En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > KKV på tvärs med branschen
LOH_Christian_Gard
Alternativ lagtolkning

KKV på tvärs med branschen

2022-06-21
  1. Upphandling
  2. Fokusgrupper
  3. Förenade Måltider

Jämfört med den privata restaurangnäringen har offentliga måltidsverksamheter en tydlig bild av antal matgäster, och därmed av inköpsbehoven, inom den närmaste framtiden. 

Det anser Konkurrensverket, som nu går emot fokusgrupp Upphandlings – och de båda största grossisternas – tolkning av den nya lagstiftningen LOH, som Kost & Närings medlemstidning Förenade Måltider kunde rapportera om i marsnumret.I dialog med Menigo har myndigheten under våren gjort klart att offentliga måltidsverksamheter inte omfattas av det särskilda undantag i LOH som gör avbeställning av order möjlig fram till 5 dagar före planerad leverans, istället för 30 dagar. 

Fokusgrupp Upphandlings Marie Anzelius, till vardags livsmedelsupphandlare i Lunds kommun.

Beskedet är dåligt, både för grossisterna och för oss på köparsidan.

– Beskedet är dåligt, både för grossisterna och för oss på köparsidan. På grund av störningarna i leveranskedjorna vill grossisterna ha in våra ordrar så tidigt som möjligt. Vi förstår den önskan och vill gärna gå dem tillmötes. Men om LOH gör det omöjligt för oss att avbeställa, eller ändra, tidiga ordrar när det behövs måste vi fortsätta lägga beställningar enligt avtal, med bara ett par dagars varsel, säger fokusgrupp Upphandlings Marie Anzelius. 

Ännu verkar dock inte sista ordet vara sagt.

– Branschen med grossisterna i spetsen för en dialog med Konkurrensverket, med sikte på en rimligare tolkning av LOH, berättar Marie Anzelius.