En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Må bästa förskola vinna!
2016-09-19
  1. Förskola och skola

kop_rgb_logga_finalNY TÄVLING

Må bästa förskola vinna!

Som ett led i ansträngningarna att tydligare lyfta fram den pedagogiska potentialen i måltidsverksamheten riktad till barn och ungdomar lanserar Kost & Näring och föreningens fokusgrupp Förskola och skola nu en rykande färsk tävling – Kök & Pedagogik.

– Vi vet att det finns många goda och spännande exempel över hela landet på hur måltidsverksamheten fungerar som en aktiv del i pedagogiken. Med Kök & Pedagogik vill vi dra vårt strå till stacken när det gäller att skapa uppmärksamhet och lyfta fram förebilder i de här frågorna, säger Åsa Kullberg, sammankallande i fokusgruppen.

Asa_K
Åsa Kullberg.

”Ingen krånglig dokumentation”

Ambitionen med tävlingen är att den ska bli en återkommande chans för verksamheterna att synas – och bli sedda – för sina kreativa och inspirerande lösningar för att integrera måltiderna i det pedagogiska arbetet.

– Redan från början var vi i fokusgruppen klara över att det ska vara enkelt att vara med och tävla. Vi begär inte någon krånglig dokumentation från de som skickar in bidrag. Huvudsaken är att man ett bra arbetssätt, som man är stolt över och som gett goda resultat i praktiken, framhåller Åsa Kullberg.

Förskolorna först ut

När premiärupplagan av Kök & Pedagogik rullas ut under hösten är det förskoleverksamheterna, både i offentlig och privat regi, som bjuds in att tävla. Åsa Kullberg beskriver hur tävlingens inriktning till en del beror på släppet av Livsmedelsverkets uppdaterade råd för förskolorna, och som medlems­sidorna rapporterar om på föregående uppslag.

– Det känns rätt i tiden att göra det här just nu. I SLV:s nya råd betonas dessutom pedagogikens roll betydligt mer än tidigare. Sedan har vi i fokusgruppen traditionellt jobbat lite mer med frågor som rör skolan och lite mindre med förskolan. Det här är ett sätt att balansera det hela, säger Åsa Kullberg, som dock inte utesluter att Kök & Pedagogik i framtida tappningar kan komma att riktas just mot skolor.

– Ambitionen är att fortsätta med tävlingen också kommande år, och det här området är ju precis lika viktigt i skolans värld. Så visst vore det jättekul att gå ut också till skolorna, avslutar Åsa Kullberg.

Kök & Pedagogik – så funkar det:

paul-portra%cc%88ttfoto-11
Fint pris. Utöver ära och en fin segrartallrik belönas också vinnaren med en inspirationsdag för hela verksamheten tillsammans med kocken och krögaren Paul Svensson. Foto: Erica Wessman.

1.

Perioden för förskoleverksamheter att komma in med bidrag till tävlingen pågår mellan den 13 september och 11 november 2016. Klicka här för tävlingsformulär tillsammans med all övrig information! 

2.

Ledamöterna i fokusgrupp Förskola och skola bedömer de inkomna tävlingsbidragen utifrån tre kriterier: kreativitet/nytänkande, resultat samt genomförbarhet/ekonomi, och utser därefter tre finalister.

3.

Var och en av de tre finalisterna presenteras i text och bild på kostochnaring.se. I en öppen, onlinebaserad omröstning kan sedan den som vill gå in och rösta på
sitt favoritbidrag.

4.

Den finalist som fått flest röster när omröstningen
stänger i början av 2017, kammar också hem segern
i Kök & Pedagogik.