En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Tillgång till kostvetare ger nöjdare äldre
2017-10-23

Tillgång till kostvetare ger
nöjdare äldre

Tillgång till kostvetare och lokal kostpolicy hör till de faktorer som bidrar till ökad nöjdhet med måltiderna hos äldre i särskilt boende. Det visar en artikel i tidskriften ”Journal of Nutrition Health and Aging” signerad Uppsaladoktoranden Malin Skinnars Josefsson och tre ytterligare forskare vid samma universitet.

Malin Skinnars Josefsson. Foto: Kristjan Aunver.

Syftet med studien som ligger till grund för artikeln var att undersöka hur olika indikatorer hänger ihop med nöjdhet med måltider på äldreboenden och undersökt nutritionsstatus bland de boende. Indikatorer från tre olika källor – en enkät, öppna jämförelser och det nationella kvalitetsregistret Senior alert – sattes in i en och samma modell.

Klicka här för att ta del av artikeln ”Quality indicators of nutritional care practice in elderly care” i sin helhet.

__
– Resultaten visar bland annat att tillgång till kostvetare och lokal kostpolicy hade ett positivt samband med boendes nöjdhet med måltider, medan tillgång till dietist, cook-chill och valmöjlighet påverkade de boendes nöjdhet negativt, säger Malin Skinnars Josefsson.

– Ifråga om nutritionsstatus hade tillgång till dietist och att måltiderna näringsberäknades positiv påverkan, medan cook-chill påverkade nutritionsstatusen negativt, fortsätter hon.