En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter

Det här är en nyhet från gamla kostochnaring.se – Den kan därför se lite märklig ut

Hem > Aktuellt > ”Svarta lådan” – bättre än sitt rykte?
2014-07-02
_MG_5490 kopia
Måltiden ska vara en stund att se fram emot, betonade PRO:s Guy Lööv (längst t.h.) Foto: Lotta Nilsson, Magasin Måltid.

”Svarta lådan” – bättre än sitt rykte?

ALMEDALEN När Pensionärernas riksorganisation, PRO, på onsdagen intog Hälsodalen ägnades ett av seminarierna åt äldremåltiderna.

Hemtjänstens kylda, färdiglagade portioner, de ”svarta lådorna”, kom att stå i centrum för seminariet, som gick under rubriken ”Är det fel på maten eller inställningen? Om maten i äldreomsorgen”. Inte bara för diskussionen utan också mer påtagligt – som dagens lunch, serverad till seminariets deltagare.

”En stund att se fram emot”

Från PRO:s sida menar man att hemtjänstens leveranser av kylda matlådor inte är tillräckligt för att möta de äldres behov och önskemål, och för att skapa en god och aptitretande måltidssituation.

– Vi tycker att man ska kunna få sin mat lagad i hemmet någon gång i veckan om man vill det. Matlagning skapar positiv förväntan och aptiten ökar. Det ska vara en stund att se fram emot, säger Guy Lööv, PRO:s sakkunnig i omsorgsfrågor.

De omdiskuterade "svarta lådorna" fick höga betyg av seminariedeltagarna. Foto: Lotta Nilsson, Magasin Måltid
De omdiskuterade ”svarta lådorna” fick höga betyg av seminariedeltagarna. Foto: Lotta Nilsson, Magasin Måltid

Kompetens en knäckfråga

Hemtjänstpersonalens roll upptog en betydande del av diskussionen, dels utifrån kompetensnivå men också som en fråga om resurser. Satsningar på att utbildning för hemtjänstpersonalen i matlagning hemma hos de äldre var ett förslag som fördes fram.

– Samtidigt måste vi ställa oss frågan om hur vi prioriterar och fördelar resurserna. Kanske gör det större nytta att satsa på att få utbildade kockar till tillagningsköken, medan hemtjänstpersonalen får ett ökat ansvar för de viktiga mellanmålen och övriga mindre måltider under resten av dygnet, resonerade Kost & Näring ordförande Marianne Backrud-Hagberg i ett inlägg från åhörarplats.

Jan Rehn, Kommunals ombudsman på Gotland, framhöll att kompetensen hos personalen redan finns, och att problemet snarare stavas ekonomi.

– Det finns en stor kompetens, men biståndsbedömningen tillåter inte den tid som krävs. Många vill gärna laga mat hos äldre eftersom det skulle göra arbetet roligare. Jag tror även det skulle höja yrkesstatusen, sade Jan Rehn.

Höga betyg

Slutligen, vilka reaktioner mötte då maten i den gotländska hemtjänstens ”svarta lådor” som serverades innan seminariet? Övervägande positiva visade det sig, i den mentometerundersökning som senare genomfördes bland lunchgästerna tillika seminariedeltagarna.

– Maten fick höga betyg, den smakade helt enkelt väldigt bra! Det bekräftar min bild av att det inte är i produktionsledet som problemen ligger i första hand, utan i slutet av kedjan, närmast matgästen och hennes eller hans måltidsmiljö, säger Marianne Backrud-Hagberg.