En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
Bakgrund_webb_trimmad

Det kompletta programmet

Det här är det kompletta programmet för Kostdagarnas tre parallella scener: Stora scenen, Kniven och Gaffeln.

TORSDAG 20 MARS

10.00 – 11.30

Ankomst och registrering från kl. 9.30
utställningen öppnar kl. 10.00


11.30 – 12.30

Stående mingellunch serverad i utställningen


12.30 – 12.45

Inledning

Kost & Närings ordförande Marianne Backrud-Hagberg kapar förtöjningarna för Kostdagarna 2025 tillsammans med Magnus Thomson, moderator på Stora scenen.


12.45 – 13.45

Hållbarhet är bara början

Entreprenören Rebecka Carlsson, om exponentiell klimatomställning, grön teknisk utveckling – och betydelsen av att alla är med och bidrar.


13.45 – 14.00

Paus


14.00 – 14.45

Hälsogåtan – och dess (ja, faktiskt!) enkla lösning

Läkaren Anders Wallensten, om de små förändringar som ger de största hälsovinsterna, utan att kosta pengar eller ställa orimliga tidsanspråk i vardagen.

14.00 – 14.45
KNIVEN
Elevinflytande som ger ringar på vattnet

Matråd i all ära; men när det kommer till utbyte mellan elevkollektiv och måltidsverksamhet finns mycket kvar att göra i många svenska skolor. Vad kännetecknar konstruktivt elevinflytande när det fungerar som allra bäst? Och på vilka sätt kan samverkan med eleverna spela in mot förutsättningarna att nå verksamhetsmål kopplade till näringsintag, hållbarhet och matglädje?

Presentationer av – och dialog med – ordföranden från landets båda viktigaste elevorganisationer. Dessutom: En inblick i Livsmedelsverkets pågående arbete med de nya nationella riktlinjerna för måltider i skolan, med avseende på just elevinflytande.

Medverkande:
Agnes Tell, ordförande, Sveriges Elevråd
Jonatan Lamy, ordförande, Sveriges Elevkårer
Elin Sandström, Rådgivare på enheten för hållbar livsmedelskonsumtion, Livsmedelsverket

Arrangeras av:
Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola

14.00 – 14.45
GAFFELN
Sjukhusmåltider i förändring – då, nu och framåt

För ett knappt decennium sedan sammanfattade Kost & Närings fokusgrupp Sjukhus trender, tendenser och prognoser i ett seminarium om framtidens sjukhusmåltider.

Från effektivare måltidssystem till sjukhusrum med ”hotell-DNA”, ökade patientkrav till kortare vårdtider. Vid Kostdagarna 2025 har det blivit dags att skruva av locket till 2016 års tidskapsel, för att se, förstå och diskutera vad som faktiskt hände sedan.

Välkommen till ett seminarium i trestegs-tappning, med tillbakablickar, nuläge och – inte minst: fokusgruppens helt nya framtidsspaning, med sikte på 2035.

Arrangeras av:
Kost & Närings fokusgrupp Sjukhus


14.45 – 15.30

Eftermiddagsmingel bland Kostdagarnas alla utställare


15.30 – 16.15

Hör du i syne!?

Inspiratören Eric Thyrell, om samarbete, arbetsglädje konflikthantering och kommunikation.

15.30 – 16.15
KNIVEN
En enklare klättring mot klimattoppen

Hur kan offentliga måltidsverksamheter snabbt, stegvis och målmedvetet röra sig mot minskad klimatbelastning? Den frågan har varit utgångspunkten för Kost & Närings helt nya, handfasta hållbarhetsguide – baserad på verifierade klimatskalor framtagna av forskningsinstitutet RISE.

Från menyplanering till storköksgolvet: vilken nytta kan den nya guiden göra i praktiken? Och vad säger forskningen om vilken siffra – uttryckt i koldioxidekvivalenter, Co2e, per kilo livsmedel – som är att betrakta som långsiktigt hållbar när det kommer till måltider i offentlig regi?

Medverkande:
Britta Florén, senior projektledare inom bioekonomi och hälsa vid avdelningen för jordbruk och livsmedel, RISE

Arrangeras av:
Kost & Närings fokusgrupp Hållbarhet

15.30 – 16.15
GAFFELN
Storköksutrustning: Upphandlingskriterier för en ny tid

Såväl för måltidsverksamheter som för samhället i stort har de senaste årens effektbrist och elprisrusningar satt betydelsen av energieffektivisering i omedelbar – och emellanåt plågsamt tydlig – blixtbelysning. Det är mot den bakgrunden som nätverket Relivs våren 2025 lanserat helt nya kriterier för upphandling av energismart storköksutrustning.

Vilken är den praktiska nyttan av de nya upphandlingskriterierna? Och hur kan landets kommuner och regioner – också de mindre – låna in stora muskler i samband med upphandling av utrustning till sina offentliga kök?

Medverkande:
Malin Ljungskog, bitr. koordinator, Relivs
Heini-Marja Suvilehto, hållbarhetsspecialist, Upphandlingsmyndigheten
Emilia Broniarczyk, hållbarhetsstrateg, Adda Inköpscentral

Arrangeras av:
Kost & Närings fokusgrupp Utrustning och lokaler


16.15 – 17.15

Friskfaktorernas 10 budord

Stå-upp-komikern Marika Carlsson om vad som gör det så svårt att vara ”hälsosam” och leva ett friskt och balanserat liv – trots att alla egentligen vet hur det ska gå till.


17.15 – 17.30

Det var Kostdagarna torsdag

Avrundning av dagprogrammet.


18.30 – 19.30

Mingel, aptitretare och fördrink

Återsamling i Stockholmsmässans huvudentré och upptakt inför kvällens middag i Victoriahallen.


19.30 – ?

Trerätters middag med underhållning

Kvällens tema är GRÖNT och SILVER: Låt kreativiteten sprudla!


FREDAG 21 MARS

8.30 – 8.45

Ny dag i Måltidslandet

Inledning på Stora scenen och avstamp inför dagens program.


8.45 – 9.45

Det resilienta ledarskapet

Psykologen Katarina Blom, om nyckelfaktorerna som bygger motståndskraft för oss människor, och hur dessa kan användas i organisationskulturer – där vidlyftiga visioner kokas ned till rutiner och praktisk handling.

8.45 – 9.45
GAFFELN

Kostdagarna Forum

Programpunkten som helt bygger på deltagarnas engagemang och samtalslusta. Läs mer om Kostdagarna Forum här »

Uppdaterad: 2025-03-20 kl. 10.50 FINAL
Inkomna frågeställningar har kortats/lätt-redigerats av Kost & Näring.


1) Utan Skolmat Sverige: Hur ska skolor säkerställa näringsriktiga skolmåltider?

FÖRSKOLA OCH SKOLA

Skollagen föreskriver att skollunchen ska vara näringsriktig, men det finns inget krav på näringsberäkning. Många kommuner har hittills använt verktyget Skolmat Sverige, som inte längre kommer att vara tillgängligt utanför Region Stockholm. Hur kan vi säkerställa att alla elever, oavsett var de bor, får en näringsriktig skolmåltid?

Inskickad av: Eva Appelqvist


2) Hur ska vi hantera kravkollisioner?

VERKSAMHETSÖVERGRIPANDE

Medan politikerna ställer sina specifika krav föreskriver Livsmedelsverkets rekommendationer något annat. Och på samma gång driver exempelvis föräldrar eller patienter på i olika, alternativa riktningar. Hur ska vi hantera motstridiga krav på verksamheten?

Inskickad av: Håkan Lundholm


3) Beredskapsplanering: dela med dig av erfarenheterna från din kommun

BEREDSKAP

Frågan är högaktuell – men hos oss går det ändå trögt med beredskapsplaneringen. Jag undrar om andra kommuner upplever samma sak? Vilka har varit era framgångsfaktorer för att komma igång, och komma vidare, i beredskapsplaneringen?

Inskickad av: Marianne Schröder Maagaard


4) Hur kan vi mäta nöjdhet inom äldreomsorgens måltider? 

ÄLDREOMSORG

Är Kolada det enda rätta verktyget för att mäta relevanta mål när det kommer till nöjdhet inom äldreomsorgen – eller finns det andra, bättre sätt? Hur jobbar era verksamheter?

Inskickad av: Anonym


5) Hur håller vi eleverna nöjda när befolkningens matvanor trendar i fel riktning?

FÖRSKOLA OCH SKOLA

Hälso- och hållbarhetsmålen för våra skolmåltider är högt satta, men på samma gång blir den vuxna befolkningens matvanor allt sämre. Vi kan anta en ökande klyfta mellan hur maten ser ut hemma, jämfört med den i skolan. Hur säkerställer vi nöjda, mätta matgäster – trots stora skillnader mellan skolans mat och maten eleverna är vana med hemifrån?

Inskickad av: Anonym


6) Vilka är era nycklar till måltidspedagogik och integrerade måltider?

FÖRSKOLA OCH SKOLA

I många kommuner utgör måltidspedagogik i förskolan, och integrerade måltider i skolan, betydande utmaningar. Vilka är era framgångsfaktorer – och hur säkerställer vi ett gott samarbete med pedagogerna?

Inskickad av: Anonym


7) Kommer ni att använda EU:s nya fruktstöd?

FÖRSKOLA OCH SKOLA

Från och med läsåret 2025/26 ersätts EU:s nuvarande mjölkstöd av ett nytt mjölk- och fruktstöd. Det är välkommet att kunna få lite stöd för inköp av frukt – men trots stödet är den dyr, och dessutom tung att hantera för måltidspersonalen. Hur hanterar er verksamhet frukten och fruktstödet?

Inskickad av: Marianne Schröder Maagaard


8) Hur sprider vi hållbar matglädje?

HÅLLBARHET

För att vår matkonsumtion ska hålla sig inom planetens gränser är det nödvändigt att vi ställer om. Men övergången till mer grönt, fullkorn och baljväxter möts inte alltid av jubel från våra matgäster. Vilka är era bästa hacks för att göra den hållbara och hälsosamma maten till något glädjefyllt? 

Inskickad av: Jenny Isenborg Sultan


9) Järnutmaningen – hur tacklar vi problemet?

FÖRSKOLA OCH SKOLA

Insikten om problemen med mineraltillgänglighet kopplat till proteinskiftet har funnits länge i de offentliga måltidsverksamheterna – men trots detta lider en tredjedel av svenska tonårsflickor av järnbrist. Vad krävs för att fördjupa engagemanget, skapa bredare samverkan och gå vidare mot en tillfredsställande lösning på problemet?

Inskickad av: Anonym


10) Införande av gemensam måltidsorganisation: era lärdomar och erfarenheter?

VERKSAMHETSÖVERGRIPANDE

I vår kommun har det länge och i omgångar utretts om man ska införa en gemensam måltidsorganisation. En sådan finns alltså inte idag. Nu finns ett uppdrag att ta fram ett förslag på hur en sådan måltidsorganisation skulle kunna se ut. Vilken input från er som har gjort motsvarande resa – har ni erfarenheter och lärdomar att dela med er av?

Inskickad av: Anonym

11) Från kostverksamhet till patient – hur når vi hela vägen fram?

SJUKHUS

Vi inom vårdens kostverksamheter har tagit stora steg för att göra måltiden attraktiv och mer tillgänglig. Men det är vårdpersonalen – och inte vi – som möter patienterna i måltidssituationen. Hur säkerställer vi att kommunikationen kring utbud och möjligheter når hela vägen fram? Och hur får man en lyckad kommunikation mellan kostverksamhet och vårdverksamhet?

Inskickad av: Håkan Lundholm

12) Hur arbetar ni med uppföljning av livsmedelsavtal – och hur ser det ut med ansvarsfördelningen?

UPPHANDLING

När ett nytt livsmedelsavtal är klart är det enklaste att lita på att det vi efterfrågat också är det som levereras. Men kan vi vara säkra på att livsmedlen klarar kraven vi ställt? Hur gör andra när det kommer till avtalsuppföljning? Vem eller vilka ansvarar hos er? Och vilken typ av bevisning kräver ni?

Inskickad av: Anonym

13) Kostnaderna för offentliga måltider: Hur gör vi för att jämföra samma saker vid benchmarking?

EKONOMI

I vår egna benchmark-utredning så ser vi att det är svårt att jämföra oss med andra, då i stort sett alla kommuner har olika sätt att beräkna kostnaden för sina offentliga måltider.

Inskickad av: Björn Eriksson


9.45 – 10.30

Grande finale i utställningen


10.30 – 11.30

Igår ett minne, imorgon en fantasi

Ledarskapscoachen Christer Olsson, om prioriteringar, målhierarki och de viktigaste verktygen för fysiskt och psykiskt välmående – i samtliga av livets tre dimensioner.

10.30 – 11.30
KNIVEN
Animaliskt vs. vego: proteinerna i äldreomsorgens måltider

Medan skiftet från animaliska till vegetabiliska proteinkällor är förhållandevis okomplicerat bland yngre offentliga matgäster – såväl ur närings- som hälsosynpunkt – är situationen inom äldreomsorgen en helt annan.

Varför är animaliskt protein att föredra framför vegetabiliskt dito, när det kommer till måltider för just äldre personer? Föreläsning och modererad dialog med forskaren Mikael Karlsson, om proteinslag och äldres matvanor – och om dessa båda faktorers påverkan på hälsa, kroppssammansättning och näringsintag.

Medverkande:
Mikael Karlsson, leg. dietist och med.dr i nutritionsepidemiologi, Region Örebro län

Arrangeras av:
Kost & Närings fokusgrupp Äldreomsorg

10.30 – 11.30
GAFFELN
Så (enkelt) kopplar du grepp om avtalsuppföljningen

Viktigt? Definitivt. Prioriterat och engagerande? Njae… inte direkt… I en uppsjö av punkter på måltidsverksamheternas att-göra-listor har uppföljning av livsmedelsavtal ofta kroniskt svårt att hävda sig. Men måste avtalsuppföljning verkligen vara lika tidsödande och, låt oss vara ärliga – tråkigt – som sitt rykte?

NEJ, menar Kost & Närings fokusgrupp Upphandling, och bjuder in till ett seminarium om avtalsuppföljning ”hands-on” – skräddarsytt för kost- och måltidschefer. Med på plats i Gaffeln finns också Lunds kommun, för att berätta om hur de arbetar med systematisk uppföljning av livsmedelsavtal.

Medverkande:
• Karin Riddersporre, avtalscontroller, Lunds kommun

Arrangeras av:
Kost & Närings fokusgrupp Upphandling


11.30 – 11.45

Paus


11.45 – 12.45

Viktigt på riktigt

Kocken Jessie Sommarström, om måltidsfilosofi, gröt som framtidsrecept – och vad som fungerar, och inte fungerar, när det kommer till att överlista vanor och konventioner kring mat.


12.45 – 13.00

Avslutning av Kostdagarna 2025 följt av ta-med-lunch

… för avhämtning från och med kl. 13.00.