En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Gastro Nord 2016 – Från upphandling till skola
2016-04-26
  1. Förskola och skola
  2. Sjukhus
  3. Upphandling
  4. Äldreomsorg
_58A4480
Foto: Maria Annas.

Gastro Nord 2016 – från upphandling till skola

Uppslutningen från mässbesökarna var stort när Kost & Näring på tisdagen arrangerade inte mindre än fyra seminarier om offentliga måltider på Gastro Nord, en av norra Europas viktigaste mässor för mat och måltider.

Seminarierna arrangerades av föreningens fyra nu aktiva fokusgrupper (den femte, fokusgrupp Hållbarhet, formeras och kommer att börja arbeta aktivt senare i år), och följde tematiskt den spetskompetens som finns inom respektive grupp: upphandling, äldreomsorg, sjukhus samt förskola och skola.

Upphandlingsverktyg, branschöverenskommelse och barometer

Skärmklipp 2016-04-26 15.41.06

Fokusgrupp Upphandling inledde dagen med en genomgång av hörnstenarna i Kost & Närings arbete för en bättre livsmedelsupphandling. Seminariets omkring 70 deltagare bjöds på en genomgång av gruppens egenutvecklade, onlinebaserade verktyg för livsmedelsupphandling, följt av en presentation av den branschöverenskommelse som på Kost & Närings initiativ kommit till stånd mellan upphandlingskedjans olika aktörer. Överenskommelsen, som slöts 2015, kommer under våren att byggas på med ytterligare gemensamma ståndpunkter.

Avslutningsvis redogjorde gruppen för resultaten av Grossistbarometern, föreningens årliga genomlysning av – och jämförelse mellan – de fyra största grossisterna på den offentliga livsmedelsmarknaden.

Klicka här för att ta del av fokusgrupp Upphandlings presentation från seminariet. 

Asa_Eva_Anita
(Fr.v.) Fokusgrupp Upphandlings Anita Åberg samt Eva Sundberg, teamchef Mat och Måltider, Livsmedelsverket, och Åsa Kullberg, styrelseledamot i Kost & Näring med fokus på måltiderna i förskola och skola. Foto: Maria Annas.

En annan sida av Äldremåltidssverige

Skärmklipp 2016-04-26 15.44.32

När fokusgrupp Äldreomsorg äntrade scenen, belägen i direkt anslutning till Gastro Nords stora entréhall, var det för att lyfta fram allt det engagemang som varje dag får äldre runt om i landet att se fram mot måltiderna som höjdpunkter på dagen. Representanter från boendena Kungsljuset och Stocksundsgården, belägna i Borlänge respektive Danderyds kommun, fanns på plats för att berätta om arbetet i sina verksamheter.

Ett bildspel som visades i anslutning till seminariet bjöd på ytterligare inblickar och goda exempel på äldremåltider runt om i landet, bland annat i Falkenbergs, Danderyd, Tingsryds och Nacka kommuner.

Så stavas framtiden

Skärmklipp 2016-04-26 15.38.57

Efter en lättare lunch var det maten inom vården som stod på agendan, och närmare bestämt i form av en trendspaning om framtidens sjukhusmåltider, signerad Kost & Närings fokusgrupp med samma namn. Större flexibilitet, måltidsmiljöer som allt mer närmar sig reguljära café- restaurang- och hotellmiljöer samt nya möjligheter tack vare utvecklad teknik, både måltids- och medicinteknisk, hör till den framtid som gruppen ser för sjukhusmåltiderna när de blickar in i spåkulan för de kommande åren. Klicka här för att ta del av gruppens framtidsspaning i sin helhet. 

_58A4567
Gänget bakom gruppen Skolmatsjägarna fanns på plats under fokusgrupp Förskola och skolas seminarium, för att berätta närmare om sitt arbete. Foto: Maria Annas

Skolmåltiden 70 år – vår bästa tid ÄR nu!

Skärmklipp 2016-04-26 11.38.34

Inför dagens avslutande seminarium ställde sig fokusgrupp Förskola och skola frågan om det klassiska ”det var allt bättre förr” också gäller för skolmåltiden – som 2016 firar 70-årsjubileum. ”Nej, knappast!”, kunde fokusgruppen konstatera i sin rykande färska informationsfilm om skolmåltidens historia, vars premiärvisning inledde seminariet.

Representanter från några av de grupper och organisationer som tillsammans med Kost & Näring också framåt driver på för ännu högre kvalitet i skolrestaurangerna fanns med på scen för att berätta om sitt arbete; Skolmat Sverige, Skolmatsakademin och de unga deltagarna i västsvenska initiativet Restaurangjägarna, som arbetat fram en idé om hur den optimala skolrestaurangen ska se ut.