En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > Svensk kyckling tillbaka på gult
Svensk Fågel - uppfödning hos Per Lindahl, Kristianstad.
© Sven Persson / swelo.se
Efter över 500 dagar av rött ljus

Svensk kyckling tillbaka på gult

2023-04-21
  1. Förenade Måltider
  2. Hållbarhet

Efter över 500 dagar av röd rekommendation, ”Varning”, i WWF:s Köttguiden – nu är svensk, konventionellt uppfödd kyckling åter tillbaka på gult ljus.

Det framgår av ett pressmeddelande som gick ut på onsdagen från Världsnaturfonden WWF, som står bakom Köttguiden.

I sin motivering till den ändrade rekommendationen pekar WWF på de nya data för kycklingens klimatprestanda, som presenterades hösten 2022 av branschorganisationen Svensk Fågel.

– Vi är mycket glada att kycklingbranschen delat med sig av sin data. Transparens är en viktig hållbarhetsfråga och med den nya rapporten har kunskapen om kycklingproduktionen ökat på flera sätt, säger Anna Richert, matexpert på WWF, i pressmeddelandet.

Foto: Saga Sandin.
Anna Richert, WWF

När Kost & Närings medlemstidning Förenade Måltider kontaktar Anna Richert för en kommentar om förändringen utifrån de offentliga måltidsverksamheternas perspektiv, betonar hon dock behovet av fortsatta åtgärder.

– Vi skulle vilja påminna om behovet av att äta mindre, men bättre kött. Den svenska kycklingen får nu gult ljus, men även om klimatpåverkan är låg så dras den också med utmaningar i form av djurvälfärd och beroendet av importerad soja. Det viktiga skifte som behöver ske är att få in mer vego i måltiderna. Här är offentliga kök jätteviktiga förebilder, säger Anna Richert.

Foto: Svensk Fågel
Maria Donis, Svensk Fågel.

I ett pressmeddelande från Svensk Fågel beskriver branschorganisationen beskedet som att WWF nu backar.

– Det här är glädjande och inte helt oväntat för oss. Vi blev förvånande över rödmarkeringen då den kom och ifrågasatte den. Det var ju olyckligt att WWF inte kontaktade branschen redan vid den första uppdateringen av Köttguiden, så kunde vi ha undvikit detta missförstånd. Svensk kycklingproduktion är väldigt hållbar, vi har sedan länge arbetat enligt den svenska modellen med god djurhälsa, god djurvälfärd och därmed också låg antibiotikabehandling, uttalar sig Svensk Fågels vd, Maria Donis.

När Förenade Måltider kontaktar också Maria Donis för en kommentar specifikt rörande offentliga måltidsverksamheter ställer hon den svenska, konventionellt uppfödda kycklingen i relation till den importerade.

– Förhoppningsvis har offentliga verksamheter och medlemmar i Kost & Näring redan blivit informerade om att svensk kyckling minskat sitt klimatavtryck med 20 procent, jämfört med den tidigare studie som WWF använde sig av. De tuffa krav som våra medlemmar har att följa är ett viktigt hjälpmedel för att uppnå en hållbar kyckling. Det är viktigt att den offentliga sektorn ser ett mervärde i detta, när trycket från lågprisimporten ökar och kommunerna är pressade ekonomiskt, framhåller Maria Donis.

David Hollertz