En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > Sillen – en hållbar offentlig framtidsfavorit?
Traditionsmat enkom för de äldre generationerna? Knappast! På Skapaskolan i Huddinge söder om Stockholm är man inte rädd för att prova nya grepp i skolrestaurangen – och här har stekt salt sill seglat upp som en av elevernas favoriträtter.
Traditionsmat enkom för de äldre generationerna? Knappast! På Skapaskolan i Huddinge söder om Stockholm är man inte rädd för att prova nya grepp i skolrestaurangen – och här har stekt salt sill seglat upp som en av elevernas favoriträtter.
Inbjudan till webbinarium 9 mars

Sillen – en hållbar offentlig framtidsfavorit?

2021-02-16
  1. Hållbarhet
  2. Aktivitet
  3. Externt event
  4. Förenade Måltider
  5. Publikt event

Med högt näringsinnehåll, rimligt pris och – än så länge – god tillgång i svenska vatten är sillen en utmärkt matfisk inom offentlig sektor. Men de starka argumenten till trots – på landets skolmenyer syns den sällan till.

Det är mot den bakgrunden som Kost & Närings fokusgrupp Hållbarhet tillsammans med MAT-tanken bjuder in till ett kostnadsfritt webbinarium vikt åt en råvara med potential inte bara att möta kraven på hållbarhet, näringsinnehåll och ekonomi – utan också att bli en ny favorit bland barn och unga.

Här hittar du anmälan till webbinariet, som äger rum tisdag den 9 mars mellan kl. 13.30 och 14.45.

Innehåll

  • Sillfiske i Sverige idag
  • Marknadstillgång på sillprodukter för storkök
  • Sillens näringsprofil
  • Hållbarhetsaspekter kopplat till sillfisket
  • Framtidens sillprodukter
  • Praktiska exempel från kök

Medverkande

  • Ingrid Undeland, professor i Livsmedelskunskap, Chalmers.
  • Ilona Miglavs, Utbildningsansvarig Bröderna Hanssons Fisk.
  • Daniél Kallonas, kökschef, Skapaskolan i Huddinge.
  • Åsa Söderberg, kock, Oxelgrenshagens förskola i Södertälje.

Fotnot: I kommande Förenade Måltider bjuder vi på ett reportage från Daniél Kallonas kök på Skapaskolan, där stekt salt sill blivit en storfavorit i skolrestaurangen. Dessutom intervjuas Kristina Snuttan Sundell, professor vid Institutionen för biologi och miljövetenskap och ordförande i Nationellt centrum för marin vattenbruksodling vid Göteborgs universitet. Utgivning på papper och som e-tidning den 11 mars.