En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > ”Fel produkter levereras till de offentliga köken”
2013-02-25

pdf_ikon Klicka här för PDF-version

Pressmeddelande 2013-02-25

Kost & Näring på DN Debatt:
Fel produkter levereras till de offentliga köken

I en debattartikel i Dagens Nyheter på måndagen riktar Kost & Näring uppmärksamheten mot Sveriges kostansvariga och deras förutsättningar att leverera goda, näringsriktiga och säkra måltider till matgästerna inom offentliga måltidsverksamheter.

”Den aktuella hästköttskandalen har visat tydligt att det som nu måste till är mer kontroll, inte mindre. I alla led”, skriver föreningens ordförande, Karin Lidén. Hon beskriver hur landets kostansvariga alltför ofta tvingas konstatera hur de märkesvaror man upphandlat ofta byts ut mot grossisternas egna, för beställarna okända varumärken.

– Avtal är till för att hållas. Som de storkunder vi kostansvariga är ska vi kunna förvänta oss att det vi har beställt också levereras. Grossisternas ovana att skicka oss utbytesvaror riskerar i slutändan att gå ut över måltidskvaliteten, säger Karin Lidén, som parallellt med sitt ordförandeskap själv arbetar som kostchef i Kramfors kommun.

Mot bakgrund av den senaste matskandalen kritiseras också den svenska regeringen och landsbygdsminister Eskil Erlandsson för att, i motsats till Tyskland och andra europeiska länder, inte stödja tankarna på en heltäckande europeisk ursprungsmärkning också för sammansatta livsmedelsprodukter.

– Det borde vara helt självklart att få information om varifrån köttet i till exempel en korv kommer, men med dagens regelverk finns inga tvingande regler för det. Här krävs förändring, på EU-nivå, konstaterar Karin Lidén.

Kost & Närings debattartikel, publicerad i Dagens Nyheter den 25 februari 2013, kan läsas i sin helhet på: http://www.dn.se/debatt/fel-produkter-levereras-till-de-offentliga-koken.

För mer information, kontakta:

Karin Lidén, ordförande Kost & Näring, karin.liden@kostochnaring.se, 070-553 48 44
David Hollertz, press och information,
david.hollertz@kostochnaring.se, 08-668 80 05

Kost & Näring är branschföreningen för Sveriges kostchefer och andra i chefsställning inom den offentliga maten, och en del av Ledarna – Sveriges chefsorganisation. För mer information om föreningen och vårt arbete, besök kostochnaring.se.

online casino norsk