En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > EFAD på offensiven
2017-10-03
Dubbelt upp. Precis som i år äger EFAD:s nästa årsmöte och konferens – tillika 40-årsjubileum – rum i Rotterdam, den 28-29 september 2018.

EFAD på offensiven

Uppföljning och avrapportering av arbetet med EuDAP, handlingsplanen 2015-2020 för bättre europeisk folkhälsa, var ett återkommande tema när EFAD:s medlemmar möttes i nederländska Rotterdam i slutet av september för årsmöte och tvådagars konferens.

Men en stor del av diskussionerna kom också att kretsa kring mer frågor rörande EFAD:s (The European Federation of the Associations of Dietitians) grundläggande roll. För att organisationen ska kunna hålla takt med omvärldens ökade intresse behövs större resurser.

Marianne Schröder Maagaard.

– Vid årsmötet presenterades en femårsplan för hur verksamheten ska kunna växa, och där är förstås ekonomi centralt. Höjda avgifter för oss som är medlemmar är en del, men det finns också planer på nya former av sponsringsupplägg. Vilket i sin tur kräver policyer kring etiska gränsdragningar, berättar Marianne Schröder Maagaard, Kost & Närings internationella delegat på plats i Rotterdam.

Precis som Agneta Hörnell, som under det kommande året leder EFAD:s ESDN-grupp (klicka här för en intervju med Agneta) betonar Marianne Schröder Maagaard vikten av att arbetet med yrkesregistreringen för kost- och måltidschefer går framåt.

”Jag tror att en yrkesregistrering är nödvändig för att vårt yrke inte ska försvinna i framtiden”

– Många kostchefstjänster går idag till kandidater som saknar gedigen kostvetarexamen. Jag tror att en yrkesregistrering är nödvändig för att vårt yrke inte ska försvinna i framtiden. Och registreringen väl kommit på plats måste vi se till att den också tillämpas, det vill säga att den utgör ett krav vid rekryteringar.

Nyfiken på EuDAP? Klicka här för den svenska översättningen i PDF-format!