En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > ”Ursprungsmärk kött och charkuteriprodukter”
2013-07-18

”Ursprungsmärk kött och charkuteriprodukter”

I ett inlägg på DN Debatt den 17 juli ställer sig landsbygdsminister Eskil Erlandsson positiv till obligatorisk ursprungsmärkning för köttprodukter – också de sammansatta. Hållningen ligger i linje med den uppmaning som Kost & Näring tidigare i år, på samma debattsida, riktat till regeringen och Erlandsson. 

”Om några månader väntas EU komma med ett förslag om en gemensam ursprungsmärkning även för charkuterier. Får vi ett vettigt förslag kommer jag att driva på för att den svenska regeringen ska ställa sig bakom det” skriver Eskil Erlandsson. Han lovar också driva på för en reformering av LOU, i syfte att göra det enklare att i upphandlingar ställa krav på djurskydd och miljöhänsyn. Kost & Näring ringde upp landsbygdsministern för en intervju.

Skärmavbild 2013-07-17 kl. 11.40.21

När du skriver om charkuterier, handlar det enbart om smörgåspålägg eller ingår också andra sammansatta köttprodukter?
– Det som avses är alla typer av sammansatta köttprodukter. Inte bara korven utan också biffen eller köttbullen.

Vad krävs av det kommande EU-förslaget om ursprungsmärkning för att du ska se det som ”vettigt”, som du uttrycker det i debattinlägget?
– Att det ska vara praktisk genomförbart, praktiskt kontrollerbart och inte för administrativt betungande, vare sig för aktörerna eller för kontrollinstanserna.

Tidigare har du avfärdat ett införande av obligatorisk ursprungsmärkning för sammansatta köttprodukter som alltför komplicerad för att kunna genomföra. Vad har fått dig att ändra uppfattning?

– Den viktigaste anledningen är att konsumenttrycket har ökat, att man vill veta matens ursprung. Det är en allmän utveckling, men vinterns hästköttskandal har också haft betydelse. Sedan har det utvecklats tekniker som gör det billigare och enklare att kontrollera ursprung.

”Glädjande omvändning”
Tidigare i år, också det i ett inlägg på DN Debatt, riktade Kost & Näring en uppmaning till Eskil Erlandsson och regeringen om att verka för obligatorisk ursprungsmärkning av sammansatta livsmedelsprodukter.

– Omvändningen vi sett från landsbygdsministerns sida under våren i den här frågan är oerhört glädjande, och en bekräftelse på att påtryckningarna från bland andra Kost & Näring gett resultat. Sedan gäller det förstås att gå från ord till handling och genomföra förändringarna i praktiken, kommenterar Kost & Närings ordförande Marianne Backrud-Hagberg debattartikeln.

Här hittar du Eskil Erlandssons debattinlägg från den 17 juli 2013 i sin helhet.
Här hittar du Kost & Närings debattinlägg från den 25 februari 2013 i sin helhet.