Varför är de omkring 3 miljoner dagliga offentliga måltider som serveras i skola och förskola, inom äldreomsorgen och på sjukhus så viktiga? Vilka är vägarna in för den som vill vara med och laga dem? Och vad har politiken att säga om framtiden skolmåltiderna?
Den 31 maj – 1 juni medverkade Kost & Näring i Järvaveckan på Spånga IP i norra Stockholm. Här hittar du allt material från två de båda dagarna – fulladdade med mat, offentliga måltider och .
Det hände i tältet
I Kost & Närings tält fanns inte mindre än fyra kockar på plats för att laga och servera smakprov på god, hållbar offentlig mat – och för att prata med besökare om varför det är så roligt att jobba i offentliga kök.
Dessutom: Prat om offentlig mat med representanter från Kost & Närings styrelse och fokusgrupperna Hållbarhet respektive Förskola och skola – och möjlighet att snurra på ett lyckohjul med vinst varje gång.
På plats i vimlet vid Kost & Närings tält fanns – givetvis – också föreningens medlemstidning, Förenade Måltider, som här bjuder på några guldkorn från dagarna.
Skolmat live. Alisha Mynders och Evelina Groth, till vardags teamledare respektive kock i Oppebyskolans kök i Nyköpings kommun.
Många unga besökare delade med sig av just sina skolmatsfavoriter …
… och fick i gengäld snurra på Kost Närings lyckohjul: vinst varje gång!
Vilken är skolmåltidernas roll framöver? På plats i seminarietältet ”Stockholm” diskuterade en panel med representanter för civilsamhälle, pedagogisk verksamhet, politik och måltidsverksamhet.
Skifttjänstgöring vid Muurikkan. Sinan Amer Abed, förstekock, och Anna Frisell, kock och måltidssamordnare, båda i Katrineholms kommun. I bakgrunden Camilla Wiström, till vardags avdelningschef inom måltid i samma kommun, tillika en av medlemmarna i Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola.
På provsmaknings-skolmenyn: Wok med nudlar, grönsaker och kyckling
Framtidsyrke. Styrelsens Patric Gill i dialog med en besökare som berättar för Förenade Måltider att han just nu är arbetssökande och nyfiken på att sadla om till kock i offentlig verksamhet.
Intervjuförberedelser. Offentliga måltider och den stora tillströmningen av unga besökare till Kost & Närings tält väckte intresse också hos SVT:s Lilla Aktuellt.
”Skolmaten är viktig”. Kost & Närings favorit-vägg fylldes snabbt.
Men hur bestämma sig om favoriterna är flera – eller smaken går isär…?
Paneldiskussion: Vilken är skolmåltidernas roll framöver?
Torsdag den 1 juni arrangerade Kost & Näring paneldiskussionen ”Vilken är skolmåltidernas roll framöver?”. Här ovanför kan du ta del av diskussionen i sin helhet.
Om paneldiskussionen:
Kostnadsfria och goda, näringsriktiga och hållbara. Såväl i samhället som inom politiken finns enighet i synen på de svenska skolmåltiderna som en både unik och viktig resurs.
Men i en tid då kommuner och måltidsverksamheter pressas av stora kostnadsökningar – samtidigt som allt fler elever på många håll äter allt mer – ställs frågan om skolmåltidens roll och framtid på sin spets.
Vilken funktion, utöver mätta magar, ska skolmåltiderna fylla i framtiden? Vad är den rätta balansen mellan kvalitet, kvantitet och ekonomi? Behövs mer av nationell styrning i form av lagstiftning? Och borde skolmåltidsbegreppet breddas till att inkludera även frukost?
I panelen:
Nabil Belkacem, administrativ chef, Askebyskolan, Rinkeby-Kista
Intervju med Petter Lundborg, nationalekonom och professor vid lunds universitet, som i en studie tillsammans med professorskollegan Dan-Olof Rooth vi Stockholms universitet kunnat koppla fria skolluncher till utbildningsnivå och inkomster senare i livet.
I Katrineholms kommun har mat och offentliga måltider blivit en av vägarna till integration. Kost & Närings medlemstidning Förenade Måltider har träffat två utrikes födda personer som tack vare storkökspraktik både kommit igång med svenskan – och gått från arbetslöshet till fasta anställningar.
Här kan du läsa reportaget ur tidningen (nr 2/2023) i sin helhet direkt på skärmen.