En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > ”Värdeskapande för människor och miljö”
kostprofil-agneta
Kostprofilen

”Värdeskapande för människor och miljö”

2020-11-30
  1. Hållbarhet
  2. Förenade Måltider
  3. Kostprofilen

I en tid då många pratar om att slopa plasten har Helén Williams tagit plats i debatten som förpackningarnas främsta försvarare. Innehållet kommer alltid före emballaget, menar hon.

Helén Williams

Gör: Docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet.
Ålder: 51 år.
Bor: Hus i Hammarö, strax söder om Karlstad.
Familj: En dotter och två söner, make samt två bonusbarn – och en katt.
Matfilosofi: ”Jag äter gärna växt­baserat men kallar mig inte vegetarian. För mig är det sociala runt måltiden väldigt viktigt och när man är en familj där alla har skilda preferenser måste man kompromissa. Att alltid vara 100-­procentig tar för mycket kraft.”

Helén Williams, docent i miljö- och energisystem vid Karlstad universitet, bär ofta ett halsband med ett silverhänge i form av en jordglob.

– Jag tar på mig det på morgonen när jag går till jobbet och tänker att ”i dag ska jag bidra till att du mår bra”. Och på kvällen tar jag av mig det igen. Oavsett hur viktig klimatfrågan är så kan jag inte bära ansvaret för den hela tiden, säger hon.

När Helén Williams i början av 1990-talet utbildade sig till ingenjör med inriktning mot kemi och ekonomi, sammanföll det med FN:s stora konferens om miljö och utveckling i Rio de Janeiro. Det gjorde att hon fick upp ögonen för miljö- och klimatfrågorna.

– Jag kände både oro, och att detta skulle bli min grej. För om vi inte agerar nu så kommer det inte att finnas någon framtid.

Första jobbet efter utbildningen var inom skogsindustrin. Möjligheten att jobba med förnyelsebara material lockade. 

– Jag uppfattades nog som ganska proaktiv i en bransch som då var väldigt konservativ, säger Helén Williams, som i stället återvände till universitetsvärlden för att fördjupa sig i förpackningsmaterial.

Förpackningens främsta roll är att bevara maten så att vi kan minska matsvinnet.

Men inte från det gängse, produktorienterade perspektivet – utan från ett tjänsteorienterat.

– Jag studerar förpackningars funktioner och det värde de skapar för människor och miljö. Förpackningar är ju där för att skydda något, vi köper dem inte för att det är kul.

Ett förpackat livsmedel har enligt Helén Williams i de allra flesta fall betydligt större miljöpåverkan än själva förpackningsmaterialet. Och ju högre upp i värdekedjan och förädlingsgrad, desto viktigare blir valet av förpackning. 

– Förpackningens främsta roll är att bevara maten så att vi kan minska matsvinnet, säger hon.

På senare tid har en oro funnits bland Kost & Närings medlemmar inför att regeringens planer på en punktbeskattning av vissa engångsförpackningar ska leda till fördyringar av framför allt hemtjänstens matlådor. 

Helén Williams betonar att förpackningar med mat som ska värmas senare inte kommer att omfattas av en sådan beskattning. Vid distribution av mat, resonerar hon, kan det till och med vara bättre med fler förpackningar än färre för att maten ska hålla sig fräsch och se attraktiv ut. 

– Ingen vinner på en klimatsmart lösning om maten sedan inte äts upp. Få saker belastar miljön så mycket som när mat slängs. Däremot bör materialet som används komma från förnyelsebara resurser för att minimera användningen av fossil plast. 

För att få marknaden för återvunnen plast att lyfta är bättre styrmedel är en viktig del, understryker Helén Williams. 

– Men framför allt behövs det samarbete och helhetstänk genom livsmedelskedjan, att man vågar testa nya idéer. Det kan handla om allt från innovativa fibermaterial till nygamla lösningar med glasbehållare för mat, som diskas och används igen och igen.

Agneta Renmark