En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Vad tar du med från upphandlingsturnén?
2017-09-28

Vad tar du med från upphandlingsturnén?

Sammanlagt dryga 160 deltagare fanns på plats under Kost & Närings fokusgrupp Upphandlings seminarieturné i Malmö, Stockholm och Göteborg, den 19-21 september. Vi frågade tre av deltagarna i Malmö om deras behållning av dagen.

Emely Lindholm, koststrateg, Malmö stad

– Just nu är vi på väg in i en upphandlingsprocess, så det viktigaste som jag tar med mig är hur vi ska skriva förfrågningsunderlagen när det gäller hållbarhetstider. Det handlar om att förhindra att produkter kasseras långt innan de når gästen, trots att det inte är något fel på dem utan enbart på grund av datummärkningen. Idén om upphandlingstrappan är bra, men det är viktig att den hålls enkel. Blir trappstegen för många kan det både bli svårt med uppföljningen och dessutom leda till förvirring praktiskt i varumottagningen.
__

Anna Svartsjö, upphandlare livsmedel, Södertälje kommun

– I Södertälje har vi varit medvetna om att just hållbarhetstiderna är något vi måste jobba med för att få ner matsvinnet. Mitt intryck är att alla parter verkar vilja samma sak, och alla verkar vilja gå samma väg. Något jag också tar med mig är nya infallsvinklar kring kravställan på lagerförda varor respektive beställningsvaror. Leverantörernas rädsla verkar vara att ’har jag inte min produkt lagerförd hos grossist så får jag inte sälja’. Här finns lite att fundera på inför vår nya grossistupphandling som går ut efter årsskiftet.

__

Lena Widarsson, kostchef, Hässleholms kommun

– Vi är många parter som finns samlade och är med och bidrar till den här dialogen. Jag tror att det i sig öppnar upp för att vi i framtiden kan hitta bättre vägar att påverka matsvinnet. Dagen har varit jätteintressant och man blir varse om hur stort området är, att det finns många olika pusselbitar. Vissa saker kan man ta med sig direkt tillbaka till verksamheten, som att vi kanske faktiskt kan börja ställa krav på att få köpa svenska produkter. I andra frågor blir det tydligt var vi står i processen och hur man kan påverka.

David Hollertz