En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > ”Stor potential i ­hållbart vattenbruk”
Kristina Snuttan Sundell
Kristina "Snuttan" Sundell, professor vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.
Hållbar fisk och sjömat, del 2

”Stor potential i ­hållbart vattenbruk”

2021-03-09
  1. Hållbarhet
  2. Förenade Måltider
  3. Förskola och skola
  4. Hållbar fisk och sjömat

Sillen är en nyckelresurs i de offentliga verksamheternas strävan att på samma gång klara myndigheternas rekommendationer, hållbarhet och ekonomi. Men utbudet av hållbar mat från hav och sjöar är betydligt bredare än så. 

Som professor vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet forskar Kristina Snuttan Sundell på så kallat vattenbruk: odling av djur och alger i vatten, såväl i hav och sjöar som i slutna system på land.

– För att konsumtionen av sjömat ska kunna öka behöver vi bli mer innovativa. Både när det gäller odlingssystem och arter, men också när det gäller att bli bättre på att nyttja det vi fångar eller odlar, och använda mer än bara filéerna, säger Snuttan Sundell, som också är ordförande i universitetets nationella centrum för marin vattenbruksodling, Swemarc.



När det kommer till just vattenbruk, menar hon, har Sverige ännu långt kvar.

– Här finns stor potential och egentligen är många förutsättningar för vattenbruk goda. Både entreprenörer, företag och politiker har viljan att utveckla och expandera vattenbruket, men ändå kommer det inte loss. Istället får odlingar lägga ner, berättar hon.

För att driva på tempot i utvecklingen krävs tydliga incitament och satsningar, inte minst från politiskt håll.

– Tillståndsprocesserna behöver förenklas och moderniseras, så att inte varje ärende tar många år. Vattenbruket behöver komma in i både översikts- och verksamhetsplaneringar, och verkligen ges konkret och reell stöttning.

Vi behöver arbeta tillsammans med kockarna på skolor och äldreboenden för att skapa nya, intressanta produkter.

När det kommer till fisk från vilda, hållbara bestånd lyfter hon fram ett kreativt förhållningssätt till råvaran som avgörande.

– Vi behöver arbeta tillsammans med kockarna på skolor och äldreboenden för att skapa nya, intressanta produkter. Sill och strömming kan tillagas på otaliga sätt, också så att barn bevisligen gillar det. Och insjöfiskar med fin smak, som av tradition inte nyttjas i dag, eftersom ’de är bara fulla av ben’, går att mala och göra korv och burgare på till exempel.

Dessutom, tillägger Kristina Snuttan Sundell, finns mycket annan sjömat som hon hoppas få se mer av på landets offentliga tallrikar framöver.

– Musslor, ostron och alger till exempel. Eller varför inte en delikat sjögurke-wok?

Amanda Sandström Beijer