En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Almedalen 2018 – här hittar du guldkornen!
2018-06-29
En lång rad organisationer och företag arrangerar seminarier och andra aktiviteter med offentliga måltider i fokus under årets Almedalsvecka.

Almedalsveckan 2018

Kost & Närings
bästa måltidstips

Med en uppsjö av olika seminarier, diskussioner och utfrågningar är Almedalsveckan  ett veritabelt smörgåsbord av spännande ämnen och aktiviteter. Här guidar vi dig till guldkornen inom mat och måltider.

Precis som tidigare år finns Kost & Näring på plats i Visby under veckan för att bevaka – och medverka i – så mycket som möjligt av allt det som rör de offentliga måltiderna. Här följer våra bästa tips. Hoppas vi ses i vimlet! 

Måndag 2 juli

Kan vi minska vårt klimatavtryck och öka vårt välbefinnande med soldrivna kök?

Nätverket för Byggekologi
11:45 – 12:30

Soldriven matlagningsteknik har funnits i över 50 år och används för vardagsmatlagning till restaurangverksamhet och livsmedelshantering. Hur får vi in soltekniken köket?

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/53800 

Vad och hur kommer vi att äta på ålderns höst?

Örebro universitet
16:00 – 16:45

I takt med att vi människor lever allt längre börjar också högre krav ställas på såväl den mat som ska serveras på våra äldreboenden som den mat hemtjänsten kommer leverera till oss på ålderns höst. Den måste både hålla oss vid god hälsa och möta en alltmer varierad befolknings önskemål om kosten.

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/50913

Vego i skolan. Vilka är fördelarna?

Jävligt Gott
16:00 – 16:50

Fler skolor får önskemål om att servera mer veganskt. Det kan vara klimatmål som ska uppnås eller elever som väljer växtbaserad kost av etiska skäl. Men tänk om vi kan göra billigare och bättre skolmat med mer vego på menyn?

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/52334

Tisdag 3 juli

Hållbar skolmat med mindre kött och mer vego

Svensk mat- och miljöinformation, Vegonorm
10:00 – 10:45

Kött har stor miljöpåverkan och utgör en stor kostnad för skolor. Därför minskar en stor majoritet av Sveriges kommuner nu på köttet i sin måltidsverksamhet. Genom att dra ner på eller helt ta bort köttet kan kommuner göra maten miljövänligare, nyttigare och godare – utan att det kostar mer.

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/52527

Food Tech på riktigt – Är Sverige redo för den nya utvecklingen?

Växtbaserat Sverige
11:30 – 12:45

Hur ser tillväxtpotentialen ut för växtbaserade livsmedel? Är Sverige redo för de nya, innovativa livsmedlen och har vi ett regelverk som gör att Sverige kan konkurrera på en snabbt växande global marknad för växtbaserad mat och dryck?

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/53904

Hur kan förskolan bidra till en bättre hälsa för våra barn?

Norlandia Förskolor
13:00 – 13:45

Stillasittande, fetma och mycket skärmtid. Forskning visar att många barn rör sig för lite i kombination med sämre kost. Hur kan Sveriges förskolor främja god hälsa, fysisk aktivitet samt positiva matvärderingar för våra barn?

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/50219

Åldersboom – hur kan nya synsätt på mat och mathållning skapa livskvalitet och bättre äldreomsorg?

Findus Special Foods
13:00 – 14:30

Om två år beräknas antalet svenskar över 65 år vara 2,1 miljoner. Samtidigt vårdas allt fler i hemmet, vilket ökar kraven på eget ansvar. Hur kan nya synsätt på mat och mathållning bidra till fler välmående äldre, stärka livskvalitén för individen och samtidigt frigöra resurser i samhället?

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/53303

Klimatmålen, kosten och konsumtionen. Hur hänger det ihop?

Växtbaserat Sverige
14:00 – 14:45

Varför ställer det nya klimatpolitiska ramverket inte konkreta krav på livsmedelsindustrin? Och hur kan offentlig sektor ställa relevanta krav i upphandlingar och vid inköp?

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/53922

Blockchain och livsmedel – Sveriges framtidsbransch?

Tomorrow’s Trädgård
14:30 – 15:30

Ett panelsamtal med några av Sveriges främsta experter inom blockchain och representanter för livsmedelsindustrin. Vilka möjligheter respektive utmaningar medför detta teknikskifte? Hur används blockchain-teknologin idag och hur kommer livsmedelsindustrin att påverkas av den?

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/54908

Vad blir det för mat imorgon?

Västra Götalandsregionen
15:00 – 16:00

Klarar Sverige att öka livsmedelsproduktionen samtidigt som miljö- och klimatmålen uppnås? Vilka är de viktigaste utmaningarna för framtidens livsmedelsförsörjning och vem ansvarar för att maten blir hållbart producerad? Ställer det offentliga rätt krav och klarar det privata att möta efterfrågan?

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/51440

Fake eller fakta om mat?

SLU Sveriges lantbruksuniversitet
16:00 – 17:30

Vi zoomar in diskussionen om fake news, matmyter och ifrågasättande av etablerad kunskap på matområdet. Vem kan man lita på? Hur kan vi fatta kloka beslut, när vi inte har tid eller kunskap nog att ta reda på vad som är fakta eller fake?

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/51405

Onsdag 4 juli

Så kan vi må bättre av framtidens mat

Fazer Sverige
10:00 – 11:00

Vår livsstil och våra matvanor har stor påverkan på vårt välmående och vår hälsa, såväl som på vår prestation i vardagen. Både den offentliga maten i äldrevård och skolor, och de livsmedel vi köper med oss hem, har potential att ge mer positiva effekter än vad vi får ut av den i dag.

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/54143

Den viktiga skolmåltiden – vad tycker Sveriges föräldrar, hur påverkar det politiken och skolköket?

Martin & Servera
11:00 – 12:00

Skolmaten är ett vanligt diskussionsämne hemma vid köksbordet. Föräldrar till barn i skolåldern vill att skolmaten är näringsrik, närproducerad och hållbar. Hur möter beslutsfattare och matlagare i skolrestauranger föräldrarnas önskemål?

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/51428

Att leda i kris – offentliga chefers roll vid våld och hot

SOS-Samverkan inom offentlig sektor, ett samarbete mellan branschföreningar i Sveriges chefsorganisation

Ledarna
13:00 – 15:00

Bakom det som kallas ”särskilda händelser” döljs ofta svåra situationer som ställer krav på förberedelser, övning och att hålla huvudet kallt. Chefer måste i ett krisläge klara av att leda och samtidigt ta hand om medarbetare. Om detta talar bl a skadeplatschefen vid terrordådet på Drottninggatan.

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/53662

Upphandling av den offentliga måltiden som hävstång för miljö och hälsa

Projekt MatLust / Södertälje kommun
14:15 – 14:55

Hur gör man i praktiken för att kunna handla fler hållbara livsmedel både från lokala aktörer och helt nya hållbara produkter inom ramen för Lagen om offentlig upphandling och EU:s tuffa regler?

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/53173

60 procent eko i skolmatsalen – dyr utopi eller ett måste i hållbarhetsarbetet?

KRAV
15:00 – 16:00

60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen i Sverige ska vara ekologisk 2030. Men hur når vi dit? Blir det inte väldigt dyrt? Och vad har en satsning på ekologisk mat med det övriga hållbarhetsarbetet i skolköken att göra?

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/53691

Från politik till tallrik – hur blir man framtidens hållbara matkommun?

Projekt MatLust / Södertälje kommun
15:15 – 15:55

Hur kan vi använda offentlig sektor för att ge framtida generationer smak för hållbar mat? Vad krävs för att gå från vision till handling? Hur skapas förutsättningar i praktiken – från gemensam vision till operativt arbete och nöjda elever?

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/53196

Svenskt kött – Ett medvetet och hållbart val

HKScan
16:30 – 17:30

Svenskt kött från svenska gårdar är hållbart och bäst i världen. Trots det är drygt varannan köttbit vi äter importerad. Matdebatten har styrt fel och handlar ofta om att vi borde äta mindre kött. Debatten borde istället handla om vilket kött vi äter och köttets naturliga plats på tallriken.

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/53924

Lövbiff, larver eller linser – hur äter jag både hållbart och hälsosamt?

Chalmers
16:30 – 17:30

Maten vi äter har stor påverkan på både klimatet, miljön och vår egen hälsa. Vilken mat bör vi välja för att både planeten och vi själva ska må bra? Hur väl rimmar det med spaningar kring framtidens matvanor? Och hur får vi bäst folk att välja klokt?

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/52343

Torsdag 5 juli

Hur skapar vi en bättre vård och omsorg för våra äldre? Hur viktig är maten för att uppnå detta?

Moderatkvinnorna
08:00 – 11:00

Vi ser idag att många äldre och sjuka lider av undernäring. Vad kan vi göra för att minska detta? Hur kan politiken påverka och vad kan profession påverka? Vilka samhällsvinster, utöver de personliga för den enskilda individen kan ett större fokus på både näringsrik mat, men även måltidsupplevelsen.

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/53844 

Rätt mat på rätt plats – laga planeten med rätt ingredienser

Swedish International Agricultural Network Initiative, FN Livsmedelsorganisation WFP
15:00 – 15:45

Enligt FN lider var tredje person i världen av felnäring; samtidigt som 815 miljoner människor lider av hunger. 1/3 av hushållens klimatpåverkan kommer från maten; vad vi producerar och äter har stor betydelse för klimatet. För att nå FNs globala mål Ingen hunger 2030 krävs samarbete och innovation.

http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/53458