Så blir du en hjälte för Sveriges viktigaste matgäster
I Sverige serveras varje dag runt 3 miljoner måltider: i förskolor och skolor, på sjukhus och inom äldreomsorgen. God, vällagad och hållbar mat som mättar, sprider glädje och ger energi att klara dagen hela vägen i mål.
Vill du ha ett roligt, kreativt och meningsfullt jobb? Så här kan du göra för att bli kock inom offentliga måltider – ett jobb som skapar en godare framtid, både för dig själv och för de gäster du kommer laga mat till.
Det säger offentliga kockar om sina jobb
Hur är det att jobba som kock i ett offentligt kök? Vi bad fyra kockar – två från Katrineholm och två från Nyköping – att berätta mer.
Anna Frisell och Sinan Amer Abed, Katrineholms kommun. Foto: Magnus Laupa
Alisha Mynders och Evelina Groth, Nyköpings kommun.Foto: David Hollertz
”Det allra bästa med jobbet är att möta våra yngre matgäster, att servera dem en fantastisk lunch och se att de tycker om den. Barnens glada ’tack för maten’ när de går från matsalen värmer i hela kroppen.
Arbetssättet i storkök passar verkligen mig. Jämfört med restaurang är det ett annat, mer utvecklande sätt att laga mat på. Dessutom finns stark gemenskap med dem man jobbar med.”
Anna Frisell, kock och måltidssamordnare, Katrineholms kommun.
”Jag gillar att blanda svenska smaker med matkulturen jag har med mig från Irak. Både i skolan och äldreomsorgen har vi kört arabiskt tema flera gånger. Det har verkligen varit uppskattat.
Efter en ettårig vuxenutbildning fick jag fast jobb direkt. Inom kommunen finns chanser att utvecklas hela tiden, att få nya tjänster och utmaningar. I framtiden siktar jag på att bli kökschef.”
Sinan Amer Abed, förstekock vid Dufvegårdens vård- och demensboende, Katrineholms kommun.
”Förr var det en hel del halvfabrikat i de offentliga köken, men så är det inte längre. I dag lagar vi maten från grunden, och jobbar mycket med kryddningar och smaker. Det är väldigt kul.
Vi i köket har väldigt fria händer att bestämma hur saker och ting ska göras. Vi testar ofta olika idéer, rätter och tillbehör och ser om eleverna gillar det.”
Alisha Mynders, teamledare i Oppebyskolan, Nyköpings kommun.
”Som kock i offentligt kök har du bra och regelbundna arbetstider, och får tid över till annat efter jobbet. Jag jobbar kl. 06 till 15 och för mig är det perfekt. Jag älskar att baka bröd och det brukar vara det första jag börjar med när jag kommer in på morgonen.
Att gå till jobbet känns roligt, både tack vare dem jag jobbar med och eftersom jag är stolt över det jag gör.”
Evelina Groth, kock i Oppebyskolan, Nyköpings kommun.
3 goda skäl att bli kock inom offentlig verksamhet
Lysande arbetsmarknad
Med en kockutbildning är du i det närmaste garanterad fast jobb i ett offentligt kök – med schyssta villkor och bra arbetstider.
Del av något större
I de flesta kommuner och regioner är måltidsverksamheten bred, med många kök och en lång rad typer av kocktjänster. Därför finns också stora möjligheter att testa nytt och utvecklas vidare.
Gör världen bättre
Att jobba med offentlig matlagning är att göra världen – och andras vardag – bättre, friskare, roligare och mer hållbar. Varje dag, matgäst för matgäst och portion för portion. Ett gott jobb, bokstavligt talat.
Vägar vidare:
För dig som går på högstadiet
Går du redan på gymnasiet? Klicka här.
Går du på högstadiet och är nyfiken på en framtid som kock? I så fall är Restaurang- och livsmedelsprogrammet det du ska sikta på när det är dags att välja till gymnasiet.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet finns på många ställen i Sverige, så oavsett var du bor finns det förmodligen ett gymnasium i närheten där du kan gå programmet. På sidan gymnasieguiden.se kan du göra en första sökning och se vilka alternativ som ligger nära där du bor.
Skolverket heter den myndighet som ansvarar för gymnasieskolans program. Hos dem kan du läsa mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet. De har också tagit fram en video om hur det är att gå programmet.
Vägar vidare:
För dig som går på gymnasiet
Går du redan på Restaurang- och livsmedelsprogrammet? I så fall, grattis till ett bra val! Om du tycker det låter spännande att jobba som kock i ett offentligt kök, till exempel på en skola, tänk på att välja inriktningen ”Kök och servering”.
Går du på ett annat gymnasieprogram men är nyfiken på att jobba som kock? Ta det lugnt – det finns massor av möjligheter i form av påbyggnadsutbildningar efter studenten. En första överblick får du genom att ta en titt under nästa rubrik, ”För dig som är vuxen och vill bli kock”.
Vägar vidare:
För dig som är vuxen och funderar på kockyrket
Har du jobbat med annat innan men funderar på att satsa på en ny karriär som kock? Kul! Praktiska yrkesutbildningar till kock finns över hela Sverige och i många olika former. Här listar vi några av dem. Utbildningarna nedan berättigar alla till CSN.
Astar
Utbildningsföretag som erbjuder ett flertal utbildningar med inriktning mot kock, kök och restaurang, på många platser i Sverige. I Solna utanför Stockholm erbjuds även en kock- respektive kocklärlingsutbildning kombinerat med SFI.
Läs mer
Studium
Studium är en kommunal skola i Göteborg som erbjuder vuxenutbildningar varav flera till kock, bland annat utbildningen ”Storkökskock med språkstöd”.
» Läs mer
Studentum
En söktjänst för hela Sverige som samlar bland annat YH-, yrkes-, Komvux och andra vuxenutbildningar, bland annat olika kockutbildningar.
» Läs mer
Folkhögskola
Kockutbildningar av olika längd, men oftast 1 år, finns på flera folkhögskolor i landet. På sidan folkhögskola.nu finns alla kurser och skolor listade.
» Läs mer