En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > 7 punkter för framgång
2016-10-28
img_2386
Några av dagens deltagare. Fr.v. Emilia Frankén, Petra Björklund, Christine Jirving, Viktoria Grönholm och Kristina Björkander. Foto: David Hollertz.

VINSTDRIVANDE VERKSAMHETER

7 punkter för framgång

Inte bara utmaningarna utan även den stora potentialen i patientcaféer, personalrestauranger och andra vinstdrivande måltidsverksamheter i offentlig regi, stod i förgrunden för den utbildningsdag som Kost & Näring arrangerade i Stockholm på tisdagen.

Måltids- och transaktionsspecialister. Ronald Johansson (t.v.) tillsammans med Jan-Christer Antonsson. Foto: David Hollertz.
Måltids- och transaktionsspecialister. Ronald Johansson (t.v.) tillsammans med Jan-Christer Antonsson. Foto: David Hollertz.

Utbildningsdagen, som samlade knappa 20 av Kost & Närings medlemmar, leddes av duon Jan-Christer Antonsson och Ronald Johansson. De två är knutna till Actio Utveckling, en sammanslutning intressenter som arbetar med utveckling av måltids- och transaktionshantering för offentlig verksamhet.

Till det som behandlades under dagen hörde bland annat strategier för prissättning, verksamhetsuppföljning via nyckeltal, bemanning och utbud.

Jan-Christer Antonsson och Ronald Johansson kunde som avrundning sammanfatta dagen i sju konkreta uppmaningar. Klicka här för att ta del av deras presentation i sin helhet! (PDF-format, öppnas i nytt fönster.)

1.

Driv den offentliga restaurangen som en privat restaurang där företagsfokus är centralt.

2.

Vikten av tillgång till egna beslut som ligger till grund för ansvaret att leda verksamheten.

3.

Verksamheten skall ta fördel – men inte belastas – av sitt sammanhang.

4.

Håll kontroll på de ekonomiska kalkylunderlagen och se till att de följs.

5.

Endast det enkla är möjligt, håll den kursen.

6.

Håll fokus på gästens bedömning och uppskattning.

7.

Håll fokus på ett gott medarbetarklimat.

David Hollertz

 

Fotnot: Artikeln är ett utdrag ur bevakningen av seminariedagen som du kan lösa om i sin helhet på Kost & Närings medlems­sidor i kommande nummer av Magasin Måltid, med utgivning i början av december.