En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Par i bröd
2014-07-01
Brodet
Hjärnans favoritbränsle – eller? Brödets potential i skolan stod i fokus vid det ena av Brödinstitutets båda seminarier.

Par i bröd

ALMEDALEN Skolan och omsorgen stod i fokus för Brödinstitutets måndagsprogram. Kan ”det goda brödet” vara lösningen både på de dåliga PISA-resultaten – och på undernäringen bland de äldre?

Och är överhuvudtaget allt bröd också bra bröd? Den frågan fick Livsmedelsverkets Eva Sundberg, projektledare vid kompetenscentret för offentliga måltider, under det av de båda seminarierna som fokuserade på skolan, och på frågeställningen om hur viktiga kolhydraterna är för ökad inlärning.

– Bröd är i grunden bra mat, men här precis som i övrigt måste vi vara restriktiva med mängden socker och sirap i brödet, förklarade Eva Sundberg, och fick medhåll av Liza Rosén, doktor i industriell näringslära.

– Kolhydrater är hjärnans favortibränsle!

Hur bemöta ”kolhydratskräcken”?

Kost & Närings Marianne Backrud-Hagberg lyfte under samma seminarium den problematik som många kost- och måltidschefer möter i de många gånger högljudda förespråkarna för kolhydratfattig kost. Receptet, enligt panelen: ett bemötande med sakliga argument, utifrån fakta och vetenskap.

– Samtidigt biter just den sortens argument sällan på de här personerna, som är väldigt start övertygade i sin tro, konstaterade Marianne Backrud-Hagberg.

Senare på förmiddagen, samtidigt som solen bröt igenom molntäcket över Visby, samlades en stor publik för att lyssna på vad brödet och smörgåsen – som genom sin tillgänglighet och möjligheter till variation fyller en viktig funktion i äldreomsorgen.

Stig Orustfjord, Livsmedelverkets generaldirektör, förklarade hur SLV:s uppdrag är att ta fram kostrekommendationer med förankring i vetenskapen.

– Vi vet att fett, socker och alkohol är de största hälsoriskerna med kosten, men konsumenten tenderar att fastna i andra farhågor, sade Stig Orustfjord.

Äldreomsorgen: integrerad vårdkedja

Problemen med de äldres undernäring grundläggs i hemmet, långt innan de kommer till äldreboenden. På samma gång kommer den demografiska utvecklingen att medföra stora utmaningar under de kommande åren – 2050 beräknas antalet 85-åringar vara dubbelt så stort som idag.

– Vi måste bli bättre på att arbeta förebyggande, med vardagsrehabilitering. Sedan måste hela vårdkedjan fungera integrerat, för att undvika att de äldre hamnar i stuprör mellan landsting, kommuner och andra aktörer, sade Ellen Hausel Heldahl, som sedan början av året arbetar med en statlig utredning kring framtidens äldreomsorg.