HELDAGSSEMINARIUM 17 OKTOBER I STOCKHOLM
Från myndighetsstöd till omsorgsetik
Den enskilda matgästens behov, preferenser och välbefinnande – både i ordinärt och i särskilt boende – var utgångspunkten när Kost & Näring den 17 oktober bjöd in till heldagsseminarium om äldreomsorgens måltider.
Vad krävs för att ta målsättningen om individanpassning från prat till praktik – och var går gränsen för ”den skräddarsydda måltiden”? Vilken roll spelar har den lokala mat- och måltidsorganisationen? Och vad kännetecknar de lösningar som utvecklats, testats och visat sig fungera direkt ute i några av landets verksamheter?
På plats för att presentera, resonera och diskutera fanns en stark uppställning medverkande – var och en redo att dela med sig av just sina specifika perspektiv och kunskaper.
Klicka här för att ta del av presentationerna från dagen!

Medverkade i dagen. Överst fr.v. Susanne Rolfner Suvanto, Josephine Garpsäter, Lena Martin, Malin Skinnars Josefsson, Anna-Karin Quetel samt dagens moderator Sylwia Jaworska, journalist med bakgrund inom Sveriges Radio och SVT och grundare av företaget Sylwia & Seniorerna.
__
PROGRAM 17 OKTOBER
9.00 – 10.00
Ankomst, registrering, kaffe och mingel
10.00 – 10.15
Inledning
Sylwia Jaworska, journalist och dagens moderator.
10.15 – 11.15
Myndighetsstöd i förändring:
Vem, vad, hur – och varför?!
Lena Martin, utredare vid Socialstyrelsen och ansvarig för utvecklingen av myndighetens kunskapsstöd för förebyggande och behandling av undernäring som presenteras under 2019 tillsammans med Anna-Karin Quetel, nutritionist vid Livsmedelsverket ansvarig för arbetet med de nya, individfokuserade råden ”Bra måltider i äldreomsorgen”, om de båda myndigheternas syn på ansvar, råd och praktiskt stöd i förhållande till landets verksamheter.
11.15 – 11.30
Paus
11.30 – 12.15
Samma direktiv – 290 tolkningar
Malin Skinnars Josefsson, doktor vid Uppsala universitet som i sin forskning ringat in nyckelfaktorerna för måltidskvalitet inom äldreomsorgen; från nationella riktlinjer och initiativ via lokala tolkningar – hela vägen fram till det faktiska mötet med matgästen.
12.15 – 13.00
Lunch
13.00 – 13.45
Allas ansvar – ingens ansvar?
Josephine Garpsäter, nutritionsansvarig dietist i Sundbybergs stad och ordförande i DRF:s sektion för geriatrisk och gerontologisk nutrition, om nödvändigheten i konkretisering, mätning och uppföljning – och om var gränserna för ”den skräddarsydda måltiden” kan och borde dras.
13.45 – 14.45
FRAMGÅNGSEXEMPEL x 3
![]() |
SMAK – Mat och måltidsmiljö för äldre i särskilt boende |
![]() |
Matkasseprojektet |
![]() |
Måltidsprojektet i särskilt boende |
14.45 – 15.15
Fika, mingel och nätverkande
15.15 – 16.00
Gästen, jag(et) och du – samverkan på ett annat sätt
Susanne Rolfner Suvanto, verksamhetsansvarig för Omvårdnadsinstitutet och regeringens tidigare utredare av en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen, med en vision – och konkreta tips – för en ny, närmare form av måltidssamarbete.
16.00 – 16.30
Summering av dagen och avslutning
_
__
_



