«

»

okt 03 2017

Skriv ut detta Inlägg

”Viktigt att ESDN-gruppen finns”

Agneta Hörnell. Foto: Mattias Pettersson.

Ett ögonblick, Agneta Hörnell …

… professor vid Umeå universitet och Institutionen för kostvetenskap och nybliven medlem i Kost & Näring. I samband med EFAD:s årsmöte fick du förtroendet att under det närmaste året leda ESDN Food Service, organisationens specialistgrupp för foodservicedietister, motsvarande kost- och måltidschefer här hemma. Varför så kort mandatperiod?

– Fram till nästa kongress kommer jag att fungera som tillförordnad sammankallande, eftersom det saknades ordinarie kandidater till posten nu i år. Risken med alternativet, att låta gruppen stå utan ledning under ett helt år, hade varit att arbetet runnit ut i sanden. Det är viktigt att den här specialistgruppen finns inom EFAD.

Varför är det viktigt?

– Våra europeiska kollegor jobbar oftast parallellt både som kliniska dietister och inom storhushåll, och inom EFAD finns ibland en övervikt mot just den kliniska sidan. Vi i ESDN-gruppen måste därför slå vakt om att storhushållsperspektivet inte glöms bort. Inte minst eftersom det ju är här den stora potentialen finns för att påverka folkhälsan.

Vilka är gruppens huvudutmaningar framåt?

– Framför allt handlar det om två områden. Det ena är att fortsätta driva på i arbetet för en yrkesregistrering, där vår grupp kommer att samverka med flera andra organ inom EFAD. Det andra handlar om att stärka upp gruppen med nya medlemmar som är med och jobbar. Allt vi gör bygger på frivillighet, och i flera länder begränsar dålig ekonomi och ibland även politisk oro möjligheterna att engagera sig.

Permalänk till denna artikel: https://www.kostochnaring.se/nyhet/18304