En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > ”Unik potential i de offentliga måltiderna”
2015-08-18

”Unik potential i de offentliga måltiderna”

Äldremåltidernas kvalitet stod tillsammans med kost- och måltidschefernas mandat i fokus när Kost & Näring på måndagen träffade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) för ett dialogmöte om regeringens kommande livsmedelsstrategi.

Bucht_moeteNäringsdepartementet och ministern hade bjudit in flera organisationer och aktörer som man anser vara viktiga i arbetet med livsmedelsstrategin.

I mötet med Kost & Närings ordförande Marianne Backrud-Hagberg framhöll Sven-Erik Bucht, som tog emot föreningen i sällskap av en handfull av departementets tjänstemän, att målsättningen från regeringens sida framför allt var att lyssna på och ta del av de inbjudna organisationernas perspektiv.

Efter en introduktion av föreningen och den viktiga roll som landets kost- och måltidschefer spelar i kommuner och landsting, kom en stor del av mötet att präglas av frågan om kvaliteten i äldreomsorgens måltider.

– Många äldre ’äter och tiger’ och vill eller orkar inte göra sina röster hörda när måltiderna inte håller måttet. Därför anser vi att det finns ett mycket stort behov av en kvalitetslagstiftning, där utgångspunkten är måltidssituationen om helhet och inte enbart vad som ligger på tallriken. Det fick jag möjlighet att göra tydligt under mötet, säger Marianne Backrud-Hagberg, ordförande, som samtidigt understryker att det finns all anledning att också framöver påminna ministern och departementet om de offentliga måltidernas betydelse.

– Mitt intryck efter mötet är att det så här långt verkar saknas en självklar plats för de offentliga måltiderna i livsmedelsstrategin. Här behöver vi i Kost & Näring och branschens övriga aktörer fortsätta ligga på både ministern och de tjänstemän som arbetar operativt med strategin. Den unika potential som ligger i de offentliga måltiderna får inte tappas bort i processen, avslutar Marianne Backrud-Hagberg.

Fotnot: På Kost & Närings medlemssidor i kommande nummer av Magasin Måltid, kan du läsa mer om mötet mellan Kost & Näring och landsbygdsministern.