En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > ”Viktigt med diskussion på rimlig nivå”
2018-07-05
Samling för skolmåltiden. I diskussionen, som leddes av Martin & Serveras försäljningsdirektör för offentliga kunder, Stefan Calrell, medverkade (fr.v.) Henrik Tvarnö (S), kommunstyrelsens ordförande i Vetlanda kommun, Karin Henningsson, kostchef i Nordanstigs kommun och kassör i Kost & Näring, Maria Forshufvud, vd för Svenskmärkning samt Ulrika Liljeberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Leksands kommun.

ALMEDALSVECKAN 2018

”Viktigt med diskussion på
rimlig nivå”

Fem år efter Martin & Serveras förra kartläggning av elevers och deras föräldrars uppfattningar om skolmåltiderna presenterades på onsdagen 2018 års rapport, ”Den viktiga skolmåltiden”.

Vad tycker Sveriges föräldrar och elever om skolmåltiderna? Klicka på bilden för att ta del av Martin & Serveras färska rapport.

Av rapporten, som utgjorde huvudnummer under grossistens seminarium Den viktiga skolmåltiden – vad tycker Sveriges föräldrar, hur påverkar det politiken och skolköket? och vars resultat baseras på en enkätundersökning kompletterad med fokusgruppsamtalframgår bland annat att:

  • Svenska föräldrar anser att kvaliteten på skolmaten (87 %) är lika viktigt för barnens prestation som lärartäthet (88 %) och lagom stora klasser (87 %).
  • Viktigast när det gäller skolmaten är att den ska vara lagad från grunden (84 %), innehålla en stor andel frukt och grönt (79 %) och gärna vara lagad i skolan där den serveras (77 %).
  • Nästan 6 av 10 (58 %) föräldrar anser att skolmaten där deras barn går i skola håller en bra (eller mycket bra) kvalitet.

Men vad är egentligen god kvalitet – och hur ska den definieras? Som lagat från grunden, svenskt – eller på helt andra sätt?

”Kvalitet handlar om att de produkter som levereras motsvarar de kriterier man ställt upp. Oavsett om de kommer från bonden bredvid eller från andra sidan jordklotet”

– När det gäller att välja svenskt handlar det om en balansgång. Jag tror det är viktigt att diskussionen med föräldrarna om vad vi kan och ska göra med våra skattepengar hamnar på en rimlig nivå, sade Ulrika Liljeberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Leksands kommun och lyfte fram lokala – och exporterande – Leksandsbröd som ett gott exempel på komplexiteten i frågan om lokal och regional livsmedelsproduktion.

– Kvalitet handlar om att de produkter som levereras motsvarar de kriterier man ställt upp. Oavsett om de kommer från bonden bredvid eller från andra sidan jordklotet, framhöll Karin Henningsson, kostchef i Nordanstigs kommun och kassör i Kost & Näring.

I seminariets avslutade del ombads de sammanlagt fyra panelisterna titta in i sina spåkulor. Vad ligger på den offentliga tallriken 2030?

– Vid det laget tror jag inte längre att vi kommer prata enbart skollunch utan istället näring under hela skoldagen. Om frukost, små rätter före och efter lunchen, blodsockernivåer och så vidare. Vi kommer vara mer avancerade i vårt synsätt och i första hand ser till hur vi får helheten att fungera bra, sade Ulrika Liljeberg.

– Jag tror vi kommer ha andra proteinkällor. Säkert också större andel svenskt kött, men samtidigt mindre kött på tallriken och mera växtbaserat, resonerade Karin Henningsson, och fick direkt en följdfråga av Stefan Calrell.

– Vilka proteinkällor är det du tänker på då?

– Då är det insekterna jag tänker på, avslutade Karin Henningsson.

David Hollertz