
Sillen – en hållbar offentlig framtidsfavorit?
Med högt näringsinnehåll, rimligt pris och – än så länge – god tillgång i svenska vatten är sillen en utmärkt matfisk inom offentlig sektor. Men de starka argumenten till trots – på landets skolmenyer syns den sällan till.
Det är mot den bakgrunden som Kost & Närings fokusgrupp Hållbarhet tillsammans med MAT-tanken bjuder in till ett kostnadsfritt webbinarium vikt åt en råvara med potential inte bara att möta kraven på hållbarhet, näringsinnehåll och ekonomi – utan också att bli en ny favorit bland barn och unga.
Här hittar du anmälan till webbinariet, som äger rum tisdag den 9 mars mellan kl. 13.30 och 14.45.
Innehåll
- Sillfiske i Sverige idag
- Marknadstillgång på sillprodukter för storkök
- Sillens näringsprofil
- Hållbarhetsaspekter kopplat till sillfisket
- Framtidens sillprodukter
- Praktiska exempel från kök
Medverkande
- Ingrid Undeland, professor i Livsmedelskunskap, Chalmers.
- Ilona Miglavs, Utbildningsansvarig Bröderna Hanssons Fisk.
- Daniél Kallonas, kökschef, Skapaskolan i Huddinge.
- Åsa Söderberg, kock, Oxelgrenshagens förskola i Södertälje.
Fotnot: I kommande Förenade Måltider bjuder vi på ett reportage från Daniél Kallonas kök på Skapaskolan, där stekt salt sill blivit en storfavorit i skolrestaurangen. Dessutom intervjuas Kristina Snuttan Sundell, professor vid Institutionen för biologi och miljövetenskap och ordförande i Nationellt centrum för marin vattenbruksodling vid Göteborgs universitet. Utgivning på papper och som e-tidning den 11 mars.