2017-02-28
Vad gör en foodservice-dietist?
Den europeiska dietistsammanslutningen EFAD, där Kost & Näring och föreningens medlemmar ingår, presenterar nu ett så kallat position paper i fyra punkter som definierar foodservice-dietistens yrkesroll.
Definitionen är ett led i det större projekt som pågår inom EFAD under ledning av Kost & Närings Birgit Josefson, och som syftar till att under 2018 skapa former för en enhetlig, europeisk yrkesregistrering av foodservice-dietister (eller kost- och måltidschefer, som är gruppens vanligaste två titlar här hemma i Sverige).
Foodservicedietistens roll i sammanfattning:
- Spela en nyckelroll för de måltider som erbjuds de olika grupper av gäster som äter i offentlig regi.
- Ta en central position i att initiera och formulera bland annat policyer och strategier, baserat på styrdokumenten från WHO, EU med flera.
- Att på professionell, vetenskaplig grund ta särskilt ansvar för de offentliga måltider som serveras svaga, sårbara grupper.
- Att med stöd i sin breda kompetens leda eller fungera som rådgivare till måltidsverksamheter, inklusive specialkost, livsmedelssäkerhet och upphandling.
