen – hur tacklar vi problemet?

FÖRSKOLA OCH SKOLA

Insikten om problemen med mineraltillgänglighet kopplat till proteinskiftet har funnits länge i de offentliga måltidsverksamheterna – men trots detta lider en tredjedel av svenska tonårsflickor av järnbrist. Vad krävs för att fördjupa engagemanget, skapa bredare samverkan och gå vidare mot en tillfredsställande lösning på problemet?

Inskickad av: Anonym


10) Införande av gemensam måltidsorganisation: era lärdomar och erfarenheter?

VERKSAMHETSÖVERGRIPANDE

I vår kommun har det länge och i omgångar utretts om man ska införa en gemensam måltidsorganisation. En sådan finns alltså inte idag. Nu finns ett uppdrag att ta fram ett förslag på hur en sådan måltidsorganisation skulle kunna se ut. Vilken input från er som har gjort motsvarande resa – har ni erfarenheter och lärdomar att dela med er av?

Inskickad av: Anonym

11) Från kostverksamhet till patient – hur når vi hela vägen fram?

SJUKHUS

Vi inom vårdens kostverksamheter har tagit stora steg för att göra måltiden attraktiv och mer tillgänglig. Men det är vårdpersonalen – och inte vi – som möter patienterna i måltidssituationen. Hur säkerställer vi att kommunikationen kring utbud och möjligheter når hela vägen fram? Och hur får man en lyckad kommunikation mellan kostverksamhet och vårdverksamhet?

Inskickad av: Håkan Lundholm

12) Hur arbetar ni med uppföljning av livsmedelsavtal – och hur ser det ut med ansvarsfördelningen?

UPPHANDLING

När ett nytt livsmedelsavtal är klart är det enklaste att lita på att det vi efterfrågat också är det som levereras. Men kan vi vara säkra på att livsmedlen klarar kraven vi ställt? Hur gör andra när det kommer till avtalsuppföljning? Vem eller vilka ansvarar hos er? Och vilken typ av bevisning kräver ni?

Inskickad av: Anonym


9.45 – 10.30

Grande finale i utställningen


10.30 – 11.30

Igår ett minne, imorgon en fantasi

Ledarskapscoachen Christer Olsson, om prioriteringar, målhierarki och de viktigaste verktygen för fysiskt och psykiskt välmående – i samtliga av livets tre dimensioner.

10.30 – 11.30
KNIVEN
Animaliskt vs. vego: proteinerna i äldreomsorgens måltider

Medan skiftet från animaliska till vegetabiliska proteinkällor är förhållandevis okomplicerat bland yngre offentliga matgäster – såväl ur närings- som hälsosynpunkt – är situationen inom äldreomsorgen en helt annan.

Varför är animaliskt protein att föredra framför vegetabiliskt dito, när det kommer till måltider för just äldre personer? Föreläsning och modererad dialog med forskaren Mikael Karlsson, om proteinslag och äldres matvanor – och om dessa båda faktorers påverkan på hälsa, kroppssammansättning och näringsintag.

Medverkande:
Mikael Karlsson, leg. dietist och med.dr i nutritionsepidemiologi, Region Örebro län

Arrangeras av:
Kost & Närings fokusgrupp Äldreomsorg

10.30 – 11.30
GAFFELN
Så (enkelt) kopplar du grepp om avtalsuppföljningen

Viktigt? Definitivt. Prioriterat och engagerande? Njae… inte direkt… I en uppsjö av punkter på måltidsverksamheternas att-göra-listor har uppföljning av livsmedelsavtal ofta kroniskt svårt att hävda sig. Men måste avtalsuppföljning verkligen vara lika tidsödande och, låt oss vara ärliga – tråkigt – som sitt rykte?

NEJ, menar Kost & Närings fokusgrupp Upphandling, och bjuder in till ett seminarium om avtalsuppföljning ”hands-on” – skräddarsytt för kost- och måltidschefer. Med på plats i Gaffeln finns också Lunds kommun, för att berätta om hur de arbetar med systematisk uppföljning av livsmedelsavtal.

Medverkande:
• Karin Riddersporre, avtalscontroller, Lunds kommun

Arrangeras av:
Kost & Närings fokusgrupp Upphandling


11.30 – 11.45

Paus


11.45 – 12.45

Viktigt på riktigt

Kocken Jessie Sommarström, om måltidsfilosofi, gröt som framtidsrecept – och vad som fungerar, och inte fungerar, när det kommer till att överlista vanor och konventioner kring mat.


12.45 – 13.00

Avslutning av Kostdagarna 2025 följt av ta-med-lunch

… för avhämtning från och med kl. 13.00.

  • Ledarna

    Ledarna är fackförbundet för dig som är chef. Som medlem får du utveckling, råd och stöd i uppdraget som chef och egenföretagare och kring din egen anställning, alltid med utgångspunkt i ditt individuella chefsbehov. Medlemskapet sträcker sig alltså från fackliga tjänster till ledarskapsutveckling. Allt för att du som chef ska bli tryggare och mer framgångsrik i ditt ledarskap.

    Välkommen till Ledarna – hos oss blir du en bättre chef.

    Kontaktperson: Pierre Ropero
    E-post: pierre.ropero@ledarna.se
    Telefon: 070-146 73 38
    Hemsidahttps://www.ledarna.se/

    Ledarna
  • Livsmedelsverket

    Varje dag serveras 3 miljoner offentliga måltider i Sverige. Vi främjar utvecklingen med matgästen i centrum, genom att förmedla den senaste forskningen, samarbeta med andra myndigheter och stötta er: ni som leder utvecklingen framåt.

    Kom till vår monter och prata med oss. Vi vill veta om vårt stöd fungerar eller om vi kan göra något annorlunda. Kanske har du frågor kring integrerade måltider eller hur du kan prata med dina chefer om beredskap för måltiderna.

    Kontaktperson: Emelie Elin
    E-post: emelie.elin@slv.se
    Telefon: 072-143 95 94
    Hemsidahttps://www.livsmedelsverket.se/

    Livsmedelsverket
  • MATtanken

    Det är dags för MATtanken-projektet att gå in för landning. Det är med stolthet vi summerar mer än sju års arbete, där drivkraften varit att främja utvecklingen av hållbara offentliga måltider – alla aktörer i livsmedelskedjan.

    Nu vill vi tipsa om hur du fortsatt kan ha glädje av MATtankens webbplats. ”Världsbäst på offentliga måltider” är vårt budskap på Kostdagarna. Du är guld värd – och vi har laddat upp med fina medaljer till alla besökare. Välkommen till oss på Dialogtorget.

    Kontaktperson: Anna Kim-Andersson
    E-post: anna.kim-andersson@jordbruksverket.se
    Telefon: 036-15 52 72
    Hemsidahttps://mattanken.se

    MATtanken
  • Relivs

    Relivs hjälper storkök att bli mer energismarta. Genom våra digitala utbildningar, träffar och utvecklingsprojekt kan ni lära er om kökets energianvändning, öka beställarkompetensen, bidra till att driva utveckling framåt och dela erfarenheter med varandra.

    Relivs står för Resurseffektiv livsmedelshantering och finansieras av Energimyndigheten. Våra aktiviteter är tillgängliga och kostnadsfria för alla beställare inom storkök, och koordineras av CIT Renergy (Chalmers Industriteknik).

    Kontaktperson: Josep Termens
    E-post: josep.termens@chalmersindustriteknik.se
    Telefon: 073-411 74 59
    Hemsidahttps://relivs.se/

    Relivs
  • RISE Research Institutes of Sweden

    Besök RISE monter på Dialogtorget och möt experter på hållbara måltider. Med nätverk, forskning och livslångt lärande vill vi inspirera dig och din verksamhet att utvecklas.

    Nationella kunskapsnätverket Måltid Sverige finns på plats med specialerbjudande. Skolmatsakademin, verksam i Västra Götaland, erbjuder framgångsrik coachning för integrerade måltider. Vi berättar också hur du kan följa upp måltidernas klimatpåverkan med hjälp av våra verktyg, nu uppdaterade med värden för biodiversitet.

    Kontaktperson: Eva Appelqvist
    E-post: eva.appelqvist@ri.se
    Telefon: 010-516 53 67
    Hemsidahttps://www.ri.se

    RISE Research Institutes of Sweden
  • Världsnaturfonden WWF

    WWF arbetar för en framtid där människan lever i harmoni med naturen. För att lyckas, behöver vi äta mer hållbar mat på planeten. Mat som klarar globala mål för klimatet och som är bra för naturen och den biologiska mångfalden. Vill du också ha en levande planet? Vi pratar gärna om hur era måltider kan bidra!

    Kontaktperson: Anna Wahlberg
    E-post: anna.wahlberg@wwf.se
    Telefon: 070-629 54 22
    Hemsidahttps://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/

    Världsnaturfonden WWF
  • Kost & Näring

    Vill du veta mer om allt det som är på gång inom Kost & Näring? Varmt välkommen att titta förbi hos oss på Dialogtorget. Vi ses!

    E-post: info@kostochnaring.se
    Telefon: 0200-87 11 11
    Hemsida: https://www.kostochnaring.se/

    Kost & Näring
Kostdagarna Forum 2024.

Kostdagarna Forum:
Deltagarnas eget programpass

Vilka frågor inom offentliga måltider engagerar just dig? Du som är anmäld deltagare till Kostdagarna 2025 är varmt välkommen att skicka in dina frågeställningar till Kostdagarna Forum, fredagens timslånga program- och diskussionspass fördelat på 3 x 15 minuter, där det är deltagarna själva som sätter agendan.

Uppdaterad: 2025-03-19 kl. 7.30
Inkomna frågeställningar har kortats/lätt-redigerats av Kost & Näring.


1) Utan Skolmat Sverige: Hur ska skolor säkerställa näringsriktiga skolmåltider?

FÖRSKOLA OCH SKOLA

Skollagen föreskriver att skollunchen ska vara näringsriktig, men det finns inget krav på näringsberäkning. Många kommuner har hittills använt verktyget Skolmat Sverige, som inte längre kommer att vara tillgängligt utanför Region Stockholm. Hur kan vi säkerställa att alla elever, oavsett var de bor, får en näringsriktig skolmåltid?

Inskickad av: Eva Appelqvist


2) Hur ska vi hantera kravkollisioner?

VERKSAMHETSÖVERGRIPANDE

Medan politikerna ställer sina specifika krav föreskriver Livsmedelsverkets rekommendationer något annat. Och på samma gång driver exempelvis föräldrar eller patienter på i olika, alternativa riktningar. Hur ska vi hantera motstridiga krav på verksamheten?

Inskickad av: Håkan Lundholm


3) Beredskapsplanering: dela med dig av erfarenheterna från din kommun

BEREDSKAP

Frågan är högaktuell – men hos oss går det ändå trögt med beredskapsplaneringen. Jag undrar om andra kommuner upplever samma sak? Vilka har varit era framgångsfaktorer för att komma igång, och komma vidare, i beredskapsplaneringen?

Inskickad av: Marianne Schröder Maagaard


4) Hur kan vi mäta nöjdhet inom äldreomsorgens måltider? 

ÄLDREOMSORG

Är Kolada det enda rätta verktyget för att mäta relevanta mål när det kommer till nöjdhet inom äldreomsorgen – eller finns det andra, bättre sätt? Hur jobbar era verksamheter?

Inskickad av: Anonym


5) Hur håller vi eleverna nöjda när befolkningens matvanor trendar i fel riktning?

FÖRSKOLA OCH SKOLA

Hälso- och hållbarhetsmålen för våra skolmåltider är högt satta, men på samma gång blir den vuxna befolkningens matvanor allt sämre. Vi kan anta en ökande klyfta mellan hur maten ser ut hemma, jämfört med den i skolan. Hur säkerställer vi nöjda, mätta matgäster – trots stora skillnader mellan skolans mat och maten eleverna är vana med hemifrån?

Inskickad av: Anonym


6) Vilka är era nycklar till måltidspedagogik och integrerade måltider?

FÖRSKOLA OCH SKOLA

I många kommuner utgör måltidspedagogik i förskolan, och integrerade måltider i skolan, betydande utmaningar. Vilka är era framgångsfaktorer – och hur säkerställer vi ett gott samarbete med pedagogerna?

Inskickad av: Anonym


7) Kommer ni att använda EU:s nya fruktstöd?

FÖRSKOLA OCH SKOLA

Från och med läsåret 2025/26 ersätts EU:s nuvarande mjölkstöd av ett nytt mjölk- och fruktstöd. Det är välkommet att kunna få lite stöd för inköp av frukt – men trots stödet är den dyr, och dessutom tung att hantera för måltidspersonalen. Hur hanterar er verksamhet frukten och fruktstödet?

Inskickad av: Marianne Schröder Maagaard


8) Hur sprider vi hållbar matglädje?

HÅLLBARHET

För att vår matkonsumtion ska hålla sig inom planetens gränser är det nödvändigt att vi ställer om. Men övergången till mer grönt, fullkorn och baljväxter möts inte alltid av jubel från våra matgäster. Vilka är era bästa hacks för att göra den hållbara och hälsosamma maten till något glädjefyllt? 

Inskickad av: Jenny Isenborg Sultan


9) Järnutmaningen – hur tacklar vi problemet?

FÖRSKOLA OCH SKOLA

Insikten om problemen med mineraltillgänglighet kopplat till proteinskiftet har funnits länge i de offentliga måltidsverksamheterna – men trots detta lider en tredjedel av svenska tonårsflickor av järnbrist. Vad krävs för att fördjupa engagemanget, skapa bredare samverkan och gå vidare mot en tillfredsställande lösning på problemet?

Inskickad av: Anonym


10) Införande av gemensam måltidsorganisation: era lärdomar och erfarenheter?

VERKSAMHETSÖVERGRIPANDE

I vår kommun har det länge och i omgångar utretts om man ska införa en gemensam måltidsorganisation. En sådan finns alltså inte idag. Nu finns ett uppdrag att ta fram ett förslag på hur en sådan måltidsorganisation skulle kunna se ut. Vilken input från er som har gjort motsvarande resa – har ni erfarenheter och lärdomar att dela med er av?

Inskickad av: Anonym

11) Från kostverksamhet till patient – hur når vi hela vägen fram?

SJUKHUS

Vi inom vårdens kostverksamheter har tagit stora steg för att göra måltiden attraktiv och mer tillgänglig. Men det är vårdpersonalen – och inte vi – som möter patienterna i måltidssituationen. Hur säkerställer vi att kommunikationen kring utbud och möjligheter når hela vägen fram? Och hur får man en lyckad kommunikation mellan kostverksamhet och vårdverksamhet?

Inskickad av: Håkan Lundholm

12) Hur arbetar ni med uppföljning av livsmedelsavtal – och hur ser det ut med ansvarsfördelningen?

UPPHANDLING

När ett nytt livsmedelsavtal är klart är det enklaste att lita på att det vi efterfrågat också är det som levereras. Men kan vi vara säkra på att livsmedlen klarar kraven vi ställt? Hur gör andra när det kommer till avtalsuppföljning? Vem eller vilka ansvarar hos er? Och vilken typ av bevisning kräver ni?

Inskickad av: Anonym

Vill du veta mer om hur Forum går till? Ta en titt i vår trestegs-guide »

Vill du skicka in en egen frågeställning? Använd dig av formuläret direkt här nedanför!

Skicka in frågeställning till Kostdagarna Forum

Kostdagarna Forum i 3 steg
– Så funkar det


1Dina frågor i centrum

Du som deltar i Kostdagarna kan via det enkla Forum-formuläret skicka in en eller flera frågeställningar rörande offentliga måltider, som just du vill få möjlighet att ventilera tillsammans med andra deltagare i Kostdagarna Forum-passet . Du väljer själv om du vill synas med namn eller vara anonym.


2Publicering av inkomna frågeställningar

Efter att Kost & Näring gått igenom inkomna frågeställningar, och slagit samman de som eventuellt är snarlika varandra, publiceras de löpande här på kostdagarna.se. Skulle frågeställningarna vara fler än vad lokalerna tillåter så vaskas de allra hetaste frågorna fram genom en omröstning.


3Valet är ditt

Kostdagarna Forum äger rum i seminarielokalen Gaffeln, parallellt med fredagens första föreläsning på Stora scenen. Inför vart och ett av de tre, drygt 15 minuter långa samtalspassen kan du som deltagare fritt välja de frågeställningar som du vill vara med och diskutera med andra. Förutsättningarna för samtal, erfarenhetsutbyte och nya kontakter är med andra ord på topp. Någon föranmälan behövs inte till Kostdagarna Forum – alla deltagare är varmt välkomna.


  • 24 Hour Meals

    Vi hjälper er innan krisen kommer! 24 Hour Meals – en del av Compass Group – är proffs på beredskapsmat med lång hållbarhet! Besök vår monter så får du smaka flera av rätterna och prata hur du kan planera i händelse av en kris.

    Vi erbjuder frystorkade rätter, mjukkonserver och Combat Rations d.v.s. packade påsar med mat och tillbehör för en dag. Passar myndigheter, samhällskritiska verksamheter samt företag som vill säkra sin verksamhet. Vi levererar till bl.a. militär, kommuner och regioner.

    Kontaktperson: Anders Lorentzson
    E-post: anders.lorentzson@compass-group.se
    Telefon: 070-248 90 63
    Hemsidahttps://www.24hmeals.se/se/sv/

    24 Hour Meals
  • 3N produkter

    Roots by 3N är produktsortimentet för varje professionell matlagare. Vi har Sveriges bredaste portfölj av potatis, lök och rotfrukter – de bästa råvarorna anpassade för att passa privat och offentlig sektor samt industri. Du hittar Roots hos fullsortimentsgrossister och grönsaksgrossister.

    Vi huserar i en toppmodern anläggning på Långeberga i sköna Helsingborg, där vi jobbar för att få fram de bästa produkterna. Vi är gamla i gamet (1979) men gillar att tänka nytt. We’re rooting for you!

    Kontaktperson: Pernilla Ahlqvist
    E-post: pernilla.ahlqvist@3n.se
    Telefon: 073-637 94 71
    Hemsidahttps://rootsby3n.se/

    3N produkter
  • Adda Inköpscentral AB

    Adda är ett företag inom SKR som är en medlems- och arbetsgivarorganisation, där alla Sveriges 290 kommuner och 21 regioner är medlemmar.

    Adda är med och bidrar till en hållbar försörjning, ökad digitalisering och kompetensutveckling. Tillsammans frigör vi tid och pengar samtidigt som vi stärker deras förmåga att ställa om.

    Kontaktperson: Andreas Holmer
    E-post: andreas.holmer@adda.se
    Telefon: 072-999 42 81
    Hemsidahttps://www.adda.se/

    Adda Inköpscentral AB
  • Ahlström Factory AB

    Ahlströms produktutvecklar, marknadsför och distribuerar unika produkter och moderna matkoncept till HORECA samt offentlig sektor med fokus på helt växtbaserade livsmedel. Aktuellt just nu är nyheter baserat på svenska växtproteiner.

    Kontaktperson: Felix Strandvik
    E-post: felix.strandvik@ahlstroms.se
    Telefon: 070-404 73 12
    Hemsidahttps://ahlstromfactory.se/produkter/

    Ahlström Factory AB
  • Arla Pro ✪

    1. ✪ Kost & Närings branschsamarbetspartner Guld

    För att göra det enklare att servera skolluncher som passar både elevernas smaklökar och skolornas budgetar samt hållbarhetsmål, har vi tagit fram Goda Mål. Goda Mål är ett receptverktyg fyllt med goda måltider som är bra för både miljö, ekonomi och hälsa.

    Vi delar också med oss av våra bästa tips för servering av skolfrukost och pratar gärna om lättlagade småmål för äldre, som är både smakrika och näringsrika. Välkomna till vår monter.

    Kontaktperson: Erica Elfving
    E-post: erelf@ARLAFOODS.COM
    Telefon: 076-100 93 46
    Hemsidawww.kund.arla.se

    Arla Pro ✪
  • Atria

    Atria är ett av de ledande livsmedelsföretagen i norra Europa. Vi grundades av finska bönder 1903 och har lagat mat i mer än 120 år. På Atria älskar vi god mat och vi tror på ”Good food – better mood”. För oss innefattar det hela livsmedelskedjan – från primärproduktion till konsumentens bord.

    I våra sju fabriker i Sverige tillagas kött- och chark, kyckling, delikatesser och måltidslösningar som säljs under välkända varumärken som Lönneberga, Lithells, Sibylla och Gooh.

    Kontaktperson: Pernilla Andersson
    E-post: pernilla.andersson@atria.com
    Telefon: 070-294 69 40
    Hemsidahttps://www.atria.se/

    Atria
  • Bergström & Hellqvist AB

    Kan mat vara lagom säker? Kom och prata med oss för att få inspiration inom matsäkerhet. Passa på att tävla och vinn goda priser.

    Vi är utbildare och konsulter inom till exempel: • Matsäkerhet i kris • Matallergi och allergikost • Livsmedelshygien • Egenkontroll • HACCP. Vi erbjuder utbildningar på det sätt som passar bäst för er.

    Kontaktperson: Anna Westberg
    E-post: anna@bergstrom-hellqvist.com
    Telefon: 070-774 92 70
    Hemsidahttps://bergstrom-hellqvist.com/

    Bergström & Hellqvist AB
  • Blentagruppen

    Blentagruppen är ett familjeägt företag vars vision är att genom närhet och omtanke skapa de godaste matupplevelserna av svensk kyckling och kalkon.

    Vi är den kompletta matfågelleverantören som erbjuder både kyckling, höns och kalkon genom våra varumärken Guldfågeln och Ingelsta Kalkon.

    Kontaktperson: Nellie Wedin
    E-post: nellie.wedin@blentagruppen.se
    Telefon: 0730-75 81 83
    Hemsidahttps://blentagruppen.se/

    Blentagruppen
  • Brandeye Sales & Partner

    Vi brinner för allas rätt till god, näringsrik och tilltalande mat. Det borde vara en självklarhet för alla! Även matgäster med tugg- och sväljsvårigheter.

    Vi erbjuder ett brett sortiment puréer och praktiska formar för att ni enkelt skall kunna göra egna timbaler, patéer och gelékost – fulla av smak, näring och färg. Alltid av de finaste råvarorna, kött- och fågel alltid av svenska råvaror. Vi utbildar också köksteam i att laga livskvalitetshöjande och patientsäkra måltider. Låt oss hjälpa er också.

    Kontaktperson: Henrik Mauritzon
    E-post: henrik@brandeyesales.com
    Telefon: 072-576 55 09
    Hemsidawww.brandeyesales.com

    Brandeye Sales & Partner
  • Ekologiska säljbolaget AB

    Med gedigen kunskap erfarenhet inom storköksmarknaden har vi arbetat mot foodservice sedan 2015. Vårt foodserviceteam bearbetar bland annat kommuner, caféer och restauranger som vill utveckla sitt arbete med ekologiska och hållbara produkter.

    Inom foodservice hanterar vi även anbudsförfrågningar och genomför analyser av marknaden för att följa trender och nya möjligheter för våra uppdragsgivare: Magnihill, Nordisk råvara, Yipin, Nothing Fishy.

    Kontaktperson: Sandra Lund
    E-post: sandra@ekologiskasaljbolaget.se
    Telefon: 070-757 92 46
    Hemsidahttps://ekologiskasaljbolaget.se/

    Ekologiska säljbolaget AB
  • Findus ✪

    1. ✪ Kost & Närings branschsamarbetspartner Guld

    På Findus uppmuntrar vi till att äta lite bättre varje dag. Vi är därför stolta över att vårt sortiment utgörs av fryst fisk, grönsaker och vegetariskt. Vi erbjuder även produkter till personer med tugg- och sväljsvårigheter.

    Kom förbi vår monter på Kostdagarna 2025 och låt oss få inspirera dig.

    Kontaktperson: Ewa Hansson
    E-post: ewa.hansson@se.findus.com
    Telefon: 076-117 33 75
    Hemsidawww.findusfoodservices.se

    Findus ✪
  • Fontana Food AB

    Vi är ett svenskt familjeföretag och ambassadörer för mat från Grekland och länderna kring Medelhavet. Vi älskar den grekiska matkulturen och förser hela Sverige med Fetaost, Olivolja, Halloumi, Oliver: alltid med god smak och kvalitet.

    Vår hållbarhetsvision är att göra varje dag godare och mer hälsosam för våra kunder och för miljön.

    Kontaktperson: Peter Persson
    E-post: peter@fontanafood.se
    Telefon: 073-708 48 27
    Hemsidawww.fontana.se

    Fontana Food AB
  • Foodduck Sverige

    Mindre svinn och mer hållbara måltider. Foodduck är ett hygieniskt, miljövänligt och kostnadseffektivt alternativ för att servera olika pålägg på restaurangernas servicelinjer, på brödborden och i professionella kök.

    Användningen av maskinen är lätt och enkelt och den fungerar helt automatiskt. Det bredbara pålägget är skyddat mot bakterier från omgivningen, i motsats till traditionella öppna askar och den miljövänliga förpackningen belastar inte naturen som portionsförpackningar.

    Kontaktperson: Sofia Haapasaari
    E-post: sofia.haapasaari@foodduck.se
    Telefon: +358 445 959 816
    Hemsidahttps://foodduck.se/

    Foodduck Sverige
  • Fribergs Verkstäder

    Mer än 50 års erfarenhet av svensk maskintillverkning till storkök. Marknadsledande inom spis och stekbord. Tillsammans skapar vi effektiva storkök. Varmt välkommen till vår monter.

    Kontaktperson: Henrik Reutner
    E-post: henrik.reutner@fribergs.se
    Telefon: 070-816 09 20
    Hemsidafribergs.se

    Fribergs Verkstäder
  • Frödinge Mejeri AB

    Produkter du kan räkna med. Hela vårt sortiment för Food Service är anpassat för att uppfylla de behov som du och alla andra kunder har. Frödinges produkter håller hög kvalitet rakt igenom, det är viktigt för oss. De är gjorda på lokala, fina råvaror.

    Vi har även anpassat alla produkt­format utifrån att de ska vara enkla för dig att arbeta med. Hela sortimentet är fryst vilket gör att produkterna håller sig fräscha länge, det här bidrar till att minska matsvinnet.

    Kontaktperson: Johan Ramberg
    E-post: johan.ramberg@odensegroup.com
    Telefon: 076-501 46 63
    Hemsidahttps://www.frodinge.se/foodservice/

    Frödinge Mejeri AB
  • Getinge Storkök AB

    Ledande sedan 1967. Med över 50 års erfarenhet i branschen har Getinge Storkök blivit synonymt med kvalitet och innovation. Våra kokgrytor är uppskattade av professionella kockar världen över för sin hållbarhet och genomtänkta funktioner.

    Varje ny generation kokgrytor är ett resultat av noggrann utveckling och lyhördhet för kökspersonalens behov. Nya modell M6 är här – kom och besök oss i montern så berättar vi mer.

    Kontaktperson: Krister Nilsson
    E-post: krister@gsab.nu
    Telefon: 035-17 99 96
    Hemsidahttps://www.gsab.nu/

    Getinge Storkök AB
  • Greenfood/Ewerman ✪

    1. ✪ Kost & Närings branschsamarbetspartner Guld

    Med SallaCarte jagar du tidstjuvar. Tiden du får över kan istället läggas på mer kreativitet i köket. Målet är att du ska ta emot gästernas beröm oftare. Vi själva står i kulisserna och ler.

    Kontaktperson: Paul Lövström Widell
    E-post: paul.widell@ewerman.se
    Telefon: 070-401 73 69
    Hemsidawww.ewerman.se

    Greenfood/Ewerman ✪
  • Gunnar Dafgård ✪

    1. ✪ Kost & Närings branschsamarbetspartner Guld

    Kom till vår monter och provsmaka Dafgårds nyhet Fridas – mat som kombinerar kött och smakrika grönsaker, gjord på svenska råvaror och ett alternativ som är vänligare mot miljön.

    Upptäck också menymat, ett koncept som skapar måltidsupplevelser med mat lagad från grunden i köket i Källby. Smaka, inspireras och prata med oss om hur vi kan skapa fantastisk mat tillsammans. Vi ses där.

    Kontaktperson: Emma Olsson
    E-post: emma.olsson@dafgard.se
    Telefon: 070-232 29 18
    Hemsida: https://foodservice.dafgards.se/

    Gunnar Dafgård ✪
  • Haglund Industri AB

    Haglund Industri tillverkar professionella kyl- och fryslösningar för restauranger, butiker och storkök. Designade och producerade i Gällstad, Sverige.

    Standardsortimentet innehåller ett brett sortiment av kyl-frysprodukter för professionell livsmedelskonservering. Några av de produkter man tillverkar är: kylskåp, frysskåp, snabbnedkylningsskåp, kyldisplayer, vinkylar, upptiningskåp, serveringsenheter och kylrum.

    Kontaktperson: Staffan Haglund
    E-post: staffan@haglundindustri.se
    Telefon: 070-560 16 04
    Hemsidawww.haglundindustri.se

    Haglund Industri AB
  • Hallins Sales AB ✪

    1. ✪ Kost & Närings branschsamarbetspartner Guld

    På Hallins har vi tillverkat och utvecklat produkter i aluminium, stål och rostfritt i över ett sekel. Idag är vi en toppmodern verkstadsindustri med bred kunskap och erfarenhet.

    Vi arbetar ständigt för långsiktiga och hållbara relationer med våra kunder. I vår verksamhet står alltid kvalitet, precision och kreativitet i fokus, med innovativa lösningar som fungerar i verksamheterna över tid.

    Kontaktperson: Andreas Karlsson
    E-post: andreas.karlsson@hallins.com
    Telefon: 072-570 00 07
    Hemsidawww.hallins.com

     

    Hallins Sales AB ✪
  • Haugen Gruppen AB

    Vi berikar matkulturen i Sverige, våra produkter och våra starka varumärken borgar för den högsta kvalitén och de bästa smakerna. Haugen Gruppen tillsammans med er ser till att varje måltid är både näringsrik och smakfull, vilket gör oss till den ideala partnern för er offentliga upphandling.

    Varmt välkomna att smaka på vår färskfrysta pasta, våra ekologiska vårrullar samt ärtproteinet PEAZ.

    Kontaktperson: Pa Abrahamsson
    E-post: pa.abrahamsson@haugen-gruppen.com
    Telefon: 070-639 89 06
    Hemsida: haugen-gruppen.com

    Haugen Gruppen AB
  • Ipinium AB

    Svensk innovation fri från PFAS. Ipinium är ett svenskt företag som skapar hållbara och effektiva kökslösningar, helt fria från PFAS. Våra produkter sparar tid, yta och pengar – utan att miljön betalar priset. Idag används de av skolor, sjukhus, hotell och restaurangkedjor världen över och förbättrar arbetsmiljön i storkök.

    Upptäck hur Ipinium kan göra skillnad för dig – om du bara vågar tänka lite annorlunda.

    Kontaktperson: Sebastian Pilups
    E-post: sebastian@ipinium.se
    Telefon: 076-785 50 22
    Hemsidahttp://www.ipinium.se

    Ipinium AB
  • Kalino Food AB

    Ärt & Bondböna är ett texturerat protein som finns i sex olika storlekar. Man kan tillaga färsrätter, grytor, streetfood, lasagne, gratänger, bröd bakverk och 50–50. Det är hälsosamma, miljövänliga och näringsrika proteinkällor för de som vill minska sitt CO2-avtryck.

    Proteinet har ett lågt glykemiskt index och hjälper till att stabilisera blodsockret. Rikt på fibrer ger långvarig mättnads-känsla. Laktosfri, fri från soja, ägg, gluten och mjölk. Endast tre ingredienser: Gul ärta, bondböna och salt.

    Kontaktperson: Folke Westerbrand
    E-post: fowe@kalino.se
    Telefon: 070-682 44 66
    Hemsidakalino.se

    Kalino Food AB
  • Lagerblad Foods AB

    Lagerblad Foods är en liten producent ifrån Finland som har som mål att det vi producerar ska smaka och upplevas som att det är du själv som har tillagat det. Vårt sortiment består av främst veganska och vegetariska produkter men även färsprodukter från nöt, fläsk och fågel.

    På Kostdagarna presenterar vi bland annat våra nya hybridprodukter, och vi ser fram emot att få höra vad ni tycker om dem. Så besök vår monter och ge oss ditt omdöme.

    Kontaktperson: Ewa-Lotte Hoffsümmer
    E-post: lotta@lagerbladfoods.se
    Telefon: 073-447 98 15
    Hemsidahttps://www.lagerbladfoods.se/

    Lagerblad Foods AB
  • Lantmännen Cerealia AB ✪

    1. ✪ Kost & Närings branschsamarbetspartner Guld

    Välkomna till oss på Lantmännen Cerealia – vi presenterar produkter från våra svenska bönder. Hos oss hittar ni produkter för hållbar matlagning som även tar hänsyn till biologisk mångfald.

    Vill ni minska ert klimatavtryck? Kom till oss för inspiration. Du har väl inte heller missat att vi äntligen är tillbaka med tillverkning av pannkakor i Laholm, det är värt att fira!

    Kontaktperson: Eva-Lena Lindqvist
    E-post: eva.lena.lindqvist@lantmannen.com
    Telefon: 076-108 05 25
    Hemsidahttps://www.lantmannencerealia.se/kontakt/foodservice/

    Lantmännen Cerealia AB ✪
  • Lohilo Foods AB

    Lohilo Foods ställer ut med produkter framtagna i tätt samarbete med Region Kronoberg och auktoriserade dietister inom sjukvården. Efter stor uppskattning har Växjö Centrallasarett nu Lohilo som enda leverantör av glass till dess patienter på samtliga avdelningar.

    Glassen och en proteindryck görs nu tillgänglig för fler regioner och kommuner, med visionen att på ett gott sätt främja landets folkhälsa. Vi ser fram emot att låta er smaka och diskutera behov och lösningar för just er verksamhet.

    Kontaktperson: Zlatan Zahirovic
    E-post: zlatan.zahirovic@lohilofoods.com
    Telefon: 070-936 98 20
    Hemsidahttps://www.lohilofoods.com/

    Lohilo Foods AB
  • Magnihill AB

    Magnihill drivs och ägs av familjen Pehrsson-Almgren. Wiveca P. Almgren, vd för bolaget, driver idag sin pappas dröm vidare i form av en modern produktionsanläggning för förädlade råvaror från växtriket.

    Magnihill levererar sina produkter både i Sverige och utomlands. Sedan år 2000 har Magnihill en avdelning i Danmark. Magnihill utvecklar, producerar och säljer djupfrysta produkter från växtriket, med fokus på ekologiskt och bekvämt, i samarbete med våra kunder och leverantörer.

    Kontaktperson: Sandra Lund
    E-post: sandra@ekologiskasaljbolaget.se
    Telefon: 070-757 92 46
    Hemsidahttps://magnihill.se/

    Magnihill AB
  • Martin & Servera Restauranghandel AB

    Martin & Servera förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar kundernas vardag och förbättrar deras affär.

    Kontaktperson: Sara Nyberg
    E-post: sara.nyberg@martinservera.se
    Telefon: 072-221 38 04
    Hemsidawww.martinservera.se

    Martin & Servera Restauranghandel AB
  • Mateo Kostplattform AB

    Mateo är en innovativ molnbaserad kostplattform som erbjuder användarvänliga lösningar för hela måltidsprocessen. Vår plattform har ett heltäckande kostdatasystem som integrerar matsedelsplanering, näringsberäkning, produktion och inköp.

    Med våra smarta appar för egenkontroll, beställning och meny effektiviserar vi er dagliga verksamhet. Vi tillhandahåller även ett komplett system för specialkosthantering som automatiserar flödet från ansökan till servering.

    Kontaktperson: Elias Holmström
    E-post: elias.holmstrom@mateo.se
    Telefon: 070-799 906 56
    Hemsidahttps://mateo.se

     

    Mateo Kostplattform AB
  • Matilda FoodTech

    Matilda FoodTech skapar transparens i livsmedelskedjan från producent till måltid. Vi främjar hållbara och näringsrika måltider, där varje steg bidrar till bättre hälsa och en mer ansvarsfull framtid.

    Vår plattform ger måltidsorganisationer stöd i sina processer för att sänka kostnader och säkerställa hög kvalitet. Samtidigt skapar vi bättre förutsättningar för planering, minskat matsvinn och en mer effektiv måltidsprocess.

    Kontaktperson: Sandra Vindehav
    E-post: sandra.vindehav@matildafoodtech.com
    Telefon: 073-680 26 91
    Hemsidahttps://www.matildafoodtech.com/sv

    Matilda FoodTech
  • Metos Storkök AB

    Metos Storkök AB har över 50 år på den svenska marknaden och är dotterbolag till Metos Oy i Finland som i år funnits i över hundra år. Vi är i dag den ledande leverantören av storköksutrustning på den svenska marknaden, ett uppdrag vi tar på stort allvar.

    Metos arbetar intensivt med att erbjuda lösningar och stärka vår position i branschen. Vi arbetar kontinuerligt med att kombinera vår professionalism med ett stort kunnande. Välkommen.

    Kontaktperson: Thomas Loy
    E-post: thomas.loy@metos.se
    Telefon: 070-916 15 43
    Hemsidahttps://www.metos.se/

    Metos Storkök AB
  • Mjölk.se

    Näringsberäkningar visar att mjölk som måltidsdryck hjälper skollunchen att uppnå rekommenderat dagligt intag för 16 av 17 näringsämnen. Vi presenterar dessutom Mejerimatrix, ett nytt område inom nutritionsforskningen som fokuserar på hälsoeffekterna utöver själva näringsinnehållet. Vi lyfter även fram betydelsen av svensk ost i offentliga kök, genom en informativ skolplansch.

    Mjölk.se drivs av LRF Mjölk och tillhandahåller kunskap om mjölk och mjölkprodukter.

    Kontaktperson: Erica Björnström
    E-post: erica.bjornstrom@lrf.se
    Telefon: 010-184 42 46
    Hemsidahttps://mjolk.se/

    Mjölk.se
  • Nordisk Clean Solutions

    Varje kök är unikt, men vi vågar påstå att de alla oavsett storlek och typ har samma grundprioriteringar: hygien, effektivitet och hållbarhet. Vårt breda utbud av kommersiella grovdiskmaskiner är framtagna för att uppfylla marknadens varierande diskbehov, samtidigt som dessa prioriteringar tillgodoses.

    Kontaktperson: Magnus Lundbladh
    E-post: magnus.lundbladh@nordiskclean.com
    Telefon: 070-933 37 65
    Hemsidahttps://nordiskclean.com

    Nordisk Clean Solutions
  • Orkla Foods Sverige AB ✪

    1. ✪ Kost & Närings branschsamarbetspartner Guld

    Hållbarhet står högt på vår dagordning. Vi på Orkla Foods Sverige vill ta vår del av ansvaret och bidra till att lösa de globala hälso- och hållbarhetsutmaningarna, tillsammans med er. Vi vill vara den bästa tänkbara mat- och måltidspartnern för alla kockar och kök.

    Kom till vår monter och smaka på våra hållbara produkter från Felix Nöt & Grönt samt Abba Sillfärs, och ta del av vårt uppdaterade Fast Fusion Climate Week för 2025.

    Kontaktperson: Henrik Öhman
    E-post: henrik.ohman@orklafoods.se
    Telefon: 070-602 55 90
    Hemsidahttps://www.orklafoodsolutions.se/

    Orkla Foods Sverige AB ✪
  • Outmeals

    Outmeals är ett företag specialiserat uteslutande på olika typer av livsmedel för krisberedskap, för militära och civila organisationer, från storkök ner till enskilda personer.

    Våra produkter för storkök har 25 års hållbarhet och finns redan nu i många kommunala beredskapslager. De är utrymmesbesparande och lätta att tillaga. Dessutom är de upphandlade i Addas ramavtal ”Livsmedel för krisberedskap” och smakar fantastiskt. Välkommen till vår monter och testa!

    Kontaktperson: Kristoffer Eriksson
    E-post: info@outmeals.se
    Telefon: 070-735 95 85
    Hemsidawww.outmeals.se

    Outmeals
  • Pågen AB

    Vi på Pågen älskar bröd och det präglar allt vi gör. Vi är ett familjeföretag vars bagartradition sträcker sig tillbaka till 1878. Vi bakar våra bröd på mjöl från svenskodlat spannmål som malts i egen kvarn.

    Kontaktperson: Dennis Livgren
    E-post: dennis.livgren@pagen.se
    Telefon: 076-535 39 53
    Hemsidawww.pagen.se

    Pågen AB
  • Quorn Pro ✪

    1. ✪ Kost & Närings branschsamarbetspartner Guld

    Vi vill att fler ska välja vegetariskt. Det är därför vi gör hälsosam mat som är god att äta och samtidigt gör gott för planeten. Det kan verka futtigt, men det är det inte. Det går faktiskt att skapa en bättre framtid och en friskare planet genom att bry oss om vad vi äter.

    Visste du att Quorns mycoprotein inte släpper vätska, det du handlar hamnar också på tallriken. Bra mat behöver inte vara svårt, inte om du väljer Quorn?

    Kontaktperson: Henrik Höglund
    E-post: h.hoglund@quornpro.com
    Telefon: 073-920 10 85
    Hemsidahttps://www.quorn.se/foodservice

    Quorn Pro ✪
  • Rational Scandinavia AB

    Vill du sänka din elförbrukning? Lära dig ny teknik och låta personalen få en behagligare arbetsmiljö? Välkommen till vår monter så berättar vi mer.

    Kontaktperson: Camilla Henning
    E-post: c.henning@rational-online.com
    Telefon: 070-309 30 38
    Hemsidahttps://www.rational-online.com/sv_se/home/

    Rational Scandinavia AB
  • Robot-Coupe ✪

    1. ✪ Kost & Närings branschsamarbetspartner Guld

    #TheSolution…. Robot-Coupe finns på plats under Kostdagarna med tips, råd och samtal om lösningar och effektiviseringar för din beredning: food processors, grönsaksskärare, snabbhackar, blixers för specialkost, kitchen blenders, stavmixers och råsaftcentrifuger. Välkommen!

    Kontaktperson: Lars Albertsson
    E-post: albertsson@robot-coupe.com
    Telefon: 070-213 01 65
    Hemsidawww.robot-coupe.com

    Robot-Coupe ✪
  • Royal Greenland ✪

    1. ✪ Kost & Närings branschsamarbetspartner Guld

    Royal Greenland är en dedikerad partner till dem som arbetar inom foodservice. Vi levererar relevanta, hållbara fisk- och skaldjursprodukter som skapar värde för dina gäster.

    Under Kostdagarna kan du se och höra om Royal Greenlands produkter som vi har utvecklat speciellt för kök som fokuserar på hållbara och certifierade produkter, och som producerats med minsta möjliga avtryck på miljön. I vår monter bjuder vi på smakprover och inspiration till goda fiskrätter.

    Kontaktperson: Camilla Kadziolka
    E-post: caka@royalgreenland.com
    Telefon: 073-329 29 21
    Hemsidahttps://www.royalgreenland.com/se/foodservice/

    Royal Greenland ✪
  • Santa Maria ✪

    1. ✪ Kost & Närings branschsamarbetspartner Guld

    I början av 1900-talet var Nordfalks en liten kryddhandel i Göteborg. I dag är vi norra Europas största smaksättningsföretag Santa Maria med drygt 900 anställda.

    Santa Maria är en del av den finska livsmedelskoncernen Paulig, som har en stark inriktning på kaffe, mat från olika delar världen samt smaksättning av högsta kvalitet. En fantastisk utveckling som bottnar i att vi hållit fast vid att vara bäst på kryddor och spännande smaksättning från hela världen.

    Kontaktperson: Mikael Klemetz
    E-post: mikael.klemetz@paulig.com
    Telefon: 0700-85 22 01
    Hemsidahttps://pauligpro.com/se/

    Santa Maria ✪
  • Scan Sverige AB ✪

    1. ✪ Kost & Närings branschsamarbetspartner Guld

    Vi är landets ledande kött- och charkuteriföretag. Med välkända varumärken och kraften hos våra medarbetare och leverantörer leder vi utvecklingen mot en ökad och mer hållbar köttproduktion.

    Runt om i Sverige har tusentals bönder ett av världens viktigaste arbeten: att värna djur och natur som en del av jordens ekosystem. Genom hantverk och omsorg för hela värdekedjan levererar vi dagligen lokalproducerad mat till hela landet – samtidigt som vi skapar möjlighet för ett självförsörjande Sverige.

    Kontaktperson: Charlotte Eke-Göransson
    E-post: charlotte.eke-goransson@scansverige.se
    Telefon: 0730-89 77 71
    Hemsidahttps://www.scansverige.se/

    Scan Sverige AB ✪
  • ScanBox Thermoproducts AB

    Med mer än 30 års erfarenhet av mattransporter så vet vi att offentliga kök söker lösningar med hög kvalitet, god ergonomi och säkerhet. Grundtanken med varje ScanBox-lösning är att underlätta arbetsdagen och förhöja upplevelsen för matgästen.

    Med stort grundutbud för varmt, kallt, stort och litet, kantiner, brickor och tallrikar – och dessutom smarta tillval – så finns det verkligen en ScanBox för alla. Varmt välkommen att besöka vår monter så berättar vi mer om lösningar för er måltidslogistik.

    Kontaktperson: Joakim Nilsson
    E-post: joakim.nilsson@scanbox.se
    Telefon: 079-585 15 50
    Hemsidahttps://scanbox.se

    ScanBox Thermoproducts AB
  • Skånemejerier Storhushåll AB ✪

    1. ✪ Kost & Närings branschsamarbetspartner Guld

    I en tid när vegetarisk mat blir allt vanligare ställer det också nya krav på kosthållningen. Här kan mejeriprodukter med sin näringsprofil spela en viktig roll som en del av en hälsosam kost.

    Lika viktigt som att tillföra näring hjälper mejeriprodukter till att addera smak och krämighet i vegetariska rätter. Välkomna till vår monter för att se hur vi vill bidra till att skapa matglädje.

    Kontaktperson: Madelene Risén
    E-post: madelene.risen@skanemejerier.se
    Telefon: 070-625 41 38
    Hemsidahttps://storhushall.skanemejerier.se/

    Skånemejerier Storhushåll AB ✪
  • Stacky's

    Sedan starten har Stacky’s fokuserat på skapandet av riktigt god mat, på hela, svenska råvaror utan några som helst tillsatser. I en tid då varje måltid räknas är det viktigare än någonsin att matpengen faktiskt går till mat och födoämnen – inte till fruset vatten med tillsatser som tyvärr annars är vanligt i branchen.

    Över 60 kommuner, Picadeli och Dafgårds väljer Stacky’s färs och köttbullar i sitt förändringsarbete. Med Stacky’s lagar du bra mat: från grunden eller med färdiga produkter.

    Kontaktperson: Mårten Göthberg
    E-post: sales@stackys.com
    Telefon: 070-726 25 56
    Hemsidahttps://pro.stackys.com/sv

    Stacky's
  • Standardbox AB ✪

    1. ✪ Kost & Närings branschsamarbetspartner Guld

    På SDX utvecklar vi marknadens bästa värme- och kylboxar för att underlätta och säkerställa trygg transport av livsmedel till sin slutdestination. Med över 50 års erfarenhet i branschen arbetar vi dagligen för att skapa hållbara och långsiktiga lösningar inom mattransport.

    Vår produktion är baserad i Sölvesborg i Blekinge, där vi i dag är 40 anställda. SDX Thermobox är konstruerad med fokus på säker, effektiv och pålitlig mattransport. Den garanterar att rätt temperatur bibehålls.

    Kontaktperson: Josefin Marklin
    E-post: josefin.marklin@sdx.se
    Telefon: 0456-135 10
    Hemsidawww.sdx.se

    Standardbox AB ✪
  • Svensk Cater

    Svensk Cater är en av landets ledande grossister för uteätarmarknaden och offentliga kök. Från Luleå i norr till Malmö i söder har vi 16 lokala lager. Alla har de ett noga utvalt sortiment för att passa den lokala marknadens behov.

    Ett starkt lokalt engagemang är vårt signum. Vi erbjuder ett brett sortiment av produkter från internationellt kända varumärken i kombination med produkter från lokala producenter.

    Kontaktperson: Johanna Lundman
    E-post: johanna.lundman@svenskcater.se
    Telefon: 0720-80 35 54
    Hemsidahttps://www.svenskcater.se/

    Svensk Cater
  • Svenskmärkning AB

    Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för råvaror, livsmedel och växter som gör det enklare att upphandla svenskt. Ursprungsmärkningen visar att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige, och kan användas som verifikat när du upphandlar i nivå med svensk lagstiftning.

    Att öka andelen svenskproducerat i den offentliga måltiden är i linje med livsmedelsstrategin och bidrar till Sveriges försörjningsförmåga – de svenska mervärdena kommer på köpet.

    Kontaktperson: Maria Rudenschöld
    E-post: maria.rudenschold@svenskmarkning.se
    Telefon: 070-200 90 72
    Hemsidawww.fransverige.se

    Svenskmärkning AB
  • Svenskt Kött ✪

    1. ✪ Kost & Närings branschsamarbetspartner Guld

    Kom och diskutera, inspireras och lär dig mer om svenskt kött och dess mervärden. 1 av 3 flickor i högstadiet och gymnasiet har järnbrist och skolmåltiderna spelar en viktig roll för att motverka detta.

    Hur mycket järn innehåller egentligen olika livsmedel och hur mycket av den kan man ta upp? Hur kan man påverka matens järninnehåll? Välkommen att prata om näring och andra frågor om det svenska köttet. Vi ses!

    Kontaktperson: Lisa Skogsberg
    E-post: lisa.skogsberg@svensktkott.se
    Telefon: 076-275 81 50
    Hemsidahttps://svensktkott.se/storkok/

    Svenskt Kött ✪
  • Tamini AB

    Tamini är ett växtbaserat matkoncept från Malmö, inspirerat av smaker från östra Medelhavet. Våra produkter är crunchy, funky, fresh och 100 % social food. Vi tillverkar allt från hummus och falafel till krispiga pita chips och smakrika såser – alltid med hög kvalitet och lokal produktion.

    Vi tror på att maten blir godare när den äts tillsammans, och att det kan leda till mer gemenskap. Så slå dig ner. Välkommen till den delade måltiden.

    Kontaktperson: Andreas Rosenqvist
    E-post: sales@tamini.se
    Telefon: 040-685 25 60
    Hemsidahttps://tamini.se/

    Tamini AB
  • tendmill AB

    Tendmill, nu en del av Matilda FoodTech, erbjuder lösningar matproducenter och grossister hjälp med anbudsarbetet samt uppföljning av offentliga inköp.

    Med tendmills produkter automatiserar du anbudsarbetet, ökar precisionen och hittar de vinnande och förlorande faktorerna i ditt sortiment.

    Kontaktperson: Carl Hultberg
    E-post: carl@tendmill.se
    Telefon: 076-866 95 12
    Hemsidahttps://www.tendmill.se/

    tendmill AB
  • Unilever Food Solutions ✪

    1. ✪ Kost & Närings branschsamarbetspartner Guld

    På Unilever Food Solutions har vi gott om produkter som underlättar för dig som arbetar professionellt med mat. Dessutom delar vi gärna med oss av både inspiration och kunskap.

    På vår hemsida hittar du massor av recept, kan anmäla dig till vår workshop ”Smartare smaksättning”, och läsa en trevlig intervju med prisbelönta skolkocken Kajsa Siggesson. Och apropå Kajsa, så följer hon med oss till Kostdagarna i år. Varmt välkommen att byta ett par ord med både henne och oss!

    Kontaktperson: Marie Hjort
    E-post: marie.hjort@unilever.com
    Telefon: 072-994 51 03
    Hemsidaunileverfoodsolutions.se

    Unilever Food Solutions ✪
  • Unox Scandinavia AB ✪

    1. ✪ Kost & Närings branschsamarbetspartner Guld

    Marknadsledande leverantör av professionella ugnar för restaurang, storkök, servicehandel och bageri. Vi kommer att visa upp vår EVEREO matbevaring i upp till 72 timmar, vi kommer även att visa upp markandes kraftfullaste kombiugn CheftopX. Vi kommer att visa upp våra digitala verktyg DDC där man enkelt för en överblick över sin produktion.

    Är hållbarhet viktigt för er i upphandling, kom till oss så kan vi berätta om hur man tillverkar marknades mest hållbara kombiugn!

    Kontaktperson: Christer Askerot
    E-post: christer.askerot@unox.com
    Telefon: 073-686 17 89
    Hemsidahttps://www.unox.com/sv_se

    Unox Scandinavia AB ✪
  • Wasa ✪

    1. ✪ Kost & Närings branschsamarbetspartner Guld

    Wasa grundades 1919 i Skellefteå och är idag världens största tillverkare av knäckebröd med försäljning i över 40 länder. Företaget har bagerier i Filipstad och tyska staden Celle. Wasa är 100 % klimatkompenserat.

    Barilla, som är ägare till Wasa, grundades 1877 i Parma och är idag Italiens främsta pastaproducent. Företaget drivs av fjärde generations syskon och sprider passion för italiensk mat världen över.

    Kontaktperson: Matilda Wade
    E-post: matilda.wade@barilla.com
    Telefon: 073-429 09 85
    Hemsidor:
    https://www.wasa.com/sv-se/foodservice/
    https://www.barillaforprofessionals.com/sv-se/

    Wasa ✪
  • Wexiödisk AB ✪

    1. ✪ Kost & Närings branschsamarbetspartner Guld

    Upptäck vår nya diskmaskin THE MASTERPIECE hos Wexiödisk. Vi på Wexiödisk välkomnar dig varmt till monter 56 där vi stolt presenterar vår nylanserade grovdiskmaskin – WD-10S.

    Diskmaskinen diskar helt utan granulat, har 4 program inkl. ett blötläggningsprogram som garanterar perfekt diskresultat, varje gång. Enkel, robust och med en lastningshöjd på hela 820 mm. Kom och upplev framtidens hållbara och högkvalitativa diskteknik.

    Kontaktperson: Magnus Ericsson
    E-post: magnus.ericsson@wexiodisk.com
    Telefon: 0470-77 12 00
    Hemsidahttps://www.wexiodisk.com

    Wexiödisk AB ✪
  • Xarc Sweden AB

    Vi erbjuder en komplett lösning för ert kök – skrivare, etiketter och daglig support. Vi samverkar med flera kostsystem och kan garantera kompatibilitet mellan skrivare, etiketter och kostprogram. Vi installerar och utbildar på plats i ert kök, så att allt fungerar från start.

    Våra etiketter är utvecklade för köksbranschen. Vår lösning säkerställer en smidig och trygg hantering av märkning, vilket underlättar för er produktion, kostansvariga, IT-avdelningen och leverantörer av kostprogram.

    Kontaktperson: Tobias Rabenius
    E-post: tobias.rabenius@xarc.se
    Telefon: 0760-66 61 60
    Hemsidawww.xarc.se

    Xarc Sweden AB

FAQ

Till Kostdagarnas kontaktadress vänder sig inte sällan deltagare med kloka frågor rörande olika aspekter av dagarnas genomförande. I vår FAQ listar vi de frågor som ofta återkommer, så att du som deltagare ska kunna få svar direkt. FAQ:n uppdateras löpande.

Har du en annan fråga om Kostdagarna än de som listas här under? Skriv till oss på info@kostdagarna.se så lovar vi att hjälpa till.

FRÅGA: Jag har ett bokat tåg som går ganska tidigt på fredagen. Finns det möjlighet att få med sig en ”ta med lunch” tidigare än från kl. 13.00?
SVAR: Dessvärre inte. Lunchen finns tillgänglig endast från och med dagarnas avslutning. Vi vet av erfarenhet att avsteg från den policyn snabbt blir till en väldigt svårhanterlig situation för köket och anläggningen.

FRÅGA: Jag är anmäld till kostdagarna och nu undrar jag hur vi kommer få
biljetterna, och när?

SVAR: Inga biljetter skickas ut inför Kostdagarna, istället har Kost & Närings representanter all nödvändig information på plats i registreringen. I samband med registreringen kommer alla deltagare också att få en stämpel, som ger tillträde till torsdagens middag. Kort sagt: Kom bara i god tid till Stockholmsmässan, så löser sig resten!

FRÅGA: Kommer det att vara väskförbud under Kostdagarna på Stockholmsmässan?
SVAR
: Nej. Polismyndighetens beslut om totalt väskförbud på större evenemang gäller i dagsläget inte mässor. Med det sagt: Större väskor, så som kabin-/resväskor, behöver lämnas in i Stockholmsmässans garderob (kostnadsfritt för dig som deltagare).

FRÅGA: Jag har hört att man behöver boka torsdagens middagen för torsdag. Stämmer det?
SVAR
: Nej, det stämmer inte! Som ordinarie deltagare i Kostdagarna ingår middagen automatiskt i din deltagaravgift. (För studenter som deltar kostnadsfritt i Kostdagarna ingår middagen däremot inte.) Läs mer om middagen här.

Årets färgtema är grönt och silver.

Torsdagskvällens middag

Medan Kostdagarnas dagprogram serverar massor av kunskap, fördjupning och reflektion, bjuder torsdagens stora middag på ett välbehövligt avbrott för fest.

För bästa tänkbara uppladdning följer här några praktiska punkter kring middagen:

  • Middagen äger också den rum på Stockholmsmässan, men i annan lokal än dagprogrammen. Bege dig till Stockholmsmässans huvudentré så vågar vi lova att resten löser sig!
  • Kvällen inleds kl. 18.30 med mingel, aptitretare och fördrink i foajén.
  • Strax före kl. 19.30 öppnas dörrarna in till Victoriahallen för middagsstart.
  • Efter att de tre serveringarna avnjutits övergår kvällen i fria festligheter – inklusive dansgolv.
  • Årets färgtema är: GRÖNT och SILVER. Låt kreativiteten sprudla; vems outfit kommer att gnistra mest!?

Är du student och deltar kostnadsfritt i Kostdagarna? Då ingår inte torsdagskvällens middag, utan vi hälsar dig istället varmt välkommen tillbaka till Stockholmsmässan på fredag morgon, lagom till inledningen av dagprogrammet!

Deltagarlista

Förnamn
Efternamn
Organisation
Ida Henriksson Kost & Näring
Patric Gill Kost & Näring
Marie Anzelius Kost & Näring
Elin Rigo Kost & Näring
Christine Jirving Kost & Näring
Marianne Backrud-Hagberg Kost & Näring
Agneta Elofsson Kost & Näring
Jennie Johansson Falkenbergs kommun
Jenny Lenhov Falkenbergs kommun
Susanne Hilmersson Falkenbergs kommun
Åsa Persson Falkenbergs kommun
Tony Zajac Falkenbergs kommun
Louise Marsland Falkenbergs kommun
Camilla Möllborn Falkenbergs kommun
Elin Karlsson Falkenbergs kommun
Anne Eriksson Emmaboda Kommun Kostenheten
Axel Hansson Lantbrukarnas Ekonomi AB
Andreas Gundberg SimSuFoodS AB
Lilly-Anne Johansson Umeå Universitet, student
Johanna Lindholm Karlskrona kommun
Anna-Carin Bodin Karlskrona kommun
En deltagare från Karlskrona kommun
Ola Walter Karlskrona kommun
Jörgen Folkesson Karlskrona kommun
Rickard Lindeberg Karlskrona kommun
Ann-Britt Wikström Karlskrona kommun
Anja Oscarsson Karlskrona kommun
Håkan Lundholm Kost & Näring
Bernt Thyrell Sunne kommun
Daniel Fallegrim Sunne Kommun
Rebecka Lindgren Umeå universitet , student
Sofia Imets Umeå universitet, student
Johan Uematsu Bjärefågel i Torekow AB
Vincent Orrelöv Uppsala universitet, student
Angela Abbas Uppsala universitet , student
Karin Henningsson Kost & Näring
Emma Eriksson Uppsala Universitet, student
Louise Johansson Umeå universitet, student
Carola Hultmark Kost & Restaurang, Linköping
Camilla Öberg Kost & Restaurang, Linköping
Peder Mansfield Kost & Restaurang
Lillevi Ljunggren Kost & Restaurang
Eva Nolenstam Kost & Näring
Oliver Östensen AquaFood AB
Anna Magnusson Hushållningssällskapet Västra
Marianne Schröder Maagaard Kost & Näring
Carolina Englund Gonzalez Kost & Näring
Marcus Johansson Buhr Agenturer AB
Veronica Cadei Västerås stad
Moa Malmsten Västerås stad
Camilla Wiström Kost & Näring
Gunilla Martinsson Kost & Näring
Carina Nisén Bengtsfors kommun
patrik torstensson Svensk Cater AB
Fredrique Segefalk Umeå universitet , student
Madeleine Hyvärinen Umeå universitet , student
Carola Aldenbo Umeå universitet , student
En deltagare från Umeå universitet, student
Torbjörn Larsson Trelleborgs Kommun
Josefin Bäckström Bengtsfors Kommun
Elena Johansson Kost & Näring
Elisabeth Hallgren Hallstahammars kommun
Mona Johansson Hallstahammars kommun
Mario Unterbrunner Torsås Kommun
Maria Lemark Kost & Näring
Ida Thrane Svalövs Kommunservice AB
Jessica Vegehall Svalövs Kommunservice AB
Tobias Andersson Svalövs Kommunservice AB
Maria Randau Svalövs Kommunservice AB
Anna Nielsen Melleruds kommun
Kerstin Forsebo Melleruds kommun
Charlotte Eriksson Melleruds kommun
Marie Lönneskog Hogstadius Svenska Ägg
Annika Jönsson Lomma Kommun
Cecilia Lind Lomma Kommun
Veronika Ottosson Lomma Kommun
Elin Östling Lomma Kommun
En deltagare från Hammarö kommun
En deltagare från Hammarö kommun
En deltagare från Hammarö kommun
En deltagare från Hammarö kommun
En deltagare från Hammarö kommun
En deltagare från Hammarö kommun
Carl-Magnus Andersson Nacka Kommun
Matilda Ek Umeå universitet, student
Danielle Wzdulski Umeå universitet, student
Karolina Andersson Västerås stad
Annika Velin Bromölla kommun
Sandra Persson Bengtsson Bromölla kommun
Hanna Segerberg Valio Sverige AB
Ingrid Blidérus Valio Sverige AB
Malik Stavtorp Valio Sverige AB
Linda hagdahl Södersjukhuset
Conny Bjurman Kost & Näring
Anders Lundmark Eksjö kommun
Malin Nilsson Eksjö kommun
Mariette Ek Eksjö kommun
Jessica Fungbrant Eksjö kommun
Emil Havskog Eksjö kommun
Monica Berg Kost & Näring
Katarina Valeria Petersson Kost & Näring
Christina Gillberg 212000-1413
Natalie Johansson 212000-1413
Maria Vitalis Kost & Näring
Ingrid Kalm Norrköpings kommun
My Björklund Norrköpings kommun
Cecilia Stålnacke Norrköpings kommun
Marika Brusell-Kurtson Norrköpings kommun
Linnea Hultberg Norrköpings kommun
Rebecca Jonsson Norrköpings kommun
Ellinor Appelgren Norrköpings kommun
Anna Aldèn Norrköpings kommun
Jimmy Johnsson Norrköpings kommun
Andreas Nylander Norrköpings kommun
Maria Eriksson Norrköpings kommun
Therese Lindh Kost & Näring
Frida Bengtsson Umeå universitet, student
Niclas Elwing Saxius Kost & Näring
Wiggo Lundberg Umeå Universitet , student
Lena Ottosson Vetlanda kommun
Angela Schandersson Vetlanda kommun
Fredrik Persson Vetlanda kommun
Beatrice Svensson Vetlanda kommun
Maria Sundberg Vetlanda kommun
Hanna Hugosson Vetlanda kommun
Anders Nilsson Vetlanda kommun
Magdalena Forsberg Umeå universitet, student
Kathleen Elisabeth Edith Merbach Umeå universitet, student
Peder Widmark Helsingborgs stad – Vård och omsorgsförvaltningen
Sarah Strandh Helsingborgs stad – Vård och omsorgsförvaltningen
Josefine Börjesson Helsingborgs stad – Vård och omsorgsförvaltningen
Jenny Håkansson Helsingborgs stad – Vård och omsorgsförvaltningen
Helena Pettersson Livsmedelsverket
Elin Sandström Livsmedelsverket
Linda Bjarle Kost & Näring
Maria Walker Andersson Sodexo AB
Nina Andersson Sodexo AB
Lars Attervåg Sodexo AB
Gustav Norrstam Umeå kommun, måltidsservice
robert ringman Motala kommun
Tomas Hemmingsson Motala kommun
Elin Grönvall Motala kommun
Mathilda Johansson Motala kommun
Åsa Kylemo Olander Motala kommun
Åsa Nagy Motala kommun
Jeanette Karlsson Motala kommun
Karin Risberg Umeå kommun
Linda Wallin Umeå Kommun / Måltidsservice
Elisabet Rabe Karlstad kommun
Caroline Häggqvist Karlstad kommun
Heléne Andersson Karlstad kommun
Linnea Olsson Lee Karlstad kommun
Martin Lage Karlstad kommun
Caroline Helgesson Karlstads kommun
Anne-Marie Kindbom Karlstads kommun
Lisa Granström Umeå kommun
Ida Charlotta Milton Umeå kommun
fredrik Mowitz-Shala Tibro kommun
Helena Gustavsson Skövde kommun
Lena Nolberger Skövde kommun
Malin Torstensdotter Sjökvist Skövde kommun
Anders Ånborg Skövde kommun
En deltagare från Skövde kommun
Patrik Olofsson Skövde kommun
Josefine Schön Skövde kommun
Linus Jakobsson Skövde kommun
Katharina Steneus Kävlinge kommun
Ingalill Knudsen Kävlinge kommun
Markus Johansson Kävlinge kommun
Åsa Nilsson Kävlinge kommun
Veronika Nilsson Kävlinge kommun
Johanna Ottosson Göteborgs Stad
Sara Karlsson Göteborgs Stad
Carolina Sahlberg Göteborgs Stad
Linn Hammar Göteborgs Stad
Cecilia Harrysson Göteborgs Stad
Anna Roos Göteborgs Stad
Johann Kjellberg Göteborgs Stad
Linnea Spett Göteborgs Stad
Anna Lundstedt Jordbruksverket/MATtanken
Tobias Henning Jordbruksverket/MATtanken
Anna Kim-Andersson Jordbruksverket/MATtanken
Amanda Thorin Umeå universitet, student
Beatrice Bellinder Lidingö stad
Åsa Kristina Helena Eriksson Lidingö stad
Zora Wallberg Lidingö stad
Petra Norelius Lidingö stad
Lena Romlin Hedemora kommun
Ewa Waller Kaustinen Hedemora kommun
Victor Wagnborg Hedemora kommun
Elisabeth Eskfelt Grums kommun
En deltagare från Göteborgs universitet, student
Pia-Lena Rosenberg Kils kommun
Sebastian Wendt Sebastian Wendt
jenny sandén Svedala kommun
Lina Jönsson Svedala kommun
Marie Mogensen Svedala kommun
Christopher Angerborn Pintscher Svedala kommun
Janina Blomberg ÄTUP
Mare-Louise Ankersson ÄTUP
Jenny Lejon Kost & Näring
Rickard Asplund Region Halland
Åsa Wallin Region Halland
Ann Gredander Region Halland
Ziza Jovic Region Halland
Yvonne Dammvik Region Halland
Eva Olsson Region Halland
Jenny Svensson Region Halland
Anne-Sofie Johansson Göteborgs Stad
Maria Löfvenholm Göteborgs Stad
Carina Berntsson Ale kommun
Linda Nilsson Ale kommun
Ellen Hugosson Kost & Näring
Caroline Axelson Johansson Västerås stad
Bo Norrman Västerås stad
Helena Björkroth Västerås stad
Alin Afrim Västerås stad
Anders Gantz Västerås stad
Katarina Zwedberg Västerås stad
Fadi al Naccache Västerås stad
Niklas Lind TUC Yrkeshögskola
Åsa Kullberg Kost & Näring
Peggy Dicksdotter Hermansson Offentlig Måltid i Sverige
Catarina Dedert Ale kommun
Malin Engström Kost & Näring
Susanne Johansson Quddus Sodexo AB (556528-2984)
Madelen Johansson Nyköpings kommun
Daniel Magnell Nyköpings kommun
Marie Wedin Nyköpings kommun
Cattis Stridh Nyköpings kommun
Åsa Roslund Sundvisson Nyköpings kommun
Jens Eriksson Nyköpings kommun
Cajsa Ceder Nyköpings kommun
Jessica Westerlund Nyköpings kommun
Anna Olofsson Nyköpings kommun
Pernilla Eriksson Holmèn Nyköpings kommun
Carina Aarenstrup Region Västmanland, Kost
Karin Flygelholm Region Västmanland, Kost
Katarina Wiström Kluge Uppsala universitet, student
Daniela Nattsén Umeå universitet, student
Angelica Ström Avesta kommun
Lena Larsson Avesta kommun
Linnea Ekman Mat och måltider
Frida Segerberg Mat och måltider
Mats Eliasson Arboga kommun AKTAB
Nathalie Noboa Botkyrka kommun
Elizabeth Magnusson Tyresö kommun
Erik Sandmark Tyresö kommun
Linda Lundberg Tyresö kommun
Maria Rolund KIRUNA KOMMUN/Jägarköket
Sofia Regefalk Region Gävleborg
Julia Ekström Andersson Umeå universitet, student
Måns Sundström Umeå Universitet, student
Björn Eriksson Eskilstuna kommun
Erika Wärme Eskilstuna kommun
Klara Trygg Eskilstuna kommun
Lina Sjöberg Eskilstuna kommun
Fredrik Jonsson Eskilstuna kommun
Ivan Henriksen Eskilstuna kommun
Tida Wally Eskilstuna kommun
Johan Rappu Eskilstuna kommun
Ria Bartuma Eskilstuna kommun
Ulrika Aleniusson Tidaholms kommun
Emmelie Svensson Tidaholms kommun
Annelie Nohlberg Tidaholms kommun
Anna Johansson Hjo kommun
Mona Andersson Eslövs kommun
Marie Bengtsson Eslövs kommun
Pamela Ingvarsson Eslövs kommun
En deltagare från Göteborgs Universitet, student
En deltagare från Göteborgs universitet, student
En deltagare från Göteborgs universitet, student
Cennet Svahn Utbilningsförvaltningen/ Campus Konradsberg
Charlotta Hedberg Sollentuna kommun
Marie Ellison Grundskoleförvaltningen Göteborgs stad
Anna Winroth Göteborgs Stad
Lisa-Marie Andersson Grundskoleförvaltningen Göteborgs stad
Jessica Bäckström Grundskoleförvaltningen Göteborgs stad
Jeanette Ahlström Folkuniversitetet i Lund, Hållbar Livsmedelsintraprenör, HLI23, student
Pia Engström Helsingborg Stad
Lidija Marjanovic Helsingborgs stad
Jonas Paulsson Helsingborg Stad
Johan Husgafvel Helsingborg Stad
Monika Rüll Nordin Helsingborg Stad
Patrik Söderberg Helsingborg Stad
Monica Svensson Helsingborg Stad
Johan Hansen Helsingborg Stad
Ida Tamm Lunds kommun
Cecilia Sommersgaard 21 20 00-0837 Ronneby kommun
Li Wahlgren Ronneby kommun
Katarina Selin Region Gotland
Jenny Malmborg Region Gotland
Mattias Andersson Region Gotland
Camilla Karlsson Region Gotland
Josefine Jessen Region Gotland
Åsa Engdahl Region Gotland
Laila Erlandsson Region Gotland
Sofie Guteson Leksäther Region Gotland
Carina Andersson Region Gotland
Thord Björkqvist Region Gotland
Mats Björk Ronneby kommun
En deltagare från Lunds kommun, Kommunkontoret, Inköp och upphandling
nina schack Kristianstads kommun
Åsa Andréen Kristianstads kommun
Mats Olausson Kristianstads kommun
Rasmus Rasmussen Kristianstads kommun
Ilhan Barjosef Kristianstads kommun
Lena Larsen Kristianstads kommun
Malin Folkesson Kristianstads kommun
Irene Karlsson Kristianstads kommun
Sara Martinsson Kristianstads kommun
Christina Wilhelmsson Kost & Näring
Camilla Hyllert Göteborgs Stad
Ola Hall Göteborgs Stad
Tor-Björn Axelsson Vilhelmina kommun måltidsservice
Emelie Berggren Ronneby Kommun
Felipe Rivera Kungsörs kommun
Sari Nieminen CGI Aromi
Jelena Lundberg CGI AROMI / CGI SVERIGE (FAKTUERING GÅR TILL FACTOR NOVA OY)
Tero Pollari CGI AROMI / CGI SVERIGE (FAKTUERING GÅR TILL FACTOR NOVA OY)
Victoria Ek Danderyds Sjukhus
Jerí Svensson Kost & Näring
Joachim Koskinen Surahammars kommun
Helena Blomberg Compass Group
Salih Salih Compass Group
Hanna Ekman Johansson Sandvikens kommun
Ida Hermansson Menigo
Jayne Mohlén Menigo
Kristina Ling Menigo
Joakim Undegård Menigo
Michael Bengtsson Menigo
Mikael Berg Menigo
Anders Djupfeldt Menigo
Stefan Hultengren Menigo
Jenny Levin Trelleborgs komun
Anneli Sonesson Trelleborgs komun
Andreas Persson Trelleborgs komun
Eva-Lott Blixt Söderköpings kommun
Jeyhuna Bayramova Tranås kommun
Markus Ekvall Tranås kommun
Jonas Lindvall Tranås kommun
Magdalena Runnman Tranås kommun
Maria Tladi Granquist Norrköpings kommun
Marie Stanleysson Måltidsservice, Karlshamns kommun
Monica Ekman Måltidsservice, Karlshamns kommun
Per-Ola Henriksson Karlshamns kommun
Emma Karlsson Karlshamns kommun
Diana Sjöström Karlshamns kommun
Birgitta Mårtensson Asterland Lunds kommun
Justina Smakowski Lunds kommun
Erica Hansson Lunds kommun
Jens Stjernqvist Lunds kommun
Michaela Holmberg RISE Research Institutes of Sweden
Anki Bexell Kinda Kommun
Birgitta Andersson Sodexo AB
Linda Burgren Sodexo AB
Kristina Michalsen Sodexo AB
Josefin Sandqvist Sodexo AB
Charlotta Nielsen Nylander Värnamo kommun
Therése Petersson Värnamo kommun
Marie Wuollet Värnamo kommun
Urban Cederqvist Värnamo kommun
Kari Vahtera Värnamo kommun
Magdalena Andersson Värnamo kommun
Veronica Bervebrink Värnamo kommun
Ann Mattsson 212000-0621
Jonas Lennartsson 212000-0621
Alexander Nyhrup Höörs kommun
Camilla Johansson Höörs kommun
Annika Stuhre Höörs kommun
Anna Karlsson Sodexo AB
Maria Jäderberg Sodexo AB
Lisa Thunström Sodexo AB
Jonny Salviander Sigtuna kommun
Camilla Lindström Sigtuna kommun
Åsa Eriksson Sigtuna kommun
Anna Hederström Sigtuna kommun
Anders Isaksson Sigtuna kommun
Sofie Claeson Sigtuna kommun
Gunnel Berdén Kost & Näring
Evelina Lundahl Göteborgs universitet , student
Emma Eklund Göteborgs universitet , student
Isabelle Sarvik Göteborgs universitet, student
Nina Lauritsen Göteborgs universitet, student
Lise-Lott Ahlén utbildningsförvaltningen
Emilia Richardsson Göteborgs universitet , student
Marie Winblad von Walter Ulricehamns kommun
carina Öberg Ulricehamns kommun
Jens Bylin Ulricehamns kommun
veroncia Friberg Ulricehamns kommun
Pernilla Johansson Ulricehamns kommun
Liselotte Olsson Hässleholms kommun
Maria Leidermark Sandvikens kommun
Staffan Carlberg KRAV ekonomisk förening
Tiantian Sun Göteborg Universitet, student
Kent Leijon 212000-2346. Sandvikens kommun
Linda Martinsson VG region
Lena Schröder Västra Götalands regionen
Maria Åhman Persson Västra Götalandsregionen
Åsa Ahlsved Stockholm stad
Jenny Bojmar Åtvidabergs kommun
Lena Widarsson Org nr: 212000-0985 Hässleholm kommun
Petra Forsblad RISE Resarch Institutes of Sweden AB
Julia Hansson RISE
Veronica Andersson Perstorps kommun
Tina Montén Perstorps kommun
Kerstin Berg Kost & Näring
Anette Fleischer Borås Stad
Camilla Holmberg Umeå universitet , student
Erica Haglund Feldt´s Fisk & Skaldjur
Marie Svensson Region Skåne
Maria Pettersson Paby Söderhamns kommun
Märta Eriksson Söderhamns kommun
jonas Eriksson Simrishamns kommun
Daniela Lorenz Uppsala kommun
Theres Mortensen Uppsala kommun Måltidsservice
Ida Eriksson Uppsala kommun
Annika Unt Foodix
Johan Andersson Foodix
Kim Klasson Mjölby kommun
Helén Borger Mjölby kommun
Pernilla Davidsson Mjölby kommun
Camilla Svedberg Grill Mjölby kommun
Andreas Karlström Mjölby kommun
Maria Larsson Kost & Näring
Anna-Lena Svensson Skurups kommun
Jenny Kaluza Jonasson Skurups kommun
Gabriella Rönnblom Region Västerbotten
Carina Andersson Örebro kommun Måltidsverksamheten
Adele Mirgallou Örebro kommun
Kristoffer Lindh Örebro kommun
Maria Nygårds Consupedia
Sabina Andersson Göteborgs Universitet, student
Susanne Agervret Strömbäck Järfälla kommun
christina karlsson Coor service management
Anna Pettersson Coor service management
Cedric Saint Just Ribeiro Coor service management
Karolin Larsson Coor Service Management
Michaela Signorelli Wallin Coor service management
Gabriela Silva Amorim Coor Service Management
Eleonor Röckert Coor service management
Susanne Björklund Bollnäs kommun
Helena Lundstedt Bollnäs kommun
Maria Berglund Bollnäs kommun
Gabriel Modéus Ledarna
Maria Svensson Kost & Näring
Annika Blomstrand Umeå Universitet , student
Karin Haage Kost & Näring
Christina Ivarsson Kostavdelning Olofströms kommun
Mikael Dahl Kostavdelning Olofströms kommun
Beatrice Norman Umeå Universitet, student
Bussaba Saraphee Umeå universitet , student
Jenny Mårtensson Orkla Foods Sverige
Carina Greiff Orkla Foods Sverige
Monika Rolandsson Kost & Näring
Björn Artz Region Uppsala
Petter Svarén Region Uppsala
Michael Sjöstedt Region Uppsala
Maria Löfqvist Region Uppsala
Mariann Hult Borås stad
Mikael Hulterström Kost & Näring
Maria Ohlqvist Kost & Näring
Thomas Angervall RISE Research Institutes of Sweden AB
Lovisa Andersson Ydre kommun
Annika Wensing Stjerngren Huddinge kommun
Birgitta Johansson Köpings kommun
Åsa Johansson Köpings kommun
Monica Gottberg Köpings kommun
Nicklas Svengert Köpings kommun
Jonna Rantanen Köpings kommun
Fredrik Lundquist Köpings kommun
Alain Grenard Karlstad kommun
Linda Frithiof Svensk Fisknäring PRESS
Lisa Smidfelt Västra götalandsregionen
Karin Pettersson Valdemarsviks kommun
Nicole Escalona Uppsala universitetet, student
Linda Hellström Örebro kommun
Marita Lundgren Herrljunga kommun
Marie Boänges Herrljunga kommun
Hanna Karlsson Herrljunga kommun
Perwaneh Yasimi ISS Facility Service AB
Teresa Grafström 232100-0131
Karin Eriksson Finspångs Kommun
Per-Ola Leck Finspångs Kommun
Viktoria Grönholm Enköpings kommun Måltidsservice
Gunilla Pernling Enköpings kommun Måltidsservice
Emelie Ingrid Margareta Eklund Uppsala Universitet, Biomedicinskt Centrum, student
Gunilla Gilley Orgnr212000-1355
Malin Brunell Orgnr212000-1355
Johan Bredwad Orgnr212000-1355
Sarah Björnegård Edetoft Orgnr212000-1355
Elin Vildäng Göteborgs universitet , student
Claudia Sjöberg Stockholm Stad
Maria Siederer Kost & Näring
Charlotte Droeser Ehlin Nestlé Health Science
Therese Andersson Strängnäs kommun
Silvia Arvanitidis Strängnäs kommun
Ebba Björkman Göteborgs universitet , student
Liselott Holgersson Nacka kommun
Malin Ljungskog Relivs
Katarina Lindberg Säters kommun
Carina Hjort Säters kommun
susanne alm ISS facility services AB
Jenny Sultan Kost & Näring
Anna Hovnert ISS Facility Services AB
Theres Gustavsson Söderköpings kommun
Josefin Vastesson Söderköpings kommun
Josephine Claveroth 556290-7088
Andreas Miller Ledarna
Madelene Karlsson Jönköpings kommun
Caroline Bardh Jönköpings Kommun
Rebecca Mårtenson Jönköpings Kommun
Madelene Miller Jönköpings kommun
Minna-Liisa Ydeskog Vänersborgs kommun
Annica Hansson Borg Kost & Näring
Maria Alexandersson Stiftelsen Chalmers Industriteknik
Anna Nilsson Lunds kommun
Christoffer Noreng 212000-0662 Växjö kommun
Joakim Junghard 212000-0662 Växjö kommun
Karin Riddersporre Lunds kommun
Annica Nylander Umeå universitet Institutionen för Kost- och måltidsvetenskap
Maria Uhlander Umeå universitet Institutionen för Kost- och måltidsvetenskap
Alexander Koprivica 212000-0563
Annelie Wallén Östhammar kommun
Yvonne Grehn Östhammar kommun
Susanne Danielsson Askersunds kommun
Catrin Narvelid Kristinehamns kommun
Maud Gezelius Nynäshamns kommun
Monika Larsson Nynäshamns kommun
Ann-Christine Berg Nynäshamns kommun
Yvonne Larsson Nynäshamns kommun
Pia Andersen Nynäshamns kommun
Pia Bäckström Nynäshamns kommun
Margareta Andersson Österåkers kommun
Susanne Doverhall Österåkers kommun
Linda Sundberg Österåkers kommun
Frida Dagergård Österåkers kommun
Johanna Zimmermann Kristinehamns kommun
Ulrika Backlund Världsnaturfonden WWF
Zemira Syla Vänersborgs kommun
Lena Nyström Västerviks kommun Måltidsservice
Rebecka Nilsson Västerviks kommun Måltidsservice
Merdi Losokola Göteborgs universitet, student
Zuhour Soukar Göteborgs universitet, student
Fatima Abdallah Göteborgs unversitet, student
En deltagare från
Erica Ek Burlövs kommun
Somphong Pissaphole Burlövs kommun
Johan Nilsson Burlövs kommun
Tomas Roth Tomas Roth
Jeanette Lövdin Skinnskattebergs kommun
Christian Eriksson Skinnskattebergs kommun
Maria Dahlbäcker Flora Food Sweden AB
Cecilia Rosenqvist Flora Food Sweden AB
Fredrik Berg Kumla kommun
Alexander Lindström Kumla Kommun
Linda Öberg Kumla Kommun
Esada Brkic Kumla kommun
Amanda Haglind Kumla Kommun
Sandra Arvola SUNDSVALLS KOMMUN
Louise Jansson Compass Group AB
Gunilla Samfors Compass Group
Marianne Hjort Compass Group AB
Adela Johansson Umeå universitet, student
Hanna Sandgren Sundsvalls kommun
Marcus Ulmås Region Kronoberg
Martin Moding Region Kronoberg
David Hollertz Förenade Måltider
Agneta Renmark Förenade Måltider
Malin Holfve Upphandling, Frans Schartaus Handelsinstitut, student
Charlotte Odhe Orust kommun
Jonas Jarsén Orust kommun
Anna Rosén Orust kommun
Helen Wijk Orust kommun
Malin Andersson Kost & Näring
Veronica Mohr Löfbergs Kafferosteri
Ghinwa Chouha Göteborgs universitet, student
Oddgeir Sindre Hole AB Svenska Färsodlarna
Hanna Hydling Uppsala kommun
Suzanne Carselid Region Halland
Miralem Aslani Martin & Servera Restaurangshandel
Beatrice Lager Göteborgs universitet, student
David Sjöland Athenas Talarbyrå
Karin Lindström Matilda FoodTech
Sofia Dekker Matilda FoodTech
Miné Hermanson Matilda FoodTech
Therése Mattsson Nilsson Matilda FoodTech
Sofia Skantze Matilda FoodTech
En deltagare från
Sofia Lith Partille kommun
Anna Lindberg Delfi Marknadspartner AB
Joakim Browall Delfi Marknadspartner AB
Madeleine Kringerås Torsby kommun
Jessica Käll Nässjö kommun
En deltagare från
En deltagare från
Agnes Jäfvert Karlsson Kristinehamns kommun
Marie Sohlberg Kristinehamns kommun
Linnéa Johansson Luleå Kommun
Nystedt Pia Alingsås kommun
Karin Klint Alingsås kommun
Lill Spenninge Klippans kommun
Katarina Magnusson Västra Mälardalens Kommunalförbund
Andreas Egerup Egerup Produktion AB/SKOLMAT & OMSORGEN
Michael Degirmen Rosenkvarn AB – FarmUp
Iris Lundquist KRAV ekonomisk förening

Antal deltagare: 606

Samtliga ovanstående personer har i samband med anmälan lämnat sitt samtycke till att synas med namn och organisation i deltagarlistan för den här aktiviteten. Eftersom aktiviteten är öppen för alla, oavsett arbetsgivare eller eventuellt medlemskap i ett fackförbund, röjer deltagarlistan som sådan inga personuppgifter rörande facklig tillhörighet.

Kostdagarnas hålltider i snabbversion

TORSDAG

  • Ankomst och registrering från kl. 9.30.
  • Utställningen öppnar kl. 10.00.
  • Avrundning av dagprogrammet senast kl. 17.30.
  • Återsamling för mingel, aptitretare och fördrink från kl. 18.30.
  • Middagen inleds kl. 19.30.

FREDAG

  • Programmet inleds kl. 8.30.
  • Programmet avslutas senast kl. 13.00.
  • Lunch för avhämtning finns tillgänglig direkt efter avslutat program, fr.o.m. senast kl. 13.00.

Hitta till Stockholmsmässan

För att visa i Google Maps, klicka på kartan

Det enklaste och mest klimatsmarta sättet att ta sig till Stockholmsmässan är via pendeltåg till Älvsjö station, följt av några få minuter till fots ned till mässans huvudentré.

För dig som anländer med bil finns gott om parkeringsmöjligheter i direkt anslutning till mässan.