En branschförening inom
Är du medlem i Kost & Näring? Logga in här! Logga in här!
bakgrundtest
Nyheter
Hem > Aktuellt > ”Stora förändringar faktiskt möjliga”
Anna_Richert_Saga_Sandin
Kostprofilen

”Stora förändringar faktiskt möjliga”

2020-06-22
  1. Hållbarhet
  2. Förenade Måltider
  3. Kostprofilen
  4. Upphandling

Intresset för uthålliga matsystem började i – gödselhögen. Under hela sitt yrkesliv har Anna Richert jobbat med hållbarhetsfrågor. 

Som 14-åring började Anna Richert jobba i en handelsträdgård, vilket i sin tur fick henne att utbilda sig till hortonom. Vägen till maten gick bland annat via gödselforskning, kretsloppsbaserade avloppsystem och internationellt bistånd. I dag är hon matexpert på WWF.

– Jag drömde om att bli livsmedelsproducent men nöjer mig med två bikupor och 90 000 bin i trädgården, säger hon och skrattar.

Anna Richert

Ålder: 54 år.
Arbete: Matexpert på WWF sedan sju år tillbaka.
Bakgrund: Utbildad hortonom vid SLU. Arbetat med klimatåtgärder för jordbruket för LRF och utvecklat klimat­certifieringen Svenskt Sigill.
Bor: Radhus i Skarpnäck söder om Stockholm.
Familj: Två barn, 15 och 18 år gamla.
Äter: Gärna vegetariskt. ”Min son är inbiten köttätare och min dotter är vegan, så jag brukar säga att det blir ett bra genomsnitt här hemma.”

På WWF är Anna med och ger rött, gult eller grönt ljus till fisk, kött och mejeriprodukter. I oktober lanseras den nya Vegoguiden, som ska hjälpa till att göra också vegetarisk mat mer hållbar.

Klimat, biologisk mångfald, vattenanvändning och djurvälfärd – många faktorer trängs om utrymme i hållbarhetsbegreppet. Vad är egentligen viktigast?

– Vårt fokus är klimat och biologisk mångfald men i våra konsumentguider väger vi in flera olika områden. Det ena behöver inte utesluta det andra, det är fullt möjligt att jobba på flera fronter samtidigt.

För offentlig måltidssektor är det enligt Anna Richert en sak som bör stå i fokus när det gäller hållbarhet: upphandlingen.

– Att man är vass på upphandling och ser till att ha rätt kompetens som kan styra mot mer hållbart producerat, mer svenskt och ett utbud med lägre klimatpåverkan. 

Det funkar inte att byta ut ett mål mot ett annat.

Hon beskriver hur många kommuner på senare tid plötsligt ersatt tidigare mål för ekologiskt med klimatmål. 

– Men det funkar inte att byta ut ett mål mot ett annat. Istället behöver man sätta mål som täcker in så många områden som möjligt.

Den pågående coronapandemin har satt hållbarhetsfrågorna i nytt ljus. Anna Richert tror inte att krisen i sig är positiv ur ett hållbarhets-perspektiv, tvärtom. 

– Däremot visar de senaste månadernas kraftfulla omställningar att stora förändringar faktiskt är möjliga. Allt fler inser hur känsliga våra matsystem är och jag tror att det ger oss en skjuts i vårt arbete, säger hon.

Samtidigt är det inte realistiskt eller ens önskvärt att Sverige ska vara helt självförsörjande.

– Men vi behöver bli bättre på att främja utvecklingen av insatsmedel för att trygga svensk livsmedelsproduktion. Och ha mer förädling av råvaror på plats, istället för att skicka maten fram och tillbaka mellan olika länder.

Hur har pandemin påverkat dig på ett personligt plan?

– Att mina inköp förändras. Istället för att äta lunch ute på jobbet köper jag matkassar från lokala restauranger som levereras hem till dörren. Eftersom jag tillhör de lyckligt lottade som har kvar både jobb och inkomst vill jag lägga pengarna på verksamheter som är värdefulla att hålla igång. 

Agneta Renmark