En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Två dagar av framtidsfokus
2016-05-27
Annika Elias (t.v.), Ledarnas förbundsorförande.
Annika Elias (t.v.), Ledarnas förbundsordförande.

Två dagar av framtidsfokus

Den 25-26 maj på hotell Sign i centrala Stockholm höll Ledarna sin årliga kongress. Kost & Närings ordförande Marianne Backrud-Hagberg, som representerade föreningen tillsammans med styrelseledamoten Marianne Schröder Maagaard, rapporterar från två intressanta och givande dagar tillsammans med representanter från övriga branschföreningar.

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S), som inledningstalade på kongressen, gav sin syn på den ”förändringarnas tid” vi lever i. Vi har möjligheterna, framhöll hon, att skapa något bra av det som händer i omvärlden, att påverka och bidra till att en bättre framtid skapas.

Förbundsstyrelsen redovisade sina uppdrag sedan förra kongressen, vi fick också en genomgång av Ledarnas ekonomi.

Motioner väckte diskussion

Sammanlagt behandlades 26 motioner, varav framför allt två fick diskussionernas vågor att gå höga. Det handlade dels om en motion om en uppdatering av Ledarnas resepolicy, där det mest miljövänliga alternativet ska väljas när man bokar resor. En självklarhet, kan tyckas, men det var det alltså inte, även om kongressen till sist biföll motionen.

Den andra motionen som vållade häftiga diskussioner gällde huruvida man som ombud inom Ledarna samtidigt ska kunna vara aktiv i Sverigedemokraterna. Ett flertal upprörda talare menade att detta är en omöjlighet, eftersom Ledarna och SD inte delar samma värderingsgrund. Kongressen beslutades också att parallella uppdrag av detta slag inte ska vara tillåtna.

Skärmklipp 2016-05-27 09.03.24

Morgondagens chefsutmaningar

Kongressen erbjöd också delegaterna möjligheten att diskutera framtidens utmaningar för chefer och ledare. Diskussionerna fördes enligt den så kallade open space-modellen, ett innovativt och lösningsorienterat arbetssätt där deltagarna träffas och utbyter kunskap och erfarenheter på en ”marknadsplats”.

Efter avslutade diskussioner kunde vi ringa in några av stora framtidsutmaningarna, bland annat integration på arbetsplatserna, hållbara chefer, rekrytering av unga chefer och digitaliseringens intåg. Kongressen har gett förbundsstyrelsen i uppdrag att arbeta vidare med dessa utmaningar, och vi lär få all anledning att återkomma till dem i våra respektive branschföreningar.

En viktig programpunkt under 2016 års kongress var att tillsätta representanterna i valutskottet, där undertecknad valdes in som vice ordförande. En riktigt spännande utmaning, då Ledarna inom de kommande två åren både ska välja en ny styrelse och förbundsordförande.

Marianne Backrud-Hagberg