En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Triss i upphandlingsnyheter
2015-09-16

Triss i upphandlingsnyheter

Branschöverenskommelse, upphandlingsverktyg – och så resultaten av 2015 års Grossistbarometer. När Kost & Näring på onsdagen bjöd in till heldagsseminariet ”En bättre livsmedelsupphandling” stod inte mindre än tre upphandlingsnyheter på agendan.

Seminariet som genomfördes i Lantbrukarnas Riksförbunds (LRF) lokaler i Stockholm kom att präglas av dialog och diskussion kring knäckfrågorna för ett starkare samarbete mellan producenter, grossister och offentliga kunder.  Tre dagsfärska nyheter på upphandlingsområdet präglade dagens program.

Logotyp_upphandlingsverktyget8 steg för en bättre livsmedelsupphandling

Kost & Närings fokusgrupp Upphandling premiärvisade det egenutvecklade verktyg för stöd i livsmedelsupphandlingen som gruppen tagit fram. Det digitala verktyget är tillgängligt exklusivt för Kost & Närings medlemmar, och tanken med dess 8 steg genom upphandlingsprocessen är att fungera som ett praktiskt komplement till olika myndigheters hjälpmedel och information.

Verktyget bygger på de fem grundprinciperna i lagen om offentlig upphandling (LOU): Proportionalitets-, icke- diskriminerings-, likabehandlings-, transparensprincipen och principen om ömsesidigt erkännande.

Äd du medlem i Kost & Näring och nyfiken på det nya verktyget ”8 steg för en bättre livsmedelsupphandling”? Klicka här för att komma direkt till verktyget! (Kräver medlemsinloggning)

BranschöverenskommelseSkärmklipp 2015-09-16 15.56.15

Efter åtskilliga möten från våren 2014 och framåt kunde Kost & Näring tillsammans med Gunnar Dafgård, Lantmännen Cerealia, Martin & Servera, Menigo, Orkla Foods Sverige, Svensk Cater och Unilever Food Solutions lansera den första versionen av dokumentet ”Branschöverenskommelse för upphandling av livsmedel”.

Syftet med branschöverenskommelsen är att etablera praxis på centrala områden inom livsmedelsupphandlingen och därigenom skapa förutsättningar för ”den goda affären” genom upphandlingskedjans samtliga länkar. Branschöverenskommelsen ska förstås som ett levande dokument, där målsättningen är att löpande komplettera med nya, relevanta områden.

Klicka här för att ta del av branschöverenskommelsen i sin helhet! 

Rapport_bildGrossistbarometern 2015

Under dagen presenterades också de senaste resultaten av Grossistbarometern – Kost & Närings kartläggning av samarbetet mellan Sveriges offentliga måltidsverksamheter och grossisterna Gunnar Dafgård, Martin & Servera, Menigo och Svensk Cater. Barometern är utformad av Kost & Näring, i dialog med nämnda grossister, vilka också ställer sig bakom initiativet.

Grossistbarometern är den första undersökningen av kundupplevelse i de offentliga måltidsverksamheterna där grossisterna på ett transparent och enkelt sätt jämförs med varandra.

Klicka här för att ta del av all information om Grossistbarometern, inklusive kompletta resultat och en sammanfattande rapport för 2014-2015!