En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest

Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > Tallrikssvinn toppen av isberget
2014-01-16

”Tallrikssvinn toppen av isberget”

Hallå där, Karin Henningsson, kvalitetsutvecklare Landstinget Västernorrland och styrelseledamot i Kost & Näring, som på tisdagen den 14 januari för första gången deltog i samverkansgruppen för minskat matsvinn, hos Jordbruksverket i Jönköping.

_MG_1109

Gruppen, som är ett gemensamt initiativ från Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Livsmedelsverket, har samlats regelbundetsedan 2010. Bland deltagarna återfinns bland annat representanter för livsmedelsföretagare, producenter, kommuner, landsting och privata restaurangkedjor.

Ett av satsningens syften är att uppnå det etappmål om minskat matsvinn med 20 procent fram till 2020 jämfört med 2010, som ställts upp av Naturvårdsverket och som presenterades för regeringen i december 2013.

Karin, för din del var tisdagens träff premiär i samverkansgruppen. Vilka är dina intryck av dagen?
– Först och främst, hur otroligt mycket som görs och som är på gång! Programmet var intensivt, med många och korta programpunkter där alla försökte förmedla så mycket information som möjligt. Grymt intressant och väldigt mycket att ta till sig på en och samma gång.

Hur är temperaturen i Matsvinnssverige?
– Riktigt hög skulle jag säga. I princip alla som höll anföranden under dagen har antingen nyligen gett ut rapporter som behandlar olika aspekter av matsvinnet, eller planerar att göra det. Jag tror det kommer hända mycket på det här området framöver.

Vad var nytt för dig?
– Det kanske viktigaste som jag tar med mig av dagen är hur enormt stor frågan om matsvinn är. I en måltidsorganisation tänker man kanske främst på tallrikssvinnet och den mat som slängs i köken, men det är egentligen bara toppen av isberget. Svinnet finns i varje led i produktionskedjan. Exempelvis lämnas mycket av det som odlas idag lämnas kvar på åkrarna efter skörd, eftersom man vet att det ändå inte går att sälja. Små avvikelser, som att ett äpple inte är tillräckligt stort eller att ett salladshuvud inte slutit sig som det ska, räcker för att dagens tok-kräsna konsumenter och inköpare ska rata livsmedlen. Ett gigantiskt svinn, och ett onödigt jätteslöseri förstås.

Vad kunde du tillföra, utifrån din roll som kvalitetsutvecklare från landstingshåll?
– Eftersom det här var min första träff höll jag medvetet lite låg profil, och kände istället av läget och hur den här gruppen fungerar, vilket sammanhang det är. Så de stora framträdandena sparar jag till nästa gång! (skratt) Skämt åsido, det märks verkligen att det finns väldigt goda möjligheter till utbyte i gruppen. Inte minst mer informellt, i pauserna över en kopp kaffe.  

Vad händer framöver i projektet?
Samverkansgruppen är ju inte något projekt i sig, utan snarare ett nätverk. Träffarna kommer att rulla på, med möjlighet för aktörerna att mötas, utbyta tankar och idéer och lyfta fram goda exempel. Det jobbas jättemycket i enheterna, och det är jätteviktigt att rapporter och forskningsresultat får bred spridning. En reflektion jag gjort i efterhand är att grossisterna saknades i gruppen. De är en viktig länk i kedjan, och vid nästa möte hoppas jag att de finns på plats. De, precis som alla andra, behöver verkligen finnas med om vi ska klara utmaningen med matsvinnet.