
VINSTDRIVANDE VERKSAMHETER
7 punkter för framgång
Inte bara utmaningarna utan även den stora potentialen i patientcaféer, personalrestauranger och andra vinstdrivande måltidsverksamheter i offentlig regi, stod i förgrunden för den utbildningsdag som Kost & Näring arrangerade i Stockholm på tisdagen.

Utbildningsdagen, som samlade knappa 20 av Kost & Närings medlemmar, leddes av duon Jan-Christer Antonsson och Ronald Johansson. De två är knutna till Actio Utveckling, en sammanslutning intressenter som arbetar med utveckling av måltids- och transaktionshantering för offentlig verksamhet.
Till det som behandlades under dagen hörde bland annat strategier för prissättning, verksamhetsuppföljning via nyckeltal, bemanning och utbud.
Jan-Christer Antonsson och Ronald Johansson kunde som avrundning sammanfatta dagen i sju konkreta uppmaningar. Klicka här för att ta del av deras presentation i sin helhet! (PDF-format, öppnas i nytt fönster.)
1.Driv den offentliga restaurangen som en privat restaurang där företagsfokus är centralt. |
2.Vikten av tillgång till egna beslut som ligger till grund för ansvaret att leda verksamheten. |
3.Verksamheten skall ta fördel – men inte belastas – av sitt sammanhang. |
4.Håll kontroll på de ekonomiska kalkylunderlagen och se till att de följs. |
5.Endast det enkla är möjligt, håll den kursen. |
6.Håll fokus på gästens bedömning och uppskattning. |
7.Håll fokus på ett gott medarbetarklimat. |
David Hollertz
Fotnot: Artikeln är ett utdrag ur bevakningen av seminariedagen som du kan lösa om i sin helhet på Kost & Närings medlemssidor i kommande nummer av Magasin Måltid, med utgivning i början av december.