En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Varmt grattis, Ruth Panashe!
2014-06-12
  1. Student
Glada stipendiater. (Fr.v.) Ruth Panashe, Hanna Liedgren och Sandra Arvola från Umeå universitet tilldelas kostvetarstipendiet av Kost & Närings Elinor Yifter Lindgren. Foto: Annica Nylander
Glada kostvetare och Kost & Näring-stipendiater. (Fr.v.) Ruth Panashe, Hanna Liedgren och Sandra Arvola från Umeå universitet tilldelas kostvetarstipendiet av Kost & Närings Elinor Yifter Lindgren. Foto: Annica Nylander

Varmt grattis,
Ruth Panashe!

… till kostvetarexamen vid Umeå universitet – och till ett av Kost & Närings tre kostvetarstipendier som du tilldelats för ”engagemang och driv rörande utbildningen och dess innehåll samt för goda ämneskunskaper och ett kritiskt, reflekterande förhållningssätt”.

Hur känns det att vara i mål med utbildningen?

Jättebra, jag är så glad att det gick till sist! När jag började utbildningen var jag osäker på om jag skulle klara av att plugga på svenska. Jag hade bara bott i Sverige i fyra år då. Examen är en bekräftelse på att det faktiskt går om man vill. Sedan känns det fantastiskt också att nu kunna få jobba med det jag verkligen vill och brinner för!

I din ansökan om stipendiet beskriver du hur du lyckats ta dig igenom utbildningen mot alla odds. Berätta!

Det handlar dels om språket, och om att komma från en kultur som är väldigt annorlunda än den svenska. Men också om att plugga och samtidigt vara mamma. Efter mitt första studieår fick jag mitt andra barn, och det var många som undrade hur det skulle gå. Det stämmer att det inte har varit det lättaste, men jag kände samtidigt så starkt att jag verkligen ville slutföra detta. Efter två terminers mammaledighet från studierna tog jag mig an utmaningen igen.

Du är den första småbarnsmamman med afrikanskt ursprung att ha tagit examen vid Institutionen för kostvetenskap i Umeå. Tror du att andra kan inspireras av den resa som du gjort?

Ja, jag hoppas verkligen det, framför allt för andra kvinnor med afrikanskt ursprung. När jag läste SFI efter att jag precis kommit till Sverige märkte jag hur många, särkilt de med små barn, tänkte att ’jag kan inte göra något stort, jag får nöja med med ett yrke utan höga kunskapskrav’. Man tror inte att man kan klara av att komma in i språket och samhället tillräckligt mycket för att kunna studera vidare. Det är så synd, med tanke på alla de kloka och intelligenta kvinnor som finns. Om jag kan inspirera andra till att våga testa nya saker och fortsätta utveckla sig så vore det förstås oerhört roligt.

Sist men inte minst – vad händer framöver för din del?

Nu i sommar kommer jag att jobba på Medirest, som levererar maten både till Norrlands universitetssjukhus här i Umeå och till hemmaboende äldre. Där kommer jag bland annat att jobba i kostdatasystemet, hantera måltidsbeställningar och mata in de data som behövs för att patienter och äldre ska få det som de beställt och som de behöver. Inför hösten är läget mera öppet, då kommer jag att söka efter ett nytt, spännande jobb. Drömmen är att hitta en tjänst som kostekonom, så att jag på en gång får tillämpa allt det jag lärt mig under utbildningen!

Fotnot: Utöver Ruth, Hanna och Sandra i Umeå tilldelas Kost & Närings kostvetarstipendium 2014 också Maj Jensen, avgångsstudent vid Kostvetarprogrammet, Uppsala universitet.